Mechels zangtalent

Mechels zangtalent

In de laatste Streekkrant van 26 maart jl. verscheen onder de rubriek Portret een uitgebreid artikel over Dunja Mees.  Deze jongedame schittert momenteel in The Voice van Vlaanderen.  Zij is Mechelse en wij zijn bijgevolg fier op het behaalde resultaat en op het talent van onze stadsgenote.

Het valt mij op dat onze stad al eeuwenlang een belangrijke leverancier is van zangers en muzikanten.  In de zestiende eeuw hadden we al Philippus de Monte een muzikale duizendpoot die van uit Mechelen naar Napels trok, vervolgens Engeland (zanger in het koor van Philips II van Spanje) en terug naar Italië.  Later werd hij kapelmeester in Wenen bij keizer Maximiliaan II en zijn opvolger keizer Rudolf II om uiteindelijk in Praag te belanden waar hij in 1603 overleed.  Dat alles door een Mechelaar!  En vroeger nog was er Pierre de la Rue een Kortrijkzaan, geboren omstreeks 1450 die in hoog aanzien stond bij het Bourgondisch Hof. Hij trad in dienst van Margaretha van Oostenrijk, de in Mechelen residerende landvoogdes en  vanaf 1514 behoorde hij tot de persoonlijke kapel van de latere Keizer Karel, die opgevoed werd in onze stad door zijn tante en een eigen kapel d.i. een groep muzikanten en zangers) kreeg toegewezen in het paleis waar nu de stadsschouwburg is gevestigd.

Het is natuurlijk niet doenbaar om alle grote muzikanten en componisten op te sommen maar in de meer recente geschiedenis kenden we Jef De Nijn, Jules Van Nuffel, Gaston Feremans, Staf Nees, Vic Nees, Raymond Schroyens, Peter Cabus. Om er maar enkele te noemen.

Naast deze componisten, en er mee verbonden, blijkt het vele zangtalent in Mechelen ook uit de grote traditie van koren.  Iedereen kent natuurlijk het Sint-Romboutskoor o.l.v. Jules Van Nuffel (later Jules Vyverman) maar daarnaast zien we o.a. ook Het Mechels Gemengd Koor (destijds nog onder de leiding van Aloïs De Smedt), Het Vendel , opgericht en gedirigeerd door Gaston Feremans, Con Amore van Willy Van Innis, Koninklijke Kunstkring Edgard Tinel o.l.v. Staf Nees (later Piet Van den Broeck), het O.-L.-Vrouwkoor o.l.v. Bob Peeraer (later Urbain Van Asch), het Vocaal Ensemble Philippus de Monte o.l.v. Vic Nees, De Mechelse Liedertafel o.l.v. Urbain Van Asch, Scala Vocale van Lode Tooten, Viermaliks o.l.v. Urbain Van Asch, Salvocale van Wim Salvo en CantusAmici o.l.v. Urbain Van Asch.  Stuk voor stuk hebben deze koren een belangrijke rol gespeeld (en enkele nog spelen) in het koorleven in ons land.  Ook op dit zangtalent mogen we dus fier zijn.

Viermaliks nam deel aan het koortornooi ingericht door de Provincie Antwerpen en werd voor de tweede maal door de jury in de hoogste afdeling (superieur) geklasseerd. Ze behaalden maar liefst 84 % van de punten.  Daarmee plaatsen zij zich aan de absolute top van de koren in de provincie, maar ook in ons land. In deze hoogste afdeling zijn er slechts drie koren geklasseerd nl. Cantando uit Ekeren, Helicon uit Lier en Viermaliks uit Mechelen.

Ook het O.-L.-Vrouwkoor nam deel en werd met Vokalis (de volwassenenafdeling) in ere-afdeling – de op een na hoogste afdeling - geklasseerd met 65 %.  Daarmee sluiten ze aan bij de klassering in ere-afdeling in 2002. Toenmalig de hoogste afdeling.
Verder namen ook deel het Mechels Vocaal Ensemble Scala Vocale (tweede afdeling), het Davokoor uit O.-L.-Vrouw-Waver (tweede afdeling) en het Kinder- & Jeugdkoor Lyric Music uit Bonheiden (tweede afdeling).
38 koren namen dit jaar deel en onze regio heeft een stevige vinger in de pap met maar liefst 5 koren die een eervolle klassering hebben verworven.

Van harte een dikke proficiat aan al dit zangtalent en de dirigenten, en vooral respect voor de inzet en het enthousiasme.  De vele uren repetitie krijgen met dit resultaat toch een mooie en verdiende erkenning.

Wat mij dan ook bijzonder plezier doet is het voortzetten van een eeuwenlange traditie.  

Urbain Van Asch
Hofstade , 3 april 2014