Mechels vocaal talent, Dunja Mees, weet te verbazen in 'The Voice van Vlaanderen'

met categorie:  

(foto's: Jan Smets)

Ze heet Dunja Mees, en dat klinkt best wat exotisch.  Nochtans is deze jongedame volbloed Mechels.  "Mijn naam is Slavisch van oorsprong, en betekent 'wereld'" verduidelijkt ze mij.  In het Kroatisch is de betekenis iets minder flatterend, en wil het 'kweepeer' zeggen...", lacht Dunja.  Laat het ons dan maar op 'wereld' houden.  Ze toont zich open en sympathiek, met een vriendelijke lach en ogen.  Een sterke persoonlijkheid ook - een dame die weet wat ze wil.  Dunja heeft een stem die je van je sokken blaast.  Ze bulkt van muzikaal talent, maar blijft bescheiden midden het circus waar ze nu in terecht gekomen is.  Eerlijk gezegd, had ik het parcours dat ze tot nu toe aflegde in het populaire VTM-programma, nog niet gevolgd. Daar zal nu dus verandering in komen.  Glitter en glamour zijn natuurlijk dé trefwoorden om dit showbizzgebeuren te typeren.  Maar het is beslist meer dan dat.  Dunja is géén eendagsvlieg die verblind door de schijnwerpers irreële dromen koestert.  Ze staat met beide voeten op de grond, en al geeft ze het beste van zichzelf op de planken: winnen is voor haar niet het belangrijkste.  Dunja wil vooral meer naambekendheid verwerven, en in die zin kan het programma een springplank zijn...

 

Dunja heeft heel wat in haar mars.  Da's wel duidelijk.  Samen met haar muzikale, Brusselse vriend, Tom Nelson, die ze leerde kennen op de Jazzstudio, treedt ze vaak op, in Mechelen, maar ook daarbuiten uiteraard.  Het duo liet zich opmerken door vorig jaar  de prestigieuze prijs 'Talent der Lage Landen' te winnen.  Dat is niet niks.  Deze prijs was dubbel en dik verdiend, en deed een aantal deuren opengaan...

 

Ik ontmoet hen beiden voor een babbel.  Dunja voert het woord. Niet zo eigenaardig natuurlijk: zij moet zichzelf voor de voetlichten plaatsen door haar verschijnen in 'The Voice van Vlaanderen'.  Bovendien is ze Mechelse, en dat feit moet ik uitvergroten op Mechelenblogt.  Sorry Tom.  Maar het is wel duidelijk dat beiden muzikaal onafscheidelijk zijn.  Het klikt enorm tussen hen.  Zonder Tom geen Dunja - en zonder Dunja geen Tom.  Tom Nelson -  aardig weetje over hem: Hij werd geboren op de dag dat Nelson Mandela de eed aflegde als president...

 

 

Dunja is afkomstig van Mechelen-Zuid.  Ze liep school in De Spreeuwen aan de Battelsesteenweg, en nadien trok ze naar BIM-Sem.

 

Mijn vader luisterde vaak naar blues, Billy Holiday, enzovoort...  Het waren dingen die ik als kind niet zo smaakte, maar ik 'absorbeerde' het wel allemaal.   Op zevenjarige leeftijd ging ik in Mechelen wel naar het conservatorium, maar het was eerlijk gezegd wel niet naar mijn zin.  Het boeide me toen niet zo erg om er mijn woensdagnamiddagen aan te spenderen.  Mijn ouders die me wel stimuleerden om muziek te volgen, hebben me niet geforceerd.  Ik ben dus gestopt.  De muzikale bagage die ik van thuis meekreeg, nam ik wel mee...  Ik tekende in die periode wel erg graag, en ik koos voor tekenschool.  Zo ging ik met mijn moeder mee naar Temse waar ze als onderwijzeres les geeft in het jeugdatelier.  't Grafische is iets wat me altijd heeft geïnteresseerd.    Het is mijn neef, Kanza Mees, die de zoon is van Mechels jazzfenomeen, Chris Joris, en mijn tante Gina Mees, die me stimuleerde om toch iets met muziek te doen. Zelf is Kanza een muzikaal multitalent, die les geeft, een goeie drummer is, aan vele muzikale projecten werkt en enorm creatief is.  Hij heeft me op weg gezet. 

 

Dunja wou iets met muziek 'doen'.  Maar door haar afgebroken 'studies' aan de jeugdafdeling van het Mechels conservatorium, was haar kennis van notenleer haast nihil.    Geen voorkennis dus.  Bij de Jazzstudio kon ze wel terecht. en zo deed de nu 26-jarige Dunja, later dan toch ingangsexamen aan het Antwerpse Conservatorium.  Het was uiteraard zwaar.  Maar ze haalde het!   Het kwam zelfs wat onverwacht.   Maar en geloofde in haar.  Zonder het talent dat ze duidelijk heeft, had ze het zeker niet waargemaakt.  Dat zei men haar ook.  Nu voelt Dunja Mees er zich duidelijk op haar plaats.  Ze krijgt bevestiging, en probeert haar achterstand die ze heeft bij haar medestudenten door hard zwoegen, weg te werken.  In de weekends en ik de vakantie werkt Dunja bij Keymusic op de Vijfhoek.  Dit vindt ze ideaal.  Ook al omdat ze er heel wat opsteekt...

 

Een talentenscout ontdekte me door de prijs 'het Talent der Lage Landen', en stimuleerde me om me in te schrijven voor 'The Voice van Vlaanderen'.  Ik heb er toch wel een tijdje over moeten nadenken.  Ik had immers geen affiniteit met TV-shows en dergelijke...  Uiteindelijk ben ik toch gezwicht, en zei 'ja'.  Ik zie het als een springplank.  We treden als duo wel vaak op, maar onze naambekendheid moet nog groeien.  Op TV wordt je nu eenmaal opgemerkt - je geraakt bekend.  Punt.  En dat is belangrijk.  Ik krijg nu ook kansen die ik anders niet zou hebben.  Zo kon ik werken in de studio van een Koen Buysse, en mag ik binnenkort in Gent optreden voor zo'n slordige 3000 toeschouwers!  En da's toch wel mooi meegenomen.  Ik sta immers graag op het podium, en het geeft me veel adrenaline.  In het TV-programma mag ik van mijn coach, Regi Penxten, echt 'mijn goesting' doen.  De man is sterk bezig als producer, en daarvoor bewonder ik hem toch wel.  Hij is ook 'écht' en duidelijk zijn 'zotte zelf'.  Ik heb voor Regi gekozen uit strategische overwegingen.  Ik ben nog  steeds blij met mijn keuze.

 

Voor wie het programma niet kent: Het begint allemaal met 'blind auditions'.  Zowat 3000 kandidaten passeren de revue.  Dan volgt er een afvallingskoers.  Dat is nu allemaal al een poosje achter de rug.  Momenteel blijven er vier teams van 12 kandidaten over.  De teams hebben elk een coach: Regi Penxten, Axelle Red, Koen Wouters en Bent Van Looy.  Op dit ogenblik zijn we toe aan de 'battles'.  Twee kandidaten uit elk team worden tegenover mekaar geplaatst... 

Vrijdagavond - 18 april - volgt de eerste live show.  En dat wordt een belangrijke avond.  Hiervoor heeft Dunja ook de hulp van de kijker nodig.  Via SMS kan de kijker ook een duit in het zakje doen, en Dunja de nodige kredieten geven.  Tot eind mei loopt het programma nog...  De finale is nog niet in zicht, maar komt toch aardig dichterbij...  Benieuwd hoe Mechelse Dunja het er vanaf gaat brengen...

 

Mijn pronostiek is dat ik niet zal scoren vrijdag.  Dat zegt mijn voorgevoel. Ik moet immers opboksen tegen Michaël Ophoff, die ik ken van het conservatorium.  Ik denk wel dat deze punten gaat halen bij de vele sms-jes-sturende pubermeisjes....  Maar goed: we zien wel.  Wie mij ziet zitten, moet vrijdag maar 6677 drukken  met de vermelding 'Dunja'.  Ik wil tonen wat ik in m'n mars heb.  Win ik niet, dan is dat maar zo.  Hierin ben ik vrij nuchter.  Komt dat omdat ik relatief 'ouder' ben dan vele andere kandidaten?  Hun dromen zijn vaak 'anders', en sommigen durven wel eens naast hun schoenen te lopen.  Ik wil me laten horen.  Ik wil dat de mensen me nog beter leren kennen...

 

 

Tom kijkt bewonderend op naar zijn maatje...

 

Ze is echt een goeie zangeres, met een geweldige stem.  Ze is bovendien een sterke persoonlijkheid.  Ik ben erg trots op haar.  We zijn goeie vrienden, en ik sta pal achter haar.

 

Misschien kennen een aantal Maneblussers Dunja al wel?  Wie weet kwam je haar ooit al tegen op een mini-optreden?  Tom en Dunja hebben al in flink wat café's het beste van zichzelf getoond.  Zo traden ze al op op de Vismarkt, in 't Ankertje aan de Dijle en in Mille met 'laaghangend fruit'.  Binnenkort volgt ook Ronda.  Ook in de spiegeltent lieten ze zich horen, en in de Hanekeef...

Op donderdag 8 mei geven ze een gratis optreden in SAVA op de Grote Markt.  In de zomer staat ook nog een boel op het programma.  Zo staat bijvoorbeeld Rijmrock - net buiten de Mechelse stadsgrenzen -  vermeld in hun agenda. 

Met bassist Dee Verwaetermeulen van Frituur Paula, koestert Dunja Mees ook plannen.  Het staat nog allemaal in de kinderschoenen, maar we zullen er in de toekomst zéker van horen!

Bovendien gaat het duo Dunja-Tom weer een heel ander publiek aanspreken op Jazzathome.  Ik noteer het graag!

 


Dunja: 'Iedereen is van de wereld, en de wereld is van iedereen...'.    Deze leuke jonge Mechelse is méér dan een 'kweepeer'!   ;-)  Ze gaat het maken, dat voel je en dat hoor je.  The Voice is een kans om zich te profileren.  Dunja is mér dan een mooi snoetje dat het moet hebben van de hype-van-het-moment.  Wie nu 'in' en 'hip' is, is morgen alweer vergeten.  Dat besef heeft Dunja wel.  Ze wil laten horen wat ze kan.  En ze kan 'het'!  Voor dit talent van eigen bodem geef ik graag m'n stem, omdat ze het waard is.

 

 

 

 

 

 

 

 

De tijd vliegt... een jaar of 15 geleden zat ze bij mijn jongste dochter in de klas, en kijk es aan... Veel sukses, meid!

Gisteren "The Voice" gevolgd. Wat een klasse Dunja!

Eerlijk gezged: ik ben niet zo'n fervent tv-kijker.
Gisteravond zag ik toevallig "The voice".
Dunja heeft idd klasse! Een enorme présence op het podium.
Als ze me leest: Proficiat Dunja !