Grenzeloze erfgoeddag

met categorie:  

  (foto's: Jan Smets)

De erfgoeddag was de kers op de taart van een superdruk Mechelen-weekend.  Van de plantjesbeurs in Hombeek tot het stadscentrum: het was moeilijk kiezen uit het gevarieerde en boeiende aanbod.  Zélf heb ik dus ook keuzes moeten maken.  Even in vogelvlucht...

 

Ik ben gestart in de school van de Ursulinen in de Hoogstraat.  Je kon er een rondleiding volgen doorheen het complex van gebouwen die de nu honderdjarige school telt. De lezing van historicus Geert Clerbout in de feestzaal, wierp een licht op de vlucht van ontelbare Mechelaars richting Verenigd Koninkrijk.  De school van de Ursulinen die maar pas was gestart, en waarbij men nog druk bezig was met leerlingen inschrijven, werd plots geconfronteerd met de inval van Duitsland.  Net zoals vele andere stadsgenoten gingen de zusters op de vlucht, over de Plas...

                         

(Geert Clerbout illustreert zijn verhaal met oude foto's...)

 

Kiezen is verliezen...  Dus géén gidstocht gevolgd - zélfs niet de duowandeling van Samira Essiaf en Peter Meuris...  Géén aartsbisschoppelijke bibliotheek (die bezocht ik bij een vorige editie), en ook géén lezing bijgewoond van Marcel Kocken over de oorlogsjaren (dat maakte ik nadien goed met een goeie babbel met dit Mechelse monument, op een caféterrasje op de Vismarkt...).  In Lamot was er heel wat te beleven, van de Ommegang, over Mechelse kant tot Mechelse zendamateurs...  En da's maar een kleine greep uit het aanbod...

 

 

  

(een kleine sfeerverslag in foto's...  En zo'n organisatie kan niet zonder vrijwilligers...)

 

Rond 50 jaar diversiteit inonze stad kon men niet heen.  Op het postgebouw werd een meterslange spandoek onthuld met de portrettten van Mechelaars met verschillende roots.  Maar allen maken ze deze stad...

 

  

  

(divers Mechelen...  Burgemeester Bart en kinderburgemeester Salma...)

  

     

  

  

 

Ik besef nu dat ik véél gemist heb vandaag... Maar heb je zelf iets meegemaakt dat je kwijt wil?  Laat het vooral niet om te vertellen...

 

(Stadsartiest Gijs Vanhee nam de vitrine van 'De groene hond' op de Korenmarkt onder handen...)

 

 

 

 

 

 

Ik heb vandaag samen met heel wat jazzliefhebbers de finale van de JazzContest gevolgd.

Op 3 verschillende locaties 4 verschillende genres van jazz gehoord en de besten hebben gewonnen ! Dank u Lejo en alle vrijwillige medewerkers voor dit superinitiatief !

Allé, allé, het zou weer moeten lukken!!! Het toeristisch seizoen is in aantocht en een mooi gebouw aan de Grote Markt wordt verborgen achter een zeildoek met foto's.... Kon dat nu echt nergens anders opgehangen worden??? En trouwens wat denkt monumentenzorg daar eigenlijk van?

Los van het iniatief dat ik (ten zeerste) toejuich, zou ik het persoonlijk nooit bevestigd hebben aan een historische gevel zoals deze.  Er waren beslist andere plaatsen te bedenken.  Maar het idee is tof.  Heel zeker. 

Welk mooi gebouw? :D

@Luc: Die hutsekluts van stijlen uit de vroege 14e tot late 17e eeuw, als in de 20e opgedoemd en dan heb ik het nog maar over de voorgevel. De coloribus et de gustibus... uit goede bron bleek dat er toch wat foto's van bestaan.  ;-)

...wezenperceesopneeftvertrokke!?

Wat is 'opneeft'? Het Mechels laat de keuze tussen 'oepteneeft' en het meer moderne 'oepneef'. Ge moet 't na ni oepzevès trug sjgraove of 't stat 'r vaneir.