Een vlag die de lading dekt

met categorie:  

(foto's: Jan Smets)

Deze vlag dekt de lading. Dat kan je wel zeggen.  Op de nieuwe vlaggen die vanaf maandag in de winkelstraten zullen te zien zijn, zijn dé symbolen van Mechelen verenigd in één beeld: Onze Sint-Romboutstoren met de onvermijdelijke maan die er achter schijnt, én een vrolijk opgeworpen Opsinjoorke.  Mechelser kan dus niet.  De ontwerpster van de vlag poseert er fier bij.   Sarah Pelgrims die studente Interactive Multimedia Design is bij Thomas More, woont zelf in het hartje van onze stad - in de nabijheid van de OLV-straat.  Dat maakt dat zij zowat dagelijks onder 'haar' vlaggen kan wandelen.  Gisteren werd een eerste exemplaar van de in vier kleurcombinaties uitgewerkte vlag omhoog gehangen op de Schoenmarkt.  Sarah kreeg de eer om dit zélf te doen.  Hoogtevrees had ze niet vertelt ze. Ze had alleen wat kou. Maar wat let dat bij de eer die haar nu te beurt valt...

 

  

 

De vierentwintigjarige studente heeft even geduld moeten oefenen voor het zover was.  Sarha nam vorig jaar deel aan de wedstrijd die de stad uitschreef.  Méér dan zeventig ontwerpen werden ingezonden.  Het ontwerp van klasgenoot Jan Lauwers mocht toen de straten sieren.  Het toonde de reus Janneke, en dat thema paste volledig in het 'Cavalcadejaar'.  In november werden deze vlaggen vervangen door de eindejaarsverlichting, en nu ook de Valentijnharten werden opgeborgen, was het dan eindelijk tijd voor wat nieuws...

Sarah Pelgrims liet zich inspireren door Mechelse symbolen.  Ze maakte meerdere ontwerpen, maar de jury koos uiteindelijk voor deze vlag.  En dat is een goeie keus.  De vlag is levendig van kleur, mooi uitgewerkt en vooral erg herkenbaar.Tot in het najaar zijn ze te zien in het straatbeeld.  Sarah is trots - net zoals haar moeder, die het ophangen van de vlag vanop de eerste rij bijwoont.   Voor de jonge studente is het alvast een mooi visitekaartje. 

 

  

 

 

 

 

 

 

De drie symbolen van de stad zusterlijk verenigd: toren, maan en Opsignoorke. Heel mooi gedaan Sarah!  Bij het volgende ontwerp nog een wijzerplaatje en we zijn helemaal tevreden!

Wel wat afgekeken van het Opsinjoorkestandbeeld maar schitterende compositie Sarah !

Stukken beter dan dat fameuze vernieuwde Mechelen logo (die mijter met die bol eronder).

Mooi ontwerp, frsse en opvallende kleuren.

Akkoord met de "drie symbolen" van de stad.  Maar waar is de beiaard???  Als er iets typisch is voor onze toren dan is het toch de twee beiaarden in 1 toren (uniek!) een internationaal befaamde beiaardschool en nog twee beiaarden (binnenkort DRIE!) daar bovenop (O.-L.-Vrouwtoren en Busleyden).

Een kleine schaduw van een klok zou al volstaan...

Temeer daar de klokken ook verdwenen zijn van de toeristische borden op de E19!

Zit de Sint Rombouts toren nu niet een beetje op een rare plaats bij Opsinjoorke??? :-)

Met het vermeende Opsinjoorke achter de Sint-Romboutstoren en zelfs de maan, is het duidelijk een vreselijk groen spook. Ik vond die recente verlichting van de toren al een teken aan de wand.