Brikkeljon brengt eerste CD op de markt

met categorie:  

  

(foto's: Jan Smets)

Brikkeljon wist ons heel onlangs te verrassen met een vrolijk liedje over 'de leuzze' van Sint-Romboutstoren.  Maar de mannen van het Mechelse bluesbandje hebben al wel meer liedjes geschreven over 'toestanden' in deze Maneblussersstad.  Twee jaar is Brikkeljon aan de slag, en met dit Warm Welkomweekend brengen ze hun eerste CDtje op de markt.  Vanmorgen maakten ze promotie voor dit schijfje aan de voordeur van Standaard Boekhandel aan de IJzerenleen, en morgen komen ook Salvator en De Zondvloed aan de beurt.  Ook daar zullen de twee boegbeelden van de vijfkoppige band - Dirk Callebaut en Jens De Geeter - deze CD aan de man proberen te brengen.  En dat gaat hen aardig lukken!  Hun liedjes zijn toffe, complexloze meezingers...  De CD is te koop aan 8,5 euro in de vermelde boekhandels én in Het Mechels Souvenierke!  Rep je naar deze winkels...

 

                

 

Heeft het te maken met de amusante teksten die gepensioneerde leerkracht, Dirk Callebaut schrijft, en waarop hij dan muziek zet?  Zijn het de expressieve gezichtsuitdrukkingen en stem van Jens De Geeter - alias 'Vettig Jeanke' die 'het' doen?  Feit is dat hun muziek aanslaat, en dat het bandje op korte tijd erg populair is geworden.

Dirk vertelt me dat ze over de streep zijn getrokken voor het maken van deze CD door stadsgids en voorzitter van de Cultuurraad, Frans De Wachter, en ... mezelf.  Fijn om weten, want dit laatste wist ik zelf niet eens.  We krijgen dan beide ook een eervolle vermelding achteraan op de hoes.  Maar laat ons wel wezen: het is het talent van deze muzikanten die zorgt voor het succes!

 

   

Dirk en Jens zijn géén geboren Maneblussers, maar ze voelen zich méér dan thuis in onze Dijlestad!

 

Ik ben afkomstig van Tienen, maar woon al zeker 25 jaar in Mechelen.  In de wijk Nekkerspoel.  Daar is ook Jens zo'n 7 jaar geleden komen wonen.  Zo leerden we mekaar kennen.  Beiden hebben we al heel wat watertjes doorzwommen op muzikaal gebied.  We speelden al in tal van bandjes.  Twee jaar geleden zijn we met Brikkeljon gestart.  Oorspronkelijk speelden we enkel blues in het Engels.  Spoedig zijn we in het dialect begonnen.  Dat is op het lijf van Jens geschreven...

 

De twee zingen in het dialect, maar hebben niet de pretentie om hun 'taal'  als zuiver Mechels te betitelen.  Je hoort duidelijk klanken uit andere dialecten.  Zélf vinden ze dat best OK.  Ze zijn hier niet fanatiek in...

 

Jens komt uit Antwerpen.  Linkeroever.  Hij werkt in Brussel (telefooncentrale van de 100), en woont in Mechelen.  Er zitten dus wel meer 'vreemde' invloeden in zijn Mechels.  Zélf zoek ik m'n houvast regelmatig in het dialectwoordenboek van Hendrik Diddens, en ga al eens te raden bij Mechelse 'experten'.  Ik was best wel wat 'nerveus' toen we vorige week op de uitreiking van de Mechelsen Iemer wat liedjes zongen, en ik in de zaal dialect-goeroe Marcel Kocken opmerkte...  Gelukkig is dit een heel beminnelijk man...

 

  

 

Brikkeljon zingt over Mechelse toestanden: of het nu gaat over een leuzze of over GAS-boetes: het kan allemaal...  En met hun Maneblusserslied veroveren ze hélemaal het hart van de rechtgeaarde Mechelaars!  Ook hun 'konijnenkeutelblues' is stilaan op weg om een 'klassieker' te worden.

Het groepje treedt zo'n dertig keer per jaar op.  Brikkeljon was reeds te horen op 'Make a Fish' op de Vismarkt, en ook op die andere pleinen speelden ze de pannen van het dak: Veemarkt en Wollemarkt.  Op het leuke festivalletje 'Pataboem' in het Groot-Begijnhof, waren ze in het voorjaar opgemerkte gasten.  Daarnaast steken ze af en toe ook de stadsgrenzen over.  Brussel, Antwerpen en Leuven maakten al kennis met Brikkeljon.  Deze zomer mochten ze hun Maneblusserslied brengen bij de herlancering van de 'Maneblusser' van brouwerij Het Anker.  Dit zorgde heel zeker voor een doorbraak van hun bekendheid.  Het tweetal wordt aangevuld met accordeonist Gust De Prins  (foto onder) die van beroep bruggenwachter is in Buda, en met 'Lijzige Lowie' en Biejst..., en Mou Ichidou...

 

                                              

 

 

Brikkeljon?  Pretentieloze en toffe muziek.  Sfeerbrengers op élk Mechels feestje.  We gaan er héél zeker nog van horen!

 

www.brikkeljon.be

brikkeljon@gmail.com

 

 

Vandaag in de Standaard; morgen in Salvator van 14 uur tot 15 uur, en om 16 uur in de Zondvloed...

 

 

 

 

 

 

 

Tof !!! En! Vettig Jeanke verdomme ! En ik weet dat nu pas ... pffff. 

Nog mee opgetreden in Pitzemburg of misschien was het toen wel eerder nog mee 'gerepeteerd' in Pitzemburg ;-)

http://www.marktourlouse.be/E_3_08.html

Ik ga zeker proberen dat CD'ke ergens te kopen maar kan er misschien in afwachting daarvan  al iemand (bvb. de lay-out-man van de hoes) me een stuk of 10 door alle groepsleden gesigneerde exempaarkes bezorgen ?

't Is dat ik op weg naar de Salvator gegarandeerd weer door tien Mechelaars zal lastig gevallen worden met een vraagske in de aard van "Hey MT, hedde gij voor mij ni zo een CD'ke van Brikeljon voor mij ? En dat is toch uw tekeningske dat op die hoes staat hé ?" 

De mannen van Nite Spirit of Genen Drank Gene Klank zoals ze toen nog heetten waren daar heel gul mee in den tijd en dat was altijd plezant om meteen weg te geven.

Misschien toch maar eens hoog tijd dat Bio Speed Posse nog eens haar eigenste (vernieuwde) CD (her)uitbrengt met bovenop al onze classics ook onze recentere hits "Belachelijke -Halve- Toren" en "Droogdok Spuwpaleis".

de blues leeft in Mechelen! sinds kort is er nog een andere (deels) Mechelse bluesband actief in de buurt: Samuel Haystack & The Needles. Eveneens lichtjes van de pot gerukt en al minstens even dorstig als Jeanke...