Theater De Peoene verhaalt over helden: helse geschiedenis of ook toekomst?

Theater De Peoene speelt vanaf vrijdag 21 februari Gérald Sibleyras’ ‘Helden’ (Le vent des peupliers). Acteur Dirk Tuypens (Witse, Flikken, Heterdaad, Katarakt, Thuis, ...) tekent voor de regie. Helden speelt zich in het ‘tehuis’ voor oud-strijders en verhaalt over de helse geschiedenis van René, Gustave en Fernand, drie WOI-veteranen. Ze slijten hun dagen met lusteloos gekeuvel en gesakker, maar misschien wacht hen een toekomst?Het verhaal katapulteert ons terug naar de zomer van 1959. René, Gustave en Fernand zitten het terras van een 'tehuis voor oud-strijders'. Ze staren naar het landschap dat voor hen ligt, naar het kerkhof en de populieren bovenop de heuvel. Achter hen ligt een helse geschiedenis van oorlogsgeweld. Een geschiedenis van angst, dood en vernieling, die zich onherstelbaar in hun ziel heeft gekrast. Nu rest hen schijnbaar niets anders dan de verstarring en de verveling van het tehuis. Voor hen ligt alleen een gapend gat, dat geduldig wacht op de dag dat ook zij het loodje zullen leggen.

Maar dan doet René een opzienbarende ontdekking. Buiten de muren van het tehuis is er misschien toch nog meer te vinden dan dood en verderf. Er zijn sporen van ontluikend leven. En heel misschien ligt er ergens daarbuiten ook voor drie oude frontsoldaten nog een stukje toekomst.

De drie helden worden vertolkt door Hugo Barmans, Toon Peters en Wilfried Van Assche die op zijn zevenstigste met deze voor hem honderdste productie afscheid neemt van de planken.

Speeldata: vrijdagen 21 en 28 februari, 7 en 14 maart, om 20.15 uur. Zaterdagen 22 februari, 1, 8 en 15 februari, om 20.15 uur. Op zondag 23 februari en 9 maart zijn er matineevoorstellingen (15 uur.). Info en reservatie: t 015 26 06 63 of via info@peoene.be


tekst: © Markec
beeld: © De Peoene vzw