Het Mechels meubel, vakmanschap

Ik ben op zoek naar de spreekwoordelijke speld in de hooiberg.

 

Mijn grootvader langs moeders zijde, had in de St-Jacobstraat (vermoed ik) een meubelwerkplaats.

Eduard De Muyer was zijn naam, getrouwd met Virgina Van der Veken.

Eind jaren 50 werde deze werkplaats gesloten wegens zijn overlijden.  Meer info heb ik hierover niet.

Wie kan me meer vertellen hierover, misschien zijn er foto's, eventuele werknemers, foto's van meubels die daar gemaakt zijn, ....

 

 

 

 

In de Mechelse Gids van 1958 is de naam nergens te vinden tussen de meubel- en houthandels, fabriekjes en werkplaatsen. De Sint-Jacobstraat is een van de weinige straten in de Gids (en in die van 1963) waar geen namen van bewoners en hun beroep bij staan. Maar in de Gids van 1978 staat wel een Edward de Meyer (niet De Muyer) op nummer 54 met als beroep schrijnwerker.

In de Mechelse Gids van 1983 staat De Meyer Edward nog altijd vermeld op Nr 54 van de Sint Jacobsstraat maar in de gids van 1985 is hij gaan verhuizen naar het Nr 24 in dezelfde straat.

Ik heb van 1948 tot 1964 vlak aan de Brusselpoort gewoond, dus niet zo ver van de St Jacobstraat, maar ik heb nooit horen praten over een meubelwerkplaats, waarmee ik uiteraard niet wil beweren dat ik alles weet.  Maar mijn vader leverde in die tijd veel marmer aan meubelmakers: Seghers in de Lakenmakersstraat (wat later Senam werd) Van den Bos (achterkant Comet op de Auwegemvaart) Huyghens op de Battelse stwg, Louwie De Neef in de Hamerstraat (?),  Goossens in de Nattenhofstraat, maar van de St Jacobstraat heb ik toch geen weet.

Ik vermoed dan ook dat de persoon in kwestie een schrijnwerker was die occasioneel mischien ook meubelen maakte.

Schrijnwerkers en meubelmakers dreven zeker in Mechelen zelden in mekaars vaarwater. Dan zou eerder een (louter) zetelmaker of zelfs een 'garnierder' (stoffeerder) een meubelmaker genoemd kunnen zijn. Het lijkt me trouwens sterk dat iemand de familienaam van zijn moeder zou misspellen. De voornaam daarentegen zou i.p.v. Eduard eventueel (ook) Edouard of Edward kunnen geschreven geweest zijn, mogelijk uitgesproken als 'Edwaar' of als die verkort werd, was 'Warre' in die tijd waarschijnlijk.

@ Roger kokken

In de Sint Jacobsstraat had je ook nog het atelier van Pierre Godenne. Dat was - want de man is overleden - een polychromeur met een stevige vakkennis. Hij bewerkte met grote stielvaardigheid stijlmeubelen met die techniek. Ik ben ooit een keer als jonge tiener met mijn vader in zijn werkplaats geweest. Maar vermits Mechelen toen barstensvol liep met houtbewerkers allerhande zal het best wel kunnen dat daar ene De Muyer in die straat een atelier had.

In de Witte Gids vind men nog twee adressen met de naam De Muyer.

De Mayere en Demeyer in allerhande schrijfwijzen vind men beiden mooi opgesplitst in 28 - 28.