Krijgt Mechelen met Myriam Sips een 'Bellevrouw'?

met categorie:  

  (foto's: J.Smets)

Krijgt Mechelen binnenkort in plaats van een Belleman een 'Bellevrouw'?  Die kans is wel héél groot.  Sinds Swa-den-Belleman een tijdje geleden aangaf dat hij om gezondheidsredenen na 22 jaar trouwe dienst zou willen stoppen met zijn taak, is de 'strijd' losgebarsten.  Gisterennamiddag werden drie kandidaten ontvangen bij schepen van Cultuur Frank Nobels.  De beslissing is nog niet gevallen.  Pas binnen een drietal maanden zal men de knoop doorhakken.  Eerst komt er nog een nieuwe oproep tot kandidaatstelling.  Maar Myriam Sips is alvast de meest opvallende naam in de running.  'Sipske' is dan ook door en door Mechels, kent de theaterwereld van onze stad als haar binnenzak, en is een vrouw die haar mannetje kan staan...

 

François De Schouwer - onze Belleman die aan zijn laatste maanden toe is, kan het moeilijk verhelen.  Voor hem is Myriam geknipt voor de functie...

 

                                           

 

Zonder me uit te spreken over de andere kandidaten, kan ik rustig stellen dat Myriam 'het allemaal' hééft.  Ze heeft het postuur, de tong, het koppeke...  Ze is bovendien een echte Mechelse die de Mecheleir  kent, en weet wat er leeft in deze stad.  Bovendien heeft ze een stem als een klok en bezit ze veel lef.  Ik zie er toch een beetje mijn gelijke in.  Ze komt uit dezelfde, plezante, ludieke hoek..., is volks, maar op de juiste manier.  Niet plat.  Myriam heeft ook veel mensenkennis, en is populair. Ik zie haar al helemaal als 'Bellevrouw'!  Binnen enkele maanden valt de beslissing.  Schepen Nobels lachte gisteren al: "dan kunnen we samen op pensioen Swa", want Nobels stopt er ook mee binnen afzienbare tijd.

 

Dat zijn pas lovende woorden.   Hallo Myriam?

Myriam Sips is 'aangedaan' als ik vertel wat Swa over haar vertelde.  Ik vraag haar waarom ze zo graag 'Bellevrouw' zou willen worden...

 

De familie Sips woont al eeuwenlang in Mechelen.  We zijn allemaal heel trots op onze stad.  Graag wil ik meehelpen om een positief beeld van onze stad uit te dragen naar andere steden en bezoekers toe.  Maar als ik de taak zou krijgen wil ik wel 'Belle-Dame' genoemd worden!  (lacht)   Waarom ik denk dat ik geschikt zou zijn?  Ik ben zo'n veertig à vijfenveertig jaar actief geweest op de planken van zowat alle Mechelse theaters - vooral bij het Mechels Volkstoneel, op de Korenmarkt, enzovoort.  Ik volgde dictie, voordracht en toneel aan het conservatorium, en in de jaren '90 behaalde ik de eerste prijs in het conservatorium, en kreeg ik de stadsmedaille.  Ik voel me een rasechte Mechelse.  Van het moederhuis verhuisde ik naar de Beggaardenstraat.  Toen ik twee jaar was, ging m'n familie in Battel wonen.  Daar is m'n toneelcarrière trouwens ook gestart: in het 'Battels Toneelgezelschap'.  Mijn ouders en grootouders spraken het Mechels als geen ander. Ik heb het van hen geleerd - Maar toch heb ik het ook altijd belangrijk gevonden om me ook goed te kunnen uitdrukken in het Algemeen Nederlands.

 

 

Myriam wordt op 4 juni zestig jaar.  Dan gaat ze op pensioen en heeft ze alvast veel tijd om zich te storten op deze nieuwe taak...  Nu is Myriam Sips nog aan de slag als animator in het Hof van Egmont.  Vroeger was ze zorgkundige, en reed ze onderandere ook rond met de maaltijden van het OCMW...   Sociaal ingesteld is ze dus wel.

 

't Is niet omdat ik een vrouw ben van amper 1,54 meter dat ik het niet zou aankunnen!  Deze taak mag best door een vrouw uitgevoerd worden.  Waarom niet?  Als emancipatiegedachte kan dat tellen. 

 

De andere twee kandidaten zijn Mechelaar Herman Van Gouwbergen en Marc Colombeen die afkomstig is van Mariakerke bij Gent.

Nog even geduld - en dan weten we wie 'Swa-den-Belleman' zal opvolgen...  Onze stad zou zeker opvallen met een vrouw in deze functie.  Want uniek is dit wel te noemen.

 

 

 

 

" wil ik wel 'Belle-Dame' genoemd worden!  (lacht) "

en waarom niet "Belladonna" (lacht ook)

 

Niet twijfelen Mechelen , Myriam is de geknipte BELLEVROUW !

Mier Mechels emme we nie. :-)

En ik neem aan dat een Bellevrouw alweer uniek is! (of niet?)

Mechelser kan ze niet zijn...  ;-)   Ze kan al de perfecte ambassadrice zijn van Mechelse culinaire producten...

(foto: Jan Smets)

Inderdaad Jokke, 'belledame' zou ongepast zijn vermits zich boven haar voorganger stellend, die toch geen 'belleheer' genoemd werd - al is hij dat natuurlijk ook wel. In het Algemeen Nederlands mag ze 'Myriam de bellevrouw' wezen maar 'Mirjam dɘ bellɘmadam' is eigenlijk wel net zo gemeenzaam Mechels als 'Swa dɘn bellɘman' en 't klinkt als een klok, pardon, bel.

Een vrouw zal als zeldzaamheid in die functie allicht nog net dat beetje meer aandacht in de media krijgen, dat tot die functie horende doelen tot trekken van aandacht en als ambassadrice extra doen uitkomen.

Bij minstens gelijkwaardige kwalificaties, geven haar voornaam en geslacht haar een voetje voor.

 Bellefleur, zegt da niks ?

En wat met de kostummekes van de Swa; misschien naar het museum? Want de Swa zijn uniformen inkorten kan, maar om te verbreden zal wat lastiger zijn. Zeker op sommige plaatsen:-)

Worden de twee andere kandidaten ook geïnterviewd?

Mij best.  Dat kan in de toekomst nog gebeuren.  Myriam sprong er natuurlijk gisteren uit, daar zij vrouw is.  Door het (vrij) unieke van dit feit, had dit nieuwswaarde.

Zeker en vast is Myriam hier de geschikte persoon voor.

Ik ken haar al jaren, nooit vied geziend en altijd lachen, zo is ze bij ons gekend.

Ik duim in ieder geval al dat zij de nieuw BELLE-VROUW van Mechelen wordt.

Wel ik heb het geluk van Myriam persoonlijk te kennen, heb er maar twee woorden voor, KLASSE MADAM....

 

hallo, hallo, hallo, sipske als bel-madam.

Jongens, de momenten met myriam samen op de planken...

Tijdens de voorstelling altijd als eerste in de kleedkamer "veu te aklimatisere"

Idd de ideale plaatsvervangster voor de swa.

myriam de bel-madam.

Jan Smets bevestigt met het schrijven van dit artikel wegens "nieuwswaarde" mijn vermoeden dat een vrouw extra media-aandacht zou krijgen.

@pol van hoof: 'bellevrouw' en 'bellɘmadam' luiden analoog aan 'belleman', maar 'belmadam'?
Overigens in tegenstelling tot bel-etage vergen die termen, welke geen van de vier in de officiële woordenlijst staan hoewel 'belleman' algemeen gebruikelijk is en zelfs een familienaam werd, volgens de gebruikelijke regels in AN spelling geen koppelteken. De ook in Nederland gangbare functiebenaming 'stadsomroeper' staat evenmin in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Taalunie of de spellingwoordenlijst van OpenTaal.
Belvrouw en belmadam klinken me als een beltoon, een belwinkel of een belbus - die laatste is eerder vergelijkbaar met een bell boy en reageren op het gebel van anderen vormt geen deel van de functieomschrijving. 't Zal wel subjectief zijn want ons madam is in feite wel te vergelijken met een belfort of met de oorspronkelijke betekenis van belhamel, qua benutten van een bel. Het valt echter te betwijfelen of ze met een van die beide wil geassocieerd worden.

Hartelijk proficiat Myriam.

Ik sta er niet stom van, je bent de uitglezen kandidaat.

Heel veel succes

 

Martje Michaux

Beste Myriam,

Hartelijk proficiat, je bent de uitgelzen belle-vrouw.

Veel succes

Martje