Quartier Cliché besluit sterk Jazzzolder-seizoen met avontuurlijk adieu aan 2013De bandnaam is een beetje misleidend; van clichés of platgetreden paden was in de verste verte géén sprake bij het avontuurlijke optreden van Quartier Cliché, vrijdag 27 december bij de Mechelse Jazzzolder. De muziek klonk ingenieus, inventief en dwars,zonder gekunsteld of geforceerd over te komen en kreeg met momenten een bijzonder aanstekelijk groove mee ...

Het trio, met een geweldige Jeroen Capens op sax, PJ Seaux op basgitaar en keyboards en percussionist Steven Van Gelder bracht allesbehalve standards maar deed ook niet moeilijk om moeilijk te doen. Quartier Cliché grossiert in sterk opgebouwde nummers met onverwachte wendingen of ritmes, knappe effects en net opgenomene loops die dan duelleren met live improvisaties. Maar eigenlijk valt de  muziek van het trio met bij momenten belachelijk onweerstaanbare funky beats en grooves moeilijk te omschrijven.

Quartier Cliche is op een onbegrijpelijke manier erg toegankelijk. Geen virtuozen en toch muziek die erg lekker loopt” tweette Hans Vandenbogaerde vrijdagavond. En hij heeft absoluut een punt. Eraan toevoegend: misschien geen virtuozen, wel erg goede muzikanten. En als je met sax, percussie, basgitaar nummers van The Knife en - vooral - Massive Attack (‘Teardrop’ was pure klasse)  weet te brengen, er een heel nieuwe compositie rond bouwt en daar een fenomenale vibe en sfeer mee creëert, dan kun je ‘iets’, niet?

Met jazz als backbone, manoeuvreerden psychedelica, newwave en heel wat funky grooves zich mee in de overal sound van Quartier Cliché. De bandnaam zou gekozen zijn “omdat de meiden wel van Frans houden”, niet verzonnen, komt uit hun bio. Enfin, op clichés konden we het trio geenszins betrappen, op een overdrive aan arty-farty ook niet. Wel was er gezonde drive, zichtbaar spelplezier en grootse muzikaliteit.

Quartier Cliché sloot met het laatste optreden van 2013 een bijzonder sterk Jazzzolder-seizoen af. En wie een blik werpt op de webstek (www.jazzzolder.be), merkt dat er voor 2014 ook al veel moois op het programma staat. Zeg niet dat je het niet wist...

Tekst en foto’s: © markec
Tekening: © Kris Vanderstraeten

Absoluut mee eens!

Mooi en gevat verslag, Markec! Ik moet vast en zeker ook eens naar die jazzzolder gaan; hopelijk zijn er niet teveel trappen om boven te geraken :-)