'Picture for a Cause' steekt Filipijnen Hart onder de riem met foto-actie en benefietWe willen het verschil maken, nu helpen en weer moed en kleur geven aan de Filipijnse bevolking, maar ook helpen op langere termijn”, aan het woord zijn Glenn Ramaekers en Juan Wyns, samen met Tom Suyckerbuyk de initiatiefnemers van ‘Picture for a cause’. Fotograaf Juan trok de straat om mensen te portretteren aan € 10, “in de Filipijnen de prijs voor 25 kilo rijst, dat is een week eten, voor de hele arme mensen een maand”, weet Glenn.

Laat je hart zien voor de Filipijnen’ was en is de slagzin voor de campagne.

Zondag 15 december volgt er een voorlopig sluitstuk met een groot benefiet in de Go Shil!-school in de Louizastraat, met optredens, live cooking en ook daar kun je je op de gevoelige plaat laten zetten.

Glenn Ramaekers en Juan Wyns hebben beiden Filipijnse roots. Juan heeft een Filipijnse mama, Glenn’s ouders wonen op de Filipijnen. Het is spannend geweest voor Glenn toen de tyfoon Haiyan toesloeg. “Drie dagen lang niets van mijn ouders gehoord. Uiteindelijk, via de redactie.be en Koppen, die mijn reactie over de toestand vroegen, wist ik dat ze ok waren”, vertelt Glenn. “Tijdens de tyfoon verbleven er dertig mensen in het huis van mijn ouders, het enige gebouw met een verdieping, drie dagen zat iedereen er ‘vast’ zonder elektriciteit. Wanneer het eten op was, ging men naar buiten op zoek naar eten. Fruit van de fruitbomen verwerken voorhet rot werd... Mijn ouders zaten niet eens in het ergst getroffen gebied”.

Het idee om ‘iets te doen’ voor de getroffen gebieden kwam er al vrij snel en zo’n drietal weken geleden werd met de foto-actie gestart,’Picture for a cause' dus. “De opbrengst valt redelijk goed mee totnogtoe”, zegt Juan, “maar behalve dat willen we toch vooral het moraal van de Filipino’s opkrikken, en een hart tonen. De Filipijnen hebben terug kleur nodig, daarom maakte ik ook kleurfoto’s”.

Picture for a Cause krijgt de uitrukkelijke steun van de Filipijnse ambassades, die ook actief meewerken. “Het geld van foto-actie en benefiet gaat integraal naar de slachtoffers, mede dankzij de persoonlijke contacten in de getroffen gebieden, die zekerheid hebben we”, benadrukt Juan. Ook de goede contacten met het Filipijnse Red Cross, JCI Manila, de Filipijnse televisiezender ABS-CBN en de 260 Belgische bedrijven die in de Filipijnen actief zijn, helpen.

Acteur Gène Bervoets werd vrij snel bereid gevonden om mee zijn schouders onder de atie te zetten. Bervoets maakte in 1995 iets gelijkaardigs mee toen zijn kinderen op de Antillen verbleven wanneer Orkaan Luis huishield op Sint-Maarten. Vijf dagen niet wist of zijn kinderen ongedeerd waren.

Het evenement van zondag 15 december vormt het voorlopig sluitstuk van de ‘Picture for a cause’-actie. Maar ook daar kun je je laten fotograferen aan slechts € 10. Niet voor professionele fotografen Dries Lauwers, Leentje Schoofs en Juan Wyns, zij doen het vrijwillig, wel voor de slachtoffers natuurlijk.

Chris Joris & Friends, Catherine Kools & Band, Eric Baranyanka, Pierre Anckaert, Dieter Vaganée, Kevin van Staeyen & Neon3rd en Gène Bervoets aangevuld met enkele verrassingacts verzorgen het muzikale luik.

Behalve muziek is er ‘live cooking’ van top chefs Wout Bru, Axel Colonna-Cesari (Centpourcent), Dominique Persoone (The Chocolate Line Factory), Pascal Martens (Vertes Feuilles), Yannick Van Aeken (Noma), Wim Janssens (Beluga), Kenny Bernaerts (Seagrill). Er wordt ook tijd gemaakt voor een aantal getuigenissen en er zijn info-stands.

Ook na zondag houden de organisatoren vinger aan de pols. “We volgen de situatie ter plaatse op. Er is nog veel werk”, weet Glenn. “En er komen acties in de Filipijnen zelf, ook hier,  na nieuwjaar”, besluit hij. “We laten de Filipijnen niet los, en blijven werken aan de positieve beeldvorming”, voegt Juan toe.

Het ‘Picture for a cause’-event vindt plaats in de Go Shil! Basisschool, Louizastraat 3, Mechelen. Vanaf 11 tot en met 17 uur.

Meer info op www.pictureforacause.com en op facebook.


Tekst © Markec
Fotomateriaal © Juan Wyns - behalve foto Glenn & Juan
© Markec

Een heel mooi iniatief met tot nu toe al zeer knappe resultaten.

Ga ik zeker proberen een kijkje te gaan nemen

een mooi initiatief, maar ik vrees dat 10  euro voor veel mensen te veel gaat zijn ...