Mini-onderneming brengt 'Mechels' educatief kleurboekje op de markt

met categorie:  

    

(foto's: Jan Smets)

Een tof en creatief idee van een zestal leerlingen van het zesde secundair van het Scheppersinstituut is gerealiseerd.  Het resultaat is zopas van de drukpers gerold.  De zes zijn dan ook bijzonder trots om hun 'Mechels' educatief kleurboekje voor te stellen.  Met fierheid nemen ze voor de foto plaats in hét Mechels kader bij uitstek: met 'onze' toren op de achtergrond.  In het kader van het project 'mini-ondernemingen' ontwikkelden ze dit product dat ze nu op de markt brengen: een kleurboekje onder de naam 'KleurMe'.  Aan de hand van kleurplaten wordt het verhaal van de Maneblussers verteld, en wordt er langs de bekendste bezienswaardigheden 'gewandeld'.  Het boekje wordt beslist een leuk hebbeding.

 

 

 

De zes leerlingen die KleurMe in mekaar hebben gebokst, zijn Jasmien Beullens, Maïté Dehan, Kevin Feyaerts, Olivier Peeters, Liana Willems en Eline Versluys.  Olivier woont in Weerde, en Jasmine is van Zemst.  De andere vier zijn Mechelaars.  Maar allen hebben ze een sterke band met de stad waar ze wonen of studeren.

 

We hebben een tijdje gebrainstormd over wat we gingen verkopen in onze Mini-onderneming.  Daar waren we vrij in natuurlijk (alleen voeding, drank of diensten mogen niet).   Toen kwamen we op het idee van dit boekje.  Onze leerkracht economie, Thomas Derynck, zag dit ook helemaal zitten.  En zo zijn we aan de slag gegaan.  We wilden een kleurboekje ontwerpen met een tikkeltje méér.  Het inkleuren van de prenten zal sowieso leuk zijn; maar we wilden er toch iets meer in steken.  Het moest ook informatief zijn op een toffe manier. Er staat een eenvoudig stadplannetje in met nummers die naar de platen verwijzen.  Zo geeft het misschien wel de aanzet in kleuterklassen of in de lagere school om Mechelen te ontdekken. 

 

Ze gingen aan de slag met het opzoekwerk en selecteerden aan de hand van foto's welke Mechelse hoekjes of gebouwen ze wilden opnemen.  Hiervan werden simpele schetsen gemaakt, en met deze tekeningen toog men naar Sofie Keirsmaeckers, die ervaring heeft met het maken van illustraties en design.

 

Dan moesten we ons financieel plan opstellen.  En dat was ook een heel karwei.  We dienden een startkapitaal op te bouwen en aandeelhouders te zoeken.  Na wat rekenwerk besloten we zo'n 150 exemplaren te laten drukken.  Voor dit druk werk konden we terecht bij Stijn Bevernage van 'Geprint' in de OLV-straat.  We vinden het een mooi en professioneel resultaat.  Nu zal de verkoop starten.  We hopen alvast dat we exemplaren mogen bijdrukken!

 

De zes leerlingen zijn van plan om hun product aan te bieden aan de Mechelse toeristische dienst.  De teksten in het boekje zijn in het Nederlands én Engels opgesteld, zodat het ook buitenlandse toeristen met kinderen kan aanspreken.   Ook wil men de Mechelse basisscholen contacteren om daar het boekje voor te stellen. 

 

 

Er is een website gemaakt waarop je voorbeelden van de ingekleurde platen kan bekijken.  Het kan als inspiratie of voorbeeld dienen:  www.kleurme.be

 

Het boekje kan via de site besteld worden, of gekocht worden bij 'Geprint' in de OLV-straat.  Aanstaande zaterdag zullen de leerlingen het boekje te koop aanbieden in een standje onder de galerij van ons stadhuis in de Befferstraat, waar ook de andere mini-ondernemingen hun waren zullen uitstallen.  De verkoop loopt van 9 uur tot 13 uur.  Nadien is het mogelijk dat het boekje ook bij de Toeristische dienst verkrijgbaar is.  De prijs van het kleurboekje bedraagt 7,50 euro.  Bij tien stuks gaan ze over de toonbank voor 50 euro.

 

Door het werken aan dit boekje zijn we Mechelen anders gaan bekijken.  We vonden het al wel een mooie stad, maar nu lijkt ze voor ons nog mooier geworden...

 

 

 

 

 

 

 

Hier alvast een Jan Smets om mooi te kleuren.