Mechels Kamerorkest voert Bachs Weihnachtsoratorium BWV 248 uitZaterdag 14 december 2013
brengen het Mechels Kamerorkest en het Gentse koor Vivente Voce het Weihnachtsoratorium BWV 248 van Johann Sebastian Bach naar de Sint-Romboutskathedraal.

Met dit unieke concert in het prachtige kader van de kathedraal willen we de kerstperiode op gepaste wijze inzetten”, zegt chef-dirigent Tom Van den Eynde van het Mechels Kamerorkest. “Deze uitvoering van Johann Sebastian Bachs grootste meesterwerk mag je niét missen”, voegt Van den Eynde eraan toe.

Het orkest, gedirigeerd door Tom Van den Eynde, krijgt de versterking van topsolisten Lore Binon (sopraan), Jonathan De Ceuster (atus), Vincent Lesage (tenor) en Benoît Giaux (bas). Cantates 1 tot en met 6 worden uitgevoerd van het oratorium.

De uitvoering van het Weihnachtsoratorium vangt aan om 20 uur. Het belooft een bijzonder spektakel te worden. Kaarten bestellen doe je best snel er zijn slechts zeshonderd plaatsen beschikbaar.

Kaarten kosten € 12 in voorverkoop bij uit@mechelen.be of via 070 22 28 00 en € 15 aan de kassa.

 

En wie graag vooraf een toelichting krijgt over dit meesterwerk, is welkom op dinsdag 10 december om 19:30 in het Stedelijk Conservatorium.
Je krijgt er een historische, muzikale en inhoudelijke situering die in kort bestek diverse aspecten van het kerstoratorium belicht.

Info: http://www.uitinvlaanderen.be/agenda/e/concertlezing-het-weihnachtsoratorium-wannes-vande/7c9ae8e7-c43c-4daa-8063-cc3fa592ee64

Dat is ook interessant natuurlijk, Wannes! Bedankt voor de info !

Misschien ook maar gelijk de Paasperiode al inzetten? Het is nog geeneens Sinterklaas geweest, jongens!

Marco, juiste analyse. Hou het volk bezig, dan vergeten ze hun miserie. Maar ni met den deze zeune.

G.L. moest ge het nog niet weten: met Pasen is het Posse Leest in Leest! ,-)

@Marco - Zal het de volgende keer aankondigen als de tickets al verkocht zijn, dan kun je daar kritiek op geven - of nadien: dan komt gegarandeerd weer de commentaar 'we lezen er pas iets over als het al voorbij is'. En zo zal het wel nooit goed zijn ;-)

Wie een beetje cultuurhistorische achtergrond leest kan Sinterklaas onmogelijk echt losknippen van de kersttijd. Niet alleen wijst de Engelse naam van de Kerstman erop dat het om dezelfde gaat, er is meer. "Wij" koppelen het begrip Kerstmis aan de datum 24-25 december - en de commerce koppelt daar dan de periode van de weken (of maanden) tevoren daaraan vast - maar dat is uiteindelijk maar ecent. Historisch was de kerstviering (Winterzonnewende) het hoogte munt van een hele periode daar naartoe leven: de Advent. En op welke dag van de week Kerstmis ook valt, 5-6 december valt ALTIJD in de adventsperiode.

Meer nog, ik dacht dat Bach verschillende Weihnachtsoratoria had geschreven, bedoeld voor uitvoering op de opeenvolgende zondagen van de Advent.

@Wieland: Bijna juist :-) Het Weihnachtsoratorium bestaat uit 6 cantates. De cyclus begint niet in de advent, maar wel met Kerstmis en behandelt inhoudelijk de periode van Kerstmis tot Epifanie. Meer zeg ik niet want anders komt er op 10/12 niemand meer naar mijn spreekbeurt luisteren... In deze productie kan je luisteren naar cantates 1,2,3 en 6, die samen muzikaal en inhoudelijk een zinvol geheel vormen.

 

Ceterum censeo: