Topfotograaf Guy Kokken in Cultuurcentrum

met categorie:  

(foto's: Jan Smets) 

De foto's hangen ingelijst en wel op de juiste plaats.  ATV schiet nog wat beelden en stelt een paar gerichte vragen over het geëxposeerde aan de kunstenaar himself.  Ik wacht geduldig.  Wat later schudden we de hand.  Hij stelt voor om buiten te zitten.  Zo kan hij een luchtje scheppen...en een sigaret opsteken.  We zitten op het plein van het Cultuurcentrum waar die eeuwige Sint-Romboutstoren dominerende factor is.  Hij is weer voor even in de stad waar hij geboren werd en opgroeide.  Vaak komt hij hier niet meer.  Hij woont nu in Aalst.  Met wat schroom vraag ik hem of ik wat portretten van hem mag maken.  Dat kan zeker.  Ik voel een zekere faalangst als ik hem probeer te vangen voor mijn lens: Guy Kokken - één van dé topfotografen van ons land; klinkende naam in de wereld van magazines en fotografie.  Befaamd dus.  Terecht.  Hij maakte het met zijn talent.  Lang geleden zette hij z'n eerste stapjes in de fotografie, als jong broekje, in de donkere kamer van zijn vader, Roger Kokken (ons niet onbekend op Mechelenblogt...)

 

 

Mijn vader was altijd al heel creatief.  Tekenen, schilderen, fotograferen...  Ik zal zowat dertien jaar geweest zijn.  Ik mocht mee in zijn donkere kamer.  Het leek wel toverij...

 

Zo begint hij te fotograferen.  Zijn omgeving, de dingen rondom hem...  Geboeid.  Guy gaat er verder mee door.  Na zijn schooljaren in Pitzemburg besluit hij in Coloma fotografie te studeren.  We schrijven 1985.  Muziek is een andere passie...

 

Afgestudeerd heb ik eerst wel zwarte sneeuw gezien.  Ik nam vele andere jobs aan.  Twaalf stielen, dertien ongelukken...  Het is me allemaal niet in de schoot geworpen.  Ik heb er hard voor moeten werken.  Maar geluk moet je zélf sturen.  Door stevig met muziek bezig te zijn, gingen wel deuren open in dat wereldje.  Ik heb muziek en fotografie kunnen combineren.  Zo begon ik muzikanten te fotograferen.  Ik ken dat wereldje.  Ik begrijp artiesten en hoe ze denken en voelen...

 

 

Op de vernissage speelt hij met zijn eigen band - 'The Soon Yis'.   Muziek zit tot in de kleinste vezel van zijn lichaam.  Aan de muren van het Cultuurcentrum hangen de portretten van bekende muzikanten, van de tegenwoordig alom aanwezige Stromae  tot de gegroefde kop van Maurice Engelen van Praga Khan.  Portretten met karakter.  Guy probeert met de foto's een verhaal te vertellen.  Hij weet wat hij wil.  Hij legt de lat hoog, en hij legt ze telkens weer hoger.  Hij neemt zijn tijd voor zijn foto's en hij krijgt die ook.  Hij wordt dan ook erg gerespecteerd door de artiesten.  Men kent zijn degelijke reputatie.  Guy Kokken werkt voor vele magazines, waaronder Weekend Knack, Elle, OOR en De Standaard Magazine, maar ook voor platenmaatschappijen als PIAS, Sony Music en EMI.  En daar wordt immers niet de eerste de beste voor gevraagd.  Guy krijgt nog steeds een kick als hij een geslaagde foto maakt.

 

"A summary of six years of fucking around with musicans whilst frantically pushing the button of a camera"

 

Ik druk af.  Klikklikklik  - portretterend de topfotograaf, de kunstenaar, de artiest.  Hoe 'evalueert' hij me nu, met zijn doordringende blik in mijn lens kijkend.  Ik vraag het me af...  Maar ik probeer die gedachte toch maar te verdringen, en doe m'n ding.  In de ruit weerspiegelt zich manifest Sint-Romboutstoren.  Ik laat hem op het kleine scherm de plaatjes zien.  "Pak deze maar" zegt hij...

 

Mechelen is er veel mooier op geworden sinds ik weg ben.  Het was vroeger een vergrijsde stad; er viel weinig te beleven, en het was 's avonds dood.  Dat lijkt nu wel anders geworden.  Ik ben naar Aalst verkast.  Het is een gezellige stad - open ook.  Misschien minder gesloten dan Mechelen, met toch net nog wat méér savoir vivre, Bourgondischer ook...

 

   

 

In Mechelen exposeert Guy nu in de inkomhal van het Cultuurcentrum.  De expo 'STARGAZER' loopt van 26 oktober tot 15 december, op zondag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 13 uur tot 18 uur.  De inkom is gratis.

 

www.guykokken.com

www.cultuurcentrummechelen.be

 

De tentoonstelling is het bekijken overwaard.  Dit is fotografie van de bovenste plank van een fotograaf met Maneblussersbloed.  Je ziet dat dit geen bandwerk is.  Dit is grote kunst - te smaken door zowel fotografie-als muziekliefhebbers.  Tegenwoordig 'kan' iedereen fotograferen.  Digitale fotografie maakt het allemaal zoveel eenvoudiger.  Slechte foto's kan je haast niet meer maken.  Maar dit is toch nét wat anders.  Het toestel maakt niet het portret, maar de man er achter.  In België opent de naam van Guy Kokken deuren.  Hij krijgt de kans om mooie opdrachten uit te voeren.  Soms dienen compromissen gemaakt.  Er moet nu eenmaal brood op de plank, maar met een zekere eigenzinnigheid moet Guy er zich goed bij voelen.  Volledig kan hij zich laten gaan wanneer hij voor 'zichzelf' foto's maakt...

 

Of ik nog grote dromen heb?  Ik ben gelukkig met wat ik doe.  Ik heb van een hobby een beroep kunnen maken.  Misschien zou ik het wel tof vinden mocht ik ooit als exposant terechtkomen in het museum voor fotografie...  Enne: er zijn nog wel zo'n paar artiesten die ik dolgraag voor mijn lens wil hebben, zoals bijvoorbeeld Lemmy Motorhead.  Misschien moet dat niet meer lang op zich laten wachten.  Hij heeft ook de eeuwigheid niet...  Maar verder mag het zo voortgaan zoals het nu loopt.  Grote dromen heb ik dus niet.  Ja toch: ik wil dat m'n kinderen, Titus en Ginger, het kunnen waarmaken in het leven, en dat zij hun dromen kunnen realisern, wat ze ook willen uitvoeren.  Ik ben met hen begaan, net zoals mijn vader dat ook wel geweest zal zijn...

 

 

In donkere kamers ontwikkelt zich de kunstenaar

alleen als hij verder wil dan het cliché zit er muziek in...

 

...zo voel ik het aan.

 

 

 

 

 

Mooie reportage Jan.   Als vader blonk ik van trots !   Spijtig dat je er 's avonds niet meer bij kon zijn want het was "ambiance vollen bak" tijdens het optreden van The Soon Yis. Om half één 's nachts hebben ze de "plakkers" moeten buiten zetten :-).

Met dochter Ginger

met zijn evenbeeld zoon Titus (die onlangs zijn arm brak)

In gesprek met zijn oud-leraar plastische opvoeding, de Mechelse kunstschilder Willy Van Eeckhout

Met modeontwerpster Veronique Branquinho (die onlangs het gele ensemble voor koningin Mathilde ontwierp)

Mechels icoon Jan Torfs, de oprichter van het decennia lang populaire muziekblad "Juke Box", was ook van de partij.

foto's Roger Kokken

Mooie aanvullingen op mijn artikel Roger.  Of hoe een vader trots kan zijn...  ;-)   Dit heb ik inderdaad gemist.

trotse Paa, ik zal ne keer naar uwe kleine zijn fotokes gaan zien zelle!

Deze namiddag na een tip van JanS "gaan zien en goedgekeurd"

Gelukkig had ik mijn kleindochter bij om mij de weg de wijzen tussen al die daar gelichtdrukmaalde W.B.'s (beroemde wereldburgers)!.

Proficiat aan de zoon van die terecht blinkende grootvader! 

volgens mij bestaat die guy kokken niet; dat is roger die een paar uur bij een professionele maquilleur gezeten heeft

Graag het adres van die maquilleur janarturleo

Roger,

 

Proficiat. U mag trots zijn op uw zoon..

Ik loop een deze dagen eens binnen op de tentoonstelling.

Bert Vannoten van TV-Mechelen zond me de link naar volgend filmverslag door:

http://www.youtube.com/watch?v=Tp0FwEJS7pw&feature=playerdetailpage&list=UUt8s0RzqiTdkXbWax6PRyjQ

Rare link Jan, als ik er op klik krijg ik een zwart TV venster waarin:

"Deze video is niet beschikbaar.  Het spijt ons "

Roger, zou Obama of Merkel er voor iets achter zitten ? Wat denk je ?

@ G.L. Ik denk dat ge weer aan 't zeveren zijt !

Kort filmpje dat tijdens de vernissage werd opgenomen

http://www.youtube.com/watch?v=Tp0FwEJS7pw

In tegenstelling tot wat op de website van Cultuurcentrum vermeld is (open van donderdag tot zondag) zijn de openingsuren van dinsdag tot vrijdag van 08u30 tot 16u45

http://www.cultuurcentrummechelen.be/tentoonstellingen/2013-2014/guy-kokken

gelukkig zijn er nog trotse papa's die de foutjes van de drukker verbeteren.

met dank voor de verbetering van de openingsuren

als ik met mijn cultuurvriendin op stap ga staan we de laatste tijd heel dikwijls voor gesloten deuren van tentoonstellingen die niet aangeduid zijn op de affiche of op de websites

Op Rogers gelinkte pagina van het Cultuurcentrum op 'contact' klikken, toont dan wel de goede openingsdagen doch een heel andere sluitingstijd:

"Het Cultuurcentrum Mechelen is open van dinsdag tot vrijdag, doorlopend van 8u30 tot 16u45.
Wij zijn eveneens gesloten op feestdagen"

Kan men dan nog heel gauw even binnen komen (of is dit al "eens binnen, nog blijven") tot 16u45 of, als Roger stelde, tot 19u45?

Oeps, a slip of the finger on the numeric keypad.  Het sluitingsuur moet uiteraard 16u45 zijn.