Hoewel er achter de schermen nog steeds druk voor geijverd wordt, is het de laatste tijd weer wat stiller geworden rond de mooie droom van een groep Maneblussers om de wijzerplaten op onze toren weer te reconstrueren.
Om onszelf er aan te herinneren dat de wijzerplaten op onze toren ooit wereldbekend waren en dat de vernieling ervan nieuws was tot ver buiten onze eigen grenzen, hierbij een interessant persknipseltje van over de grote plas.

De Amerikaanse krant 'The Sun' wijdde op zondag 7 april 1918 een hele pagina aan België en in het bijzonder aan 'Albert of Belgium, an idolized King'. Op hetzelfde blad staat een artikel dat op het eerste zicht gaat over de torenuurwerken in New York, maar dat volgende alina bevat:
"The Colgate clock has been ticking away the hours since May, 1908. Before that time the clock in the tower of the St. Rombaud Cathedral in Malines, Belgium, held the world's record for size, but it is now no more, the Germans having demolished it when they bombarded the city in September, 1914. The famous chimes of St. Rombaud also were destroyed. The extreme diameter of the Malines dial was thirty-seven and a half feet, six inches less than that of the Colgate clock."
De vernieling van 'onze' wijzerplaten was dus ook nieuws in de VS, net als het feit dat er een aantal jaren voor de oorlog in New Jersey een 15,2 cm grotere wijzerplaat was gerealiseerd.
Tussen haakjes: geloof het nu of niet, maar de in het artikel genoemde Colgateklok die door de gebeurtenissen van 14-18 blijkbaar de grootste werd, was in feite een reclamebord voor het nog steeds bekende tandpastamerk, toen vooral gespecialiseerd in zepen en parfums.

Het toenmalige exemplaar werd overigens ook afgebroken in de jaren 1920, maar ondertussen al wel (wel!) een paar keer herbouwd.
En waar wachten wij op!? ;-)
(Foto wijzerplaten: Roger Kokken/Rombout Wordt Wijzer, afbeelding Colgateklok: colgate.com).
Allee, content te zien dat men mijn inkleuring van het torenuurwerk (begin 1875) nog eens uit de hoek heeft gehaald..
Juist Roger. Heb mijn bronvermelding in die zin aangepast ;-)
De Colgateklok mag dan nog een ietsje groter geweest zijn: het Mechelse uurwek was wél het grootste skeletuurwerk ter wereld..
...en het grootste torenuurwerk.
Ik heb steeds veel bewondering gehad voor deze inkleuring.
Mechelen wacht op den buskop van Limburg aan de Lahn. Die heeft n'en ezel die geld scheit.
Helaba Kevin,
ik dacht dat jij je over "de plas" alleen met "nonnetjes" bezig hield !
:-))))))
@ G.L.
De dag dat het uurwerk er hangt kunnen we jou misschien een maand vast maken aan de staart van de wijzer, als contra gewicht. Zo kan je een maand mee rondjes draaien. Zo krijg je elke minuut een ander zicht op de stad.
Aan jou om te bepalen welke windstreek je verkiest. Misschien de kant van Hombeek?