Chris Ruebens’ mooie muzikale reis, en het verhaal van het gele badeendje...Gele badeendjes prijkten op de versterkers en op de piano
. Eén eendje had zelfs een gitaar vast. Ja! Goed, we wisten natuurlijk dat ‘The Yellow Duck’ werd voorgesteld, de CD  van Vlaming Chris Ruebens en diens Litouws Ensemble.

Op het verhaal van het gele eendje was het even wachten, voor en na was het vrijdagavond 25 oktober alleszins volop genieten van de akoestische gitaarpracht van Chris Ruebens, ondersteund door diens Ensemble; piano, percussie, dwarsfluit met Jethro Tull-ambitie, trompet en duduk. Er was weemoed, weltschmerz, melancholie en passie te vinden in de prachtige muzikale landschappen die werden verkend. Verhalen zonder woorden, een soundtrack zonder film...De knappe muzikale reis die we maakten met het Chris Ruebens Ensemble was mooi verdeeld in twee korte, intense sets. Het  aparte muzikale landschap, gaf zich gaandeweg aan ons prijs. Pure klassieke gitaarklanken, het erg aparte en karakteristieke Oosters-aandoende geluid van de duduk, de soms onaardse schreeuwen van diens bespeler, Saulius Petrikis, die ook op fluit en trompet veel moois deed, het discrete pianospel van Vytautas Bikus en de passende ‘less is so much more’-percussie van Andrius Kairys.

De composities  zaten vol variatie en waren opgebouwd rond steeds terugkerende thema’s. Wie zijn ogen sloot, kon er zo een film bij verzinnen. De muziek leunde aan bij fado, latino, pop en folk en het mocht naar ons verteld werd dan wel ‘geen jazz’ zijn, de jazz zat zeker ook overduidelijk in het muzikale spectrum.

Chris Ruebens duidde de composities. Zo was ‘Blues for the Brave’ opgedragen aan de moed van journalisten zoals Rudi Vranckx, het op braziliaanse folk geënte ‘Toto’ bleek over tafelvoetbal met een Brazilliaanse muzikant te gaan,  ‘Toto is gewoon Brazilliaans voor 'tafelvoetbal’. En "De volgende compositie heet ‘Waves’ en... Nee, gewoon dit is Waves”. Ruebens vertelde dat het nummer ‘Lokroep’, gezongen in het Nederlands, al vaak in Litouwen opgevoerd werd. Daar begrijpen ze er vast geen letter van. Wij wel. Wat een mooi lied, zwanger van melancholie. En we hebben het hem niét gevraagd, maar allicht een weinig autobiografisch, voor de sinds 2008 in Vilnius wonende gitarist.

Bij ‘Lokroep’, temeer ook dat we daar behalve Ruebens’ fraaie gitaarspel ook diens stem erbij hoorden, flitste ons spontaan: twee namen door het hoofd; Dirk Van Esbroeck & Juan Massondo. Ook zij bezaten de kunst om te beroeren en ontroeren met dit soort wereldmuziek!

Song for Duduk’ is een compositie waarbij Petreikis dit instrument tenvolle kon demonstereren, niet gratuit. Een prachtig muzikale trip werd het, waarbij dit Armeense instrument het leitmotiv speelde en ook de andere fluitinstrumenten uitdrukkelijk aan bod kwamen. Spanning werd opgebouwd, met ook geweldige percussie en zuinige piano- en gitaarpartijen. Met na afloop een terecht open doekje voor Petreikis. Of was het voor de duduk. Beiden allicht.

Wat opviel is hoe Chris Ruebens, heel oplettend alles in de gaten had, soms dirrigeerde en zelf nooit lang prominent op de voorgrond trad maar zijn muzikanten alle ruimte gaf in de fraaie muzikale reis die we meemaakten.

Maar hoe zit dat nu met die badeend? Ruebens zou het haast niet verteld hebben, want “wij vroegen er niet naar”. Maar dan toch. Ruebens vertelde over de lezing van een professor in Vilnius over communicatie met de hele tijd een badeend op diens lessenaar en niemand die vroeg naar het waarom. Boodschap van de spreker was: als je het niet vraagt, weet je het niet, je moet het durven vragen. En zo waren nummer en albumtitel geboren. ‘The Yellow Duck’, de compositie stak behoorlijk knap in mekaar. Wat een ritme. Je zag als het ware de eendjes zo voorbij dobberen.

Als enige bis was het hilariteit alom toen het viertal een Duitse schlager ten beste bracht, iets van ‘zwei rosen und eind hund’...

Fijn dat Ruebens, die lid is van het gerenomeerde klassieke Baltic Guitar Quartet waarmee hij de wereld rondtourt, nog tijd vind voor zijn eigen Chris Ruebens Ensemble. Het album telt composities die er stuk voor stuk mogen  zijn. Met een geslaagd huwelijk van Jazz en wereldmuziek, gekruid met talent en een aanstekelijke drive. Smaakt naar meer. Hou dit gezelschap maar in de gaten!

De CD ‘The Yellow Duck’ is te verkrijgen aan € 15 bij de optredens of via de webstek van Chris Ruebens, daar lees je ook meer over The Baltic Quartet.


Tekst: © Markec
Foto's: © Chris Ruebens.com

Tof artikel. Alsof ik het terug beleefde.

Hele toffe avond. Na het concert nog even met de muzikanten kunnen praten. Toffe gasten. Ze zijn wereldberoemd in Litouwen. Zo speelt drummer mee in het orkest van "The voice of Lituava" (of zoiets-you get the picture), leeft de pianist van studiowerk (ginder kan dat blijkbaar nog ;-) ) en is het nummer "Lokroep" een hit.