Melphi verwent met lekker oorsnoep: mix van soul en jazz met funky inslag

Dat je bij Jazzzolder Mechelen elke tweede en vierde vrijdag van de maand terecht kunt voor een aangenaam weerzien met gevestigde waarden en, meer nog, voor muzikale ontdekkingen, is ondertussen niet zo’n groot geheim meer. Vrijdag 27 september was zo’n avond van muzikale ontdekking, maar voor sommige Mechelse jazzfans ook een weerzien. Het Tilburgse Melphi bracht er een zeer gesmaakte mix van soul en jazz met funky en poppy inslag. Zeer geslaagd oorsnoep!Zangeres Lotte van Drunen en pianist Rogier Telderman herinnerden zich hun eerste bezoek aan Mechelen nog, toen in één van de Jazzathome-huiskamers.  Vrijdag stond Melphi er met de hele band, dus ook met Jurriaan Dekker op contrabas en elektrische bas en Willem van der Krabben op drums.

Het Tilburgse viertal wist zonder veel moeite te overtuigen met de sterke composities, het mooie samenspel, prachtige pianopartijen, de strakke ritmesectie en de wel heel erg mooie en krachtige stem van Lotte. Nu zeemzoet, zacht en teder dan weer vol rauwe power. Steeds vol overgave en altijd klonk het écht en opreht.

Je zag en hoorde uitstekende muzikanten die met zichtbaar spelplezier het beste van zichzelf gaven. Leuke één-tweetjes tussen piano, bas en percussie, knappe soli en altijd dat prachtige stemgeluid van Lotte. Met sfeervolle, erg moody tot ronduit swingende en funky songs tot pure pop.

Uitschieters waren zeer zeker setopener ‘Drown in the Grey’, het ietwat donkere ‘Fall’, ‘In the End’ en zeker ook ‘Slow Motion’, geduid door Lotte: “door drummer Willem geschreven”, waarop iemand in het publiek: “Dank u, Willem!”. Maar ook ‘Hoping’ en de geweldige Gare du Nord-cover ‘More than Madly’ klonken erg sterk.

Een album hebben ze nog niet maar “daar wordt hard aan gewerkt" beloofde Lotte. Iets om naar uit te kijken al kun je het voorlopig al stellen met de debuut-EP uit 2011. Maar dat ‘uitkijken naar’ geldt zeker ook voor nog een optreden van deze beloftevolle Nederlandse band. Dit smaakte zeker naar meer!
 

Tekst: © Markec
Afbeeldingen:  1 © Martin Janssen 2010 -2, 3 © Melphimusic.com

Mooie bespreking van een inderdaad prima optreden! Ook Nederland heeft vele goede muzikanten, maar jammer genoeg wordt er bij hen nog méér dan bij ons gesnoeid in de subsidies voor cultuur...