50cent per dag om boterhammen op school te mogen opeten.

met categorie:  

Ik had verwacht dat dit hier al veel eerder zou verschijnen, maar aangezien niemand het post doe ik het zelf dan maar.
Vanaf volgend schooljaar zullen alle leerlingen van een basisschool in Mechelen 50cent per dag moeten betalen om hun eigen boterhammen op school te mogen opeten. Stoelgeld noemen ze dat blijkbaar...

Ben ik de enige die dat belachelijk vind?

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20130703_00645904

Ik heb drie kinderen, als die binnenkort allemaal in de basisschool zitten zou ik dan ongeveer 270€ per jaar moeten afdokken om hen op school te laten eten. Kaakslag voor tweeverdieners!

Jullie mening?

 

Mechelen is like a box of chocolates.
You never know what you're gonna pay.

;-)

tja, de toezichthouders/sters zullen ook wel niet voor niks werken zeker? 

Volledig eens met TommyG. Wij zijn  met 2 kleutertjes ook slachtoffer van deze maatregel.

En dit dan door een stadsbestuur dat al jaar en dag verkondigd jonge tweeverdieners te willen aantrekken/behouden.

Mechelen kinderstad!

@kathinka,

die toezichthouders, dat zijn onder de middag toch gewoon de leraars? Toch in de school waar mijn kinderen gaan. Met de prijzen van voor- en naschoolse opvang heb ik geen probleem, maar dit is er toch zwaar over. 

@Iedereen

Dit is toch maar een klein radertje in dit grandiose debacle wat zich Europa noemt. De massa integratie zonder perspectieven . En nog steeds wil men ons dagelijks overtuigen van het nut hiervan. Er is in ons Vlaanderen nog steeds 1 politieke partij die dit zal blijven verkondigen. Diegenen die dit nog steeds niet willen begrijpen zijn volgens mij wellicht onbewust medeplichtig.

@TommyG

Hou er rekening mee dat dit nog lang het laatste niet zal zijn. Beschouw dit antwoord a.u.b. nu weer niet als een persoonlijke aanval.

Tommy, dus die leraren moeten dan maar in hun vrije tijd toezicht houden? 
Het zijn niet overal leraren trouwens, maar dit terzijde. Wie het ook doet, het zal zeker niet voor niks zijn.  

 

Hebben die nog geen betaalde vrije tijd genoeg dan? :-)

Sta maar 'n keer voor zo'n klas kinderen, daar zit leven in om nog maar te zwijgen van een klas pubers. 't Is 'n meer zoals vroeger dat we braaf met ons armpjes over elkaar zaten.

 

Al vele jaren lang is het zo dat in verschillende basis- secundaire scholen vaak 'reftergeld' op de schoolrekening staat. Nu dit officieel wordt, toevallig in de krant verschijnt en gelijk wordt in alle scholen is het kot ineens te klein. Scholen moeten het onderhoudspersoneel dat deze refter moet klaarzetten en na de middagpauze ook weer moet opruimen van de werkingsmiddelen betalen en iedereen weet dat personeelskosten zwaar kunnen doorwegen. Al wat de school moet investeren in onderhoudspersoneel, kan niet naar de pedagogie van de leerling gaan. Toch ook een overweging waard denk ik!

In kleine basisscholen met weinig personeel is het niet vanzelfsprekend om het middagtoezicht en alle andere toezichten door leerkrachten te voorzien. Deze mensen hebben immers ook recht op een minimum aan wettelijke middagpauze zoals eender welke andere werknemer in onze maatschappij. Daarnaast worden de pauzes ook vaak gebruikt om op te ruimen en materiaal klaar te zetten voor een volgende les. En neen, leerkrachten worden niet extra betaald om toezichten te doen, het hoort gewoon bij de job. Wees gerust, als leerkracht heb je op een ganse schooldag niet veel pauze over!

Er is ondertussen al een facebook-protest-website-dingetje aangemaakt !

;-)

Mij lijkt het een basistaak van een maatschappij dat ervoor gezorgd wordt dat kinderen zonder verdere kost onderwijs en alles wat er rond hangt kunnen genieten. Het is ook in het belang van die maatschappij zelf dat ze zichzelf elke generatie wat slimmer maakt, ze kan er in de toekomst alleen maar wel bij varen, dus is het niet meer dan normaal dat daar geld naartoe gaat, normaler dan naar -ik zeg maar wat- anpr-camera's bijvoorbeeld.

Ikzelf heb geen kinderen, dus mij zal het worst wezen hoe de wereld en het milieu er na mijn dood uitzien. Mensen die wél kinderen hebben, en dat zijn er naar het schijnt wel wat, kunnen misschien eens een momentje nadenken over waar hun bijdrage die ze leveren het beste gespendeerd is. Of wat ze het meest normale vinden.

Er is armoede door de Crisis en er is ook Generatiearmoede.  Mensen, die het al niet breed hebben, zullen met die 50 cent per dag of 270 euro per jaar serieuze moeite hebben (of krijgen).

Eén op vijf Mechelse jongeren leeft in armoede - GvA

De beslissing om de ouders te laten betalen voor het op school blijven tijdens de middagpauze is geen beslissing van het stadsbestuur, maar de beslissing om de toelage voor de pot, waaruit dat toezicht betaald wordt te halveren, wèl, heb ik begrepen.

Toen we nog schoon en jong waren bleven vele moeders nog thuis.  De school was meestal op wandelafstand.  Sommige moeders of leraars / leraressen begeleidden toen de kinderen naar huis en terug naar school.  En het middageten stond warm klaar op de keukentafel.

Het was toen nog een heel ander Mechelen.

ja gim maar de tijden veranderen en of je nu wil of niet je moet mee

ik herinner me die tijden en volgens mij hadden wij toen al een refterrekening voor het opeten van de boterhammekes, mijn oudste heeft er nog altijd nachtmerries van van degen die toen toezicht moesten houden

en ooit heeft een leerkracht gezegd:"Ja, al die madammekes die de vrijdagmiddag van hun kinderen vanaf willen om te kunnen kuisen, dan blijven ze wel ineten"

Ik was zo koleirig dat er van dan af nooit maar dan ook nooit nog één van mijn jongens is blinven ineten ook als ik opnieuw aan het werk ging: mijn enige voorwaarde was om 12 uur te kunnen gaan eten naar huis wat me toch lukte op een uur pauze.

zo plezant is dat ineten niet en zo plezant is dat toezicht niet

maar, wie heeft dat zo gewild? de maatschappij van jachten en jagen en hebben hebben hebben 

@ Malenie :

Ja, maar we hebben allemaal graag een groot TV-scherm, ne dure laptop, nen dikke auto en willen 2 keer per jaar op congé.  Dus, dat wordt jachten en jagen, hebben-hebben-hebben en met zijn tweeën gaan uit werken.  En dan kunt ge, 's middags, uw kindjes niet meer zelf opvangen.

Ge weet toch dat twee mensen trouwen... om samen de problemen aan te kunnen... die ze nooit zouden gehad hebben... als ze nooit niet getrouwd waren geweest. (quotevermelding)

;-)

zou die leerkracht die nu gratis en voor niks haar tijd opoffert om de oppas in de refter te doen dan 0,5€ per kind krijgen?

ik denk het niet, onverantwoordbare kosten. Bovendien betalen we allemaal belastingen voor het onderwijs en het onderhoud van de gebouwen.

Misschien moeten veel mensen eens eerst nadenken voor ze een hoop kinderen op de wereld zetten.
Velen willen alle luxe en vrijheid en zijn kwaad als ze iets voor hun kinderen moeten betalen of opofferen.
Maak er dan verdorie geen, er is anti-conceptie genoeg voor handen, of is dat ook te duur ??

@anoniem, mss weet je dat niet maar 't zijn wel die kinderen die later jouw kakpamper verversen en je zorg zullen betalen tenzij je binnenkort bij de dokter om je laatste spuitje komt natuurlijk.

Vroeger waren de Vlaamse / Mechelse families rijk aan kinderen maar... zo arm als Job !

Gim ik heb nog maar pas een tv, en ja een laptop, maar voor de rest ben ik heel content in mijn huis en in mijn tuin en zeven keren per jaar op vakantie dat hoeft niet.

Als iedereen eens wat minder kuddedier zou zijn de wereld zou er anders uitzien 

@TommyG: Volgens mij klopt uw rekensom niet of uw kinderen zouden naar een school gaan waar ze minder vakantie hebben dan in andere scholen.

In het artikel staat ook dat de ouders dit fiscaal kunnen inbrengen. Kan er iemand dan ook is zeggen wat het allemaal kost op het einde van de rit?

Ik vind het ook wel heel gemakkelijk van de scholen dat ze, omdat het stadsbestuur de tering naar de nering zet, dit gewoon doorrekenen naar de ouders. Toen ik vroeger bleef ineten op school liepen de leerkrachten 's middags rond om toezicht te houden. Volgens mij werden die gewoon doorbetaald en deden die dat niet gratis.

Waarom hebben de scholen dan nu opeens behoefte om hiervoor geld te vragen aan de ouders?

@Filip : was maar even met de natte vinger uitgerekend hoor dus kan héél goed zijn dat dat niet klopt.

Ik heb altijd gedacht dat onderwijs gratis was, maar bon...

Persoonlijk heb ik niet zo veel problemen om 1,5 (voor drie kinderen) neer te tellen hiervoor. Ik en mijn vrouw hebben een goed betaalde job dus wat is dan anderhalve euro per dag... Daar kan je tegenwoordig nog geen pint voor drinken...
Maar ik kan me héél goed inbeelden dat er anderen zijn waarvoor die meerkost wel een probleem zou kunnen zijn...

En die leraren moeten niet zagen. OK, ze hebben een zware job die ik zeker niet onderschat maar ze hebben verdomme verlof genoeg om dat te compenseren.

Goed onderwijs voorzien, waar alle leerlingen hun beste talenten kunnen gebruiken rendeert altijd. Besparen op onderwijs is dan ook erg dom. We kunnen nu eenmaal beter op andere zaken besparen denk ik.

Ook belastingen van 50 cent of zo zijn contra-productief. Dat uittellen kost bijna meer dan wat het opbrengt. Kunnen we nu echt dat belastingsysteem niet vereenvoudigen?

Of deze kostprijs aanrekenen terecht is of niet, durf ik me niet over uitspreken.  Hiervoor ken ik de boekhouding van scholen niet.  Het geld gaat alleszins toch niet naar de leerkrachten, waarbij deze oppas vaak bij hun takenpakket wordt gerekend.  Maar het zijn niet alleen leerkrachten die voor die middagoppas zorgen.  Dikwijls zijn het ook anderen - die buiten de school staan, en daarvoor ook dienen vergoed... 

Toch straf dat het wéér Mechelen is. Waar nu voor basisonderwijs (wat gratis zou moeten zijn, dacht ik) betaald moet worden.  En dit omdat de besparingen aan de stad de scholen er toe dwingt...

Dus beslist  OOM  Bart dat de kindjes stoelgeld moeten betalen om hun bokes op te eten. krijgen ze dan de keuze om buiten de school hun bokes op te eten?

Na de vuilzakken (die al duurder zijn dan op een ander) heeft hij weer een manier gevonden om extra geld door te sluisen naar zijn prestigeprojecten zoals den Bruul, een extra concertzaal, nog eens een paar miljoen voor de politiekantoor, het stationsproject, een vlietje links en rechts opengooien, een paar miljoen voor het stadspoppentheater...  zal ik nog een tijdje zo door gaan?

 

Wanneer lezen we hier eens één topic 'prestigeproject geschrapt wegens besparingen'?

@Atani : eerlijkheidshalve moet ik wel vermelden dat dit niet enkel in Mechelen wordt aangerekend. 

Er zijn andere steden waar dit blijkbaar al langer gebeurd, zo heb ik gehoord. 

Dat is dan eigenlijk nog erger...  zelf zit ik nog niet in die situatie, heb geen schoolgaande kinderen. Niettemin zie ik mijn belastingscentjes liever naar het onderwijs (of de stoeltjes) van die kleuters gaan dan naar de andere 'projecten' hierboven beschreven.  

En voor wie er misschien iets meer van weet. Komen de scholen met dit stoelgeld dan niet boven het maximumfactuur?  Of is dit weer opgetrokken zoals in 2012?

http://www.klasse.be/leraren/19980/maximumfactuur-basisonderwijs-aangepast/

Of is boterhammen opeten geen 'extra' schoolactiviteit, waardoor ze mogelijk niet onder deze regeling valt, maar waarom moet je er dan wél meer voor betalen?

Soit,   Om maar te zeggen; er zijn er dus nog die dit soort besparingsmaatregelen belachelijk vinden. Zeker als je dit leest tussen de vele goed-nieuws items en topics over Mechelse investeringen die op MB aan bod komen.

Ik vraag me af waarom Mechelen geld moet geven aan het onderwijs als ze al jaren zelf geen stadsscholen heeft.

Zouden de scholen dan niet beter aankloppen bij hun respectievelijke koepels?

Heb ik toch al eens uitgelegd met die OOM constructie en die navelstreng.

Die middagoppas kan toch heel eenvoudig gratis geregeld worden door moeders die niet uit werken gaan en een uurtje of twee van hun tijd willen opofferen om op de kinderen te gaan passen ?
Per school moet het toch mogelijk zijn om er zo een stuk of 10 te vinden, die dan bvb met z'n tweeen één dag per week de middagpermanentie verzorgen.

Lukt dat niet, kan men toch altijd vrijwilligers aanduiden onder de werklozen ???
Daar zijn er meer dan genoeg van.

Nu het toch eventjes over de vuilniszakken ging. Moest die prijs niet zakken vanaf 1 juli naar het wettelijke maximum ??? Of gebaart Mon Chichi van krommen haas ? 

hebben jullie het nu nog niet door? De GRATIS maatschappij bestaat niet!  Alles waar wij van willen genieten/profiteren/noem het zoals je wilt moet betaald worden. Of wij het betalen of de stad of de staat, het geld moet érgens vandaan komen. En helaas kan je geld maar 1 keer uitgeven, dus tja. Dat de scholen ervoor kiezen het subsidiegeld voor iets anders te gebruiken is een keuze van de scholen. En dat ze daardoor er voor kiezen iets anders betalend te maken is ook een keuze van de scholen. 

@ Atani: zie wat je koopt, koop zoveel als mogelijk afvalarm en sorteer je vuil, dan heb je vanzelf veel minder afval. Tenslotte is het hier ook de vervuiler die betaalt, wat ik niet meer dan normaal vind. Wij komen normaal gezien met 2 personen toe met één kleine zak per 2 weken, die dan nog MOET buiten gezet worden omdat em anders waarschijnlijk vanzelf gaat lopen. Het is ons afval, dus is het dan niet logisch dat wij er ook voor moeten betalen om het op te laten ruimen? Een poetsvrouw/man werkt toch ook niet voor niks om andermans boel te kuisen? Maar dat vindt iedereen normaal .... 

stoelgeld bestaat al vele jaren... ikzelf ben 30 en mijn ouders betaalden toen ik 25 jaar geleden school liep al stoelgeld voor de middag.
ik ben inwijkeling en was verbaasd te lezen dat het nog steeds gratis was. fijn dat het tot nu toe gratis was, helaas dat het dan toch verdwijnt

Er wordt hier naar mijn gevoel toch voorbij gegaan aan de essentie. Dat iets vroeger 'gratis' was en nu niet meer hoeft op zich nog geen ramp te zijn, vraag is wat het beleid daar tegenover zet.

Hoe rijm je besparingen en "tering naar de nering" en "echt niet meer geld kunnen geven voor onderwijs" met het voorzetten van grote en niet altijd even nuttige projecten, in het bijzonder het openleggen van de Binnen-Dijle of ontwerpkosten voor twee straten ten belope van bijna 17,5 miljoen oude Belgische frankskes...?

En waarom geldt die dringende en dwingende nood tot bezuinigen en besparen niet voor iedereen?

Toch jammer, al die negatieve reacties hier te lezen...

 

Even ter verduidelijking:

Middagopvang in Mechelen was voorheen (lees: voor de besparingsmaatregels) ook niet gratis, nu wordt de prijs enkel opgetrokken, net zoals de prijs voor voor- en naschoolse opvang.

In de lagere school van mijn jongste dochter (dorpsschooltje in een Mechelse deelgemeente) wordt de middagopvang in de refter uitbesteed aan externen, net zoals de voor- en naschoolse opvang (voor 8u en na 16u). Deze mensen waren vroeger PWA'ers, geen idee hoe dit statuut tegenwoordig heet.

Het toezicht op de speelplaats tijdens de middag en tussen vooropvang-start school en einde school-naopvang wordt nog steeds door het onderwijzend personeel verzorgd, en gezien alle lagere scholen van het katholiek onderwijs in Mechelen onder dezelfde overkoepelende organisatie vallen, is de situatie in al deze scholen wellicht dezelfde.

Over de maximumfactuur: behoudens vergissing is deze onderhevig aan jaarlijkse indexatie. Om de onkosten voor het naderende schooljaar deels tegemoet te komen, wordt sinds enkele jaren voor elk kind een toeslag op het kindergeld van de maand augustus uitgekeerd. Mooi meegenomen toch wel..

Zelf sta ik niet in het onderwijs, maar heb wel 2 kinderen die altijd zijn blijven ineten, en waarvoor ik indien nodig, gelukkig een beroep kon doen op voor- en naschoolse opvang. Hun vader en ikzelf hebben echter altijd getracht om creatief te zijn in het 'opvangen' van onze kinderen voor & na school en tijdens de vakanties.. Dat is uiteraard een keuze die ieder voor zich moet uitmaken.

@A.noniem: De stad Mechelen heeft geen onderwijsnet meer en hoeft dus helemaal geen subsidies te geven maar ze doet dit toch nog.

Ik wil wel is weten hoeveel steden subsidies zouden geven aan scholen als ze geen stadsscholen meer hebben.

@ Filip

Ik heb de constuctie met het OOM toch uitgelegd.

@GL: Je leest volgens mij niet wat er staat. Ik zou graag willen weten hoeveel steden er geld toestoppen aan het onderwijs als ze geen stadsscholen meer hebben.

Beste

Ik ben zelf een enorme voorstander van onthaasten. Ik werk niet full-time. Ik ben alleenstaande, geen gemakkelijke keuze dus. Toch kan ik mijn zoontje brengen en ophalen nog voor de opvangen begint. Werkende in Antwerpen maar wonende in Mechelen is dat voor de middagpauze niet mogelijk. Dit heeft in dit geval niets te maken met jachten en jagen, dit heeft gewoon te maken met op een minimum normale manier te overleven. Of ja, ik kan altijd nog in het bos gaan wonen natuurlijk, dat is ook een optie...?


Mvg, Annemie