Michel, Jacob, Samuel en Lucas zullen het Ros berijden!

  (foto's: Jan Smets)

Moeder Sürreya straalt terwijl haar zoontjes onder het spervuur van fotografen naar de woorden van de burgemeester luisteren...  Ze is bijzonder trots dat haar kinderen zijn uitverkozen om deze zomer twee maal het Ros Beiaard  te mogen berijden tijdens de Hanswijkcavalcade.  Het Ros is één van de meest tot de verbeelding sprekende onderdelen van de historische Ommegang van onze stad.  Het is dan ook een grote eer dat Michel (15j), Jacob (12 j), Samuel (8 j) en Lucas (6j) Adikti te beurt valt.  De vier maken deel uit van de Assyrische gemeenschap van onze stad. 

 

 (Sürreya Kurum)

 

Ik heb eigenlijk vijf zonen.  Maar de oudste - Manuel die zestien jaar is -  is absoluut niet jaloers op zijn vier jongere broertjes.  Eerder trots.  Onze familie is erg fier op hen.  We hebben het een tijdje geheim moeten houden, en eerst moesten ze nog proeven doen op school.  Dat was natuurlijk belangrijk.  Maar ze hebben allemaal een goed rapport.  Daar zijn we blij om.  Het is vaak rumoerig bij ons in huis.  Dat kan je wel voorstellen met vijf zonen.  Maar eigenlijk zijn ze wel braaf en ze steunen mekaar door dik en dun.  We wonen in de buurt van de watertoren.  Onze kinderen gaan allemaal naar school in Mechelen.  De twee oudste 'ruiters' gaan naar ColomaPlus, en de twee jongsten zitten in De Parel.  Onze Manuel heeft al in de Hanswijkprocessie meegelopen.  Voor zijn broers wordt het een nieuwe ervaring.  En wat voor één!

 

De zoektocht naar vier broers liep aanvankelijk niet van een leien dakje.  Via diverse kanalen werd reeds in oktober 2012 een oproep verspreid, en ging men actief op zoek in de twaalf wijken en dorpen naar grote gezinnen met veel zonen.  Begin qpril meldde zich dan een gezin uit de Vlaams-Assyrische gemeenschap: een familie met vier zonen en één dochter.  Maar na een paar ontmoetingen bleek echter dat de twee oudsten van dat gezin nét te oud waren.  Bovendien hadden ze niet erg veel zin om mee te doen.  Maar dankzij de hulp van Melikan Kucam, voorzitter van het Vlaams-Assyrisch Huis Mechelen, en gemeenteraadslid, kwam men bij de familie Adikti terecht.  Zij waren van in het begin laaiend enthousiast.  Al van de eerste ontmoeting met het Ros in een loods aan de Nekkerhal, sprak het hen alle vier sterk tot de verbeelding.  Ze vinden het best een spannende bedoening.

 

We gaan eerst nog op vakantie naar Frankrijk. En dan kan er geoefend worden.  Ook zullen ze gevolgd worden door een kinesist.  Ze zullen stretchoefeningen moeten doen, want de rug van het paard is breed, en je zit er niet zo gemakkelijk op.  Ik ben benieuwd... ik woon zelf sinds 1984 in Mechelen.  Ik kom uit Hassana in Turkije, en woon heel erg graag in deze stad.  De vorige Cavalcade heb ik niet bewust meegemaakt.  We woonden hier toen nog niet zo heel erg lang...

 

Burgemeester Bart Somers kan duidelijk zijn enthousiasme ook niet onder stoelen of banken steken...  Samen met schepen Marc Hendrickx van diversiteit en schepen Frank Nobels van Cultuur, stelt hij het jolige viertal voor aan de pers, en hiermee ook aan gans Mechelen...

 

 

Eigenlijk ben ik trots en ook een beetje stikjaloers.  Je kan geen grotere eer krijgen als Mechelse jongen!  Dit is héél bijzonder.  Deze stoet gaat maar om de 25 jaar uit.  Mensen die komen kijken gaan ontroerd zijn, en gaan misschien zelfs een beetje wenen.   Jullie zijn het symbool voor het nieuwe Mechelen.  Jullie zijn belangrijk voor onze stad.  Jullie zijn échte Mechelaars.  Je mag trots zijn!  Maar je moet ook trots zijn op jullie moeder en vader en op jullie stad.  Dat moeten jullie ook uitstralen.  Het verhaal van de vier Heemskinderen is een mooi verhaal.  Dat moet je maar eens lezen in de vakantie.  Die vier broers vochten voor de vrijheid van hun stad.  Het is een mooi symbool.   Weet dat ons Ros Beiaard het oudste in uit ons land; ouder zelfs dan dit van Aalst! Als burgemeester kan ik het maar één keer in mijn leven meemaken om vier kinderen voor te stellen voor het Viergebroederspaard.  Ik ben fier.  Maar jullie gaan dat ook zijn, en later in jullie leven zullen jullie dit één van de mooiste herinneringen vinden.  Weet ook dat het een zware inspanning zal kosten.  Onderschat het niet.  Jullie gaan moe zijn, en kapot.  Maar het zal één van de schoonste dingen uit jullie leven zijn.

 

De vier broers luisteren aandachtig en met grote ogen.

 

 

Proficiat!  Heel de wereld gaat dit zien!  En weet je wat ook zo tof is?  Vroeger reed het paard op wielen door de stad.  Nu zal het gedragen worden door de beste supporters van KV-Mechelen en Racing-Mechelen!  Het paard zal dansen en steigeren...

 

Dat laatste vinden de jongens ook geweldig.  Ze zijn dan immers ook dol op voetbal.  Daarna volgt het poseren voor de lenzen van de fotografen van de kranten,voor RTV..., en voor Mechelenblogt natuurlijk!  Ze zullen er moeten aan wennen.  Nooit zullen van een Cavalcade méér foto's genomen worden dan van deze editie...Dat staat nu al vast.

 

 

Michel, Jacob, Samuel en Lucas: doe dat goed!  We vertrouwen op jullie!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het zien er toffe broertjes uit ! Ook ik zal klaar staan met mijn fototoestel ! 

Hun namen zullen, voor eeuwig, gebeiteld staan in de geschiedenisboekjes en de foto's zullen, voor eeuwig, gebeiteld staan op de beeldbank.

:-)

Dat is dus een voorbeeld van wat NVA verstaat onder "veranderen, durven , doen!" Maar het sleurwerk blijft wel voorbehouden voor de Racing- en Malinwamannekes die zouden te herkennen zijn aan hun voetbalkousen. Maar gezien de affiches groen/rood kleuren stel ik voor om ook de dragerskousen groen/rood te voorzien. Kwestie van uniformiteit.

Das een erg mooi stel broers Mechelaars. Voorwaar een goede keuze. Proficat aan de Aditkiti-kes!

't zijn geweldige kereltjes en toffe Mechelaartjes die de steun en sympathie van alle Maneblussers verdienen!  Zij gaan dat goed doen.  Echt.  Ze blinken nu al van trots - én terecht!  het is een mooi voorrecht om dit te mogen doen.

ik heb de reportage gezien op RTV, het was duidelijk dat ze er fier op zijn :-) 
En leuke foto's Jan, het plezier straalt er af ! :-) 

 

En daar zat ik ook op, 25 jaar geleden, met m'n 3 broers :)