cultuurstress? of...

met categorie:  

(foto: Jan Smets)

Ik had heus met ze te doen gisteren.  Graag zou ik niet in de schoenen gestaan hebben van de medewerkers van het cultuurcentrum.  Hoe ze zélf ook hun best deden: tweemaal na mekaar een een in de soep draaiend reservatiemoment: dat is hélemaal niet leuk.  Niet voor de klant, en niet voor diegenen die hier met rode kaken het moeten zien op te lossen.  Of zij nu zélf verantwoordelijk waren voor de falende techniek, of niet: zij zijn toch maar de kop van Jut....

Ze hebben het gisteren toch in orde gekregen, en daarvoor verdienen ze alle lof.  Maar voor mij hoeft het écht niet op deze manier.  Géén cultuurstress meer voor mij.  Na een foutmelding gisterenmorgen liep het reserveren niet, of vierkant.  Al gauw heb ik de pijp aan maarten gegeven.  Ik gaf het op.  Misschien was dit dom als ik nadien hoorde dat het bij de meesten plots wél lukte?   Het kan.   Alleszins had IK geen tijd en zin meer om er een vrije zondag aan op te offeren.  Vorige zondag had ik al vanuit mijn Zuid-Italiaanse vakantie-adres een poging gewaagd.  Maar iedereen weet dat het toen nog allemaal véél erger was, en het hele reserveringsgedoe werd uitgesteld met een week.  Toen had ik het na een poosje ook al opgegeven, en koos ik liever voor een terrasje met een glaasje koele Calabrese witte wijn.  Leek me beter om hoge bloeddruk te vermijden na mogelijk groeiende nervositeit.   ;-)

 

Ik ga dus een jaartje overslaan.  Mijn favorieten zijn immers al lang uitverkocht.  Misschien is er hier en daar nog iets dat ik later wil meepikken?  Ik zie wel... Niks moet. Alles kan.

 

Toch een paar bedenkingen bij dit alles - ter overweging...

 

- Heeft Mechelen niet héél dringend nood aan een grotere schouwburg?  

- Wat verklaart de hype om vanaf het eerste moment in lange wachtrijen of nagelbijtend aan het computerscherm er 'bij' te zijn voor het felbegeerde zitje in rode pluche?

- is deze 'cultuurstress'  (en ik heb er ook aan meegedaan. Jawel) eigenlijk niet een tikkeltje potsierlijk?

- Geeft een uitverkochte stadsschouwburg niet de kans om elders te grasduinen?  Binnen de Mechelse greznen valt er écht nog wel méér cultuur mee te pikken.  Wat te denken van nOna?  of het Filmhuis, het Arsenaal?  ....   Heel wat amateur-theatergezelschappen brengen bovendien erg knappe dingen op de planken.  Wie heeft er goeie tips?

 

Een uitverkochte stadsschouwburg hoeft géén ramp te zijn.  Het betekent dat Mechelen cultuurminded is.  Zo veel te beter.  Maar het geeft diegenen die 'uit de boot vielen'  de kans om nieuwe ontdekkingen te doen.  Dat ga IK alleszins proberen te doen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een grotere zaal is er maar het stadsbestuur is al jaren blind voor die zaal. Allicht omdat het gaat om een te renoveren zaal, een zaal waar visieloze architecten hun megalone nonsens niet op kunnen botvieren.

Die zaal, die ze konden krijgen voor één symbolische euro, is de zaal van het Sint-Romboutscollege. De speelplaats kan mee dienst doen als parking. De ligging is zeer goed. Met relatief lage kosten kan deze zaal voor artiesten en publiek knap in orde gebracht worden. Niet dus. Dat doet me denken aan de Roma in Antwerpen. Daar weigert de stad ook elke hulp want 'de duur'. Er is dan wel zo maar ineens geld voor de afbraak van de draak Elisabethzaal en de bouw van een totaal nieuwe zaal. Talloze miljoenen euro's duurder. Visieloosheid gepaard aan megalomanie is de baas...

We kregen per email een reactie binnen:

Van discriminatie gesproken :      Bravo Mechelen.
 Ik wil even mijn ongenoegen uiten en ik denk in naam van velen zoals we te horen kregen.
Dit jaar moest iedereen On-Line zijn ticketten bestellen voor de cultuurevenementen. Op 8/6 was gepland maar wegens defect van het systeem is dit uitgesteld naar zo. 16/6.
Voor diegenen die :  - thuis geen pc hebben
                                   - rolwagengebruiker zijn
                                   - of een Uit-Pas hebben
    was On-Line NIET mogelijk, zij moeten naar het loket van CCM gaan, want het programma is NIET aangepast voor deze personen.
 Waar is nu deze DIGITALE STAD ?
 On-Line kan iedereen vanaf 8.30 u zich aanmelden. Voor de anderen was het pas mogelijk van 14 - 17 u.
Dit is al een discriminatie op zich, wat we ter plaatse konden vaststellen.
Wij waren om 12.50 u ter plaatse en kregen nr "8"  toegewezen. Toen om 14 u de deuren opengingen, heeft men ons leuk meegedeeld dat we allemaal een genummerd formulier gingen krijgen (eerst de mensen die 's morgens on-line problemen hadden) . Wij kregen NU  nr. "1011" toegewezen !
 Wij hebben reeds jaren een abonnement , mits aanschuiven in de rij , maar dit jaar krijgen we gewoon GEEN kans meer, en dit allemaal door de VERNIEUWING die aangebracht is.
En dan moet men daarvoor ook al eerst een "Vriendenpas" kopen aan 10 Euro om dan te mogen horen dat reeds 10 evenementen totaal zijn uitverkocht.
 Horen wij er dan niet meer bij ?  Is de Uit-Pas niet bedoeld om meer mensen naar "Cultuur" te brengen ?
 Waarom kan het loket niet gelijktijdig beginnen met de On-Line verkoop dan zijn onze kansen even groot (of klein) .
Nooit zijn er problemen geweest .
 Dank u Mechelen  "meest digitale stad" ?

 

Proficiat voor deze totale mea culpa. Nu nog de juiste diagnose stellen en dan komt het allemaal nog wel goed.-)))

geen nood voor diegenen die geen plaatsje konden bemachtigen voor een Cultuurevenement in de Stadsschouwburg!!!

 

Op 19 oktober zingt het mechelse koor CantusAmici daar een programma 'O die Frauen' met profane koorwerken uit de romantiek!!!

 

Zeker aanbevolen!!!! 

 

Enkele weken geleden ben ik kaarten gaan reserveren in AMUZ in Antwerpen.  Men probeerde daar ook de lange wachtrijen te vermijden en ze deden goed werk.

Maar de eerste 'kopers' kwamen reeds aan om 2u 's nachts (jawel)!!!  Om 9u werden de volgnummers uitgedeeld en de verkoop begon rond 12u.

Daarbij kwam dan nog dat de eerste kopers niet een paar tickets bestelden voor het komen seizoen, maar sommigen ineens 250 (!) tickets aankochten.

Ik had nr 74 en toen was de zaal voor het evenement waarvoor ik naar Antwerpen wou gaan bijna uitverkocht.  'k Heb toch nog door de inzet van de mensen van Amuz een goed plaatske kunnen bemachtigen.

Heel positief vond ik ook dat ik met mijn OMNIUM-statuut in Antwerpen een kaart aan verminderde prijs kon kopen.  In sommige steden geldt de Mechelse UIT-kaart niet!  

 

Dus noteer maar in je agenda : 19 oktober

CantusAmici zingt 'O die Frauen' ... profane muziek uit de romantiek!!!!

 

Ik heb net mijn tickets online besteld.  Geen gedoe.  Geen wachtrij. 

En geen vriendenpas nodig (dus 10 euro bespaard).

Vanaf vandaag gaat het zonder vriendenpas, en er zijn nog heel veel interessante voorstellingen die NIET uitverkocht zijn !

Het fijne van cultuur-op-loopafstand vind ik juist dat ik ook eens iets onbekends kan proberen. Ik heb net een paar voorstellingen geboekt van artiesten die ik alleen maar via internetsampling ken, zoals The Golden Glows.

Een cultuurcentrum dat besluit mee te doen met het hypen maar dan niet de techniek in orde heeft, slaat natuurlijk wel een modderfiguur. Niet de arme medewerkers, wel de verantwoordelijken. Ook nu nog is de website een ik-ben-blij-dat-ik-het-gehad-heb-ervaring. Volgend jaar beter?