Cavalcade telt méér praalwagens dan Brugse Bloedprocessie

met categorie:  

   

(foto's: Jan Smets.  Onderaan Thomas Van Loo van JVL)

Wie niet weet dat binnenkort de Cavalcade door de Mechelse straten zal trekken, woont zeker op een andere planeet....  In de laatste rechte lijn naar dit grootse evenement, wordt er hard gewerkt op vele fronten.  Héél hard gewerkt.  Zo kon ik één van de vorige dagen een kijkje nemen in een loods in naburige gemeente Sint-Katelijne-Waver, waar de praalwagens voor de Hanswijkcavalcade worden gebouwd...

 

 

Achtien wagens staan klaar in de loods!  Met dit aantal telt onze Cavalcade zo maar even zes praalwagens méér dan de Brugse Heilig Bloedprocessie.  En dat wil al wel wat zeggen!  De West-Vlaamse firma JVL bvba interieur en standbouw uit Oostkamp is al een half jaar bezig met de opbouw van de wagens.

 

Thomas Van Loo van het familiebedrijf vertelt dat zijn ploeg mooi op schema zit.

 

(één van de wagens in ruwe afwerking.  Nu volgt eerst een grondlaag, en nadien wordt alles in de juiste kleuren geschilderd...)

   

 

Het besef dat alles dichterbij komt, voel ik telkens ik de aftelklok op de Grote Markt zie.  Toch vinden we het een grote eer dat we uitgekozen zijn om deze klus te klaren.  Ons bedrijf is al jaren actief op het gebied van standenbouw voor beurzen. Aan de Heilig Bloedprocessie werkt m'n vader al meer dan twintig jaar mee.  Het is zo dat Frieda Van Vaeck, coördinator van de Hanswijkcavalcade bij ons terecht kwam...

 

   

 

Samen met Frieda Van Vaeck en illustrator en grafisch ontwerper Stef Ringoot werden de eerste ontwerpen uitgetekend.

 

 

De achttien wagens hebben dezelfde onderstellen, die werden aangepast door D&G motorhomes uit Sint-Katelijne-Waver.  De montage gebeurt in hier deze loods.  Bijzonder is ook dat een aantal wagens in de stijl van de Vlaamse Primitieven wordt uitgewerkt!

 

Aan de wagens werken ongeveer een achttal mensen.  Het ruwe werk is zo goed als klaar, en is met grote precisie en vakkundigheid uitgevoerd.  Nu starten de schilderwerken, en nadien worden de details aangebracht, zoals vloerbekleding en rekwisieten.

 

   

   

 

Dit doen we allemaal in nauw overleg, want alles moet kloppen en passen bij het thema, de kostuums...  Telkens duiken nieuwe obstakels op.  Zo zoeken we nu naar een creatieve oplossing voor de plaatsing van de luidsprekers.  We maken er een erezaak van om alles piekfijn af te werken.  Van maandag tot en met woensdag werken we tegenwoordig het klokje rond in Mechelen.  De tweede helft van de week bouwen wij in Oostkamp verder aan de wagens.  Het is een hele uitdaging, maar het loont de moeite.  We komen zeker naar het resultaat kijken!

 

  

  

 

Coördinator Frieda Van Vaeck die deze maanden haast dag en nacht bezig is met de Cavalcade, heeft het volste vertrouwen in het werk van de Westvlamingen.

 

Voor dit onderdeel kan ik alvast op beide oren slapen.  Gelukkig maar, want bij de algemene voorbereidingen van de Hanswijkcavalcade komt er veel meer kijken dan je dent.  Ik ben ervan overtuigd dat de cavalcade veel klasse zal uitstralen.  Ik ben blij met de mooi uitgevoerde kostuumontwerpen van Suzanne Van Well.  Dit is vakwerk.  En ook deze wagens getuigen van grote stielkennis en creativiteit!