Malinwa en Racing...en het Ros

  

(foto's: Jan Smets)

Nogmaals 'dat Ros' zal je denken... Inderdaad.  Vandaag werd de pers (en bij uitbreiding Mechelenblogt)  door de project-en communicatiecoördinatoren van de Ommegang uitgenodigd voor een leuke foto-en infoshoot rond het Viergebroederspaard.  Het Ros zal in de Ommegang gedragen (!) worden door vertegenwoordigers van de twee Mechelse voetbalploegen.  Een tof idee!  Jammer genoeg was de kleine 'happening'  enkel groen-wit gekleurd.  Om één of andere reden lukte het de spelers van KV-Mechelen niet om de gemaakte afspraak na te komen.  Als de lenzen op de spelers konden gericht worden om 16u30, was de rood-gele delegatie al vertrokken.... Buiten RTV visten pers en fotografen achter het net.  Maar goed: laat ons maar focussen op het schitterende idee van deze sportieve 'invulling' van dit Ommegang-onderdeel....  Hiervoor leg ik het oor te luisteren bij Michaël De Cock - artistiek leider van het Arsenaal, en als regisseur betrokken bij de Ommegang...

 

De Ommegang moet de spiegel van de stad zijn.  Zoveel mogelijk Mechelaars moeten er bij betrokken worden.  Het gaat dus niet enkel over het restaureren van al dit erfgoed, maar ook om de eigentijdse invulling van het gebeuren.  Origneel werd dit paard 'gedragen'.  In vorige Ommegangen werd het getrokken.  Wij willen dus terug naar het oorspronkelijke.  Het Ros is in feite de 'koning' van de zogenaamde 'reuzentrein' - waartoe ondermeer  de reuzen, de kemeltjes en de paardjes behoren.  Het moet dus imposant ogen.  Al de andere dingen moeten dus kleiner zijn - zoals ook de draak bijvoorbeeld, die Paul Contryn van Figurentheater de Maan nu aan het maken is.  Het leuke is dat we het paard nu willen laten dragen door de twee iconische ploegen van de stad.  De reuzen stonden vroeger voor 'de helden' van de stad.  Vandaag zijn dat 'de sjotters' - symbool voor de hedendaagse helden.  Het Ros Beiaard zal gedragen worden door acht vertegenwoordigers van Racing en KV-Mechelen, die afgelost zullen worden.  De zogenaamde concurrenten zullen zo verbroederen.  Ze staan voor heel hun achterban.

 

 

 

 

Bij deze roepen de spelers hun supporters op om zich kandidaat te stellen om het paard te dragen.

 

 

De groen-witten, die vergezeld zijn van hun voorzitter Frank Dietens - krijgen de eer om het paard in 'beweging' te zetten, en twee lichtgewichten mogen zelfs al op de rug van het Ros.   Het heeft een tijdje geduurd voordat er een viertal broers werden gevonden om deze Ommegang op het paard plaats te nemen, maar Inge Geens, die de communicatie en de projectcoördinatie voor haar rekening neemt, verklapt me dat er héél onlangs een broederkwartet werd gevonden.  Maar...: het wordt nog even geheim gehouden wie dat zijn...  Kwestie van de spanning er in te houden...

 

(Barbara Van der Perre en Inge Geens - coördinatie en communicatie)

 

Het Ros Beiaard is het legendarische paard van de vier Heemskinderen.  In de legende hielp het Ros de vier zonen van Aymon, heer van Dendermonde in de strijd tegen hun oom Karel de Grote.  Na jaren oorlog wordt de vrede sloten, maar moet het paard uitgeleverd worden aan de Keizer.  Het Ros wordt met een molensteen aan elke poot en twee aan de hals verdronken.  Dendermonde mag dan wel het bekendste Ros Beiaard hebben: Mechelen heeft wel het oudste.  Het stamt uit 1415.  Oorspronkelijk werd het bereden door drie broers.  Vanaf 1545 zijn dit de kinderen van de deken van het handschoenambacht.  Als deze geen opeenvolgende zonen heeft, gaat de taak over op de kinderen van de oudste gezworene.  Vanaf de zeventiende eeuw wordt een vierde broer toegevoegd - nét zoals in de beroemde legende.  De Heemskinderen schoten met pijlen in het publiek.  In 1825 leidt een danser het ros bij de teugel, met een tamboerijn in de hand.  Zes kleine paardjes vergezellen het Ros.  Méér nog dan de naam 'Ros Beiaard' wordt het in Mechelen 'Viergebroederspaard' genoemd.

 

  

(Peerdjes en kemeltjes staan al klaar in de opslagplaats aan de Nekker, en een paar spelers oefenen al duchtig...)

 

 

 

 

 

 

 

;-)

En dat de Jan niet aan 't zeveren is, hier het bewijs...

1415, dus.

Precies 100 jaar geleden:  het "Veer gebrooderspjeit" aan de teugel gehouden door Klein Désiréke

(foto Regionale Beeldbank Mechelen)

en zoals Ost het zag tijdens de cavalcade van 1913..

Hier het verhaal van het Ros Beiaard en de vier heemskinderen.

Maar welke Plezante Stadsgids heeft er die kemeltjes bijgesleurd ?

Just2know

;-)