Keerbergstraat

met categorie:  

Deze keer ne gemakkelijke

In welleke straat oeng die schoene lanteire?

en oemdadet zoe gemakkelèk is, muig-d-allemaa ee antwoure en moettet deize kie ni na mao steure..

 

@ Roger : Da's een gemakkelijke, zeunne !

Gemakkeleik ? Vergêt het . Ik doe ne gok Roger. Het is e streutje da van de Deel bergoep na de Deigumstrêt lupt. De naam muttek nog zuuke oep het plan.

Streutje na de Grand Veneur?

 

De Keerbergstraat.

Sorryb Roger,

Dan maar rechtstreeks op den blog > G.L. zit goed maar nu de naam van de straat nog.

Via Giramento di Montagne

 

Jos, de Willy was rapper dan gij. Maar die is misschien ook wel een stuk jonger. Allee, de Roger zal content zijn dat het opgelost is.-)

Neje G.L.  het is niet de straat die van de Deel omhoog naar de Deigemstraat loopt, maar de straat die van de Deigemstraat naar beneden naar de Deel loopt :-)

Nu we er toch over bezig zijn, waarom is de rooilijn daar zo grillig ?

@Peter, vermoedelijk is dat een uitvinding van de toenmalige stadsplanner om die lantaarn achter de hoek te laten schijnen.....als het donker is natuurlijk :-)

(foto Regionale Beeldbank Mechelen)

De rooilijnen van veel straten waren destijds grillig.  Zo ook de Kraanstraat, de Borzestraat, de Blauwhondstraat, Spiegelstraat enz..

Onzen Alfred Ost zat er niet ver naast.

:-)

Inderdaad Gim, maar uit zijn gezichtshoek stond de insprong van dat achterliggend huisje er niet meer op.

azeukdazoezien is de groene laag verf op de poort van die tekening van Ost nog altijd dezelfde! 

maar deze grillige rooilijn heeft een specifieke reden....

rarara

Jokke, zo kennen we er nog he, met groen verf toen en nu ... t was groen en het zal groen blijven! ;-)

Er was ook zo van dat "arsenaalgroen" verspreid over gans Mechelen en nabije omgeving:-)

Hmmm, aNoniem 7, dit groen is waarschijnlijk geen arsenaalgroen, maar Ankergroen!

met dat groen zijn we aan het afwijken over de reden van de grillige rooilijn

ik weet het niet maar mijn nieuwsgierigheid is gewekt

@peter : vertel het ons want het is leuk dat mensen hun kennis over Mechelen delen

Vlakbij ligt de Kattenberg (den berg met de katapulten).  Misschien maakte deze berg daar een keer, wat een synoniem is voor een verandering, een ombuiging of een wending.

Woordenboek

De grillige vorm aldaar zal een grillige rooilijn tot gevolg hebben gehad, zekers ?

Adegemplaats is de historische naam van het plein dat ontstaat waar Korte Heistraat, Kroonstraat en Keerbergstraat in de Adegemstraat samenkomen.

 

Oorspronkelijk liep er een straat in het verlengde van de Kattenberg van aan de Kaardenstraat tot aan deze Adegemplaats. Het was de Strate van Vlaanderen (15e eeuw), of de Hofstad (na 1450). Deze straat werd in 1513 na een klacht van de buren (“geheeten de Vuyl Hofstad, daer geen woonhuyzen in stonden ende daer daeglyks soo veel vuylenissen van allen der straten daer omtrent gebracht worden”) verkocht aan Aert van Diest, die er toen het Hof van Vlaanderen betrok, het latere wapenarsenaal. Het straatje werd afgesloten door een poort, die men de Kwade Poort noemde.

Volgens Berlemont zou er in het midden van de Keerbergstraat een open pleintje geweest zijn, waar later een huis is op gebouwd. De rooilijn zit erg vreemd in elkaar. Allicht heeft dit te maken met het afsluiten van twee kleinere straten die hierin uitliepen.

Op deze kaart uit 1744 wordt de Keerbergstraat "King's Magazine" of Magazijn van de Koning genoemd.  Vermoedelijk de plaats waar ooit het wapenarsenaal van de Koning gevestigd was.

Ook leuk om te zien dat er ook in de Adegemstraat een open pleintje was (waar nu geen open plein meer is).  Staat daar tegenwoordig niet de Heilig Hartkerk ?

En heeft het Hof van Goer ook nog iets in de pap te brokken ivm de geschiedenis van de Keerbergstraat ?

Alle oude kaarten (Van Hanswijk (1594), Blaeu (1649), Deventer (1550), Braun en Hogenberg (1574)) tonen een doorsteek van de Kattenberg naar de Keerbergstraat.  Op de kaart van Berlin (ca 1777) en een plattegrond van 1800 is het straatje evenwel al verdwenen maar is de knik aan die straatzijde duidelijk te zien .  Het is dus meer dan waarschijnlijk dat het inspringende huis op de plaats staat waar ooit dat straatje was.  

detail uit de kaart van Van Hanswijk

plattegrond 1800

kaart van Berlin  (ca 1777)

Allemaal boeiende weetjes, alweer, en degelijk gedocumenteerd. Dat de Kattenberg niet met de (aldaar nochtans veelvuldig voorkomende) katten, maar met katapulten te maken heeft, wist ik niet. Volgens de mondelinge overlevering in onze familie, is mijn grootvader, Willem Volkaert sr, op 15 februari 1899 geboren als zoon van de uitbaatster van cafe "de Peer" op de Kattenberg, als kind werd hij daarom Jommeke uit de Peer" genoemd (Willem = Guillaume).

 

Kan dat "inspringende" huis misschien ooit een soort van poort geweest zijn van dat bovengenoemde open pleintje (dixit Peter) ?

Een verdwenen straatje aan de Kattenberg is te vinden op de Beeldbank ( SME002000271 ).

:-)

Ik denk het niet.  Volgens het kadasterplan van Popp (1858) is er geen doorgang naar de Keerbergstraat.

Dat "gangske" kwam wellicht uit in de Kaardenstraat.

detail uit het kadasterplan van Popp (1858)