'Het gaat allemaal om het Mechelen-gevoel...'

met categorie:  

  

  (foto's: Jan Smets)

Het gaat allemaal om het 'Mechelen-gevoel'.  Als Mechelaars mogen we wat meer chauvinistisch zijn, en mag de Cavalcade ons niet onberoerd laten.  Het is een stukje eigenheid van ons erfgoed dat we niet verloren mogen laten gaan en dat we moeten koesteren...

 Als er één iemand dat 'Mechelengevoel' belichaamt is het wel Jean Aerts, de gedreven voorzitter van het 'Koninklijk Verbond der Mechelse Geburenkringen'.  Op deze veel te koude en natte dag zit ik met hem bij Muske Pitter in de Hanswijkstraat - het kleinste hotelletje van de stad - vlak over de ingang van de basiliek.  Binnen enkele maanden gaat de Hanswijkcavalcade uit, en met een bevlaggingsactie wil men dit evenement ondersteunen...

 

 

Ik ben er al een hele poos mee bezig.  25 jaar geleden bestond er zo iets als een 'versieringscomité' bij de vorige editie van de Cavalcade en Ommegang. Toen hebben we als Verbond hier ook aan meegewerkt.  Daarom stelde ik de vraag aan Guido Knops, coördinator van het Hanswijkcomité.   Er was nu niets bepaald voorzien, maar men rekende op het iniatief van de Mechelaaars.  Ik ben toen zelf aan de slag gegaan om wat te ontwerpen.  Want een vlag in het thema van de Cavalcade zou wel mogen...  Begin van dit jaar is alles in een stroomversnelling geraakt.  Ik legde m'n ontwerpen voor aan MMMechelen en men heeft toen het ontwerp van de 'Mariavlag' gekozen, en de kleuren aangepast aan de kleuren van de affiches.  Er is toen ook een tweede ontwerp gemaakt, met een silhouet van een reus...

 

Nog enkele maanden scheiden ons van de uitgang van de 25-jaarlijkse Hanswijkcavalcade en Ommegang.  Het is een traditie dat de straten dan feestelijk versierd worden.  Niet enkel de straten waar men zal langstrekken, maar ook de héle stad zou hierbij betrokken moeten worden om een feestelijk tintje aan het gebeuren te geven, en als verwelkoming voor de vele tienduizenden bezoekers.

 

Het Koninklijk Verbond der Mechelse Geburenkringen is er dus alvast actief mee bezig.  In samenspraak met de stad en het Overlegcomité voor de Hanswijkcavalcade coördineert zij nu de vlaggenverkoop.

 

 

De vlag is 0,80 meter op 1,20 meter.  Beide vlaggen worden aangeboden aan de aantrekkelijke prijs van 8 euro het stuk.  Ze kunnen tot het einde van deze maand besteld worden via het KVMG.

 

info.kvmg@gmail.com    ot telefonisch: 015/20 54 25  (secretariaat) of bij Jean zélf op het nummer 015/20 30 58.   De bestelling wordt bevestigd door de betaling van het bedrag op rekeningnummer: BE12 0682 4326 3192 van het KVMG.  Vanaf half juli kan men de vlaggen afhalen in het Huis van de Mechelaar, aan de balie van UIT in Mechelen, het Pastoraal Contact in de Kan.DeDeckerstraat 48 of in de Hanswijkparochie (Hanswijkstraat 71)

 

Ons verbond wil op deze manier meewerken met de Mechelse parochies, de buurtcomités en de handelscomités.  Ook willen we hiermee de Mechelaars die langs het parcours wonen tegemoetkomen bij het versieren van hun straat.  Als er nog andere initatieven zijn, willen we dit best mee ondersteunen.  Wie wil kan dan met ons contact opnemen.   Bij Mechelaars loopt het enthousiasme vaak wat traag.  Mechelaars moeten wat meer aangezwengeld worden.  Toch is het opmerkelijk dat we nu reeds meer vlaggen hebben verkocht aan Maneblussers die buiten het parcours wonen. Maar ik ben zeker dat we na verder overleg met de middenstand de actie nog kunnen uitbreiden.  Met dit bevlaggen kan je laten zien dat je meeleeft met het gebeuren.  Dus niet alléén in het centrum...

 

Bestellingen van vlaggen kunnen ook gebeuren via het federatiesecretariaat van het pastoraal contact  (015/27 19 90)  pastoraal.contact.mechelen@skynet.be of via de zusters in de Hanswijkparochie (015/21 26 05)  hanswijkparochie@skynet.be.  Te vermelden bij inschrijving zijn het adres en de contactgegevens welke vlag men wenst, het aantal en het gewenste afhaalpunt...

 

En dat ga ik nu dadelijk doen, zie...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rood en groen zijn de kleuren van Brussel en wat komen die nu doen bij de mechelse cavalcade?

En trouwens de kleuren voor OLVrouw zijn blauw en wit, dus als ik de nodige kleurlinten vind schaf ik me wel een wimpel aan waarna ik die zelf een beetje "in orde" breng:-)

En de kleuren van Mechelen zijn rood en geel. Waarom moeten die wijken ? Deze stad is heel ver aan het afdwalen van wat ze eens was. Neem dat ook maar mee in jullie uitgebreide besprekingen met mijn complimenten.

 

En morgen valt de hemel op ons hoofd omdat de kleuren niet deugen. Jongens toch. :-)

Het Mechelen gevoel en niets anders beste Peter. :)

de Hanswijkcavalcade is in de eerste plaatst een kerkelijk Mariaal gebeuren en derhalve zou men kunne verwachten dat dan de eigen kleuren (geel en wit en blauw en wit) zouden aangewend worden. de Ommegang is dan weer een mechelse aangelegenheid en daar had men beter de stadskleuren (geel en rood dus) gebruikt.

het zijn trouwens alle drie vrolijke en feestelijke kleuren waar warmte van uitgaat, groen en rood daarentegen geven een somberdere indruk (misschien gekozen omdat het wellicht de laatste cavalcade wordt?).

Waarom zou het de laatste Cavalcade worden (25jaar is lang)? Doen jullie mee? Of staan de beste stuurlui weer aan de wal ? :-)

Gaat het er iets niet ?

We doen inderdaad mee. De vlaggen zijn al besteld en zullen uitgehangen worden na de noodzakelijke aanpassingen:-)  Bij Veritas zou het nodige aangerief al verkrijgbaar zijn. Ook bij Paris XL is er naaigerief beschikbaar, maar dan voor een ander machientje...

Het Mechelen-gevoel is iets dat ik vroeger heel hard had, maar de laatste jaren voel verminderen met de dag. Spijtig :-(

 

Jan, Jan, Jan, nu gaat ge in den ban van de kerk zeune.-)

@ Jan : Waarom ?

@ Gim : niet vragen ! Of het gaat weer rolstoelen regenen op den blog...

We hebben er in Oembeik eigenlijk geen zaken mee maar ons " Schutzenfest " dit weekend was toch een schot in de roos. Ter ilustratie nu. Vanmorgen rond 9.30 uur rijd ik over de Zandpoortvest richting Nekkerspoel en er staan warempel twee reisbussen geparkeerd, eentje uit Oostende en eentje uit Essen Duitsland. Het gaat goed met 't stad denkt ne mens nog. Toeval of niet maar als ik terug kom rond elf uur zijn die bussen al aan het inchecken. Die hebben misschien in 't stad geslapen denk ik zo maar aan de Brusselpoort valt mijne Frank, die hadden toch geen koffers bij. Het verklaard misschien een beetje wat mijnheer Goovaerts wil zeggen. Als ik dan in 't stad een hotel zie dat meerdere vlaggen aan zijne gevel heeft hangen maar helaas geen leeuwke dan begrijpt ge het wel zeker. Mechelen gevoel ?

maar enfin, hangt het Mechelen gevoel dan echt af van de kleurkes? steekt em dan in het wasmachien met een potteke verf!!  Altijd wordt er toch wel iets gevonden om te sakkeren he, niet te doen .... en zielig!
GL, soms maakt een mens op verlof al eens een excursie, kwestie van niet alleen de verblijfplaats maar ook iets meer van het land te leren kennen .... 

Kathinka, het zou kunnen dat die mensen voor een nachtwandeling in Mechelen waren. Nachtwandelingen deden wij bij het leger ook al eens.

@ Kathinka : Als we kunnen kneurren, zijn we gelukkig !

;-)

@Kathedraalspook :  en terecht.
Ik wens het je zeker niet toe, maar voor veel mensen zou het een wijze les zijn als ze er eens een weekje of twee in zouden moeten doorbrengen.
De kleuren van de vlaggen zijn een totaal onbelangrijk iets, al verf je ze zwart met witte bollen, who cares.

 

Jan Naamgenoot, bij het eerste deel van uw betoog kan ik mij vinden maar wat die kleuren betreft. Groen en rood ? Ons Mechelen gevoel zegt dat wij lak hebben aan rood en groen.

Belangrijk om te vermelden dat er voor de Hanswijkstraat en omgeving andere vlaggen zijn! Die zijn blauw-wit.

 

Edit:

voor de volledigheid, hier ook de vlag.

De blauw-witte Mariavlag. Ik zou het niet beter kunnen zeggen Krista en ze zijn ook te verkrijgen via de zusters in de Hanswijkparochie (015/21 26 05)  hanswijkparochie@skynet.be.

 

De eerste wimpels verschijnen in het straatbeeld.  Het Koninklijk Verbond van Mechelse Geburenkringen wil nu een tandje bijsteken:

"...Wat bij dit 25-jaarlijks gebeuren moet spreken is het hart dat men voor zijn stad heeft.  Het is daarom aan ons om van onze stad, naar de talrijke bezoekers toe, een feestelijke stad te maken waar we fier op zijn.  De vlaggen zijn nog steeds verkrijgbaar via bovenstaande gegevens, of direct af te halen in het Mechels Souvernierke, voor de prijs van 8 euro.  De Mechelse handelscomité's alsook de Hanswijkstraat hebben al initatieven genomen om hun straten feestelijk aan te kleden en zullen eerstdaags in actie schieten.  Maar natuurlijk mag gans de stad hierbij betrokken worden."