Salvator stelt boekje met Mechelse kortverhalen voor

met categorie:  

 (foto's: Jan Smets)

Zondag - ter gelegenheid van de Erfgoeddag - wordt een bijzonder boeiend boekwerkje voorgesteld.  Zes toonaangevende Vlaamse schrijvers werden door KMS (Kerkwerk Multicultureel Samenleven) gevraagd om een fictief kortverhaal te schrijven over één of meerdere kunstwerken in onze Mechelse kerken.  De verhalen zijn een leidraad om met een vernieuwde blik naar deze religiuze kunst te kijken.  Bovendien tonen ze een 'andere' manier om met racisme en discriminatie om te gaan.  Ik wil er méér over horen, en leg mijn oor te luisteren bij Karla De Ceulener van boekhandel Salvator in de Befferstraat, waar het boekje vanaf volgende week te koop is, en die het graag voorstelt op donderdag 25 april met twee van de schrijvers en de fotograaf...

 

'De andere verbeeld - verbeeld gevaar', is een erfgoedproject van Kerkwerk Multicultureel Samenleven.  Zij wil de beeldvorming in religieuze kunst onderzoeken, en is daarvoor een kijkje gaan nemen in Vlaamse kerken en andere religieuze gebouwen, musea en archieven.  In onze Mechelse kerken zijn dan ook heel wat kunstwerken te vinden waar de 'andere' in verbeeld wordt.  Het zijn stuk voor stuk getuigenissen uit andere tijdperken, en van andere opvattingen over de 'vreemde', 'exotische' of 'ketterse' medemens.  De literaire bijdragen werden geleverd door Mustafa Kör, Koen Peeters, Kenan Serbest, Joris Tulkens, Bob Van Laerhoven, en ook door de Mechlse van Marokkaanse roots: Rachida Lamrabet.  Dit kortverhaal sprak me persoonlijk wel erg aan...

 

Rachida Lamrabet die in 1970 in Mechelen werd geboren, is naast auteur ook juriste voor het Centrum voor Gelijkheid van Kansen.  In 2006 won ze de Kif Kif literatuurprijs 'Kleur de kunst' met het verhaal Mercedes 207.  Het jaar daarop debuteerde Rachida met Vrouwland, een verhaal over jonge mensen die dromen van een beter leven.  Voor Een kind van God uit 2008 won ze de BNG Nieuwe Literatuurprijs.

 

  (foto: Michiel Hendryckx)

 

Bijna dagelijks word je geconfronteerd met personen met een andere cultuur, religie of levensbeschouwing.  Aan die 'andere' worden vaak bepaalde eigenschappen toegeschreven die contrasteren met het eigen 'denken' en 'zijn'.  

 

Zo werd de 'andere' ook meermaals vijandig of  anderzijds bijzonder positief afgebeeld in christelijke context.  Die beeldvorming werd sterk bepaald door het religieuze of politieke kader waarin het kunstwerk ontstond.  Religieuze en politieke achtergronden wijzigden in de loop van de tijd, maar de vraag blijft of het 'beeld van de andere' wel mee geëvolueerd is?

 

Het erfgoedproject 'De andere verbeeld - verbeeld gevaar', wil een inleiding geven op deze Westerse beeldvorming en op het ganse 'beeldvormingsapparaat', dat vroeger niet zelden in de handen van de Kerk was - al dan niet in samenwerking met de politiek.  Nu is dat 'apparaat' meer overgenomen door de media, die vaak rapporteren vanuit een wij/zij-denken.  Dit werkt al eens stereotypen in de hand.

 

In de komende tijd zal KMS ontsluitingsprojecten uitwerken, zoals alternatieve erfgoedroutes, rondreizende expo's en een interactieve website.  Het project wordt ondersteund door de Vlaamse overheid.

www.kms.be

 

Maar keren we terug naar het boekje zélf. 

De historische kerken van Mechelen tonen een rijk verleden.  Mechelen was een belangrijke stad - zelfs een tijdlang hoofdstad van de Bourgondische Nederlanden.  Mechelen werd later ook verheven tot aartsbisdom.  De wereld stond niet stil...protestantse reformatie, beeldenstorm, Turken die oprukken, de consquistadores, de zeehandel met Azië die op gang kwam...  Door al deze gebeurtenissen kwam het Westen hoe langer hoe mee in contact met anders-gelovigen en andere culturen.  Turken, joden, ketters, 'de zwarte', paapsen en protestanten: ze geven allemaal hun eigen kleur aan onze geschiedenis.

 

Onze kerken tonen dat wereldbeeld ook in talrijke kunstwerken.   De kortverhalen van de zes Vlaamse auteurs die elk een andere achtergrond hebben, werden gebundeld in een boekje dat je kan meenemen op een bezoek aan deze kerken.  De bekende Mechelse fotograaf Luc Van Hoeylandt  zorgde voor de knappe illustraties.

 

   (foto: Jan Smets)

 

Op de Erfgoeddag geven gidsen uitleg bij de verhalen en de evoluerende kijk op dit thema.  De gidsen zijn doorlopend aanwezig tussen 13 uur en 17 uur in de Sint-Janskerk en de Sint-Romboutskathedraal.

 

Het boekje is nog niet in de boekhandel.  Maar vanaf volgende week ga je het hier kunnen vinden.  Ik kan jammer genoeg nog niet de prijs meedelen, maar ik vermoed dat het maximum 10 euro zal kosten.  Ik nodig iedereen die belangstelling heeft in het boekje, uit in onze winkel in de Befferstraat, op donderdag 25 april om 20 uur.  De inkom is gratis.  Auteurs Bob Van Laerhoven en Koen Peeters zullen samen met Luc Van Hoeylandt het boekje boven de doopvont houden.  Jammer genoeg kan Rachida Lamrabet niet aanwezig zijn, omdat ze andere verplichtingen heeft.  Als je wil langskomen, is het best dat je dit aan ons doorgeeft via info@salvator.be of 015/20 18 32

 

 

 

www.salvator.be