Mechelaar Klaas Delrue wint met z'n groep Yevgueni Vlaamse Cultuurprijs voor Muziek

met categorie:  

(foto's: Jan Smets)

Gisteren heeft de kleinkunstgroep Yevgueni op Nekka-Nacht de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap  voor Muziek ontvangen.  Mooi is dat! en ook wel verdiend.  Op zo'n tien jaar tijd heeft deze groep z'n plaats op de podia veroverd met ronduit sterke sterke en eigenzinnige Nederlandstalige muziek.  En daarvoor worden ze nu ook terecht in de bloemetjes gezet.  Minister van Cultuur Joke Schauvliege die lichtelijk stundelde met de uitspraak van de groepsnaam, mocht de vijfkoppige groep de prijs overhandigen.  Enne, wij Maneblussers mogen trots zijn dat zanger én gezicht van de groep, Klaas Delrue 'iemand van ons' mag genoemd worden.  De 37-jarige Klaas mag dan wel een 'aangespoelde' Mechelaar zijn: hij  is iemand die zijn stad in het hart draagt.  Hier poseert hij voor mijn lens op een perron van het Nekkerspoelstation - gelegen in de wijk waar hij zijn stek gevonden heeft...

 

 

Nekka-Nacht beleefde gisteren zijn twintigste editie, en daarvoor was een hele schare grote namen opgedaagd, waaronder ook Stef Bos die, zodra de voetlichten doofden in onze Stadsschouwburg waar hij optrad met de blinde Zuid-Afrikaanse pianiste Ster, in zeven haasten naar het Antwerpse Sportpaleis snelde om het zingend gezelschap te vervoegen...

 

De aanwezigen vonden het een schitterende uitgave van deze hoogmis van het Nederlandstalige lied.  En het was dan ook een grote blijk van waardering voor Yevgueni dat ze nét op deze feesteditie deze prijs mocht wegkapen.

 

De jury was unaniem vol lof voor Yevgueni omdat ze met hun teksten en muziek een unieke mix weten te brengen van pop, kleinkunst en chanson.  Als groep zijn ze dan ook een lichtend voorbeeld voor een nieuwe generatie Nederlandstalig talent.  In 2002 kwam de doorbraak van de groep die toen de Nekka-wedstrijd won.  In 2006 leerde het grote publiek Yevgueni kennen doordat ze met de hommage 'Laat ons een bloem' van die 'andere' Mechelaar - Louis Neefs - het TV-programma 'Zo is er maar één' wonnen.    Sinsdien is de bal aan het rollen gegaan voor de groep: het werden tien jaar van grote successen.  Vier keer trad Yevgueni ondertussen op op Nekka-Nacht.

 

(Klaas Delrue, vorig jaar  tijdens 'Sing for the climate'  op de Haverwerf in Mechelen)

 

De groep werd opgericht naar aanleiding van het Interfacultaire Songfestival van de Leuvense Universiteit, waar Klaas en Geert Noppe beiden pedagogische wetenschappen studeerden.  Klaas en Geert vormden een trio met Maarten van Mieghem.  Ondertussen zijn we vijf albums en drie keer goud verder...

Klaas die van Rekkem afkomstig is, en lange tijd in Leuven woonde, is sinds enkele jaren Mechelaar. 

 

Proficiat met deze Cultuurprijs!

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik heb Klaas leren apprecieren. Van zijne eerdere strapatsen tot zijn knappe liedjes, en zijn aanwezigheid bij Harte. Knap werk.

Prachtig artikel van Jan Smets.

We kunnen het niet beter formuleren !

We genieten dagelijks van hun muziek en teksten.

Ook hun aanwezigheid tijdens de Nekka nacht was SUPER !!!

 

Roos uit Rekkem

 

dikke welverdiende proficiat !  

Ben Klaas zijn muziek gaan waarderen,geweldige man.

Ja ze hebben mij in de familie kunnen overtuigen :-) eindelijke zeggen ze.

 Was er maar iemand vind ik zo mooi en  "als ze lacht" betekent nu heel veel voor ons,

deze met een lach en een traan.

Dank je Klaas dat ook jij je hand op het hart hield aan Harte.

 

Dubbel en dik verdiend voor Yevgueni! Ik was er bij op de NekkaNacht toen Klaas, samen met twee andere bandleden de prijs in ontvangst nam. "En nu we hier toch zijn zullen we nog een paar liedjes spelen ook", luidde het 'spontaan' - nu ja: de band zou sowieso optreden natuurlijk... we kregen "Was er maar iemand" en een heel erg knap "Als ze Lacht" - gevolgd door een duetje met Buurman.

Klaas al regelmatig tegengekomen na een Mechels concert, en laatst nog na het Eels-concertje in Brussel. Sympathieke man is dat, een artiest die het niet te hoog in zijn bol heeft en erg goed doet wat hij graag doet... En de muziek van Yevgueni: sterke melodiën en erg goede teksten en een livereputatie om U tegen te zeggen (lees mijn concertverslagjes op de blog er maar op na ;-)  )... 

Soit: Proficiat Yevgueni !!!

 

Is dat niet de groep van Zjef Genie ?

;-)