Waar is da fiestje?

met categorie:  

                              (foto's: Jan Smets)

Het nieuws dat Maanrock deze zomer niet zal plaatsvinden, is ingeslagen als een bom.  Verrassend?  Jawel.  Toch gingen na de laatste editie toch wel méér stemmen op om dit stadsfestival serieus onder de loupe te houden.  Blijkbaar is dit nu ook gedaan, met als gevolg dat  er in augustus 'gien fiesje' zal gehouden worden op Grote Markt en aanpalende pleinen.. Géén nood: in 2014 komt er een vernieuwde Maanrock.  Kans tot herbronning?  Hoe denken jullie hierover?.

Ik gooi meteen de knuppel in het hoenderhok.  Was er nood aan bezinning, of kon het nog even verder op dezelfde leest?  Hoorde ik ook niet dat velen ontgoocheld waren in de programmatie dit jaar?  Is een gratis stadsfestival nog langer doenbaar? 

 

Vele vragen.  Voorlopig nog weinig antwoorden.

 

Wél is het zo dat Maanrock dit jaar zou verschoven moeten worden naar begin augustus.  En dit heeft alles te maken met het feit dat de Cavalcade en Ommegang op de laatste zondag van augustus voor de eerste keer door de straten zal trekken.  Dit topevenement vraagt een immense organisatie, en wordt ongetwijfeld het hoogtepunt van het Mechelse jaar.  Daar wil men dan ook alle nodige energie in steken.

 

Kristof Calvo - als nieuwe voorzitter van de raad van bestuur van de vzw Mechelse Feesten, nam de moeilijke, maar ook wel moedige beslissing, om Maanrock dit jaar van de agenda te schrappen.  De emoties laaien sterk op bij vele medewerkers en vrijwilligers.  Op Facebook regent het reacties op dit moment.  Calvo is voor velen de kop van Jut.  Is dit wel terecht?  Mij lijkt persoonlijk dat in de herbronning ook kansen zitten tot vernieuwing en verbetering.  Maar dit is mijn eigen bescheiden mening.   Dit jaar krijgen Dijlefeesten, Ottertrotter en Parkpop, méér werkingsmiddelen, en er wordt een flinke som opzij gezet voor editie 2014 van Maanrock...

 

Binnenkort wordt een 'denktank' opgericht om alles eens grondig te analyseren en nieuwe lijnen uit te tekenen voor de toekomst.  Met die krijttekening wordt dan naar een zogenaamde 'Maanrockraad' gestapt die dan zal bekijken hoe men de nieuwe editie kan uitbouwen.  Hopelijk kan de ervaring van de vele medewerkers die Maanrock hebben gemaakt tot wat het was, bruikbaar zijn voor de toekomst.  Want ongetwijfeld is dit een 'kapitaal' dat men niet zomaar naast zich neer kan leggen.

 

 Hoe denk jij er trouwens over?

 

Blijkbaar zindert het niet meer zo in Kestens zijn straten....

 

 

Euh? "moedig"? Eerlijk gezegd, als ik het woord "moedig" hoor dan denk ik eigenlijk eerder aan iemand die een brandend huis binnenloopt om een baby te redden. Zouden we dat woord niet beter reserveren voor mensen die iets doen dat écht moed vergt?

Sebiet krijgt 'm nog een medeulle.

Prima tekst en initiatief.  Een oproep tot evaluatie van het verleden, het heden en de toekomst.

Maanrock is iets waar Mechelen trots mag op zijn, Zelf bekijk ik het voor een deel vanuit de  bril van lokale horeca-mens (sedert 2006) (frituurke op Korte Bruul, en daarna ijsjes op de Steenweg), en heb aldus de afgelopen 7 jaar geen bijzondere troubles meegemaakt.  Volgens mij dus prima georganiseerd.  .

Kernvraag: wordt het Belgisch muzikaal talent gepromoot, kan het voor een keertje niet op de Nekker of in de Nekkerhal, in een voetbalstadion, gespreid over meer dagen ?

Ik herinner me van 2012 vooral het lage aantal kindjes dat met de bottekes aan en paraplu in de hand de regen trotseerde om Studio 100 en Mega Mindy aan het werk te zien op zondag (fotookes beschikbaar).  Ook in de uren daarna kwam het volk maar druppelsgewijs aanzetten, en dat zou te maken gehad hebben met de affiche, maar wellicht ook met het weer.

Voor wie naar het festival komt gaat het over 36 uur apotheose van plezier en hopelijk goeie muziek van Belgisch talent, voor wie in het centrum woont en werkt gaat het over zeker 7 dagen op- en afbouw in de binnenstad.

Ben benieuwd naar de overige reacties, ben geen voorstander van leegloop in het centrum, maar ben benieuwd wie er zoal bereid is om een interim-versie naar voor te schuiven bvb in Nekker, in de Nekkerhal, in stadion van de KV, Racing, noem maar op,

 We wensen Jan  veel en gevarieerde reacties.

 

 

Waarom kon er geen denktank komen, zonder aflasting ? Gaan zij volgend jaar terug de dotatie van Dijlefeesten verminderen ? Wat waren de "geruchten" van de uitspraken van Calvo bij het begin van zijn aanstelling als voorzitter ?  En heeft hij al geen denktank rondom zich?  Een datum was er al, geld ook, daar het nu naar dijlefeesten en Ottertrotter gaat en OK misschien was Maanrock klaar voor enkele veranderingen, maar ondanks alle kritiek stonden de pleinen jaar na jaar vol, met intervieuws op het 7 uur TV journaal. Hoeveel geld gaat er niet naar andere projecten zonder nationale uitstraling. En hoe de sponsors terug krijgen na één jaar? Wat met deze contracten ? En is het misschien, zoals zo dikwijls in de politiek, dat elke politiekerzijn stempel op iets drukken. Moeten de Mechelaars daarvoor de dupe zijn ?

 

 

... begin van einde !!

PukemaRock hield vorig jaar ook een sabbatjaar ... en wordt nu definitief opgedoekt.

Maanrock, it was fun while it lasted ...

Bye bye till the next time!

Ik ben eerlijk geen fan van Maanrock, nooit geweest. Te veel decibel, te veel volk en te veel afval. Maar ik gun idereen zijn pleziertje.

Aan de ene kant is het wel interessant om een keertje na te denken over waar we met dit festival naar toe willen. Dus een jaartje reflectie kan geen kwaad denk ik.

Maar ik vind de communicatie bijzonder vreemd. Zouden geldproblemen niet aan de oorzaak liggen van deze keuze ipv de Cavalcade  ?

Ik moet Peter bijtreden: de Cavalcade kan niet de reden zijn voor de afgelasting van Maanrock. Wellicht is dit wel een goede reden om naar het eerste weekend van augustus uit te wijken.

Het is niet evident om een festival af te gelasten: je verliest veel van wat je door de jaren aan vrijwiligers, sponsors, bekendheid bij het publiek hebt opgebouwd. Dat is geen evidente beslissing. Maar het hoeft niet het einde te zijn. Terugkomen is mogelijk.

Het is bekend dat de financiering van Maanrock geen evidentie was: een goede zomer was strikt noodzakelijk om met parkfestivals de financiering rond te krijgen. En nu de stadskas de ene tegenvaller na de andere te verwerken krijgt, is het wellicht tijd voor moedige beslissingen.

Ik mag het ook jammer vinden, maar dat men dit nadeel vervolgens gebruikt om een eerlijke reflectie te maken over waar men in de komende jaren met muziekcultuur in deze stad naartoe wil, vind ik een goede zaak. 


 

De gevolgen van 12 jaar blauw / groen bewind, afwisselend aangevuld met rode en oranje slippendragers laat zich duidelijk gevoelen. En het zal hierbij nog niet ophouden. U kent wel het spreekwoord " de kruik gaat zolang te water tot ze barst ". En dat men nu alstublief niet komt vertellen dat daarvoor nooit werd gewaarschuwd.

De Dijlefeesten zijn een prima organisatie, dat netjes gehouden wordt op de twee oevers van de Dijle (Vismarkt en Haverwerf).  En enkele jaren geleden werd alles nog eens uitgebreid met een ponton.

Foto Gimycko

Dus... waarom dit jaar niet beginnen met de Mechelse Vaartfeesten ?

Van Plaisancebrug tot Koolstraat, met enkele pontons op het water ter hoogte van de Kanoclub (hoofdpodium) en kleiner podiums in de Auwegemvaart en Stuivenbergvaart.  Hier kunnen dan ook de kraampjes (krommekes int goe Mechels) staan met de nodige vettige hamburgers, hete hotdogs en coole dreamcatchers.

Foto's Gimycko

Aan de Koolstraat kan misschien een (manueel aangedreven) veerpont gelegd worden om beide oevers te verbinden.

Tegelijkertijd is er dan een rommelmarkt in de Dageraadstraat met de nodige Brandweerconcerten... aan de Brandweerkazerne en kan men, via de Ridder Dessainlaan, naar de Highlandgames in 't Vrijbroekpark.

Dat ponton kunt ge, later in het jaar, ook nog gebruiken bij de Keerdok-Concerten voor een Klara@Mechelen (of zoiets).

Foto Gimycko

en de volgende stap is "Mechelse feesten" opdoeken? Weer minder personeel, slim bekeken. Volgens mij zijn er ook wat afrekeningen aan de gang.

En als de fantasie dan toch weer de kop opsteekt. Waarom dan niet terug naar de vorige eeuw en zijn plattelandse Vlomse kermissen en zijn stadse wijkkermissen. Een voordeel daarbij, die waren allemaal zelfbedruipend. Hallo subsidie hier en subsidie daar.

@ Stoffel :

In ne Crisis kunt ge eens nadenken over "het Oude" (want oubollig of er zit wat sleet op de formule) en "het Nieuwe" eens uitproberen.

Iedereen kan gaan (of staan) zuchten over wat er niet meer is of kan, maar er kunnen ook nieuwe en frisse ideeën ontstaan die vernieuwend zijn en (in het begin) nog niet veel hoeven te kosten.

De tijd dat elke stad, dorp of gehucht een tweedaags megamuziekpodiumfeest moest hebben is stillekesaan voorbij.  Want a) veel te duur in deze tijden en b) zo verdomd Oldschool.

:-)

Waar gaat ons geld van de hoge gemeentebelasting dan naartoe???

@ Gunther : Dijlefeesten - Ottertrotter - Parkpop

RTFArticle

Na een elfhonderdste keer de MFT in Mechelen, wordt het dringend tijd voor iets anders, zeunne !

Keerdokconcerten? Klinkt fantastisch, maar of die nieuwe residentiële loftbewoners daar in de toekomst ook zo over gaan denken is een andere vraag.

Calvo is niet meer dan een strategisch geplaatste marionette van die Nieuwe Mechelse Alliantie. Jammer, maar helaas!

Welkom op de Blog, Kristof.

:-)

BTW :

De Dijlefeesten waren (in het verleden) en zijn (heden ten dage) veel gezelliger dan dat hele Mega Maanrockcircus.

Cultuurcentrum Mechelen - Foto Gimycko

Zeer moeilijke discussie!!

Wil als organiserend lid van de dijlefeesten toch even vermelden dat er vele factoren spelen:

Sponsor, andere festivals (maanrock zou begin augustus doorgaan, volop in het seizoen van de festivals, dus moeilijker om groepen vast te leggen als je weet dat maanrock als afsluiter van het festivalseizoen zijn naam had gemaakt, SUBSIDIES, vrijwilligers, opruim, line-up, en ga zo maar door!!

In eerste instantie had ik zoiets van: " opsakee, eerst pukemarock weg, dan sfinx gratis want kosten-baten-analyse bekeken is er geen kans meer op bestaan, dan maanrock: weg met de festivalcultuur dat ons land rijk is..

Nu ik erover heb kunnen nadenken, lijkt me dit wel een kans! (politiek even opzij gelaten)!
Vele mensen klagen vaak over de line-up van Maanrock. Maanrock werd verplaats voor de calvacade, het is een gratis festival, ...
Er kunnen vele zaken aangepast worden (maar moet dit ook???)

Ik ben blij, vanuit de organisatie van de dijlefeesten, dat we meer subsidie krijgen!
Het geld voor een leuke zomer, wordt toch opnieuw geïnvesteerd en wat betreft de media-aandacht: die zal er evenzeer zijn voor de calvacade als voor maanrock..

Eerst een grote verwondering bij het horen van het nieuws, nu toch wel het gevoel dat er een moedige beslissing is genomen!

Het draait niet om het geld (wordt herverdeeld), niet om de media (zal er ook wel zijn)..
En hoewel ik niet voor clouseau en natalia ben op maanrock, een jaartje herbronning zal misschien de nodige energie opleveren om een zalige editie 2014 te verkrijgen!!

Misschien moet de Jazzzolder, dit jaar, maar eens groot uitpakken en flink naar buiten komen.

Een prima eerste aanzet werd vorig jaar gegeven met Frank Vaganée op de Dijlefeesten en een daarbij bescheiden podium op de Zoutwerf.

:-)

Jazz@Zoutwerf2012 - Foto Gimycko

BTW : Zo'n Jazzpodium zou prima staan op mogelijke Vaartfeesten.

Allez, just an ID, zeunne

Ik ben al paar jaar niet meer naar Maanrock geweest omdat er een aantal artiesten ieder jaar weer bij waren.

Voor mij mag er meer variatie in de groepen en muziekgenres zijn en dat hebben we de voorbije jaren niet meer gehad.

Ik ben benieuwd naar de denktank en de herbronning en welke voorstellen en suggesties er uit de bus zullen komen.

De Kreuners komen gelukkig nooit meer terug !

Want na hun eerste album ('s Nachts kouder dan buiten) was het - eerlijk gezegd - nooit gene vette meer.

:-)

Raymond vh Groenewoud mag nog altijd eens langskomen.  Maar dan liefst naar de Dijlefeesten.

Gim, geef mij maar de Strangers. Bij momenten schitterend.

@ G.L. : Gien Antwaaarps in Mechelen, zeunne !

't Was al aaarg genoeg dat diene oennoezele van nen 'Ugo Matthysen (en zaone CPeX) met onzen Ouwe Mechelse Reus aont lachen waren, enkele jaren gele'en !

Geeft dan maar wat meer FreeJazz of zoiets.

foei,foei,foei.zo een prachtig festival zomaar afschaffen!wie is weeral het slachtoffer?

de gewone werkende mensen die uitkeken naar dit evenement!

de subsidie's van bepaalde jeugdhuizen daar zullen ze niet durven aankomen!!

bedankt mechelse politiekers!!

een 54 jarige enorm teleurgestelde mechelaar!!

nogmaals een dikke foei!!

Ge moet toegeven dat de Calvo zijnen entrée in het Mechelse Bestuur niet gemist heeft !

;-)

Heeft iemand zich al eens gebogen over de vraag waarom het Maanrockweekend zo nodig moest wijken voor de Calvo-cade? Waarom zou die Calvo-cade niet op een ander tijdstip kunnen uitgaan? Vroeger in augustus? Of in september? Neen, dit verhaaltje van Calvo is onzin.

De Calvo-cade is maar een handig excuus om de ware reden te verdoezelen: dit was al lang beslist. Maanrock moet weg, maar om de weerstand beperkt te houden gebeurt het in twee fasen. Nu "een sabbatjaartje" met zogenaamd grondige reflectie en een denktank, daarna gewoon dumpen die handel. Er is geen geld meer, de put die Somers al 12 jaar heeft gemaakt is oneindig diep en nu zitten ze echt aan de bodem...

Jammer. Mechelen wordt hoe langer hoe onaangenamer. Een politiestaat waar niets meer mag, waar Big Brother alles controleert en waar de leuke dingen die de stad net zo aantrekkelijk maken één voor één worden geschrapt. Maanrock gaf Mechelen op zijn eentje meer aandacht en uitstraling dan 10 peperdure culturele flopprojecten zoals Stadsvisioenen. Bah! Zo slecht bezig die Somers en co! City Marketing? Dit is gewoon dom en kortzichtig. En Calvo, naïef als hij is, mag de slechte boodschap brengen. Machiavelli zou het niet beter kunnen: slecht nieuws laat je vertellen door een ander, de goede dingen vertel je natuurlijk zelf. Zo behoudt "il principe" zijn aanzien en macht. Inderdaad, Calvo is een marionet zoals iemand hierboven het al zei. Waar zit Somers nu?

@Theo F : het zijn de Hogere Machten die de datum van de cavalcade bepalen. Daar kan een gratis festival  en zelfs de politiekniet tegenop.

Op naar Maanjazz in 2014 !

 

Dat bekt niet slecht : MaanJazz (of MoonJazz).

:-)

Frank Vaganée @ MoonJazz Dijlefeesten 2012 - Foto Gimycko

(De reclame veu dieë frôôtsap krijgt ge er gratis en verniet bij)

;-)

De beslissing is wel genomen door de raad van bestuur en niet alleen door Kristof Calvo maar het is blijkbaar makkelijker om op de boodschapper te schieten.

Misschien wordt het tijd voor andere dingen.  Waarom geen Kleinkunst@Mechelen ?

Barbara Dex @ Vismarkt 2012 - Foto Gimycko

Ja, jazz daar kunnen we natuurlijk niet tegen zijn :-)

Overigens: morgen gaat de halve finale door van Jazzcontest Mechelen. De 8 bands die door de voorronde kwamen nemen het tegen elkaar op en op 21/4 is er de finale met 4 bands. De winnaar speelt in het voorprogramma op de apotheose van Jazzathome in september.

Eerst dachten we dit nieuwe initiatief "Jazzrally" te noemen, want het concept is geïnspireerd door Humo's bekende "Rockrally"

Mechelen trekt als een magneet jonge jazzmuzikanten aan. We kunnen vele jaren verder en geef toe een cavalcade met een streepje jazz, dat zou nog iets zijn.

Bedenk dat als Maanrock begin augustus zou doorgegaan zijn, er geen kat zou komen.

Want dan ligt zowat driekwart van de Mechelaars ergens onder een dikke laag zonne-olie, op één of ander exotisch strand, aan zijn Margarita Cocktail te lurken.

En dat laatste heeft niks, maar dan ook niks, met ons Margriet te maken !

;-)

@theo.f: Het lijkt wel of de hemel op onze kop gaat vallen. Een tip: een oneindig diepe put bestaat niet. :-) Dat Maanrock wordt afgevoerd zou wel kunnen. Dat festival is erg 20e eeuws :-) Tegenwoordig staan ze van over de ganse wereld te dringen om (met het vliegtuig) naar Boom te gaan, en daarvoor behoorlijk te betalen. Het organiseren van een festival lijkt me geen stad-corebusiness.

Ik denk dat de boodschap (wijt de oorzaak van het afschaffen van Maanrick 2012 aan de Cavalcade) vooral was ingefluisterd door communicatiedoeleinden. Het haalde vandaag zowel het radionieuws als het TVjournaal. Met dan naast het slechte nieuws van Maanrock, het  goede nieuws over de "unieke" Cavalcade. Niet zo  heel erg dom trouwens.

Noem dit alles misschien gewoon nen Time-Out en volgend jaar gewoon starten met iets compleet nieuw.

Laten we eerlijk zijn en open zijn, moest het een NVA beslissing geweest zijn, was de stad te klein, en werd er "rechtse anti-cultuur boeren" geroepen. Maar als het engeltje Calvo, met backup van clericaal Mechelen een beetje schermt met een carnavalstoet ter verafgoding van de rijkste instelling ter wereld, dan is het "moedig". Helaas.

Gelukkig is er nog Blues Peer, Couleur Café Brussel, Folk Dranouter, Marktrock Leuven, Pukkelpop Hasselt, Reggae Geel, Rimpelrock, Sfinks, Werchter, Veld Fest Heffen, Graspop, Parkpop, Ottertrotter, Dijlefeesten, Highlandgames, Tomorrowland, Pinkpop, Rock am Ring, enz.

En dan ben ik er nog enkele vergeten.

Dus waar klagen we eigenlijk over ?  Much ado about nothing.

Gewoon wat politiek muggenziften, ja.

Dat zijn nog eens mensen met lef en met het Mechelse hart op de juiste plaats!

Lees het artikel in de GvA met als titel: de vrijwilligers geven Maanrock niet op!

Graag enkele lege bierbakken met wat planken erop.

Ne basgitarist, ne leadgitarist en ne drummer en dan...

rammen maar, voor een pak pinten !

Meer heb je echt niet nodig voor Mechelse Grunge !

't Leven kan simpel zijn.

;-)

man man man.... aan alle ANTI-maanrockers . Wat is er verkeerd aan een festival waar 120.000 mensen zich vermaken, een volle grote markt enz...? Het kan toch niet altijd kunst zijn met grote K zijn(wat ook miljoenen kost aan de stad voor een handvol mensen) of hardrock. ( ik ben er inderdaad mee akkoord dat alles voor verbetering vatbaar is, maar kan dit enkel met afgelasting ?) Wij hebben ook nog de Dijlefeesten en Ottertrotter enz...waar andere genres van muziek kunnen beluisterd worden. Ik heb de indruk dat er een bepaalde groep van Mechelse festivalliefhebbers (en ook van daarbuiten) worden geviseerd door RvB. Waarom moest Maanrock weg van de Vismarkt (na beëindiging van de samenwerking Dijlefeesten - Maanrock) en mocht Dijlefeesten blijven ?(vergis U niet. Ik heb alle sympathie voor de Dijlefeesten en ik vind dat zij dit goed doen ook) Vorig jaar werd de vismarkt tijdens de Dijlefeesten afgesloten, omdat er te veel volk was, maar er komt 20.000 Euro meer subsidie van het geld van Maanrock. Is het misschien de bedoeling van Calvo en de mensen rondom hem, om in de toekomst de Grote markt en IJzerleen via deze weg mee over te nemen en Maanrock een stille dood te laten sterven ?(veel beloven en weinig geven doet de zotten in vreugde leven). Er wordt nu met grote trom verkondigd dat "DE MECHELAAR" volgend jaar inspraak zal krijgen.(wie zijn dat dan Mr Calvo) Bull shit !!! Zij hebben het (RvB) met de beslissing van afgelasting en geldverdeling nog niet gedaan, waarom zouden zij het volgend jaar doen ? De lijnen zijn al lang uitgezet. Of betreft het hier dan toch een afrekening van sommige leden van RvB met bepaalde mensen ? Dus vragen genoeg. Leden van de raad van bestuur, aub, laat U niet in slaap wiegen door één of twee personen in de raad.

Oei.  De afschaffing is eigenlijk een groot complot van (?) RvB.

Dat wisten we nog niet.

Extra ! Extra ! Read all about it !

;-)

Dijlefeesten 2012 - Foto Gimycko

Maanrockers, sluit U aan op facebook bij de groep "wij willen Maanrock 2013"

 

Komt den Bax ni terug? Die kent na jaren nog meer over maanrock dan de nieuwe voorzitter, die na enkele maanden al zulke beslissingen neemt zonder zijn dossier te kennen of met zijn mensen te praten. Een minister op nationaal vlak, zou na zulke beslissing ontslag moeten nemen, maar ja.. zoals dikwijls zullen de koppen rollen bij de lagere medewerkers, die zich jaren hebben ingezet en vervangen zullen worden door eigen pionnen (ja-knikkers)

Leuk.  Die verslaving kende ik nog niet : Maanrockitis.

;-)

Maanjazz ...

Juist in 'den Umo' van deze week volgend citaat gelezen van zelfverklaarde 'oude punker' Ray Cokes:

"Waarom masturberen die gasten (die jazz spelen) niet voor ze op een podium kruipen? (lacht)"

I rest my case.

 

Maanrock was iets geworden waar je naartoe ging als je niets anders te doen had. Het zou iets moeten worden waarvan je niets anders wil doen dan er naartoe te gaan.

Sabbatjaar zal meer dan nodig zijn om te bezinnen. Of dat participatief parcours daar goed aan zal doen, dat valt te betwijfelen. De hele goeie festivals (die waar mensen echt naartoe willen), worden geconcipieerd door enkele sterke figuren (Rock Werchter, Pukkelpop, Tomorrowland, ...). Veel meningen zorgen nogal vaak voor noch vis, noch vlees. Net dat wat het op dit moment is.

Niet verwonderlijk dat er "eigenaardige" beslissingen komen vanwege de vzw "Mechelse Feesten". Die is immers uitsluitend opgericht met de bedoeling om het beleid van het stadsbestuur wat feesten betreft te onttrekken aan de democratische controle. Vroeger, toen de "Dienst Feesten" nog een eigen stadsdienst was, waren alle beslissingen die burgemeester en schepenen namen, open en bloot ter inzage van de gemeenteraadsleden (en sinds de openbaarheid van bestuur ook voor de gewone man). Door een vzw op te richten heeft men dat netjes omzeild. De gemeenteraad mag één keer met de begroting beslissen hoeveel geld er naar de vzw gaat, en daarna zetten de schepenen en bevriende ambtenaren een ander petje op, en beslissen zonder pottekijkers hoe dat geld wordt uitgegeven. Juridisch is die vzw een vereniging die in de stad iets organiseert, net zoals iedere andere die iets uit de grond wil stampen. In de praktijk geniet ze "natuurlijk" een voorkeurregime. Probeer maar eens iets op de Grote Markt of elders iets te organizeren op een dag dat deze vzw iets gepland heeft: vergeet het maar dat je iets van toelating, laat staan subsidie of uitleenmateriaal van de stad kan krijgen. Belangenvermenging, noem ik dat.
 

En nog een andere verslaving : de ja-knikkers.

Ik sluit mij volledig aan bij de analyse van Wieland. Scherp maar 100 % correct. De waarheid heeft haar rechten. Constructies opzetten om de informatie voor de burger af te schermen om de inspraak aan banden te leggen? Foei! Dat zijn dan onze democraten ...

Dan lees ik liever een boodschap die recht voor de raap is en die recht uit het hart komt, zoals op de blog van Karel Van Butsel. Geen franjes noch sussende verhaaltjes, nee. De waarheid. Want die heeft haar rechten.

Het moet er toch uit. Karel kan het ook goed uitleggen als hij aan de kant staat. Dat hij eerst met zijn vrienden maar eens op zoek gaat naar de gelden van de kleine spaarders . Tsjevenstreken !!!

We kunnen niet ontkennen dat Maanrock aan vernieuwing toe was. Al jaren hetzelfde concept; artiesten die jaar na jaar terugkomen, en de laatste jaren 'minder' volk. Ik weet niet of het in 2012 was, maar Raymond kon als afsluiter op de Grote Markt geen halfvolle markt meer bekoren.

Persoonlijk heb ik er geen nood aan om het grootste gratis stadsfestival in onze stad te hebben. Van de 120 000 komen er mss wel de helft uit andere steden. Ze zijn welkom, maar k vind niet dat Mechelen dit moet organiseren/financieren.

't zou goed zijn als er iets nieuws kan komen, kleinschaliger, met muziek voor jong/oud/metallo's en jazzliefhebbers, met in eerste instantie tot doel om de Mechelaars samen te brengen.

Via een collega gehoord dat o.a. KV Mechelen zijn schouders er mee zou willen onder zetten.

Ne KV Rock, als het ware.  En waarom dan niet ineens in het stadion, achter de Kazerne Telenet ?

:-)

Gim, de herbergen aan het kerkhof of achter de kazerne zoals u wil mogen nog geen euroke verdienen als er een match is. Hoe gaan ze dat dan oplossen ? 

AC/DC in het KV-Stadion, Iron Maiden bij Groen-Wit en Black Sabbath op de Sporting.

Pret in Mechelen verzekerd !

:-)

Eerlijk? Nooit iets voor dat kabaal en geboenkeboenk gevoeld. Misschien ligt het wel aan de hedendaagse genres, idk. Ook de sfeer speelt een grotere rol dan de muziek: de vrienden, het bier, het buitenkomen an sich.

Vlaanderen is trouwens Festivalland. Op maximum een uur rijden van je deur heb je tijdens de zomer tal van festivals binnen dat bereik. En het mag eens gezegd worden: allemaal te veel van hetzelfde: de rode carousel (Daan, ...), Milk Inc... Waarom niks allround voor breder publiek? Kleinkunst, zoals al aangehaald werd, Zuid-Amerikanen die een indianendans opvoeren, ik noem maar wat. En dat in gans ons o-zo-geprezen autoluw gebied (doe er iets mee!). Mechelen "zindert" niet door op een centraal plein een podium te zetten en dan "goodbye the end". Het is niet alleen de leeftijdscategorie van 16 - 35 (en zelfs dan nog...) die moet aangesproken worden, ik wil namelijk ook eens met mijn kleine zus (10 j.) eens afzakken tot in de binnenstad "omdat er iets te doen is". Dat wordt dan echter gepareerd met die dooddoenende argumenten als "ah ja, maar Sinterklaas komt ook nog hoor" of dat categorische "pennenzakkenrock". We denken toch wel breder dan dat?

Heel deze discussie is daarom in mijn ogen een luxeprobleem (tering naar de nering laat zich nu eenmaal op die manier voelen), maar ook een probleem van inspiratieloosheid.

Henning, zo laat nog. Moet gij morgen niet naar school ? Er zit wel iets in uw betoog hoor. Bijvoorbeeld " het bier ". Er zijn er die beweren dat ze iedereen die twee glazen op heeft uit het verkeer zullen plukken en hun zakken zullen leeg maken. Ze doen maar. Terugdenkend aan Tinne, zijn er natuurlijk die zich kunnen laten briefen of in hoogste nood den A1 laten voorrijden. Dan zijn er nog de ondergrondse en bovengrondse jackpots waar je uw kleingeld kunt dumpen. En dan heb je nog de argumenten van mijn naamgenoot Jan Goovaerts in verband met ouderen en minder mobiele mensen. Maar we moeten positief blijven en niet zagen Henning. Of het een luxe probleem is zal de toekomst moeten  uitwijzen. Een ding is zeker, Sinterklaas komt ook dit jaar.  

Het inhoudelijk debat moet zeker gevoerd worden. Van de muziekgenres buiten de "mainstream" pop en rock (in de ruime zin van het woord)  kent alleen de jazz in Mechelen een levendig circuit - en dat is dan  de verdienste van de mensen uit de sector, niet van Mechelse Feesten. Kleinkunst, folk, ... komen zelden aan bod. Een stukje folk dat onder de noemer "wereldmuziek" kan gebracht worden krijgt nog een kans bij Ottertrotter, maar Vlaanderen (en het grootste deel van Europa) hoort blijkbaar niet tot de wereld, wegens niet exotisch genoeg, waarschijnlijk Ooit werd gedurende enkele jaren een aanzet tot een eigen folkfestival in het Cultuurcentrum gegeven, maar dat stierf na enkele edities een stille dood, toevallig of niet in de periode waarin ik voor enkele jaren naar Deurne verhuisde...

Anderzijds komen kleinkustenaars wel geregeld aan bod in de programmatie van het CC, en de stadsschouwburg is een schitterende locatie om daar geconcentreerd naar te luisteren. Maar een grootschaliger initiatief, een klein neefje van Nekka zeg maar, dat zou wel fijn zijn.

@Wieland

Koken kost geld en dat is op. Hallo.

Dat een stad andere prioriteiten heeft om de zuurverdiende centjes van de inwoners aan te besteden, daar ben ik het zeker mee eens. Maar geld geven is niet de enige manier waarop initiatieven in de stad kunnen gesteund worden. Een soepele medewerking van de stadsdiensten bij het afleveren van de nodige vergunningen en practische ondersteuning kan al verschil maken. Neem nu de Patrick's Day viering van vorige zondag, die zal de stad niet veel gekost hebben, vermoed ik, maar de organisatoren werden - voor zover ik dat kan beoordelen - ook niet tegengewerkt - en dat heb ik bij andere kandidaat organisatoren wel anders geweten. Misschien heeft hier een rol gespeeld dat de directrice tot de intimi van de voorzitter van de cultuurraad behoort, maar het is in elk geval een mooi voorbeeld van wat er mogelijk is als het aanwezige talent kansen krijgt.

Wieland, los van Patricks day. Moet ik nu uit uw laatste zin afleiden : " eigen volk eerst " ?

@Wieland : inderdaad het jazzcircuit in Mechelen is levendig, edoch dat is uitsluitend te wijten aan mensen die zich er vrijwillig voor inzetten. Voor de Jazzzolder - waar er tussen jazzmuzikanten bijna voor gevochten wordt om er te mogen optreden -  levert de stad (meer bepaald het Cultuurcentrum) wel wat logistieke steun maar daar blijft het ook bij (met uitzondering van een kleine subsidie voor Jazzathome). Verder heeft recentelijk Hugo Jacquet het mooie initiatief genomen om jonge jazz"ers en podium te bieden met Mechelen Jamt. Kortom wat jazz betreft leeft Mechelen maar draait volgens mijn info alles op vrijwillierswerk. Als je dan de toegangsprijzen ziet (Jazzzolder 6euro voor een optreden... ik dacht 40 euro voor een jaarabo) vraag ik me af of er geen geld aan wordt toegestoken door de vrijwilligers.  Ik ben bang dat het klassieke verhaaltje zich zal afspelen namelijk dat enkele supergemotiveerden er een succes van maken en dat dan gesubsidieerde anderen met de pluimen gaan lopen. Ik durf dan ook te hopen dat kleinere organsaties, die volledig op vrijwilligerswerk draaien, door de stad niet financieel over het hoofd gezien worden en dat niet enkel grotere maar jaarlijkse  projecten met de subsidies gaan lopen. Wat nu blijkbaar wel het geval is.

G.L.: Dat is natuurlijk een "verbrande" uitspraak, als ik daar ja op zou zeggen krijg ik meteen een stempel. Laat ik het houden op "eigen volk niet achteruitstellen, maar (minstens gelijke) kansen geven". En dan kan natuurlijk de diskussie beginnen wat we onder "eigen volk" verstaan... Wie mij kent weet dat ik daar zeker geen raciale, en zelfs geen ethnisch-uitsluitende definitie voor wil hanteren. Voor het functioneren van onze stad zou ik zeggen: alle inwoners, en ook die van de aangrenzende gemeenten, voor zover ze meer dan één keer per week een aantal uren in onze stad doorbrengen en hier aan het socio-culturele leven deelnemen.

MDW: Dat is precies wat ik bedoelde.

Hoera !  Er is een alternatief.

Maneblusser 2013 op het Rode Kruisplein.

Allen daarheen ?

@Wieland

Wat is dat een " verbrande " uitspraak ? Onder " eigen volk " verstaan wij natuurlijk .... " eigen volk ". En al het andere is flauwe kul.

Hoera !  Voor de Turalurafans is er ook goed nieuws !

En waar is Will's Fiestje ?  Awel... hier.

http://www.gva.be/regio-mechelen/mechelen/vrijwilligers-maanrock-gaan-vo...

Lap sé! Somers en Calvo hebben het goe gespeeld, zelfs zonder de joker in te zetten hahaha.

Misschien niet slecht, eens nadenken over het concept. Want geeft toe, elk jaar dezelfe namen op de grote markt  is ook niet je-dat. 

Misschien terug naar hoe Gent is begonnen, op meerdere plaatsen in de stad een podium met  - relatief - onbekende namen.  Verschillende genres zodat er voor iedereen wat wils is, en er misschien wat minder afgesloten hoeft te worden wegens te druk. En als ze geloop willen, misschien niet 1 genre per podium, maar die verschillende genres verspreiden over  de verschillende podia. Wie weet leert men zo nog verbazend goeie dingen kennen waarvan men het bestaan niet eens af wist.

 

Meer Brikkeljon Bluesband ( * ) en Nite Spirit in Mèchele !

:-)

En natuurlijk Vader (Willy) en Zoon (André) Donni niet vergeten, hé !

:-)

Tja, nadat tal van Maanrock- vrijwilligers en goed menende Mechelaars een alternatief hebben opgestart om de beslissing van dit onwillig stadsbestuur toch nog te kunnen keren, ziet het er nu naar uit dat ditzelfde stadsbestuur een zeer slechte verliezer is.

Voor het oog van de buitenwereld zeiden ze "ja", maar in feite was het een zorgvuldig verpakte "neen". Moonrock krijgt immers zulke onrealistische voorwaarden opgelegd door het schepencollege dat onder die omstandigheden de zaak gewoon niet KAN doorgaan...

Lees het relaas via deze LINK.

@Jean N

Iedereen is welkom aan de Egleghemvijver in Hombeek. Vanaf 13.00 uur sluiten we de toegangswegen af voor alle voertuigen. Ook die van politie en stadsdiensten. We bouwen er een groot openluchtfeest met kramen en podiums. We dempen het geluid in fazen. Om 1uur x decibel, om 3uur y decibel en om 5 uur z decibel. Iedereen betaald een democratische inkomprijs. Ook het college, gazettenschrijvers en alle andere pseudo reporters. Als we gedaan hebben ruimen we met zijn allen alles op, steken niets in brand en kieperen niets in de vijver. En als het heel goed weer is trekken we ons zwembroek aan en springen in de put. Echt zoals nen boere Vlaamse kermis uit grootmoeders tijd. Zalig toch.

Het wordt een zielig schouwspel... Nu schuwt men zelfs de desinformatie en de leugens niet langer. Je kan het o.a. lezen bij de reacties op volgend krantenartikel: "organisatie moonrock boos op stadsbestuur". 

Gelukkig hebben we de Teaser nog.

:-)