Nieuwe stadsvlaggen wapperen

met categorie:  

   

(foto's: Jan Smets)

De 19-jarige Jan Lauwers is behoorlijk trots.  Terecht!  Zijn ontwerp werd uitgekozen om om de nieuwe stadsvlaggen te sieren.  En daar kon deze eerstejaarstudent Interactieve Multimedia Design aan Thomas More alleen maar van dromen.  Deze namiddag kreeg hij dan ook de eer - om ter gelegenheid van de start van het Warm Welkom Weekend, met een hoogtewerker 'zijn' vlag omhoog te hangen op de Schoenmarkt.

 

De gebeurtenis kreeg flink wat persbelangstelling.  De nieuwe vlag heeft een kleurrijke look.  In oktober vorig jaar ging de stad met een wedstrijd op zoek naar een nieuw ontwerp.  Er was één voorwaarde: ze zou moeten passen in het thema van 'de Ommegang'.  En dat is natuurlijk niet zo eigenaardig als we weten dat dit evenement zowat hét hoogtepunt van het Mechelse jaar moet worden.  Méér dan zeventig inzendingen diende de jury te beoordelen.  Jan Lauwers kwam als winnaar uit de bus.  Zijn hele klas had deelgenomen aan de wedstrijd - en dit onder impuls van docent David Heerinckx...

 

    

(Jan Lauwers en zijn docent David Heerinckx)

 

Ik ben dan wel geen Mechelaar, maar ik ben hier op kot.  Eigenlijk kom ik uit Bouwel.  Maar ik voelde me dadelijk thuis in Mechelen.  Deze stad gaf me een warm gevoel.  Sinds een tijdje weet ik dat m'n ontwerp werd uitgekozen, en ik vond dit een hele eer.  Het is voor mij de bevestiging dat design wel écht mijn ding is, en dat ik hier zeker moet in verder gaan.  Die cavalcade wil ik absoluut meemaken.  Mijn ontwerp is uitgewerkt in zes verschillende kleurcomposities.  Ik hoop nu ook dat de Mechelaars ze weten te waarderen...

 

 

Dit zijn twee van de mogelijke kleurcombinaties.  Het ontwerp is een verrassende en creative mix geworden van het nieuwe stadslogo en een stukje aloude traditie...

 

Ik koos voor eenontwerp met de reus Janneke.  We zijn dan ook naamgenoten.  De jury vond dat mijn ontwerp heel goed inspeelde op het opgelegde thema.  Het wordt omschreven als krachtig in zijn eenvoud, en goed zichtbaar vanop de grond...

 

Er is nog iemand anders die in de eer mag delen.  De jury vond immers dat er nog toppers zaten in de ingestuurde ontwerpen.  Zo werd ook al een vlag voor volgend jaar gekozen.  De vlag van Sarah Pelgrims zal het hieropvolgende jaar de winkelstraten opfleuren.  Ook Sara wist treffend een aantal écht Mechelse elementen in haar ontwerp te verwerken...

 

   

 

Ik ben klasgenote van Jan.  Ik woon in Mechelen.  Ik was oprecht verbaasd dat ik eveneens winnaar ben geworden.  Maar ik ben er blij mee. Tenslotte krijg je hiermee toch wel enige naambekendheid.  Ik heb een aantal elementen verwerkt in m'n ontwerp.  Je herkent zeker Opsinjoorke - en dit silhouet wordt aangevuld met een Brusselpoort of een reus of een Sint-Romboutstoren....

 

Sara moet nog wel even geduld oefenen om haar vlaggen in de straten te zien wapperen.  Maar nu al kreeg ze net als Jan een Mechelenbon ter waarde van 30 euro overhandigd van schepen voor economie Wim Jorissen.  Docent David Heerinckx werd blij gemaakt met een fles Gouden Carolus...

 

   

(schepen Wim Jorissen)

          

 

Dit is wel écht het koudste Warm Welkom Weekend in de geschiedenis.  Maar we hopen dat het toch een succes wordt.  Het is een vaste waarde geworden.  Ieder jaar breidt het gebeuren zich uit.  Dit jaar rollen 45 handelaars de rode loper uit - vandaag, morgen en overmorgen, en zetten zij hun nieuwe lentecollecties in de spotlights.  Het Warm Welkom Weekend vormt de ideale gelegenheid om trendy en leuke aankopen te doen, waarbij de klanten extra worden verwend.  In samenwerking met de stad voorzien de handelscomités toffe randanimatie.  Morgen kan je genieten van een glaasje bubbels op de Ganzendries, of van oesters en poffertjes op de IJzerenleen.  Daar kan je ook je ogen de kost geven tijdens twee openlucht catwalks, en zie je echte schermers aan het werk.  Zondag krijg je in de Bruul het gezelschap van een brassband en een draaiorgel.  Ja: zondag zijn de winkels ook open van 14 uur tot 18 uur!

 

 

De schepen stipt aan dat de Mechelenbon een écht succes is.  Exact een half jaar na de lancering, wordt deze belevingsbon erg goed verkocht.  De 7500ste bon gin onlangs over de toonbank.  De bon is op zo'n 140 inruilpunten in onze stad te besteden.

www.mechelen.be/warmwelkomweekend

 

En dan mag Jan Lauwers de vlag laten wapperen in de wind.  Mooi!  Als nu ook deze grijze winter binnenkort tot het verleden zal behoren, zal onze stad er beslist véél kleurrijker uitzien.  Dankzij Jan én... Janneke...

 

 

 

Heel mooi !  Meer van dat !

:-)

Reus Janneke(n) van Jan Lauwers versus Reus Janneke(n) van Alfred Ost.

Vindt de 7 verschillen

Persoonlijk vind ik het ontwerp van Sara knapper dan het andere, omdat ik dit meteen in verband breng met Mechelen, terwijl ik dat bij het andere niet kan.
Als ik van de mannen van Radio Opsinjoor zou zijn, zou ik eens met Sara gaan praten en het logo afsnoepen :-)

Jammer dat ze niet vermelden van wie het silhouette van opsinjoorke komt.
http://portfolio.oliviercauwenbergh.be/werken/mechelen.html

Niet gewonnen maar toch mijn ontwerp gebruiken.

Toch wel een frappante gelijkenis als je het mij vraagt.

Opsinjoorke vliegt nu eenmaal op die manier in de lucht.   Dat is geen ontwerp van Olivier of van  wie dan ook.   Dat is eeuwenoud.

Ik vind de beide vlaggen heel mooi.

De prijs (die mechelbon) vind ik wel wat magertjes.   Wat een waardering !

 

Persoonlijk vind ik de vlag van Olivier veel sprekender dan het winnende ontwerp.

Inderdaad zo een bon van 30 euro is wat magertjes, maar het is crisis in de stadskas (ironische grijns)

awel, dat van die 30 euro zat ik ook net te denken.
Hoeveel betaalde de stad ook alweer voor het ontwerp van het spuuglelijke stadslogo ???
En dan deze jonge ontwerpers afschepen met 30 euro ?
Als de ontwerper met zijn lief gaat eten om zijn overwinning te vieren, moet hij nog opleggen.

 

Ik heb inderdaad Opsinjoorke niet uitgevonden. Om mijn ontwerp van de vlag te maken heb ik wel de silhouette van Opsinjoorke getekend op papier, ingescand en met een grafisch programma geillustreerd.

Wat ik absoluut fout vind is dat ze mij bedanken voor bewezen diensten en zeggen dat het net niet goed genoeg was, maar dat ik nu mijn getekende silhouette zie in één van de winnende ontwerpen zonder enige vermelding.

Niet Iedereen die meedoet aan een wedstrijd kan winnen.

De afbeelding van Opsinjoorke onder deze vorm bestaat inderdaad al eeuwen.

Met de huidige moderne technieken is het heel eenvoudig om een afbeelding over te zetten in een ander ontwerp. Meerdere kandidaten hebben in hun ontwerp dan ook dezelfde afbeelding verwerkt. En ieder op zijn manier volgens de technieken die ze beheersen.

Om te stellen dat jouw inspanningen misbruikt werden is dan wel ver gezocht.

Opsinjoorke onder deze vorm is maar in één enkele afbeelding te vinden op het internet. We hebben toevallig dezelfde afbeelding genomen, hetzelde omlijnd en dezelde aanpassingen gedaan.

Meerdere kandidaten hebben het in hun ontwerp omdat alle kandidaten van Thomas More Mechelen komen en daar de ontwerpen worden gedeeld onder elkaar. 

Ahja, ik zou graag exact deze silhouette van Opsinjoorke zien van een paar eeuwen terug :D

Als studentenvertegenwoordiger kan ik dit alleen maar toejuichen. Studenten van Thomas More moeten hun bevoorrechte positie en hun voortrekkersrol in het Mechelse optimaal benutten. Een bon van 30 euro is een symbolische gift en een goed begin. Ik zou dit graag zien evolueren naar bijvoorbeeld een sponsoring van het maken van papers/eindwerken/projecten die met Mechelen te maken hebben (en die de stad in de picture zetten). Volgens mij gebeurt dit al, maar nog op een zeer kleine schaal. Als politici een Mechelen studentenstad willen, is het maar normaal dat ze daar iets voor over hebben.

In gans die "ik heb dat getekend discussie" denk ik dat vooral de beeldhouwer en onze welbekende fotograaf Marc Van Campenhout enige credits verdienen... Misschien best dat zowel Olivier en Sarah vermelden dat ze voor "hun silhouet" voor "hun ontwerp" gebruik gemaakt hebben van deze foto...

http://www.flickr.com/photos/marcvancampenhout/4633643761/

De beeldhouwer verdient zeker enige credits!

Ere aan Frans winnaar van de Godecharleprijs in 1961 en de Grote Prijs van Rome in 1965.