Lucas Passie in Sint-Janskerk

met categorie:  

  

(foto's: Jan Smets)

Velen zijn vertrouwd met het het muzikale topstuk 'de Mattheüs-Passie' van J.S.Bach.  De Lukas Passie van Telemann is véél minder bekend bij het grote publiek. Dit is jammer, vindt Lode Tooten, die deze Passie op 27 maart wil uitvoeren met het Mechels Vokaal Ensemble SCALA VOCALE in de Sint-Janskerk...

 

 

De Sint-Janskerk zal het decor vormen voor deze muzikale versie van het Passieverhaal..  Op woensdag 27 maart, 20 uur- in de Goede Week, zal SCALA VOCALE deze zelden uitgevoerde Passie brengen.

 

Kaarten voor dit concert zijn te verkrijgen aan 15 euro, of in voorverkoop aan 13 euro.  Je kan ze afhalen bij boekhandel Salvator of in de Sint-Janskerk zelf, tussen 13 uur en 16 uur (behalve op woensdag).  Je kan ook reserveren per mail bij Lode Tooten: 

Lode.tooten@telenet.be

 

Muzikale duizendpoot en dirrigent van het Vokaal Ensemble, Lode Tooten vertelt nog het volgende over de uitvoering:

 

                 

 

Deze Passie is lichtvoetig, met opera-elementen - vooral in de aria's.  Mensen die Bachs Mattheüs te zwaar en te lang vinden, zullen Telemanns Passie veel toegankelijker vinden.  Het stuk is ook korter.  Het duurt zo'n anderhalf uur.   De componist benadert het lijdensverhaal van een geheel andere invalshoek, en gebruikt een heel ander klankbeeld.  Het publiek zal verrast zijn.  Telemann opent en eindigt met een kort koraal en gaat veel meer uit van de galante stijl van de Franse muziek...

 

Lode verzekert ons dat het stuk immens mooi, en echt pakkend is.  De stemmige Sint-Janskerk is een schitterend kader voor deze uitvoering.

 

Voor mezelf is dit concert ook een eerbetoon aan mijn vader, Jozef Tooten, van wie we onlangs afscheid moesten nemen.  Hijzelf was vijftien jaar lang onze beste tenor bij SCALA VOCALE...