Sinds een kleine 10 maanden ben ik de uitbater van kunst- en cultuurbar MOK in de Adegemstraat 1! Nu wil ik niets over de MOK weten/ lezen, maar ben eigenlijk zeer benieuwd naar de geschiedenis van het pand! Klanten vertellen hier de wildste verhalen over een zeer rijke geschiedenis van zowel de Adegemstraat als het pand op nummer één.
Adegemstraat 1 is nu een kunst- en cultuurbar, daarvoor een winkeltje met plastic bloemen, een schoonheidssalon, een self-service-videotheek en daarvoor een krantenwinkel geweest..
De krantenwinkel zou teruggaan tot de tweede wereldoorlog, getuigen een paar oudere klanten, die hier de 'Amerikaanse' kranten zouden gehaald hebben. De uitbaatster (die blijkbaar nog zou leven), zou soms ook een paar klanten op een lekker jenevertje getrakteerd hebben op de eerste verdieping..
Op de gevel staat dat de architect van dit pand (waar ik de stijl absoluut van kan appreciëren), Alfons Tambuyser zou zijn.. Even op het internet gekeken en dit zou ook de architect zijn geweest van het Elisabeth-ziekenhuis in de Goswin de Stassaertstraat..
Nog een huis van A. Tambuyser, Posthoornstraat1, 2800 Mechelen ?
De wilde verhalen gaan verder (maar zijn ze waar...?)
De Adegemstraat zou één van de grote winkelstraten zijn geweest vooraleer je van de driehoek Ijzerenleen, Onze-Lieve-Vrouwe-straat, bruul kon spreken.. Dit ten tijde van een autoloze ring, veel paarden en koetsen en een leuke straat om de stad te verlaten!
De Adegemstraat is absoluut met de revival bezig, kijk maar naar de kleine zaken die erbij komen en de vele huizen die men aan het verbouwen is..
Mijn vraag aan de geschiedkundigen, de eigenaars van oude foto's, ...:
Wat klopt hier allemaal van?
Hoe zit het met die levende Adegemstraat?
Iemand foto's van de krantenwinkel op nr. 1?
Weet iemand wat dit ervoor is geweest? De kelder is namelijk veel ouder dan het gebouw dat erboven staat...
Merci voor de reactie!
Koen
Aan de Leopoldstraat is er ook een Tambuyser. Ik denk zelfs dat hij daar zijn atelier had.
Ik dacht dat tot in de zeventiger jaren de uitbater van de gazettenwinkel een nonkel was van Louis Neefs....
Iedereen kent natuurlijk "In den Gouden Bol" bij V. De Wit in de Adegemstraat.
Foto ook te vinden op de Beeldbank
Maar geen idee wat ze er verkochten.
;-)
Heeft de Adegemstraat iets met Adegem te maken ? Gim, ne kaaswinkel misschien. Twee bakkers waren er al en aan de andere kant van 't straat nen beenhouwer en ne kiekepollier.
@ G.L. :
De straat leidde vermoedelijk naar het Heim (Home of Huis) van Graaf Ado.
BTW :
Bakkerij Dauwe en bakkerij Linda (nu op de Brusselsesteenweg) al vergeten ? Of die Paardenbeenhouwerij ? Of de Son, die al een eeuwigheid in de straat woont ?
En misschien zijt gij nog in het sportcafé van Hans Schöning een pint gaan pakken.
Hé Koen! ;-) De schrijver van het allereerste artikel op Mechelenblogt, nu acht jaar geleden, is terug!! Tof!
Ik zou het programma van Mechelenbinnenstebuiten maar eens in de gaten houden, want ik meen te weten dat ze deze zomer een gegidste wandeling in de Adegemstraat plannen...
Bij den Hans ben ik nooit geweest maar wel bij bakkerij Hendrickx.
Twee dingen:
Adegem en Auwegem: erg ver van elkaar is het niet.
En wie wil MechelenBinnensteBuiten organiseert een wandeling over deze straat. Op Zondag 11/08 om 14.00u en Woensdag 14/08 om 19.00u Vertrek: Leuningen IJzerenleen
Adegemstraat
De Deigemstraat is een eeuwenoude straat van ambacht en handel.
Kloosterlingen zochten er versterving en de keizer had er zijn wapen-
arsenaal. Ontdek samen met ons het verhaal van karmelieten zonder
schoenen, een brouwerij zonder bier, een hertog zonder land en een
architect zonder scrupules.
Kant Astridlaan was ook bakkerij Van Aken (zij afkomstig van Blaasveld). Diezelfde kiekenpolier zit nu op de IJzerenleen.
Er was ook de radiowinkel van de man die de geluidsinstallaties tijdens stadsmanifestaties verzorgde...de naam ontglipt mij.
Rechts naast de kerk ooit een winkel met visgerief en aquariums... en cafés waren er ook meer dan vandaag.
Was Alfons Tambuyser lid van de grote en heel gekende Mechelse Tambuyserfamilie ?
Just2know
@ Ferre : De radiowinkel en geluidsinstallatie... vader en zoon Pierre Wilmot.
Is radio Reflex niet ooit begonnen met uitzenden in de Adegemstraat?
Jarenlang heeft er, in de Adegemstraat vlakbij de ring, ne gazettenwinkel geweest. Hij is nu al enkele jaren geleden verdwenen of overgenomen.
Maar de patron leek als twee druppels water op diene Bekende Mechelse acteur Carry Goossens aka Oscar Crucke uit De Kampioenen.
Misschien een broer of tweelingsbroer ?
Merci voor de reacties! Ik heb de indruk dat de Adegemstraat een boeiende geschiedenis achter de rug heeft!
- Weet iemand waar het atelier van A. Tambuyser dan gelegen was? Blijkbaar heeft ie een twintigtal huizen in Mechelen ontworpen?
- Den gouden bol hangt er niet meer (deze ochtend gaan kijken) , was dit een bar?
- De Adegemstraat was volgens mij heel lang de Adeghemstraat en daarvoor de Deigemstraat? Of is dit enkel zo bekend bij de Mechelaars als 'bijnaam'?
- @ Jan Smets: merci, een paar jaren zeer actief de blog gelezen, maar de drang is precies te groot en ben blij opnieuw 'een eerste blog te maken ;-) '
- de gazettenwinkel nabij de ring bestaat nog steeds, bedoel je deze, Gymko? Volgens mij ook één van de weinige Kyala-punten in de stad...
- @Gymko: mocht Alfons inderdaad van deze familie Tambuyser zijn geweest, dan heeft deze familie absoluut wel een stempel gedrukt op Mechelen.. Hoe vaak zien we zaken zonder ze in verband te kunnen brengen. Leuk dat dit op deze manier misschien herdacht kan worden!
- De middeleeuwse kelder met gewelven en verschillende trapjes naar doodlopende plekken in de MOK blijft me toch verbazen... Niemand een idee wat er hiervoor stond??
Ik zie reeds uit naar de wandeling in augustus in de Adegemstraat! Ik zal er zeker bijzijn!!!
@ KoenS :
Wat ik me afvraag is of de uitbater van diene blaasinstrumentenwinkel (Access 2000) in de Adegemstraat zijne boterham kan verdienen. Een tijdje geleden werd er bericht dat de winkel zou sluiten, maar de instrumenten staan nog altijd in de vitrine.
Maar door de jaren heen heb ik daar nog nooit iemand weten binnengaan.
In de jaren 50-60 werd de krantenwinkel op nr 1 uitgebaat door de moeder van de latere SP schepen Willy Vandenbrande. In de jaren 70 waren de uitbaters M en Mev. Rikse De Hert (ploeggenoot van Rik Desaedeleer bij Racing Mechelen).
Gim, wie kan er in de Adegemstraat uberhaupt nog zijnen boterham verdienen ? Patershotel misschien ?
Is de Wereldwinkel daar niet een tijdje gevestigd geweest ? Nadat ze uit de O-L-Vrouwestraat weg waren ?
Volgens was daar ook ooit een doopsuikerwinkel (jaren '70). Ofwel was dat in het pand ernaast. Dat kan ook.
G.L. Patershotel is Karmelietenstraat.
Het is een van de straten in de binnenstad die evolueerde van winkel- naar woonstraat. Er zijn heel wat verbouwingen gebeurd in die richting de laatste 10 jaren. Met natuurlijk de sterkhouder SON.
zeer boeiende blog KoenS
Info over uw kelder (staat op het plannetje in volgende brochure)
http://www.erfgoedcelmechelen.be/images/filelib/20041027_517_0_1_28.pdf
@Gymicko: ik dacht dat de eigenaar van de blaasinstrumenten winkel overleden was, spijtig want dit was nog een echte speciaalzaak (en geen eeenheidsworst)
Ik heb wel de indruk dat er een nieuwe dynamiek in de Adegemstraat komt. De parochiekerk gaan ze wel sluiten (verlies?).
Zo was het in 2007. Alweer een dikke 6 jaar geleden.
Foto Gimycko
@pol
Toen de fikken bij u binnen vielen en de deuren verzegelden, was dat omdat ge plaatjes van de Strangers aan t' draaien was ??? In Antwerpen hebben ze dat ook gelapt in dien tijd.
@Peter
Zo hebt ge natuurlijk altijd gelijk hé. In de woestijn zijn ook geen winkels.
Recht over de kerk had ge het 'Cafe Het Invaliedenhuis". Ik heb als uitbater een zekere Beelaerts geweten. Later heeft die ook nog vooraan in de Adegemstraat "Cafe De Phare" opengehouden
De Adegemstraat in Mechelen, op een zonnige dag...
Foto Gimycko
@ Koen S
Veel antwoorden zal je wellicht vinden in het stadsarchief,
zie http://stadsarchief.mechelen.be/
( zie ook rubriek "meer weten over de geschiedenis van je huis?")
TIP: Vooral de verzameling Frans Berlemont kan je goed op weg helpen.
Hier vind je nl de (beknopte) geschiedenis van de meeste gebouwen in elke straat.
In de Bevolkingsregisters kan je de vorige bewoners op dit adres terugvinden.
zie ook de literaturlijst op het einde van de hierboven genoemde erfgoedcelbrochure
Kom gerust eens langs in de leeszaal van het stadsarchief
Onze medewerkers helpen je graag verder.
Foto's uit Beeldbank Mechelen:
Volgens de informatie bij deze foto's is de grillige vorm van de hoek Korenmarkt/Adegemstraat te wijten aan de afbraak van een hoekpand. En die moet zeker hebben plaatsgevonden vóór 1824, want dan is de huidige vorm al op het kadasterplan terug te vinden. De 'doodlopende' trapjes in jouw kelder zijn daar allicht een gevolg van. Die zullen ooit wel geleid hebben naar ruimten onder het nu verdwenen hoekhuis (en nu misschien nog, als je diep genoeg graaft :-)
Deze pagina lijkt me ook zeer nuttig.
Ten andere: wat ik me al vaak heb afgevraagd, is wat café Antverpia doet in Mechlinia. Historische reden of gewoon keuze van een vroegere cafébaas die toevallig uit de koekenstad kwam?
De naam Adegem is de samentrekking van het oud-Ggermaande Ado-inga-heim: de plaats waar de familie van stamhoofd Ado zich had gevestigd. Volgens geschiedkundigen zou het echter niet gaan om 'de' graaf Ado die in de 8ste eeuw zijn kasteel tussen de Borchtstraat (naam zegt het zelf) en de de Dijle langs de Lakenmakerstraat, had.
De Adegemstraat was in de eerste helft van de 20ste eeuw de belangrijkste invalsweg vanuit Klein-Brabant en het Waasland. Bezoekers uit Bornem, Temse, Dendermonde, kwamen langs daar naar Mechelen. Logisch dat het dus, net zoals de Katelijnestraat en de Keizerstraat één van de belangrijkste winkelstraten van de stad was - belangrijker dan de straten in het centrum.
Meer dan 30 jaar geleden, toen elke straat nog een braderij inrichtte :-), was er ook de Adegembraderij. Dat was vooral het werk van de hier al genoemde Pierre Willemot. De slogan was toen 'Gelak as vui den ourlog', wat wees naar het belangrijke handelsverleden van de Adegemstraat.
Het is logisch dat de Adegemstraat ook een belangrijke rol speelde in het ontstaan van onze stad en in de kerstening ervan. De christenen uit Engeland kwamen naar het vasteland via de zeeëngte van de Morinen (nu het Kanaal), trokken door Frans-Vlaanderen naar Gent (Brugge bestond nog niet, want de belangrijkste stad daar was toen nog Oudenburg), en reisden via Dendermonde, Mechelen, Heist-Op-Den-Berg, Diest, Keulen... door naar Rome. De 'Pelgrimstraat' in Bonheiden herinnert nog aan die reisweg.
Onderweg bleven toen groepen achter en bouwden er leefgemeenschappen uit.
Ondertussen weten we dat de eerste vestiging van Mechelen ter hoogte van de Korenmarkt-Zoutwerf moet geweest zijn. Vandaag kunnen we een lijn trekken vanuit 'de Vlaanders' tot Diest die langs de Adegemstraat, OLVrouwstraat, Hanswijkstraat, Muizen, Bonheiden, Heist... loopt.
Het pand waar nu de MOK gevestigd is, was zo'n 10-15 jaar geleden ook nog een speciaalzaak van Italiaanse specialiteiten waar je 20 soorten mosterd en 30 soorten olijfolie kon kopen. Boven werden toen workshops gegegeven.
En Karel de Stoute kwam langs daar voor zijn blijde intrede.
Bij dit rotweer verlangen we, met zijn allen, naar een terras in het zonneken.
;-)
Tabak De Ruysscher
Links : Steenweg Mechelen - Rechts : Adegemstraat Mechelen
terraskes waar een trappistje tegenwoordig al gouw meer dan 150 ballen kost, nee hoor,
"mijn thuis is waar m'n Trappistje staat"
...en door diezelfde Adegemstraat reden jaren de bussen van Nuyens (lichtblauw) en Cannaerts (rood/bordeaux) naar Heffen, Blaasveld, Heindonk, Willebroek en Boom. Het werden na 1945 de vervangingsdiensten van de NMBS (groen/crème) gekend als lijn 286.
Ook de NMVB stadsbus 6 naar Battel heeft jaren door deze straat gereden. Van een OV drukte gesproken.
@ Ferre : Cool ! Ne busfreak !
;-)
Bedoelde gij stadsbus 6 die van Battel naar de Abeelstraat reed en terug ?
Daarmee heb ik, als student van het SRC, jarenlang in meegereden vanaf Frituur Paula op den Tervuursesteenweg in Coloma naar de Groete Mèt in Mechelen en terug.
Toen was dat nog een Type AB 2094.
Waarschijnlijk zijn jullie allemaal verwonderd waarom het MOK-huis zo ingedoken met een ronde gevel in de Adegemstraat staat alsof het niks met de bestaande rooilijnen te maken wil hebben.
Mocht je toch het fijne daar van willen weten dan heb je als laatste redplank de wandeling van Mechelenbinnenstebuiten vzw op 11 en 14 augustus ... 't is maar, als je wat dieper wil graven :))))
Bij mijn tandarts hangt er iets (geometrische kunst) van een zekere Tambuyser aan de muur, misschien kan die u voorthelpen. Erik Mortelmans in de Louisastraat.
laat ons die van bakkerij Linda maar snel vergeten idd, de uitbaatster van het kaaswinkeltje heeft me verteld dat die haar kwam vragen of ze t nog lang dacht uit t zingen net nadat t menske van een half herseninfarct was hersteld. Als dat de laatste bakkerij van Mechelen was...leed ik nog liever honger...
haha wij noemden die thuis ook 'de Carry' van den Boekuil
daar aan den overkant (aan de ring) is toch ook nog ne groenten en fruitwinkel geweest? En veel later een nachtwinkel?
Frituur hier links was vroeger frituur 'Maryse', ze heeft lang aan de overkant gewoond, en derna in de Korte Heistraat. Dacht dat ze nu verhuisd is? Ze liet de frituur over aan twee vrouwen die er geen verstand van hadden (maar 1 vd 2 wel veel praat) . Na minder dan een jaar was t al om zeep, ge zag ze almaar vetter en vetter worden omdat ze hun eigen overschot elke dag oppeuzelden...jammer
Ik paos da de Sven in de Deigemstraot woent.
;-)
Ja Ferre, druk druk druk toen met al die bussen...
Een goei 110 jaar geleije was er in de Deigemstrèt iel wa minder gerao.
(foto Regionale beeldbank Mechelen)
Een hypothese over de evolutie van de naam:
Ado-heem-straat - met klemtoon op de eerste lettergreep. Daardoor verzwakte de o tot een doffe e (sjwa in het vakjargon). De schrijfwijze volgde en de o werd dus een e - Verschuiving van de klemtoon: de doffe e wordt een è: "d'Addègemstraat" - de niet beklemtoonde a vooraan versmelt met de e in het bepaald lidwoord, en voilà, daar is de Deigemstrèt... - of heeft er iemand een andere verklaring? - Maar als ik gelijk heb, is het nogal onzinnig dat men dan het wijkhuis "den Deigem" noemt, want dan slaat dat "Deigem" eigenlijk nergens op.
Een oude jeugdherinnering: ik ging graag voor of met mijn grootouders (die eerst in de Mgr van Nuffel en later in de Dageraadstraat woonden) charcuterie kopen tegenover Son, vlakbij de kerk, want daar kreeg ik van die vriendelijke uitbaters altijd een sneetje van mijn zwarte lievelingssossies (Boulogne - met paardenvlees?).
En nog een anekdote uit de Adegemstraat. Naast de MOK - of was het nog een huis verder - was ooit een kinderkledingwinkel, als ik me goed herinner "Kraakje", genoemd naar de eekhoorn van Tante Terry. Mijn moeder kocht daar voor mij al eens kleren, toen ik een baby, peuter, kleuter was. Mijn voornaam is nogal ongebruikelijk, en maakte indruk op de uitbaatster... Het gevolg is dat haar zoontje ook die zeldzame naam kreeg. Het laatste dat ik van de man hoorde was dat hij geluidsinstallaties voor evenementen verhuurde...
@ gim
correct ik ben een OV freak en er ook nog werkzaam! Ik heb enkele weetjes geschreven recent in de kerjeuze Mecheleir over het OV in onze stad.
de stadsbuskes in de gloriejaren waren eerst: Chevrolets, Brossel, Bussing en Mercedes (eerst op lpg, je weet wel gestopt na de ontploffing op Pasbrug bij Mea-Gas)...
In '69 was op Adegemstraat nr.1 een krantenwinkel. Wat ik me daar nog van herinner is dat ze daar ook 'matchbox' autokes hadden en dat ik daar regelmatig eentje mocht gaan uitkiezen. Mijn ouders woonden daar van '68 tot '72 aan de overkant.
De winkel "Kraakje" en het kledingmerk 'absorba' dat ze daar verkochten ken ik van verhalen die mijn moeder daarover vertelde. Mijn ouders kenden de eigenaars van die winkel. Ik heb nog enkele foto's van begin jaren '70 waarop hun zoon Wieland C. en ikzelf op wandel zijn in het Vrijbroekspark.
En over 'speciale' namen gesproken: in 1969 wou men op het stadhuis in Mechelen geen "Bart" aanvaarden als voornaam. Vandaar dat er op alle officiële documenten Bartholomeus staat...
In 1934 werd er door een zekere Jan Stiers (die er toen al een boekhandel of dagbladhandel had)
een aanvraag gedaan voor de verbouwing van de gevel. Helaas ontbreken de plannen in het dossier. Een kopie van het plan werd destijds naar de provincie gestuurd ter goedkeuring. Mogelijk is er nog een kleine kans dat er nog een plan is op het Povinciaal Archief te Antwerpen.
Het huis had als benaming "Klein Hemelrijk"'
Voor al uw kranen en pompen, slechts één adres :
Bij de Charles, ôôt de Deigemstraot !
De winkel moet echt ergens in de Jaren Stillekens bestaan hebben, afgaande aan het aantal cijfers van het telefoonnummer (Téléph. 393).
:-)
In de jaren 50 woonde Chaoreltsje Van de Mèt rechtover ons op de Astridlaan. 'k Moest voor hem ooit eens een dynamo gaan halen bij Mispelters toen die nog op de Voddemèt naast de York (of hoe het er vroeger heette) zaten.
@ Roger
Ik denk dat u zich vergist in de naam van de firma op de "Voddemet".
De winkel in kwestie noemde "Verheyden" of "Van der Heyden". Zij leverden en repareeden motoren, dynamo's, transformatoren, enz... Ik denk zelfs dat het daar was, waar achteraf de York is gekomen.
Wauw veel reactie en boeiende antwoorden! Super!
- @ E10: merci voor de link van de kelders, ik heb dit met veel plezier gelezen. Ik had helemaal geen idee dat er dergelijke rondvraag was gedaan.. Ook meerdere klanten van de MOK hebben me gemeld dat ze deze link met veel plezier hadden geopend. Ikzelf ben hier toch wel wijzer uit geworden! Mocht er ooit nog zo'n rondvraag komen, werk ik met veel plezier mee!!
- @willy.vandevijver: k' Heb op deze link niet veel kunnen vinden over het pand op adegemstraat 1, maar heb me wel een avondje bezig gehouden met andere panden op te zoeken :D
Ik denk dat ik inderdaad eens langs ga komen op een vrije dag om in het archief te kijken! Merci voor de info!
- @ Bart Doms: Je zei: De winkel "Kraakje" en het kledingmerk 'absorba', bedoel je dan in het pand van Adegemstraat 1, of het pand op nr. 2, waar nu handtas- en hoedenwinkel awardt is gevestigd? Ik heb hier nog nooit van gehoord, dus mocht dit hier zijn geweest, is dit weer een gaatje dat ik kan invullen..
.. Ik ben trouwens van klanten te weten gekomen dat Adegemstraat 1 ook een tijdje het 'kankerhuisje' genoemd werd omwille van een zekere Karel Verbist, schepen van festiviteiten in Mechelen (anno ?) die ettelijke familieleden aan kanker had verloren en in het pand een soort informatiecentrum had gemaakt met info ter voorkoming van kanker???
Weet iem. hier iets meer van?
@Axeltje: 1934! Dat is dan de eerste tijdsvermelding dat ik met dit pand kan associëren! Je hebt toevallig geen idee hoe de gevel er ervoor uitzag of voor wat ie gebruikt werd?
KLEIN HEMELRIJK heb ik nog reeds gehoord, maar dat zou een gerucht zijn..
Blijkbaar zou 'den antverpia' het groot hemelrijk zijn geweest en zouden beide panden in verbinding met elkaar gestaan hebben???
Nu heb ik dit een tijdje geleden reeds opgezocht en klein/groot hemelrijk staat in de archieven als synoniem voor de sotscop in de onze-lieve-vrouwe-straat.... ??
Wat een geschiedenis en hoe gauw is dit allemaal vergeten.. Boeiend boeiend boeiend.. Nog even en de tijdlijn is ingevuld! Merci voor de antwoorden en ben benieuwd wat er nog meer uitkomt!
Voor al uw fantaisie en artistic furniture, slechts één adres :
Bij de Raymond, ôôt de Deigemstraot !
De winkel moet echt ergens in de Jaren Stillekens bestaan hebben, afgaande aan het aantal cijfers van het telefoonnummer (Tel. 1325).
:-)
Enkele jaren geleden nog bloemenwinkel... (nu MOK)
(foto: Jan Smets)
@ Jos Nys,
Dan heb ik mij vergist en was Mispelters misschien het huis ernaast..?? Ik was toen zowat 11 jaar...
Even terug over de Adegemstraat en over de kerk van het Heilig Hart.
Dia had niet in de Adegemstraat moeten staan, want het bisdom had grond gekocht op de Olivetenvest om daar een kerk te kunnen bouwen (om in de concurrentie te kunnen gaan met de Minderbroeders die veel te veel van de parochianen van Ons-Lievrouwe-kerk afsnoepten, parochie waartoe gans die wijk behoorde) maar in laatste instantie was men toch in het bezit gekomen van een kavel in de Adegemstraat groot genoeg om daar de kerk te bouwen.
De terreinen op de Olivetenvest werdan dan aangewend om er een school op te bouwen, wat nu het Olivetenhof is.
De Paters zijn weg, weldra wordt de Heilig-Hart-parochie opgeheven en wordt gans de wijk terug de parochie van Ons-Lieve-Vrouwe.
Was de Heilig-Hart-Kerk oorspronkelijk geen kapel, die hoorde bij het domein van de Paterskerk ? Paterskerk Hoofdkerk en HH-Kerk eerst kapel die later een autonome kerk werd ?
Ik meen ooit zoiets gelezen te hebben.
Voor al uw badkamers, waterleidingen, zink-en gaswerken, slechts één adres :
Bij Van Horenbeeck - Van der Marken, in de Deigemstraot !
Dat zal zeker familie zijn van Dorine van der Marken, die ooit achter de toog stond van het Volkshuis van van café Breughel, thans o'Fiach (of zoiets).
Hoeveel Mechelaars werden er, in hunne jonge tijd, niet proper geschrobd in zo een zinken (was)tobbe ?
:-)
In mijn eerste jaren ik af en toe. Met water dat op gewarmd was bovenop het "duvelke", geen Breendonks bier maar een zwarte gietijzeren cylindervormige kachel, met een "blote" buis naar de schouw.
Als peuters, in de Koolstraat, kregen wij - bij ne warme zomer - zo'n zinken bad vol water om in te spelen in den hof. Binnen de kortste keren lag al dat water in 't jeir, waar wat bloemekes stonden, en na serieus wa' dabben in de modder trokken we met ons "modderbotten" de keuken in.
Ons moeder in paniek en ze heeft twee schrobbeurten nodig gehad, in datzelfde zinken bad, om ons proper te krijgen !
We wijken af, maar those were the days.
:-)
@ Wieland :
Moest ge in een bui van nostalgie zitten, kunt ge nog altijd een Duvelke aanschaffen.
Met een bod van 60 euro hebt ge er eentje.
2dehands.be
@ Wieland
Dorine staat nog altijd achter den toog van haar café: De Concorde op de met.
Dat ook de Adegemstraat geleden heeft onder de oorlogsbombardementen zal voor velen geen verrassing zijn.
Toen Alfred Ost hier nog rondliep tekende hij dit zijstraatje, dat iedereen kent.
Tekening Alfred Ost
Maar in 1914 werd, op die hoek, het één-en-ander weggevaagd.
Hoek Adegemstraat / Hertshoornstraatje, gezien vanuit Delanghestraat
Nu kan men zeggen dat de foto overal kan gemaakt zijn, maar de weggeblazen voordeur lijkt verdomd goed op die van de tekening van Alfred Ost.
Ik kreeg zopas een leuke mail met wat foto's van Josée Janssens-Devuyst:
"Jan, ongeveer zeventig jaar geleden woonde onze familie in de Adegemstraat nummer 38. Wij hadden een winkel van handtassen en behangpapier. Naast ons woonde de broer van ons moeder (een glazenmaker). Die had daar een winkel en magazijn van glas. De foto's tonen de winkel met mijn broer Jan en zijn nichtje Sina. Beiden zijn nu 84 jaar. De foto's werden genomen ter gelegenheid van een stoet voor ons huis. (Ommegang?)"
Was dit de Cavalcade van 1938 ?
2013 - (3x25) = 1938
Waren de kinderen, op de onderste foto, toen ongeveer 9 jaar oud ?
84 - (3x25) = 9
In ieder geval een geweldige getuigenis van het Mechelen van Toen !
:-)
Dit is misschien al eerder gepost, maar meer info over geschiedenis van de Adegemstraat (en van alle Mechelse straten overigens) kan je vinden in dit boek "Rapport au conseil communal de la ville de Malines, le 18 juin 1851" op google books (wel in't frans...)
http://books.google.be/books?id=Xk0VAAAAQAAJ&dq=Befferhof&hl=nl&pg=PA64#v=onepage&q=Adeg&f=false
Schitterende link, Fred ! Bedankt. Meer van dat !
:-)
BTW :
Op de onderste foto van Jans is duidelijk te zien dat de Familie lid was van de Geburenkring.
En volgens de info op de Mechelse beeldbank hielden die Mechelse Geburenkringen wel van een feestje !
:-)
Koen,
De winkel "Kraakje" was zeker niet op nr1.
Volgens mijn moeder was het een tweetal huizen verder, schuin tegenover het Zwaanstraatje.
Tante Terry was toen super-populair op TV, en zij kwam daar destijds de heropening of naamsverandering van die winkel naar "Kraakje" presenteren.
Bart
Voor zij, die toen nog niet geboren waren :
Terry Van Ginderen (aka Tante Terry) met
SamsonKraakje(Wikipedia)
:-)
Hallo
Ik volg met plezier de hele discussie, als bewoner van een zijstraat van de Adegemstraat. Het verwondert mij dat niemand het over de Lamot Kleurenklok heeft in de Adegemstraat, toch ook een bezienswaardigheid, dacht ik zo. Nu vind ik elders op mechelenblogt ook nog een artikel hierover. maar nergens vind ik enig spoor hoe je moet aflezen hoe laat het is op die klok. Is dat geweten?
Hugo
Juist Bart Doms, Kraakje was 2 huizen verder. Eerst had je nog een winkel met suikeren bonen.
zie: http://www.beeldbankmechelen.be/index2.php?option=com_memorix&task=topview&searchplugin=eenvoudig&Itemid=53&rpp=60&cp=4&pp=3&ft=&ff=&mrxpopup=1&CollectionID=1&PhotoID=SME001011874&RecordID=12334&ResultRecord=179
http://www.mechelenblogt.be/2006/12/pluim-voor-karel
@ Koen S : Een beetje pijnlijk uw tussenkomst van donderdag 14-3. Bovenstaande link maakt misschien één en ander duidelijk. Raar dat niemand van de andere bloggers Koen S op het juiste spoor hebben gezet.
@Roger Kokken: De gazettenwinkel op nr. 1 werd opengehouden door Leontine, moeder van 'Polle' De Hert (wellicht genoemd naar grootvader die samen met 'Belleke' op de Korenmarkt het café In de Bel openhield). Ik twijfel echter of Leontines echtgenoot Rik was zoals jij stelde, dan wel diens broer en ook oud-Racingspeler Louis. Beide zonen van Polle senior tapten als ex-voetbalisten (reeds in de 2e helft der jaren 1950 tot in de jaren '60) in het ouderlijk café. Rikske heeft wat later zeker wel op de Grote Markt het café Den IJzer opengehouden, ik meen in ongeveer dezelfde periode als Leontine de gazettenwinkel.
Some, als ik goed gekeken heb staat het weer te koop. Wat dacht ge van 'n bollewinkel ? Of heiring mè joansaus ? Apropos, in DE BEL ging ik met ons moeder veu den oorlog altijd wachten op de bus naar Vilvoorde.
Het staat inderdaad leeg. Een behekst pand al je het mij vraagt. Wat daar al allemaal in ondergebracht geweest is.
@Malenie: Behekst? Of is het pand gewoon te klein om een goedlopende zaak ietsje uit te breiden en om een bewust kleinschalig zaakje rendabel te laten zijn net te duur? In beide situaties zal men al vrij spoedig naar een gunstiger locatie uitkijken. Voor een bescheiden zaak maakt bijvoorbeeld een te hoog kadastraal inkomen het moeilijk voor een eigenaar-uitbater en bij verhuring dwingt dat KI tot vragen van een amper betaalbare prijs. Ooit was er nog veel parkeergelegenheid op de Korenmarkt, maar de (na Antverpia toch al secundaire) hoeklocatie van nr. 1 werd van langsom eerder een handicap.
Malenie, denkt gij dat het aan het pand ligt. Dan moet er in 't stad maar echt eens werk worden gemaakt van een pandenbeleid. Some zal het hier natuurlijk niet mee eens zijn. Of is hij kleurenblind ?
SomeHuman,
Hier vergis je je wel een beetje. Het was Louis ("de smalle") die café Den IJzer open hield en het was wel degelijk Rik die minstens tot in de jaren 70 de gazettenwinkel naast de Antverpia in de Adegemstraat had.
Roger, nu moet ik u tegenspreken. De smalle De Hert was Rik. De voorlijn van de Racing zag er toen als volgt uit van rechts naar links : Reyniers, De Hert, Manaerts, De Sadeleer en Put.
Ik verzamelde her en der (inclusief uit dit blog) wat gegevens over handelszaken in de Adegemstraat en plaatste ze op Mechelen Mapt.
G.L. Ik weet nog hoe de voorlijn er destijds uit zag, maar ik ben met mijn vader dikwijls in "In de bel" geweest en ik meende dat mijn vader Louis bedoelde wanneer hij het over "de smalle" had.
Maar ik was nog en kind en beide broers stonden bij Belleke achter de toog zodat ik me kan vergist hebben.
Maar het was in elk geval Louis die "Den IJzer" had.
Œp zɘ Mεchɘls "Rikskɘ D'εrt" was de magere en Louis de 'gezette' (althans eind jaren 1950 - begin de jaren '60, goo gɘwεεtɘ). En 't was Rik die mij bij 'Bεllɘkɘ' als kleuter plezant plaagde door "Gao zε van dɘ Rεεsing eh" opdat ik even luid "Nεεjɘ! Van dɘ Malinwa!" antwoordde (Don't ask: Te lang verhaal).
Ik weet niet meer of ik zelf Rik in Den IJzer gezien heb want daar kwam ik normaal niet, maar de verre van te magere (Louis) zie ik nog voor mijn ogen als (al dan niet officiële) medeverkoper in de gazettenwinkel te Adegemstraat nr. 1. Ik meen dat Louis de oudere van de twee was.
Update gebroeders Rik en Louis De Hert:
Beiden, vooral Louis, hielpen in het café In de Bel op de Korenmarkt bij hun ouders Polle en Bèlleke, die tot ± 1950–'51 in de molen op de Oude Antwerpsebaan hadden gewoond. Louis was de oudste en (met weinig verschil) de grootste. Rikske was tijdens en nog een aantal jaren na z'n voetbalcarrière de reinste : Henri 'Rik[ske]' De Hert, speler bijgenaamd de Smalle bij KRCM 07/1947–06/1955 (niet te verwarren met Henri De Hert bij Berchem Sport in 1922–'24). Later verdikte hij en overtrof dan de onveranderd een tikkeltje gezette Louis.
Louis en wellicht diens echtgenote Fernande hielden daarop het café Den IJzer op de Grote Markt open.
Rik en echtgenote Leontine hielden van rond dezelfde tijd de krantenwinkel Adegemstraat nr. 1 open. Hun zoon, dus kleinzoon van Polle, heet Leopold (en werd veelal 'Leopol' genoemd). Louis is wel in de krantenwinkel bijgesprongen (wegens ziektegeval) en dat zal mijn eerdere vergissing verklaren want overigens herinner ik me er alleen Leontine.
Allicht was het niet alleen door Rikske De Hert dat In de Bel een Racingcafé was: Een veel jongere broer van Bèlleke was Jan 'Jean' Van Der Auwera, gewezen speler bij Racing en Rode Duivel, middenveldspeler KRCM 07/1947 – 06/1958 en woonachtig in Duffel (niet de in W.O. I verminkte Jan Van Der Auwera, KRCM-speler in 1914).
Het was terdege Rikske die mij in café De Bel, waar ik als kleuter geregeld met mijn ouders en grootouders kwam, voetbalschoenen en wat dies meer beloofde als ik maar van 'de Malinois' naar 'de Racing' zou overlopen. Hij werd niet moe plezierig te plagen en ik niet om 'de Malinwa' te prijzen - al zijn de enige twee voetbalmatchen die ik ooit live ging zien, derbies tussen beide en herinner ik me niet eens meer wie die won. Evenmin wie won toen ik een enige keer wat meeliep in een schoolmatchje op de Kleine Malinois.
Some, in DE BEL ging ik kort na de oorlog met mijn moeder zitten wachten op de bus naar Vilvoorde. Is het vandaar dat ik u ken ?
Nee G.L., daar ben ik wat te jong voor. Ik zal er vooral van rond 1958 tot eind '62 gekomen zijn met mijn ouders. Het was het stamcafé van mijn grootouders minstens vanaf 1952 tot die begin 1963 op pensioen gingen. Zeker mijn peter zou er ook daarna nog wel veel jaren blijven komen maar uiterst zelden met de rest van het voornoemde gezelschap.
Ik ben met mijn vader heel dikwijls in De Bel geweest want dat café was de zondagochtend zijn vaste stek.
Louis De Hert, die begin jaren '50 bij de reserven speelde, heeft me ooit half knock-out geshot toen ik met mijn vader naast één van de oefenvelden stond te kijken en de bal vlak op mijn 8-jarig gezicht terecht kwam :-)
En in 1965 zat de Roger op Jazz Bilzen !
;-)
Maar dit terzijde...
Nooit geweest, op geen enkel massa-evenement trouwens.
Kijk een keer aan wat ik tegenkom uit 1911:
Deze Algemeenen Boekhandel Leemans vinden we blijkbaar later opnieuw terug in de Gildestraat 19.
Even een vraagje off-topic aan al die geweldige Mechelenkenners aangaande bovenstaand reclameartikel :
We lezen dat toen die Algemeenen Boekenhandel in de Gilde(n)straat bevond. Nu dus blijkbaar de Guldenstraat.
Wat was het nu ? Was het de straat van (een) gilde(s) ? Of van Guldens (zoals in guldens en florijnen) ? Betaalde men, in vroegere tijden en in Mechelen met guldens ? En wanneer en waarom werd de Gilde(n)straat uiteindelijk de Guldenstraat ?
"Zo belanden we voor de tweede maal in de Guldenstraat waarvan de naam niets met "gilden" te maken heeft, maar wel met eertijds vergulde huisgevels. Men treft de benaming "Guldenstraat" voor het eerst aan in de zgn. goedenis- of schepenakte uit 1536"
Uit "Gids voor Oud en Groot Mechelen" door Marcel Kocken. Blz 324.
"Guilded", uitgesproken 'gilded' met de Engelse g van 'get', betekent 'verguld'. "A guild" is een gilde. Let echter ook op de u in de schrijfwijze. De vraag zou misschien moeten zijn, of 'gulden' niet een oude spelling was van 'gilden', organisaties die allicht niet helemaal toevallig naar het edelmetaal goud genoemd kunnen geweest zijn. In elk geval is ook 'geld' hetzelfde stamwoord.
Was er in de 16de eeuw al een vast onderscheid in betekenis naargelang i dan wel u geschreven werd? Waren toen de gevelornamenten verguld zodat de straat daarnaar genoemd werd? Of waren er verscheidene rijke gilden in die naar hen genoemde straat. Er waren er zeker vlak in de buurt. Moest die rijkdom gedemonstreerd worden door geveldelen met het edelmetaal te bekleden? Eventueel kan na totstandkoming van een onderscheid met een i dan wel met een u, men de straat zogezegd "haar naam waardig" hebben willen doen worden. Het al dan niet ware verhaal over verguldsel, is allicht een soort volksetymologische foute verklaring van de naam. Dat kan ook in geschriften verteld geweest zijn, maar men moet niet elk woord geloven dat in de krant staat.
Onder invloed van het Romeins schrift (Latijn) werd ook in geschreven Nederlands, een u voor v benut, of omgekeerd: "Voert dat de weueren van mechelne nemmermeer ne moghen maken noch vtganc noch scout en ware met den rade der scepenen van mechelne ende der dekenen van der gulden" (Corp.I, p. 184, r. 43-45, Mechelen, Brabant-West). Eveneens in 1270 werd de gildendeken bedoeld in: "Voert. eest gheordineert, dat so+wie vername eneghe misdaet van allen desen statuten. dat hise soude voert+brenghen den dekenen van der gulden van mechelne." (p. 186, r. 7-9). Nog in 1599 gebruikte Kiliaan 'gulde' voor 'gilde'. Maar in de tussentijd werd ook geregeld 'gilde' of 'ghilde' geschreven.
Volgens mij was Gildenstraat terecht de enige moderne spelling voor 'Guldenstraat', de straat waar 'gulden' (beroepsorganisaties) gevestigd waren.
@Mon " men moet niet elk woord geloven dat in de krant staat " zegt gij. Zou het kunnen dat onze oosterburen dat papier daarom " lugenpresse " noemen. Wat die gilde en gulde betreft ben ik geneigd u te volgen.