't Loopt goed voor Sofie en Sofie!

met categorie:  

(foto: Jan Smets   -  Sofie Daelemans en Sofie Lauwers)

Hoera voor deze jongedames van de Mechelse atletiekclub RAM, want zij doen het voortreffelijk, en verdedigen met verve de sportieve eer van onze stad.  Zondag kwam Sofie Lauwers met een Belgische titel naar huis.  Zij won de 800 meter na een spannende strijd in een knappe tijd, 2'10''77.   Haar vriendin Sofie Daelemans die haar talent besvestigde door knap derde te worden op de 200 meter in 25''03, behaalde deze zomer al de Belgische titel.  Hoog tijd dus om dit duo even in de schijnwerpers te zetten.  Zij verdienen het! 

Sofie en Sofie zijn twee goedlachse en sympathieke meisjes van 21 jaar.  Zij schelen maar enkele weken in leeftijd.  Beiden zijn lid van RAM.  Nadat ik hen vraag om te poseren voor de foto, gaan we ons, verkleumd, opwarmen bij een thee of warme chocomelk...  Voor Sofie Daelemans was het al rushen vanavond.  Ze was amper een kwartiertje thuis in Mechelen, terugkomend van haar kot......  Sofie Lauwers bijt de spits af:

 

 

Onze club RAM bestaat zo'n elf à twaalf jaar als ik me niet vergis.  Het drieletterwoord staat voor 'Regionale Atletiek Mechelen'.    Ik begon als zesjarige - als 'benjamin' - bij DIVA ('Dijle en Vaartland Atletiek').  Deze club fusioneerde later met Racing Atletiek Mechelen.  Nu draagt onze club de naam RAM dus..., en telt  ze ongeveer vijfhonderd leden.  Ik woon in Kapelle-op-den-Bos, en misschien zat het wel in de genen dat ik aan atletiek zou gaan doen.  Ik ging steeds mee met mijn ouders naar wedstrijden.  Mijn vader liep ook - én goed!  Maar nooit hebben m'n ouders me gepusht.  Nu zijn ze uiteraard erg fier.  M'n vader zegt dat ik vanaf nu officieel beter ben dan hem...

 

Ook de ouders van Sofie Daelemans zijn trots op hun dochter.  Zij begon te lopen toen ze in het zesde leerjaar zat.  Voordien turnde ze veel, maar ze besefte op een bepaald moment  dat ze toch beter was in lopen.

 

 

En nu heeft de microbe me helemaal gebeten.  Acht  keer  per week train ik, en dat komt zo overeen met een zestiental uur.  Toen ik deze zomer won, was dat pure euforie!   Voor het EK zat ik nét onder de limiet.  Nu is die limiet nog wat scherper gesteld, en dus wordt het natuurlijk nog moeilijker.  Mijn volgende uitdaging is het beloftekampioenschap, en dan volgt de 'opbouw' voor stages in Spanje...

 

Sofie en Sofieke (want om onderscheid te maken wordt Sofie Daelemans in 'verklein-vorm' aangesproken), zijn niet alleen erg getalenteerde sportieve krachten: ook op studiegebied scoren ze. Ze weten hun sport en hun studies bijzonder goed te combineren, de oude leuze 'een gezonde geest in een gezond lichaam'  indachtig.  Sofie Daelemans zit in haar eerste Master Biomedische wetenschappen.  Het vraagt wat organisatietalent om dit alles geslaagd te combineren: maar voorlopig lukt het behoorlijk.  Vriendin Sofie Lauwers doet haar vierde jaar geneeskunde...

 

    

 

Het is opvallend hoeveel jonge sporters kiezen voor richtingen geneeskunde of kiné.  Dit heeft te maken met het feit dat we veel met ons lichaam bezig zijn waarschijnlijk.

 

Vorige zondag behaalde Sofie Lauwers haar Belgische titel...  Da's nog heel recent...

 

Nu pas begint dit door te dringen.  Ik was héél blij, maar had het absoluut niet verwacht.  Ik had het wel gedroomd, of gehoopt, maar of ik het kon realiseren kwam helemaal niet in me op.  M'n vriendin Sofie was er ook bij.  Wij gunnen mekaar onze successen.  We zijn ook geen concurrentie voor mekaar.  We hebben elk onze 'afstand'.  Maar we trainen samen, en dat schept toch wel een band.  Zelf train ik vijf à zes keer per week, wat neerkomt op zeven à acht uur.  We trainen in de Nekker of in de GO Fit in Mechelen.

 

Beiden hebben dezelfde trainer: Johan Wonnink.

 

Johan kwam van Brabo Deurne naar Mechelen.  Veel compassie heeft hij niet met ons.  Hij durft behoorlijk streng zijn, maar dat vinden we goed.  Hij is een goeie trainer.  Hij zegt vaak: "Een goede coach heeft een gezonde dosis sadisme'...

 

    

(foto's van de beide Sofie's werden geschoten door fotograaf Jasper Jacobs, vriend van Sofie Daelemans...)

 

In de zomer werd Sofie Daelemans met al de ander medaillewinnaars van de club ontvangen in het stadhuis door schepen van sport, Koen Anciaux.  Binnenkort - op 29 maaart - is er een kampioenenhuldiging van alle sporters in de Stadsschouwburg...

 

Het loopt goed voor Sofie en Sofie.  Voetbal en wielrennen halen al genoeg het nieuws.  Vandaag wil ik graag deze twee jongedames op het ereschavotje zetten!  Doe zo verder, en blijf Mechelen verbazen!

 

Je kan op de hoogte blijven van de resultaten en organisaties van de club op Twitter @RAMatletiek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoera, twee clubgenotes van mij op Mechelenblogt.

Ik heb ooit nog samen met hen getraind.  (Ik kon hen wel niet volgen, hoor.)

Johan Wonnink is trouwens niet alleen trainer, maar heeft zelf ook al heel wat kampioenentitels verzameld.

Tof verslag !

JA, Hallo !!!

Studeren in die richtingen en dan óók nog eens mooie resultaten halen in wat toch een harde sportdiscipline is : Gefeliciteerd dames!!!

Zou het dan toch waar zijn van die "gezonde geest en dat gezond lichaam" en dat van "Waar een wil is,is een weg"?

Het is een mooi, steunend verslag geworden over die twee doorzettertjes. Blijven trainen zou ik zo zeggen.

PROFICIAT DAMES.

Ik ben fier op "ons Sofie" als fier familielid mag dat ook.  Hopelijk kunnen jullie op een gezonde manier doorzetten.  Ik hoop dat jullie de GROTE toekomst van ons KLEINE landje worden.

JUST GO FOR IT!

Sofie en Sofieke zijn beiden "top".  Ik heb de eer van samen met hen te mogen trainen.  Ik kan hun geplande wedstrijden en resultaten op de voet volgen, wat ik ook doe. 

We mogen er fier op zijn deze talentvolle atleten in de club te hebben.

Sofiekes, ik zie jullie vaak genoeg maar wil jullie langs deze weg ook eens het beste toewensen in onze geliefkoosde sport.