Stad Mechelen bespaart en schrapt 116 banen

met categorie:  

Volgens GVA

HIER is de SLIDESHOW die het verhaal duidt.

De stad Mechelen bouwt de komende jaren haar personeelsbestand af van 838 ambtenaren tot 722. Er vallen 27 ontslagen. Dat heeft burgemeester Bart Somers (Open Vld) zonet aangekondigd tijdens de voorstelling van de begroting.

(...)  

Zoals beloofd, komt er geen algemene belastingverhoging. "Wij willen de overheid wel op een verantwoorde manier afslanken", stelt Somers. In totaal wil de stad 116 banen schrappen. "Wij zouden een personeelsstop kunnen invoeren, maar dat lijkt ons niet verstandig. Wij willen ambtenaren waar we ze nodig hebben."

Zeventig ambtenaren die met pensioen gaan, worden niet vervangen. Van 16 contractuele en 3,8 statutaire ambtenaren verdwijnt de job, maar ze kunnen wel elders bij de stad aan de slag. "Zo vallen er maximum 27 ontslagen. Die mensen willen wij begeleiden bij het zoeken naar een nieuwe job", stelt de burgemeester.

Naast besparingen zijn er ook een paar nieuwe belastingen:

Belasting tweede verblijf     130.000 €
Toeristentaks             450.000 €
Retributietarieven         550.000 €
Bankautomaten               75.000 €
Voetbalbelasting             230.000 €
Cinemataks             150.000 €
Feestploeg                  90.000 €

Komt er dus op neer dat de toekomstige generaties (de tieners, twintigers en dertigers van nu) mogen opdraaien voor de pensioenlast voor de gepamperde babyboom-generatie die heel hun leven lang hebben kunnen profiteren van abnormale sociale voordelen, vervroegd pensioen, ... Terwijl deze tieners, twintigers en dertigers steeds minder hulp krijgen bij het grootbrengen van hun kroost.

Niet enkel in Mechelen, ook in Vlaanderen en België. Dat is fundamenteel oneerlijk.

@ Anoniem :

De tieners, twintigers en dertigers van nu mogen ook opdraaien voor de 50-ers die naar hun pensioen uitkijken en nu nog maar 80pct werken en de 60-ers die hun eerste jaren pensioen geweldig vinden.  Plus het feit dat de gemiddelde belg meer dan 80 jaar oud wordt.  Dan mag je nog eens dokken voor de kinderweelde van anderen en dokken voor de zonnepanelen van de bemiddelde doorzonwoningbewoner uit de Rand.  En die tieners, twintigers en dertigers van nu zullen 40 jaar mogen knoeften om dat allemaal in stand te houden.  Bedenk daarbij dat de tieners, twintigers en dertigers van nu de volgende jaren amper tot geen job gaan vinden (geen werk, geen ervaring, tijdelijke "hamburgerjobs", Last-In-First-Out) en dat de Crisis nog 10 jaar zal duren (Start Crisis 2008 - Gemiddelde duur Crisis is 15 jaar - Einde Crisis 2023) - Zie Stad Mechelen en Caterpillar. En als die tieners, twintigers en dertigers van nu op pensioen gaan krijgen ze een som van een kleine 1.100 euro per maand terwijl een rusthuis (vandaag de dag) al een kleine 1.500 euro per maand kost.

Welkom in de Wereld van 2013.

:-)

Het kaartenhuisje stort in mekaar.

@Anoniem

U vergeet Europa nog. Europa doet ons allemaal de das om. Opdoeken heel dat gebeuren is de boodschap. Vandaag Caterpilar, waar 1400 families hun zekerheid verliezen. De traditionele politieke partijen zijn bezig met het volk in de armoede te drijven. Doe uw ogen open vooraleer Van Rompuy, Verhofstad en co ze sluiten.

@Gymico

Uw analise klopt perfect, alleen zouden de gevolgen nog veel erger kunnen zijn. Ik heb de indruk dat " de jaren dertig " veel jonderen niets zegt.

@ GL :

Ik heb de indruk dat veel Jongeren van Vandaag "de Crisis van de jaren 70 en 80" niets zegt.

Walter Grootaers - Geef me werk (1982)

De dotcomzeepbel van de jaren '90 (met o.a. L&H) was maar een dipje. 

Gim, het orkest van den Titanic al vergeten ?

Denk eraan dat de (GAS)boetes binnenkort ook de hoogte ingaan en de parkeergelden stilaan de pan uitswingen.

Wees, vandaag den dag, maar eens een alleenstaande moeder - zonder werk en met kind(eren) - in het dieptepunt van de Crisis (die wij zelfs nog niet eens veroorzaakt hebben).

Artikel JobAt

En het verhaal gaat veel verder. Zelf ben ik werkzaam binnen het OCMW en ik kan u zeggen dat bovenstaande 'tekstje' de lading nog niet voor de helft dekt. Men verzwijgt nog veel. Maar, men zal nu oogsten wat men gezaaid heeft. Het zullen nog zes lange jaren zijn en persoonlijk hou ik mijn hart vast voor de zwakkere van onze stad. En dan gaat het niet over 'profiteurs' maar over mensen die vroeger (en nu) jaren hun steentje hebben bijgedragen tot de welvaart. Senioren, alleenstaanden (al dan niet met kinderen), ik wens jullie veel geluk en vooral goede moed toe...

Hopelijk is ons Blauwbartje, in de volgende jaren, een beetje creatief met de centjes want niemand wil terug naar die dooie stad uit de "Ugly Seventies and Eighties".

Voor de hemel op ons hoofd valt G.L. toch nog even dit.

Besparen als het minder goed gaat is normaal, dat doen gezinnen, dat doen bedrijven en dat doet dus ook de overheid. Maar dit jaar gaat het erg diep. De stad kiest voor een erg beperkt deelt voor (nieuwe) belastingen. De keerzijde is dan natuurlijk dat de interne werking meer onder vuur licht.

Maximum 27 ontslagen zonder aan de kwaliteit van de kern-dienstverlening te raken, wordt er aangekondigd. Dat kan maar twee dingen betekenen. Ofwel was de stadsoverheid erg inefficient, en wordt dit nu opgeschroefd, ofwel klopt de uitleg van de burgervader niet helemaal.

het zal dat laatste wel zijn, maar sebiet vlieg ik hier buiten...`

veel beloven en weinig geven doet de zotten in vrede leven

enne mag ik ook nog leven aub, ik ben per abuis een senior

ik ben de vergrijzing, ik ben een mei 68 er, ik ben een babyboomer

ik vraag niet om 85 te worden en te moeten afhangen van de sociale zekerheid enz.. Ik wil best eerder het afstappen op deze wereld, maar ik vrees dat ik daar weinig in te zeggen heb zelf....

 

 

Een 'goede huisvader' legt een potje opzij wanneer het goed gaat ... Onze 'goede vaderen' hebben gekozen om 'te investeren in Mechelen' ... en nu zitten wij (bijna, want 't gaat erger worden) met de gebakken peren. Het schepencollege krijgt 'opslag' en 't stadspersoneel vliegt buiten; moet kunnen, we hebben er toch voor gekozen? Maar 't zal wel de schuld van Bart De Wever zijn (wie personifieert anders de N-VA ?) Toen Carolintje regeerde (met haar socialisten, de redders van het heelal) ging het nogal wat beter nietwaar?  ...  Pfff ....

Je kan zelf de proef op de som nemen. Als je met je gezin moet besparen, kan je het dan doen met 1% minder ? Met 5% ? Met 10% ? En waarop zou je dan gaan besparen ? Of zou je je spaargeld aanspreken ?

De Morgen schrijft:

"De inkomsten van de gemeenten staan onder enorme druk door de economische en financiële crisis", legt Frank Lierman, hoofdeconoom van Belfius, uit. "Aan de andere kant stijgen de uitgaven alsmaar, onder druk van de Vlaamse en federale regelgeving zoals de brandweerhervorming. Lokale besturen moeten ook durven toe te geven dat ze de jongste jaren wel érg veel extra personeel hebben aangeworven."

Volgens de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) betekent de afvloeiing van stadsambtenaren een slechtere service voor de burger. "Raken aan de tewerkstelling op lokaal vlak, is raken aan de kinderopvang, aan de openingsuren van zwembaden of bibliotheken. Want haast alle jobs op lokaal vlak staan rechtstreeks in verband met de dienstverlening aan de burger."

Het verschil tussen 'sparen' en 'besparen' is taalkundig miniem. In staathuishoudkundig termen maakt het verschil ons  arm of rijk. Allee, in elk geval maakt het velen arm en sommigen schatrijk!

 

Terwijl de Rijken à la Depardieu vertrekken en Rijke Bedrijven à la Mittal amper belastingen betalen (Notionele interestaftrek) mag de Sociaal Zwakkere de Crisis betalen.  Want blijkbaar wordt de Crisis (tot-nog-toe) amper gevoeld bij de Middenklasse (Opinie Marc Reynbeau Standaard).

Hopelijk roept ons Blauwbartje binnenkort niet op om, zoals die Japanse minister een tijdje geleden, sneller dood te gaan (Artikel Knack).

Ik hoor Bart Somers voor de verkiezingen nog heel trost en gedecideerd beweren dat er niets fout was met de stadsfinanciën.

Nu plots moet de knip op de beurs en wordt er stevig gesnoeid. Mij maak je niet wijs dat op nog geen half jaar de stadsfinanicën er plots fundamenteel anders uitzien.

En je kan je nog maar de vraag stellen wat dit ook betekent voor zij die niet ontslagen zijn, want ik lees nergens dat ook de dienstverlening zal worden teruggeschroefd. Dus er zal minstens evenveel werk zijn dat gedaan wordt door een pak minder mensen.

Wat dat voor de werkdruk zal betekenen, is nog maar de vraag. Ik vrees voor een vicieuze cirkel van burn-outs en ziekte, nog minder beschikbaar personeel, een nog hogere werkdruk, ...

Laten uitschijnen dat het dit was of belastingsverhoging is trouwens al even hypocriet. Toegegeven, semantisch klopt het plaats: het is geen algemene belastingsverhoging, enkel maar op een hele rits diensten en producten (zoals ze hierboven al werden opgesomd).

 

Dat de overheid zelf inlevert is niet verkeerd denk ik. In de prive zijn er de laatste jaren al veel hardere en veel grotere inleveringen gebeurd.

@Peter

Ik begrijp wel wat je wil zeggen maar ik denk dat we met ons allen het wat ruimer moeten bekijken.

Info uit het buitenland is nooit slecht, zoals gister avond debat bij het ZDF. Bulgarije en Roemenie krijgen miljarden steun van Europa om hun binnenlands probleem van Romas en Syntis aan te pakken. Zij weigeren dit te doen met het gevolg dat dagelijks honderden van die groepen gewoon de weg zoeken naar het westen. Voornamelijk naar de vroegere DDR waar men ze kan missen gelijk de pest. De heer Buskovski ( SPD), burgemeester van Berlin Neu Koln wist te vertellen dat onlangs een hele dorpsgemeenschap bij hem was neergestreken, pastoor incluis. Ik sta machteloos zij hij er nog bij en dat voor ne socialist. Wat gebeurd dan met die Euromiljarden zou je u afvragen ? Ze worden gebruikt voor megaprojecten in Sofia, Boekarest. e.a. Wat gebeurd er dan met de kinderen ? De meesten weigeren hun kinderen naar school te sturen om Duits te leren. Gevolgen voor de toekomst ? Ik denk dat we ze einde van het jaar hier kunnen verwachten.

Conclusie, Europa één grote teufelskreis maar dat zullen sommigen weer niet graag horen.

Wel G.L. ik snap wel dat jij als VBer niets anders kan roepen dan: "Het is de schuld van buitenlanders". Dat is jullie kernspreuk natuurlijk. Je kan natuurlijk varieren en af en toe een keer roepen "Het is de schuld van de coalitie." :-)

Blijft natuurlijk dat een tekort op een of andere manier moet worden opgelost, en daarvoor zijn maar weinig oplossingen. Door besparingen, door belastingen of door een faillissement.

Worden Hoofdeconomen van Belfius (oftewel Dexia 2.0) eigenlijk nog geloofd ?

;-)

Men kan eventueel ook volgende posten schrappen:

- subsidie ROMJ (Rzoezie)  :          15.000 eurokes

- memoriaal Dossin (gratis inkom):  15.000 eurokes

-mechelse feesten (Maanrock-

 nieuwjaarsreceptie, vuruwerk:       800.000 eurokes

 enz.enz.

Want het eerste waarop men in een "normaal" huishouden bespaart, zijn toch wel

de zotte kuren.....:-)

@ An7 : Bespaar ons Mechelen niet kapot, zeunne !

 

Geknipt en geplakt berichtje da'k juist ontvangen heb op mijn e-mail:

Ik las de volgende reactie in De Standaard. Bart Somers verhoogt in Mechelen de dagprijs in het rusthuis van het OCMW met 10 euro per dag. Dit is 3.650 euro per jaar. Dit is geen nieuws en niemand spreekt erover. In Antwerpen wordt een eenmalige inschrijvingstaks van 250 euro gevraagd en er is een misdaad begaan tegen de menselijkheid. Europa wankelt.// Een jaarlijkse meerkost van 3.650 euro voor de oudjes die hun ganse leven hebben bijgedragen (of ten laste van hun kinderen) aan het sociaal systeem. Maar een éénmalige kost van 250 euro voor nieuwkomers die nog niets hebben bijgedragen en mogelijk nooit iets zullen bijdragen, dat is pas racisme… Amaai, in wat voor land en Europa leven wij?

 

G.L. steekt het alweer op de buitenlanders. Nee het zijn uw Vlaamse medegenoten. Zonder migratie was de vergrijzing nog een veel groter probleem.

Mijn punt was dat de besparingen / belastingsverhoging de laatste jaren telkens op de groep van tieners, twintigers en dertigers wordt afgewenteld. Er is nochtans een grote groep babyboomers die meer dan welstellend genoeg is.

Door de afschaffing van vele renovatiepremie's, optrekken van lasten zoals die op bedrijfsvoertuigen, ... hebben wij met ons gezin al meer dan 20.000 euro belastingsverhoging mogen verteren in de afgelopen twee jaar. Dan tel ik daar nog niet de gestegen energieprijs door de zonnepanelen (ook eerder iets voor 40-plussers die het geld hadden om te investeren) etc.

20.000 euro. Op twee jaar tijd.

En mijn ouders, babyboomers. Niets. Buiten die duurdere huisvuilzakken misschien. Zij vinden dat ook niet normaal.

Besparen zult ge, Mechelaar !

Want ons nief bibliotheek moet dringend af.

;-)

Foto Gimycko

ZDF Mediathek.

Maybrit Illner : " kommen jetzt die Armen aus Osteuropa. "

@ An : 

En wie gaat de pensioenen van "uw zo geroemde" migranten dan moeten betalen ?  Want binnen afzienbare tijd worden ook die grijs.

Of is dat een vraag voor de volgende Crisis (die zal starten rond 2045) ?

Gelukkig hebben we hier nog geen Gouden-Dageraad-Scenario's.

Een pensioen is toch voorbehouden voor mensen die gewerkt hebben? En aangezien de grote meerderheid van de migranten tegen dan ook een hele leven gaan gewerkt hebben, hebben ze daar dus ook recht op.

Want ook zij gaan net zoals alle Belgen (want dat zijn het, net zoals 99% van alle Belgen die in de loop der eeuwen hier zijn neergestreken) geen brugpensioen, tijdskrediet, ... meer kunnen nemen.

Mensen die niet willen werken, vind je ook tussen de niet-migranten. En ik zou niet weten waarom dat minder schandalig is. Omdat ze toevallig hier geboren zijn?

En zo aardt elk debat in Vlaanderen uit op "migranten". Klein Vlaanderen.

Wat met onze Vlaamse ambtenaren die dagelijks om 10u op hun werk verschijnen en om 16u alweer naar huis pendelen? Tegen een behoorlijk loon en een vet  pensioen?

Dat is pas schandalig.

@ An :

Als zoon van een Mechelse ambtenaar weet ik dat een ambtenaar een klein loon heeft en niet zo een vet pensioen.

Als men in de Zeven Vette Jaren wat opzij had gezet voor de Zeven Magere Jaren, dan hadden we deze discussie niet.  Maar mensen (en politiekers) blijven hardleers, want als morgen (2023 dus) de Crisis voorbij is, gaan we opnieuw massaal aan het teveel-lenen-voor-een-eigen-huis en spelen we met zijn allen opnieuw massaal op de Beurs.

De "zoveelste migratie" werkt voor geen meter want dezelfde problemen zullen alleen maar vergroten, toenemen en verbreden naar de toekomst van onze klein-en achterkleinkinderen toe.

Dat laatste ziet zelfs een blinde.

Wel, wat ik op dit eigenste blog enkele maanden voor de verkiezingen neerpende is dus bewaarheid: de Mechelaar zal in zijn tès mogen tasten.  En voorlopig worden de gemeentebelastingen nog niet verhoogd (men wil de bevolking niet onmiddellijk neersabelen) maar ik vermoed dat dat toch niet zo heel lang meer zal duren.  Grootheidswaanzin heeft nu eenmaal zijn prijs en het is algemeen geweten wie daar uiteindelijk mag voor opdraaien.

Dat sommigen echt niet weten hoe de Maatschappij in elkaar zit illustreert volgend voorbeeld :

Een tijdje geleden werd een Tokkie, in de Rechtbank, veroordeeld tot een serieuze geldboete omdat hij wat had uitgevreten dat niet strookte met de Wet.  Al lachend verklaarde die Tokkie aan de Rechter dat dat geen probleem was omdat... het OCMW zijn boete wel zou betalen !

Daarop veranderde de Rechter de geldboete in een groot aantal uren werkstraf.

In 2007 las ik deze tekst van de hand van de toenmalige oppositie. Heden maken zij deel uit van de coalitie en hebben ze er ineens geen probleem mee om bij de brandweer 5 personen die kortelings met pensioen gaan niet meer te vervangen. Is de veiligheid van de burger dan nu niet meer belangrijk. Ik noem dit hypocrisie ten top. Voor een nieuwe brandweerkazerne is er wel geld, om het personeelsaantal op peil te houden niet!

 

CD&V N-VA: Besparingen op brandweer bedreigen veiligheid Mechelaars.

(18/05/2007) Woensdag 16 mei worden 3 brandweermannen opgevorderd omdat het minimum van de bezetting voor die dag niet bereikt wordt. Hiermee bereikt de brandweer van Mechelen een historisch dieptepunt. Men kan de veiligheid van de Mechelaars niet meer garanderen!

Dat het stadsbestuur wil besparen op bepaalde posten, kunnen we nog begrijpen. Maar dat men een risico durft nemen en alle mechelaars in gevaar brengt, kan voor ons niet. Het maximum van 85 brandweerlui dat het stadsbestuur vooropstelde, is te weinig volgens de provincie. Ook al is het stadsbestuur teruggefloten door de provinciegouverneur, heeft men tot nu toe nog niets ondernomen om het tekort aan brandweerlui op te vangen. Momenteel zijn er (volgens onze bronnen) 84 brandweerlui actief. Samen met enkele langdurige zieken, komt men nog niet aan het minimum aantal brandweerlui, vooropgesteld door de provincie. Men heeft wel de ziekenwagen weggehaald, waardoor er op het grondgebied van Mechelen maar 2 ziekenwagens meer zijn. Uit het verleden bleek nochtans dat de ziekenwagen van de brandweer geen overbodige luxe was.
De belofte van het stadsbestuur om extra manschappen aan te werven(ook volgens onze bronnen), blijft blijkbaar een belofte die nog altijd niet ingewilligd is en niet zal ingewilligd worden. Somers hoopt op een groot brandweerkorps in het arrondissement, wat volgens sommige brandweerlui de dienstverlening zal bemoeilijken.
Voor onze fractie kan het niet dat dergelijke grote risico’s genomen worden. Het minimum aan brandweerlui moet opgetrokken worden. Dit is geen overbodige luxe! Of moet er eerst een ramp gebeuren om dan pas in te grijpen?

Hamid Riffi

Het grootste slachtoffer van de huidige crisis wordt... ons aller Henning.

Bij het begin van de vorige Crisis (1973) was ik enkele jaren ouder dan die ziekenhuiskleuters (zie artikel hieronder) en fietste ik over de Olivetenbrug bij al die autoloze zondagen.  Toen ik, in 1985, de school verliet was die Crisis zo goed als voorbij en kon ik, na mijn legerdienst, bij enkele firma's aan de slag.

Henning zit in de laatste jaren van zijn schoolopleiding en stapt morgen in de rat-race op zoek naar een beetje stabiele job.  Hij zal zijne pere nog zien, want deze Crisis is nog niet eens halverwege en we zitten nog niet op de bodem.

Hopelijk sukkelt hij niet van het ene interimbureau naar de andere hamburgerjob.

@pmopier, ge kent toch dat spreekwoord "luister naar mijn woorden, maar kijk niet naar mijn daden". Denken, durven, veranderen. We hebben het laatste nog niet gezien want er zijn in 2014 nog verkiezingen!! Maar daarna....

Idd Eddy, dit is dan ook wat ik hierboven bedoelde dat "ze" de bevolking niet direct willen neersabelen.

Nu voelen "ze" de hete adem van de verkiezingen van 2014 nog in hun nek, maar eens dat deze voorbij zullen zijn gaat de doos van Pandora wellicht wagenwijd open want dan hebben "ze"  toch nog 4 jaar de tijd om te hopen dat de uitgepersten bij de volgende verkiezingen massaal aan geheugenverlies zullen lijden.  Het is altijd al zo geweest en het zal ook altijd zo blijven.

Haha, doet me denken aan de lessen geschiedenis op school waar ons werd gezegd dat de lijfeigenen in de middeleeuwen 10% van hun opbrengst aan de heer moesten afdragen.  Godverdomme ! die mensen wisten niet hoe gelukkig ze waren  :-)

 

@ Pompier: Het is gemakkelijk om te schieten op iemand die deze besparing niet zelf heeft gewild.

Heb je hem al gevraagd wat hij ervan vindt? Waarschijnlijk niet!

 

Trouwens een bericht aan alle blokkers op dit forum: hou jullie nuttig bezig ipv mensen tegen elkaar op te zetten! 

En de oppositie (VB stuurde geen persbijlage naar de redactie) reageert:

 

Nieuwe begroting tast diep in de portemonnee van de Mechelaar

sp.a Mechelen heeft veel vragen bij de voorgestelde stadsbegroting, maar toont zich nu al ongerust op basis van de informatie die de coalitie van Vld-Groen-N-VA-CD&V gisteren vrijgaf. “De partij is verontwaardigd over de keuzes die het stadsbestuur maakt om te besparen. Burgemeester Somers stelt wel dat de belastingen niet omhoog gaan, maar de voorstellen zijn wel degelijk een vorm van verkapte belastingen en een aanslag op de dienstverlening”, aldus Karel Geys.

Het staat al duidelijk vast dat de nieuwe besparingsmaatregelen diep in de buidel tasten van alle Mechelaars. Op basis van de uitgaven van een doorsnee Mechels gezin met twee kinderen maakte sp.a Mechelen een kleine rekensom.
Voor het voetbalabonnement van vader en kinderen betaalt de familie 3 euro per match extra. De Stad schaft haar bijdrage in de kostprijs van alle Lijnabonnementen af. Dat kost een gemiddeld gezin al gauw meer dan 100 euro per jaar. Eén keer per maand naar de cinema: 2 euro extra.  Wanneer het gezin een beroep doet op het stadsbestuur voor sport, cultuur en burgerzaken, lees het afhalen van noodzakelijke documenten of het afhuren van een sportzaal: bijbetalen. “Cinema duurder maken, dat kan ook tellen voor jongeren.”, zegt Karel Geys.

Frappant is ook dat tweeverdieners meer zullen moeten betalen voor voor- en naschoolse opvang omdat de stad hiervoor de subsidies schrapt. En dit terwijl het bestuur zich wil profileren als kindvriendelijke stad met nota bene een Schepen van Gezin.

“Op die manier zullen vele Mechelse gezinnen al gauw 200 à 300 euro per jaar meer moeten ophoesten”, aldus Karel Geys. En dan spreken we nog niet over de eventuele bijpassing voor de rusthuisfactuur van de grootouders die OCMW-voorzitter Koen Anciaux recentelijk verhoogde. Nog een voorbeeld: premies voor verbeteringswerken aan een oude woning: afgeschaft. Slachtoffer van graffiti: geen steun meer van de stad. Premie voor extra beveiliging tegen inbraak: afgeschaft. Dit is maar een greep uit de premies die afgeschaft worden. “Dit staat haaks op het ambitieuze, duurzame beleidsakkoord. Eén voorbeeld: dé eerste klimaatneutrale stad van Vlaanderen worden met het grootste aantal passiefhuizen, maar tegelijkertijd de premie om de bouw ervan aan te moedigen afschaffen. Kan de kloof tussen woord en daad groter zijn?”, aldus Karel Geys.

Bovendien kan de stad door deze begroting een andere ambitie niet waarmaken. Een kwalitatieve dienstverlening voor het steeds groeiend aantal Mechelaars komt door het massaal schrappen van banen op de helling te staan. “Raken aan de tewerkstelling op lokaal vlak, is raken aan de dienstverlening aan de burger, las ik vandaag nog bij de VVSG.”, aldus Karel Geys. Volgens Burgemeester Somers is het in goede banen leiden van de onafwendbare groei van onze Stad nochtans een topprioriteit voor deze meerderheid.

“Ik ben benieuwd of de besparing op de bebloeming in onze stad, om maar iets te noemen, evenredig zal zijn met de besparingen die elke Mechelaar zal voelen. In financieel benarde tijden is het nog meer een kwestie van tijdens een begrotingsopmaak de juiste prioriteiten te leggen.

Tot slot wensen wij onze steun te betuigen aan de gezinnen van de werknemers die getroffen worden door deze ontslagen bij het stadspersoneel.
Karel Geys

Is de Hoera-stemming van de voorbij jaren omgeslagen en neigen we, de volgende jaren, terug naar een Dooie Stad met de nodige stadsvlucht, lege straten en de daarbijhorende onveiligheid(sgevoel) ?

Dat hebben we al eens meegemaakt in... juist, de Ugly Seventies and Eighties toen Mechelen wereldwijd bekend stond als het Chicago aan de Dijle !

Gewoon ten titel van inlichting een greep uit de subsidiekorf van Sint Niklaas anno 2010.

ROJM                                                    197.760 euro

DE KETING                                           128.750 euro

LAGE DREMPEL                                    25.000 euro

SOCIAAL CENTRUM                             50.000 euro

WIV                                                       140.000 euro

KRINGLOOP                                        109.000 euro

NIEUWE WEG                                       40.000 euro

'T ATELIER                                            40.000 euro

Mag het ietske meer zijn ???

Ik vraag me ook af op welke manier men de toeristentaks zal heffen. Via de Hotels? Of zou naast elke camera op de invalswegen ook nog een inkom paaltje komen te staan waar de bussen vol toeristen een inkomkaartje gaan moeten kopen.

Enfin, VIXX Hotel in de muntstraat is nog maar net open en ze krijgen het deksel al op de neus. Maar ja, men kan geen eieren bakken zonder ze te breken zeker he....

Dat hij dat maar eens verteld aan de twee ontslagen werkneemsters waar ik daartsraks mee praatte, de ene 54 en alleenstaand, de andere "gelukkig" nog wat jonger, maar evengoed alleenstaand, en net een huisje gehuurd in Mechelen om wat korter bij het werk te wonen....

Via GL kregen we de persmededeling van het VB:

 

Calimero analyse van meerderheid is te makkelijk: gat in de begroting is gevolg van gat in de hand van achtereenvolgende coalities Somers

Mechelaars en stadspersoneel betalen gelag voor 12 jaar  politieke arrogantie en financiële  overmoed

Schuld afwentelen op stadspersoneel, veiligheidsdiensten en Mechelse belastingbetaler is onaanvaardbaar

Jaar na jaar heeft het Vlaams Belang vanuit de oppositie gewaarschuwd dat de verspilzucht (gemaskeerd als 'investeringen') en het opsouperen van het reservefonds ('de stad is geen spaarkas') uiteindelijk zouden uitmonden in dit horrorscenario voor het stadspersoneel en nieuwe inleveringen voor de Mechelaars.

Het is juist dat de voornaamste reden voor het gat in de begroting de pensioenfactuur van het stadspersoneel is, maar dat ziet men natuurlijk jaren op voorhand aankomen. Dus kan men daar ook jaren op voorhand rekening mee houden wat dus NIET is gebeurd.

Het is juist dat de toelage aan het OCMW meer dan verdubbeld is, maar ook om dat te zien aankomen moet men geen rekenwonder zijn: de economische crisis is er niet van gisteren, de vergrijzing en de daarmee gepaard gaande uitbreiding van de ocmwdienstverlening is al heel lang voorspeld en de achtereenvolgende regularisaties van illegalen en de blijvende instroom van gelukzoekers maken van Mechelen en vele andere Vlaamse centrumsteden het ocmw van de wereld. Ook met ontsporing van het ocmwbudget had men al jaren geleden rekening kunnen houden, maar ook dat is NIET gebeurd.

Het is juist dat Mechelen één van de hoogste personeelsuitgaven van alle centrumsteden heeft. De uitgaven stegen de afgelopen jaren bijna dubbel zo snel als in vergelijkbare steden, maar toch werden er de voorbije legislatuur nog 80 nieuwe mensen aangeworven. Was het dan misschien Bart Simpsom en niet Bart Somers aan het hoofd van de coalitie?

Een veelvoud van die nieuwe aanwervingen mogen overigens nu weer oprotten. Ach, de verkiezingen zijn voorbij en de Mechelaars vergeten snel, is de cynische redenering, maar voor de mensen die op straat komen te staan dienen zich onzekere tijden aan. Iets meer sociaal engagement van een coalitie met Groen en CD&V aan boord had toch wel gemogen.

Moet de stad dan niet de tering naar de nering zetten? Natuurlijk wel, maar aan politiek doen is vooruit kijken en problemen zien aankomen. Alle problemen die er nu zijn kon men al jaren geleden zien aankomen en men had OP VOORHAND de tering naar de nering kunnen zetten, dan had men nu niet met het mes op de keel beslissingen moeten treffen.

 

Calimero analyse houdt geen steek

De Calimero analyse van de meerderheid (het is niet onze schuld maar de schuld van de vergrijzing, de crisis, de pensioenen...) is wat al te makkelijk. Die schuld dan ook nog eens afwentelen op het stadspersoneel, de veiligheidsdiensten en de Mechelse belastingbetaler is onaanvaardbaar.

Voortaan zal die Mechelaar meer moeten betalen voor een cinema- en voetbalticket, voor een parkeerplaats en... voor een document. Hallo! Een paar dagen geleden werd in de raad het voorstel van het Vlaams Belang om een 'vreemdelingentaks' naar Antwerps model in te voeren weggestemd, ook door NVA.

De gewone Mechelaar mag alweer in de geldbeugel tasten voor elk document dat hij (soms verplicht) nodig heeft maar vreemdelingen die nog niets hebben bijgedragen aan onze maatschappij de kosten laten betalen die ze zelf veroorzaken is een brug te ver. Van twee maten en twee gewichten gesproken.

Het Vlaams Belang zal bij de bespreking van de begroting in de gemeenteraad besparingsvoorstellen lanceren die de uitgaven beperken en die zoveel mogelijk het stadspersoneel, de veiligheidsdiensten en de Mechelaars zullen sparen.

Voor het Vlaams Belang is politiek immers in de eerste plaats vooruit kijken en er consequent naar handelen in het belang van de Mechelaars.

 

Met vriendelijke groeten,
 

Frank Creyelman

Vlaams volksvertegenwoordiger
Voorzitter van de Commissie voor Buitenlands Beleid, 
Europese Aangelegenheden  en Internationale Samenwerking
Fractievoorzitter Vlaams Belang Mechelen

Peter bedankt. Dit vind " ik " klasse.

@Stoffel, in het buitenland wordt , ook in Europese landen, al jaren een toeristenverblijftaks gevorderd. Deze inning gebeurt meestal langs de hotelrekening of langs de verhuurder van de vakantiewoning. Voor eigenaars van een tweede verblijf valt hiervoor een jaarlijkse taks te voldoen.

@Peter, het Vlaams Belang heeft daarover inderdaad ook een persmededeling verspreid, maar in de Morgen gaat daar natuurlijk niets over vinden.... Misschien uw horizont eens wat verbreden:-)

Wacht eens een beetje, onze vrienden, de walen gaan er straks ook nog een schepje bovenop doen! Nu weet ik (eindelijk) voor wie ik eigenlijk mijn hele leven gewerkt heb ...

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20130301_0048913

@eddy Luyten, Dat is ongetwijfeld zo, en dat is in Mechelen niet anders, alleen zal er nu nog MEER toeristenverblijftaks geheven worden dan het al was dan.

Zeg Eddy: wat betreft horizon verruimen en van Calimero gesproken. Van alle andere partijen krijgt MBLOGT wel netjes persmededelingen in de mail. Niet zo voor VB. Toch maar voorzichtig zijn voor je iets poneert.

Het probleem van tijdig de kak intrekken en beginnen te besparen is eigenlijk een gevolg van spilzucht.
Als de ene coalitie denkt :"we zullen het besparen nog even uitstellen", zal het de volgende zijn die de boter gefret heeft.
Men heeft juist de besparingsmaatregelen aangekondigd, maar even verder in de krant lezen we dat ze alweer aan lenen denken ???

Wat ik me eigenlijk afvraag is, waarom de toerist hier mee het gelag moet betalen, terwijl men de inschrijvingstaks voor vereemdelingen niet wil optrekken.
Het lijkt wel of men vreemdelingen WIL aantrekken.
Ik heb persoonlijk niks tegen vreemdelingen, zolang ze zich gedragen en aan de wet houden.
Ik ga regelmatig naar de Chinees, ik eet al eens een pizza of een pita en tussen mijn boterham ligt Hollandse kaas, al moet ik de laatste tijd uit miserie terugschakelen naar choco, confituur, of afgebakken vet.

We hebben de vreemdelingen nodig om onze pensioenen te betalen, zegt men dan, maar het probleem is dat een grote groep van deze vreemdelingen onze sociale zekerheid leegzuigt, zodat wij zullen achterblijven met niks en zij weer verder trekken naar betere oorden.
Waarom zouden wij verdomme moeten werken tot we erbij neervallen, tenzij we het geluk hebben om 67 te worden, als een grote groep jongeren geen job kan (of wil) vinden ?

De babyboom generatie is niks, vergeleken met het kweekprogramma dat hier nu gaande is.
Wat staat ons te wachten als die allemaal groot gaan zijn ?
 

@Joop

Met gebakken vet en confituur is volgens mij niets mis. Daar zijn wij groot mee geworden.Maar eventjes een tussenvraagske. Zie jij een verschil tussen het vorige en het huidige bestuur ?-))

@ Joop : Daar zou toch een softwareprogrammaatje voor moeten zijn !

Als al de lichten op rood slaan is het stoppen met uitgeven en (op tijd) gaan besparen.

Dus... is er een whizkid op deze Blog die zo iets kan programmeren ?

;-)

@Peter, als ge mijn berichtje nog eens herleest, zult ge willen opmerken dat ik niemand ergens van beschuldig, noch dat ik "calimero-discipel" zou zijn. Dat is een louter NVA-eigenschap:-) En wat het VB betreft, ik ben daar geen lid van:-) en maakte slechts deel uit van hun verkozen gemeenteraadsleden:-) Richt u tot de juiste "instantie" aub.

@Eddy Luyten: Tiens blijkbaar ben jij VB lid af ? Na al die jaren !

( Bedankt trouwens om je om mijn horizon te bekommeren, maar dat is niet echt nodig)

wie de gemeenteraad volgde in de voorbije zes jaar wist dat Eddy Luyten als onafhankelijke gekozen was op de VB-lijst.......men hoeft geen lid van een partij te zijn om op een lijst te staan en gekozen te worden. dus peter hij is geen lid af, hij is nooit lid geweest!

hopelijk is dit niet te moeilijk om te vatten?

Moest onzen Eddy verkozen geweest zijn als burgemeester van Mechelen (i.p.v. ons Blauwbartje), waar en wat zou hij dan besparen, schrappen en/of belasten in deze tijden van Crisis ?

Just2know, zeunne.

;-)

BTW : Misschien moet ik dezelfde vraag ook eens stellen aan ons aller G.L.

@Marc1, bedankt voor de aanvulling. Eigenlijk is zo op een lijst staan als onafhankelijke blijkbaar wel interessant. Als er dan een kritische noot op de partij komt, dan heb je er niets mee te maken :-)

[onTopic]: Inderdaad Gim, das wel een interessante vraag.

Wel Gim, dat is heel simpel. Al wat naar subsidieering riekt is een vorm van verkassen van financiele middelen die hen niet toebehoren. Belastinggelden horen toe aan de gemeenschap en kunnen niet door een allegaartje worden weggeschonken in ruil voor ....Toen wij in de jaren zestig Zennester Hombeek hebben opgericht was dit zonder STAATSSTEUN. Wij hebben met eigen handen een speelveld aangelegd op een stuk grond, ter beschikking gesteld door een brave ziel. Wij hebben een afgedankte autobus ter plaatse gesleurd en opgeknapt als kleedkamers. Wij hebben zand gekocht en eigenhandig betonplaten en palen gegoten. Wij hebben eigenhandig kleedkamers gebouwd en een waterput gegraven. Wij hebben voor heel dat project geen frank STAATSSTEUN gekregen. Onze leuze was identiek als die van de Racing: " WAAR EEN WIL IS IS EEN WEG ". Maar, we speelden wel op ons eigen veld.

En nu Gim lopen de klein mannen van drie jaar naar het stadhuis voor subsidies.

Het onderwerp is te belangrijk om zomaar te laten liggen.  Natuurlijk kan ik dezelfde vraag stellen aan de bloggers, maar de meesten zijn geen beroepspolitici of niet verkozen voor een schepenambt / gemeenteraad, alhoewel ze hopelijk ook wel een toekomstvisie zullen hebben.

Moest echter - bijvoorbeeld - blogger en gemeenteraadslid Mark van Hammee zich geroepen voelen, dan mag ook hij antwoorden waar hij zou op bespaard, geschrapt of belast hebben om de toekomst van Mechelen veilig te stellen.

:-)

@Gim en Peter, ik ga in herhaling vallen, doch het bijwonen van de gemeenteraadszittingen had u beiden in deze kunnen helpen. Ge moet er wel de heel ongemakkelijke stoelen bijnemen. Misschien ligt het daar aan dat de ongeruste burgers vragen stellen op deze blog; vragen waarvan het antwoord dus gegeven werd waar nodig. Jaarlijks kwam de VB fractie met besparende voorstellen aandraven, welke steeds door de meerderheid en soms ook door CDV-NVA werden weggestemd. Het resultaat zal duidelijk worden na de verkiezingen van 2014...

Tja, Eddy, als elke Mechelaar enkel geinformeerd geraakt door naar de gemeenteraad te komen, dan zullen ze stoelen te kort hebben denk ik, neen ?

Nu ons Blauwbartje (en zijn kornuiten) zijn verkozen om te zitten - en te beslissen - tot 2018, zijn er natuurlijk ook wel een pak meevallers, toerismegewijs gezien :

Er is de Cavalcade van 2013, de Herdenkingsfeesten van de start van Wereldoorlog I in 2014 en de Bevrijdingsfeesten van het einde van Wereldoorlog I in 2018.

Liefst met een serieuze evocatie oep de Groete Mèt, if you please !

Hopelijk zullen we dan over de koppen moeten lopen in Mechelen tijdens deze evenementen en pikt de Mechelse Horeca er een dik graantje mee.

Vermoedelijk zijn er nog een pak evenementen voorzien tussen 2014 en 2018 en blijven de amateurfotografen, bloggers en stadsgidsen - in die periode - Mechelen verder in the picture zetten !

:-)

In 2016 honderd jaar de dood van Rik Wouters en in 2016-2017 500 jaar Grote Raad.

Hopelijk wordt er niet beknibbeld op Maanrock, Dijlefeesten en Kinderspeeldag en krijgen we binnenkort de Mechelse Vaartfeesten (liefst ergens in de lente en bij goed weer) en een Mechels Reuzenrad !

Altijd goed voor de nodige centjes in het bakje.

;-)

Indien steden bespaarden op hun politiek personeel (kabinetten) i.p.v... op hun stadspersoneel (ambtenaren dienen toch om hun schepenen te informeren?) Indien steden beter controleerden waar het belastinggeld naar toe gaat (bvb. http://www.gva.be/nieuws/binnenland/aid1342392/didier-reynders-wil-imams-controleren.aspx)Indien politici geld uitgaven die echte noden stillen in plaats van luxe uitgaven, bedoeld om hun eigen imago te emenderen, zouden deze eenvoudige handelingen al een heleboel schulden vermijden ...

Het is dringend nodig om eens echt een kerntakendebat te houden, maw. waar de stedelijke overheid werkelijk dient voor te zorgen. Een evenementenhal van schattingsgewijs 20 miljoen eurokes en evenementen als Maanrock horen daar NIET bij. En als men dan nog eens grote kuis houdt in de integratie- en allochtonenlobbys, komen er al gauw een tiental miljoentjes euro vrij!Maar gezien de recente verkiezingsuitslag ligt de Mechelse kiezer er hoegenaamd niet wakker van! Maar wie zijn achterwerk verbrandt, moet wel op de blaren zitten:-) Zonder pardon:-)

 

't Is begonnen met 'Noord Afrikanen' dit werd verboden taal. Later mocht 'Marokkanen' niet meer gezegd worden; 't moest 'Marokkaanse mensen' worden! Naderhand werd  'Negers' Makaken' 'allochtonen' en zo voorts 'discriminerende taal 'door mestkevers en ander gespuis gebezigd .... Nu spreekt Eddy Luyten over een 'achterwerk' dat verbrand wordt. Wat is er mis met 'gat'?  Wij, kiesvee, dulden gedwee dat onze moedertaal gereduceerd wordt. Wat erger is, de 'taal' van onze politici verwerd tot misleidende prietpraat, zorgvuldig uitgekozen om de (andere) schapen onder ons mak te houden ... 't Succes van NV-A Bartje om 'klare taal' te spreken, in schril contrast met de heftig politiek gekleurde betogen van onze bekende politieke kornuiten, is 'sprekend' Laat dus een 'kerntaken debat' gevoerd in klaar en duidelijke taal, eens volgen en verslagen door onze regionale media ... Da zou pas straf zijn!

Het wordt hier wel effe wat verwarrend met die twee Eddy's.

;-)

Gim, en noa hedde nog geluk da den Ydde zen oage ni komt moeie.-) En van 't NVA front oek gien nies zeker ? Die zitte stillekes te koekeloere gelak e konoan oep ne lichtbak.-)

Ik onthoud hier dat de keuze van de kerntaken toch wel erg belangrijk is. Dat was ook de booschap van het college. Alleen welke taken nu ook alweer kerntaken zijn (en welke niet meer) is me niet duidelijk uit het persbericht.

@ G.L. :

Hoog tijd dat Hombeek zijn vliegveld terug heropent !  Liefst met een groot restaurant, hotel en ne shopping-mall, zodat de Rich and Famous uit Mechelen en Kapelle-od-Bos kunnen komen spelevaren spelevliegen met hun Cessna's en de businessmensen op nen-ikke-en-ne-gao kunnen komen aan-en afvliegen.

Na vliegveld Mechelen-Noord (aka Deurne) en vliegveld Mechelen-Zuid (aka Zaventem) ook een vliegveld Mechelen-West (aka Oembeik Airport).

;-)

@Gim

De stad kreunt al jaren onder de Heuschrecken en apropos ge zijt het vliegveld van Walem nog vergeten.

Oei, 'k zal mijn vleermuisdetector weer moeten bovenhalen!

 

By the way Eddy (anoniem), commentaar die niet voldoet aan de afspraken wordt gewoon verwijderd. We doen dat uit respect voor de lezers. Met dank voor uw begrip.

Ambtenaren geen mooie wedde? Laat me niet lachen, ga eens in de privé kijken. In de laatste twee bedrijven waar ik als consultant langs kwam kregen de interne (semi-) abmtenaren tot 2000 € bruto meer dan een meer ervaren consultant! Als er dan op pensioen gegaan wordt wordt de situatie nog ongelijker.

En ja het is een cliché, maar ambtenaren werken vooral, eeeuh 'trager'. Ga bij gelijk welke administratie rond 15:50 aan de prikklok staan en aanschouw de file wachtende ambtenaren die pas om 16:00 mogen uitprikken! Het is pure schande wat het leger ambtenaren zich permiteert. Dus groot gelijk, met je riante wedde en pensioen kan het gerust met wat minder ambtenaren, als er maar gewerkt wordt!

Sorry, maar dat is nu eens je reinste onzin. De ambtenarenbarema's kunnen door iederen worden nagegaan, misschien moet je dat effectief eens doen.

Ik ga zekeer niet ontkennen dat het beeld dat hier geschetst wordt, vroeger effectief zo was. En zelfs nog wat erger, maar ik kan je vandaag verzekeren dat dit niet zo is.

Het is natuurlijk makkelijk...het cliché nog eens bovenhalen. Ik ben verbaasd dat de vergelijking met de Collega's nog niet gevallen is.

Aan de andere kant is er sinds de crisis in de prive al heel wat ingeleverd, terwijl de vaste benoemingen bij de overheid de laatste jaren alleen maar hun wedden hebben zien stijgen. Plus een veel dikker pensioen (3 x dat van pakweg een zelfstandige). Op die manier komen we tot een situatie waar vastbenoemde ambtenaren meer verdienen, minder risico lopen en een dikker pensioen vangen.

Maar een groot deel van de werknemers zijn niet vastbenoemd, en die hun statuut is heel wat minder goed.

niemand belet jullie ambtenaar te worden en over die werktijden kan ik wel anders vertellen dan hier geschetst wordt de wedden van hogere ambtenaren graad zoveel en zoveel is misschien riant, maar de lagere echelons hebben niet zo een prachtige pree hoor!

en dat pensioen is een uitgestelde wedde....

en maar klagen en zagen en drie keer per jaar op vakantie kunnen en in elke kamer van het huis een tv en een pc alle mogelijke andere gadgets, er zijn andere toestanden in de wereld

klagen van weelde ja

als het zo slecht is in Mechelen, verhuis dan naar Walloniê he. Daar schijnt het nu véél beter te gaan, met straks als gevolg dat die walen "die luie vlamingen" niet meer moeten want "ons geld gaat grotendeels naar die luie Vlamingen" ...

 

@Melanie: Het maakt niet uit hoe je die euro's noemt die je krijgt na je actieve carrière, pensioen of uitgestelde wedde. Feit is dat een gemiddelde ambtenaar het dubbele krijgt van een werknemer in de privé. Over perequatie en pensionitis zullen we maar zwijgen zeker?

Trouwens de lagere echelons in de privé verdienen ook minder. Als je dan toch die barema's raadpleegt dan zal je merken dat bij de overheid je regelmatig opslag krijgt. In de privé zul je die moeten vragen en ga je die zelden krijgen, als je dan iets krijgt is het alvast minder dan wat je uit de barema's van de overheid kan afleiden. Zo zal het loon van de ambtenaar deftig afwijken van het loon van de werknemer!

Ik kan begrijpen dat de ambtenaren hun systeem trachten te verdedigen, er is echter nauwelijks een basis te vinden om dat te doen. Het weddesysteem en pensioensysteem van de ambtenaren en riant, iets wat in deze tijden niet meer te verdedigen is! Dan laat ik nog in het midden hoeveel werk ze nu werkelijk verzetten. De fraude met prikklokken, het ontbreken van werkijver, onkunde, onwil en gedreig met de vakbond ken ik maar al te goed van de ambtenaren. Daarvoor heb ik genoeg bij overheidsdiensten gewerkt.

 

@ JC : Allez, zo iets als "De Collega's" dus, maar dan nog ne graad erger.

;-)

BTW : En wat waart gij ?  Ambtenaar bij de Pensioendienst of zo ?

Just2know

Wat heeft het nu voor zin dat arbeiders op bedienden schieten of omgekeerd. Dat hadden we in het verleden ook nog wel eens maar toen kon IEDEREEN van zijn salaris min of meer fatsoenlijk leven. Nu zijn we echter in een tijdperk aangekomen dat dit voor steeds meer mensen niet meer mogelijk is. De Heuschrecken zetten hun werk onverminderd verder. Hoe lang nog ??? Houden jullie ze dom dan zullen wij ze arm maken. Maar altijd positief blijven hé.

Voor zij, die niet zo sterk zijn in het Hombeeks Dialect : Heuschrecken

Ja Gim, en ze vreten alles kaal en dan trekken ze verder. 

Laat ons beginnen met de negatieve kant van mijn kijk.

Deze pessimistische (doch constructieve) snotaap maakt zich behoorlijk veel zorgen om zijn toekomst. Laat ik me daarom inpakken door het "vieze vuile volksnationalisme van de jaren 30" en "populisme". Neen, ik analyseer met mijn eigen gezond verstand en acht wat structureel noodzakelijk is voor mijn toekomst, mijn medemens, etc. Ik kies niet voor een christendemocratische graaicultuur, socialistische dure investeringscultuur of een eens zo dure links-liberale kapitaalvluchtcultuur. Het enige wat mij van VB scheidt, is het hoge actiegroepgehalte van de partij en de tamelijk radicale meningen over immigratie en vroeger-was-alles-beter. De Groen? Ecologie en rest mag naar de maan zeker? Onderschrijf ik dan alles van N-VA? Nee, hoeft dat dan? Die zijn tenminste nog een beetje geloofwaardig.

De verwijten die op dit blog zijn opgebouwd geweest aan mijn adres omwille van een iets wat non-conformistische stijl, mening of ideologie, zijn alleen maar frustraties van een generatie die nu al begint te zeuren over het al dan niet krijgen van een brugpensioen op 55 jaar, gemekker over redelijk mislukte projecten met de namen België, Europese Unie en al wat eraan vasthangt (ook al onze partijen, maak jullie geen illusies). Ik wil dit niet betalen. Toch moet ik. Waarom? En waarom zou ik eigenlijk luisteren naar een schijndemocratie in dit land (waar mijn stem minder waard is dan een ander), die ons wel de regels oplegt.

Louis heeft in vele opzichten gewoon gelijk. En zijn opmerkingen over de EU zijn heel terecht, wat niet weglaat dat ik wél een economisch (realistisch) verbond wil - geen protectionisme - en Louis een verzuurde mens vind. Een splitsing van dit verzuilde land zou bovendien een hele verademing zijn voor iedereen. Niet alleen de Vlamingen. Wat moet nu bijvoorbeeld een Franstalige van een Vanackere denken? Allez, just an ID, zou Gim zeggen.

Het positieve aan mijn kijk is dat ik er bewust niet voor kies 5 à 7 jaar unief te doen om achteraf geen werk te vinden, mijn "verworven" kapitaal van moeder en vaderlief opspaar, geen nutteloze investeringen doe in het liefdesleven (dat ik gewoon niet heb en niet verkies actief op te zoeken) en zelf constructief aan het meedenken ben over alle mogelijke beleidsthema's. Ook voor anderen. Mutueel respect zoals dat heet.

Mijn motto komt eigenlijk neer op "denk na en dan verbeteren we samen de wereld zonder onze eigenheid te verliezen". Daarom sta ik op, manifesteer ik me ook op andere manieren en ben ik heden minder achter mijn toetsenbord te vinden.

@ Henning :

Denk niet te lang na want de Crisis raast onverbiddelijk voort en morgen sta je, eens je het warme nest van thuis hebt verlaten, helemaal alleen en zonder geld op de straatstenen.

En de wereld verbeteren hebben de jongeren uit de Jaren '60 ook gedaan (met de nodige bloemen-in-hun-haar en de nodige joints).  Maar toen, in 1973, de vorige Crisis toesloeg werden de meesten, op enkele warhoofden na, keiharde Yuppies.

Grappig eigenlijk dat je kankert op de Democratie en op de Europese Unie, want... al is de Democratie niet de meest ideale staatsvorm, ze is nog altijd te verkiezen boven alle andere systemen of staatsvormen zoals het fascisme, het communisme, het kalifaat, de dictatorship, het roofdierkapitalisme, enz).  En je kunt afgeven op de EU omwille van weinig-democratisch en ongelooflijk-duur, maar het is nog altijd goedkoper dan al de oorlogen, die dit continent de voorbije 1.000 jaar geteisterd hebben, en de instelling zorgt - al meer dan 68 jaar (1945 tot 2013) - voor Vrede in een groot deel van Europa.

Ho eens... De EU heeft NIET gezorgd voor vrede in Europa. Dat hebben we aan de NAVO en de VN te danken. De EU staat NIET gelijk aan democratie of is de moeder ervan. Dat hebben we aan de Verlichting te danken.

Je kan de EU niet alle welvaart accrediteren. Dat zijn morele dooddoeners en onaanvaardbare argumenten.

Ik heb overigens niet gezegd dat we de democratie moeten afschaffen. In de huidige Belgische constructie vind ik dit geen democratie.

@ Henning :

Hierover (EU - VN - NAVO - Verlichting) kunnen we natuurlijk blijven doorbloggen tot we een ons wegen.  En dan wijken we serieus af van het onderwerp.

Maar ook jouw afkeer voor de meeste politieke partijen en hoe je aankijkt naar de verhouding werkenden-vs-gepenioneerden is "leerrijk".

Dus is mijn vraag :

Hoe moet, in de toekomst, die verhouding werkenden-vs-gepensioneerden, volgens jou, geregeld worden ?  Ieder voor zich en God voor ons allen, misschien ?

:-)

Werken zolang ge kunt, met medische attestatie wanneer ge niet kunt. Dat is uw enige recht op pensioen.

Plus een beetje begrip van de vakbonden en de zure knarren die nu om pieteluttigheden zeuren, maar niet rekening houden met de jeugd die het gelag zal van al dit moeten betalen :-)

@ CH :

En wat als een werkgever (zoals hier de Stad Mechelen) 116 banen schrapt, midden in de Crisis, en er niet direct ander jobs vlakbij te vinden zijn ?

Verkassen naar de andere kant van 't land of naar het buitenland ?  Terwijl ge hier een proper en schoon huis aan het afbetalen zijt.

Voor wie wil werken is er altijd wel iets te vinden! Anders kan je wat bijscholen en aan een job geraken. Dat je misschien moet pendelen voor die job ga ik niet ontkennen. Mechelen is trouwens perfect in dat opzicht. Het is centraal gelegen in de Vlaamse ruit waardoor je in het centrum van de economische activiteit van Belziek woont. Met de trein is Brussel vlot bereikbaar, ook Gent, Leuven en Antwerpen. Met het openbaar vervoer verder (De Lijn) of met de plooifiets en je hebt zelfs geen auto nodig. Met de auto liggen al die steden in de spits op max. ongeveer 1 uur. Gebruik dat als zoekzone voor een job en je zal er wel ééntje vinden.

Zelf heb ik de laatste jaren in al die steden gewerkt en gebruikte ik zowel de auto als de trein, naargelang wat het beste uitkwam.

Als consultant kom ik in veel bedrijven, mijn opdrachten zijn typisch van enkele maanden tot max. enkele jaren. Zo heb ik al veel overheidsdiensten gezien en ook semi-overheidsbedrijven. Telkens zie je hetzelfde: luiheid, onkunde, onwil, fraude. In de privé kan men zich dat niet permitteren, dan lig je uit de markt.

Het ergste voorbeeld veruit was de belastingsadministratie in Gent (Crommenlaan). Een file van tientallen mensen net voor 16:00 aan de prikklok, lange middagpauzes met kaarten ergens op een bureau, fraude met prikkaarten, Duvel zuipen in de broodjeszaak, ... Nee ik werkte gelukkig niet voor hen, dat zou ik niet uithouden. Ik werkte voor een bedrijf in hetzelfde gebouw dat bovendien vlot kon binnenkijken in een groot aantal bureaus van deze ambtenaren. Hallucinant wat je daar zag!

 

Helderziendheid is toch wel een geweldige gave, je kijkt ergens binnen en je weet wat er gebeurt!

Logge en ingewikkelde systemen ontworpen door al die overheden in ons land maken nu eenmaal logge ambtenaren en sinds er een minister van administratieve vereenvoudiging is lijkt het alleen maar erger geworden.

Erg objectieve berichtgeving JC, bedankt daarvoor.

Henning, ge zit met frustraties eigen aan jongeren die te lang zitten kijken en luisteren naar de grote leider. Zoals zovele anderen praat je over de jaren dertig en veertig en vijftig alsof het gisteren was.     Heel simpel, je was daar niet bij en het enige wat je daarover kan vertellen is van horen vertellen. En van over vertellen hoor je veel liegen. Ben ik dan een allesweter ? Hoegenaamd niet, maar ik weet wel dat op 28 mei 1940 mijn vader werd opgepakt en werd weggevoerd om te gaan werken in het toenmalige Ost Preusen. Ik weet ook dat tegelijkertijd ons moeder met mijn broer ( zes maand ) en mij ( 2.5 jaar ) te voet met een kinderwagen op de vlucht is gegaan tot in Boulogne sur mer. Ik weet ook hoe we vaak vanuit onze kelder het hebben uitgehouden tot in 1945. En ik weet ook hoe we daarna met zijn allen met vallen en opstaan dit landje hier weer op de sporen hebben gekregen. Wij waren niet vies aan 18 maand legerdienst. Evenmin waren wij vies aan de 48 uren werkweek. Wij waren zelfs niet vies aan overuren presteren. Waar ik wel vies van ben zijn de afbraakpogingen uit de jaren zestig waar Gimyco het over had. En waar ik allergisch voor ben zijn Heuschrecken.

Als je wil weten welke generatie het grootste numeriek electoraal overwicht heeft: zie de bevolkingspyramide :-)

Kortrijk schrapt 1/8 van de banen.

Ook:

Bovenop de krimp in het personeelsbestand bespaart de stad ook op premies of toelagen. Zo daalt het bedrag van de geboortepremies en krijgen 100-jarigen geen kadocheque meer. Aan de kant van de ontvangsten moet er onder meer geld binnenkomen door een logiesheffing van 2 euro per overnachting. Extra belastingen voor de inwoners komen er niet.

Voor zij die hebben voortgestudeerd in de politiek-ologie (of zoiets) een vraagje.  Onzen Henning had het, in zijn negatieve-kant-van-zijn-kijk, over de "links-liberale kapitaalvluchtcultuur".  Bij een cultuur van kapitaalvlucht kan ik me wel wat voorstellen, maar wie of wat zou hij bedoelen met dat links-liberaal ?

Liberalen zijn meestal blauw (tot donkerblauw zoals de Smurfen) en nogal conservatief qua denkpatroon over Mens en Maatschappij.

Enkele jaren geleden was er ooit een figuurke weggelopen van de toen ontploffende (oude) Volksunie en dat figuurke vond zijn draai niet bij de N-VA.  Dat figuurke startte dan maar ID21 en daarna SPIRIT en die clubkes werden gekarakteriseerd als links-liberaal.

Maar of dat figuurke (of één van die clubkes) ooit kan verdacht worden van een cultuur van kapitaalvlucht, daar geloof ik geen snars van.  Of heb ik het mis ?

;-)

..//.. met medische attestatie wanneer ge niet kunt. Dat is uw enige recht op pensioen.

Dan mogen die invaliditeitsuitkeringen wel eerst flink op getrokken worden, want dat is beslist geen vette! En als een arbeidsgeneeskundige dienst beweert dat je kan werken, dan kan je het helemaal wel vergeten, want welke werkgever wilt een invalide persoon aannemen die minder werk kan verzetten maar evenveel kost als een valide werknemer .... 

daar hebben ze trouwens al eens flink op gespaard. Invaliditeitsuitkering krijg je maar vanaf een bepaald percentage invaliditeit. Alleen is het ministerie van volksgezondheid slim genoeg om die tabellen om de zoveel tijd eens aan te passen .. in hun voordeel. Ben zo al eens op 0% invaliditeit teruggezet .... jammer dat mijn lichaam dat niet snapt ...

 

De stad heeft geld nodig en ze hebben 2 manieren om eraan te raken:
1 = Belastingen verhogen
2 = Besparen door afslanken

Er is dus gekozen voor oplossing 2, de stadsdiensten worden afgeslankt, er moet personeel afvloeien en er zullen waarschijnlijk ook diensten verdwijnen.

Gezien de stad dan minder personeel zal hebben, minder diensten zal aanbieden en minder departementen zal hebben lijkt het mij bijgevolg ook logisch dat men voor deze kleinere eenheid te besturen ook minder schepenen en raadsleden nodig heeft.

Al de beslissingen die nodig zijn om Mechelen gedurende één maand te besturen worden genomen op een paar uurtjes tijd, dat zegt m.i. genoeg.

 Dat men aan 't stad eens begint met alle postjes om de postjes en hij die boven een andere hij moet staan af te schaffen, ze zullen veel besparen. De mensen die in het werkveld zelf staan weten meestal heel goed wat ze moeten doen en hoe, zonder dat daar, zogezegd om te besparen een bende externe duurbetaalde consultants bij moeten komen om op te meten hoeveel tijd een bepaalde werking opslorpt enz enz

Wat is eigenlijk het verschil tussen een Consultant, die advies of raad geeft, en een Gemeenteraadslid dat... advies of raad geeft ?

Just2know

Gim, de meeste gemeenteraadsleden hebben er de ballen verstand van.-))

@ G.L. :

En is de pree (of vergoeding) van een Consultant niet een pak hoger dan dat van een gewoon Gemeenteraadslid ?

;-)

Alles in verhouding hé Gim.

De beste stuurlui staan immers altijd aan wal...

De oude stadsfeestzaal word ook nog eens verkocht, 50 eigendommen van de stad gaan ook de markt op... Zou 15 millioen moeten opbrengen volgens Geypen. En volgend jaar? als de huizen op(gesoupeerd) zijn? Waar gaan ze dan hun geld halen?

Stoffel, als je moest weten hoe creatief die mensen zijn. Er zijn er ooit nog geweest die hun eigen wijf verkochten.

@ Stoffel: En volgend jaar? als de huizen op(gesoupeerd) zijn? Waar gaan ze dan hun geld halen?

De vraag stellen is ze beantwoorden... waar dacht ge?  Ge hebt al een voorproefje met o.a  de voetbaltickets, de cinema en ik vrees dat de doos van Pandora pas volgend jaar goed zal geopend worden. Naar goede gewoonte worden de burgers het tweede jaar na de verkiezingen terdege uitgezogen.

Links-liberaal is een begrip dat al veel ouder is dan Ansjovis. Eigenlijk had je binnen de liberale beweging in België altijd al een conservatieve en een progressieve stroming. Die progressieve stroming werkte vaak samen met de socialisten van toen in de strijd voor de rechten van niet-katholieken, de uitbouw van de eerste aanzetten tot georganiseerde vrijzinnigheid zeg maar: faciliteiten voor niet-kerkelijke uitvaarten, het lentefeest (soms de "anti-communie" genoemd, tegenwoordig het feest van de Vrijzinnige Jeugd), het officieel onderwijs enz. De benaming links-liberaal werd toen nog niet gebruikt, ze is in het Nederlandse taalgebied opgedoken met de opkomst van Democraten '66 (voor de Nederlandse parlementsverkieszingen van... 1966).

D66 is altijd al een belangrijke inspiratiebron geweest voor die mensen die de Volksunie vooral niet als een heruitgave van het VNV wilden zien, maar als een toekomstgerichte, non-conformistische partij. Toch was ook daar de term "links-liberaal" lange tijd taboe, al was het maar om diegenen die vooral wèl de VNV-lijn wilden verderzetten, niet voor het hoofd te stoten.

Waarom links-liberalisme hier aan kapitaalvlucht gekoppeld wordt is mij eerlijk gezegd ook niet duidelijk.

@Wieland

Elke Belgische politieke partij met inbegrip van Nva heeft toch twee strekkingen. Ik heb ze vanmorgen nog eens bezig gehoord in de zevende dag. Vooral die van de CD&V stonden weer lijnrecht tegenover mekaar over de verlofregeling in het onderwijs. Een kat kon er haar jongen niet meer in vinden. Daarom noemen ze die partij dan ook de Tsjeven. En dan weer dat gelul over die kopdoek. Maar ge weet Wieland, er is voor dat alles maar een rechtlijnige partij hé. En als we mijnheer Peterson mogen geloven is er geld genoeg maar niet voor iedereen en daarenboven steekt het op verkeerde plaatsen.

Terug van weg geweest ? De show kan opnieuw beginnen.

Daar gaan we:

@Peter: Enig idee waarom ik vind dat de redenen voor een financiële crisis beter niet worden uitgelegd door een hoofdeconoom van Belfius? Gimycko al wel.

@Anoniem: "En als die tieners, twintigers en dertigers van nu op pensioen gaan krijgen ze een som van een kleine 1.100 euro per maand terwijl een rusthuis (vandaag de dag) al een kleine 1.500 euro per maand kost" is wat demagogie zulke slechte naam bezorgt: 1. Doen alsof de huidige jonge generaties slechts een minimumpensioen gaan krijgen hoewel die generaties onverminderd consequenties genieten van de gemiddeld hogere studies die babyboomers moesten missen. 2. Suggereren dat gedurende om en bij de 47 jaar de pensioenen ongeindexeerd gaan blijven, maar dat rusthuisprijzen wel de pan gaan uitswingen. 3. Pretenderen dat babyboomers wel met hun pensioen toekomen voor hun rusthuis (van gemiddeld nu geen 1.500 maar wel 1.850 euro, of serviceflat van zowat 1.350 euro maar bewoners van die laatsten moeten dan ook nog iets te eten vinden).

@G.L.: De "grote groep babyboomers die meer dan welstellend genoeg is" zal dan toch de minderheid zijn die destijds al wel een goed universitair diploma kon voorleggen. Wellicht dezelfden die niet begrijpen waarom hun ondergeschikten al vanaf hun 55e doodmoe konden raken.

Nog @Anoniem: "Vlaamse ambtenaren die dagelijks om 10u op hun werk verschijnen en om 16u alweer naar huis pendelen?" Uitsluitend diezelfden, zie @G.L. al zijn er ook die tot na hun op het gepaste uur vertrokken ondergeschikten blijven.

Nog @G.L: Je bent toch niet jong genoeg om niet te weten dat de babyboomers toen zij vijfentwintigers of dertigers waren, net als de huidigen van die leeftijd, plots een flink pak meer belastingen en sociale zekerheidsbijdragen moesten betalen dan hun ouders. En ook nieuwe bijdragen want zij moesten bijvoorbeeld Mechelse vuilzakken kopen nadat hun ouders nog gratis vuilbakken hadden gekregen. Politici van alle partijen van toen waren precies als die van nu zeer goed in het zeggen er dat geen nieuwe of hogere belastingen komen, heel slecht in daarvoor zorgen. Roger Kokken herinnerde al aan de 'tiende penning'; daar dacht ik ook al een 'carrière' lang geregeld aan. Toen had men 1 dikverdiener per vijfhonderd of meer lijfeigenen, nu een paar meer van die eersten. Toeval.  (Akkoord, dat is wat al te simplistisch.)

Nog @G.L.: "Wij waren niet vies aan 18 maand legerdienst." Ah nee? Dan moet jij beroepsvrijwilliger geweest zijn. Of 'vroeger was alles zoo schoon'. De acht die ik in Duitsland deed om er twee uit te sparen, daar wordt ook nog over gepraat, wat we toen niet allemaal meegemaakt hebben! En het wordt die sukkelaars van jongeren niet meer gegund om aan nog geen twee euro per dag saluerend hun nikkel af te draaien en hun riem te vercoteren.

@Gimycko: "De 'zoveelste migratie' werkt voor geen meter want dezelfde problemen zullen alleen maar vergroten, toenemen en verbreden naar de toekomst van onze klein-en achterkleinkinderen toe." Heel juist, steeds meer problemen: vraag het maar aan de holbewoners die nog geen migranten hadden zien komen, zij waren de eersten.

Nog @Gimycko: "Hij zal zijne pere nog zien, want deze Crisis is nog niet eens halverwege en we zitten nog niet op de bodem. Hopelijk sukkelt hij niet van het ene interimbureau naar de andere hamburgerjob." Dacht ik ook toen ik in 1976 begon te werken (oliecrisis '73, hardst gevoeld vanaf 1978). Toch nooit van werkgever veranderd maar al wel wat moeten wegslikken.

@JC: "ambtenaren werken vooral, eeeuh 'trager'. Ga bij gelijk welke administratie rond 15:50 aan de prikklok staan en aanschouw de file wachtende ambtenaren die pas om 16:00 mogen uitprikken! Het is pure schande wat het leger ambtenaren zich permiteert." Jij was dan wel jarenlang alle dagen veel rapper effen als consultant her en der tegen 15.50 elke rij ambtenaren gaan aanschouwen, of juister: tijdens je werkzaamheden door het raam buiten kijkend naar grote aantallen bureaus van overheidsbedrijven waar je niets mee te maken had, daar fraude opsporend en de broodjeszaak in het oog houdend. Keihard gewerkt! En een consultant mag aan zijn opdrachtgevers niet zeggen dat zij de luieriken zijn of de door hun ondergeschikten geproduceerde meerwaarde aan consultants verkwanselen. Ja, ja, de mannen van 't Arsenaal liggen allemaal te slapen in de ketel van hun stoomlocomotief. Ook altijd gehoord van horen zeggen. Er waren er altijd die het graag hoorden.

@Indigné: "Ik ga zeker niet ontkennen dat het beeld dat hier geschetst wordt, vroeger effectief zo was." De stoomlocomotieven persoonlijk gecontroleerd?

@Peter: "de vaste benoemingen bij de overheid de laatste jaren alleen maar hun wedden hebben zien stijgen. Plus een veel dikker pensioen (3 x dat van pakweg een zelfstandige)". De voorlopers van de huidige overheidstopmanagers die eisen evenveel te verdienen als hun collega's in de privé, die zullen dat veelvoud inderdaad halen. Die in de privé ook wel. Bij invoering van kleine pensioentjes voor zelfstandigen die toen nog helemaal geen bijdragen hadden betaald, was dat wel goeddeels ten laste van de loontrekkenden. Er was nooit noemenswaardig verschil tussen mensen met een gelijkwaardig diploma als die pakwegge zelfstandige die even hoge bijdragen zou hebben betaald (tenzij misschien tot rond 1970 indien men een 'gemengde loopbaan' had). Wel ooit, zelfstandigen die na tientallen jarenlang minimale bijdragen nog gauw even vijf jaren werknemer in de privé gingen spelen om een pensioen te genieten berekend op basis van een hele loopbaan aan gemiddeld fikser bijdragen. Anders geldt wat malenie al zei: wordt dan ambtenaar (als je competitief bekwaam bent om ergens 'binnen' te geraken).

@JC: 'Uitgestelde wedde' excuseerde de jarenlang merkelijk kleinere weddes en lonen van ambtenaren. Als je nu doet alsof het niets uitmaakt, vergelijk dan het ambtenarenpensioen met een pensioen + buitenwettelijke groepsverzekering in de privé, of vergelijk het pensioen op basis van het lagere ambtenarenloon met dat op basis van het hogere privéloon bij eenzelfde niveau. Anders zie @Peter.

@CartoonistHenning: Zonder je andere beweringen te beamen of te ontkennen, moet je Wieland Volkaert, gimycko en mij toch eens uitleggen waarom kapitaalvluchtcultuur LINKS-liberaal zou zijn. En dat je "er bewust niet voor kies 5 à 7 jaar unief te doen om achteraf geen werk te vinden": dat was destijds ook mijn beslissing, maar (zie hoger) in een gelijkaardige fase van een ernstige crisis (met 'het einde van de tunnel' die alleen Martens I tot IX ooit dacht te zien) heb ik weinig universitair afgestudeerde leeftijdsgenoten geweten die lang zonder goede job zaten. Eigenlijk geen enkele die ik gekend heb.

Nog @CartoonistHenning: Democratie niet aan Europa maar aan de Verlichting te danken? Voor welke Verlichting raakte bijvoorbeeld Hitler democratisch verkozen? Door NAVO en VN: Vrede of geëxporteerde oorlogen? Vergeet tegenover NAVO de andere kant van de Koude Oorlog niet, een balans heeft twee schalen.

Nog @CartoonistHenning: "Werken zolang ge kunt, met medische attestatie wanneer ge niet kunt. Dat is uw enige recht op pensioen." Sprak je over de gladiatoren of toch over andere slaven? Ach nee, de gladiatoren maakten een kans om vrij te komen.

@gimicko: Volgens jou ben ik (en jij eigenlijk ook nog) de generatie van Yuppies. Mag niet te erg klagen maar met statusverhogende auto's etc. (cf. je link) heb ik persoonlijk nooit veel op gehad en zag en zie ik bij alle generaties. Grootstedelijk Mechelen dus. OK. Of toch bij die warhoofden? Als 't hard waait want ik hoor tot de vossen die niet alleen hun streken behouden.

@Christophe: "De stad heeft geld nodig en ze hebben 2 manieren om eraan te raken: 1 = Belastingen verhogen, 2 = Besparen door afslanken" : Is de Stad nu al per definitie dom?  3. Uitgavenbeheersing door visie op langere termijn dan de verkiezingen van 2014 en dan verder dan de volgende, 4. Besparen door efficiëntere organisatie, 5. Hogere doeltreffendheid door beter gerichte aanwervingscriteria, 6. Hogere doeltreffendheid  door motivering van het personeel, 7. Besparen door modernizering met bij- en herscholing van personeel, enz. Tenzij dat allemaal nu reeds perfect gebeurt. En zoals malenie al wist: Besparen door zelf te denken en te durven beslissen in plaats van steeds weer dure consultants en studies als loutere rugdekking te gebruiken.

@gimycko en G.L.: "Wat is eigenlijk het verschil tussen een Consultant, die advies of raad geeft, en een Gemeenteraadslid dat... advies of raad geeft ?" Simpel: De tweede geeft aan zijn collega-partijgenoot de raad een consultant het advies te geven, een studiebureel aan te raden of zelf de duurste slechte oplossing te adviseren.

@alleman en enkelen in het bijzonder:

Als de jongere generaties er met hun gemiddeld hogere studies, niet in zouden slagen om een verhoogd rendement te produceren, kunnen we beter opnieuw zowat iedereen op 17 jaar aan het werk zetten. Dan hebben ze 50 jaar i.p.v. 40 jaar de tijd om al die poen op te hoesten. Maar zelfs babyboomers leven ook weer niet zoooooo lang, dus kunnen die jongeren nog wel een heel aardig appeltje voor hun dorst gaan opzij leggen.

De "gepamperde" babyboomgeneratie is wel de enige die volop met burn-outs te maken had, al kunnen we voorlopig slechts hopen dat Indignés bezorgdheid terzake voor de wat jongere generatie(s) overbodig mag blijken.

Toch gemakkelijk om de schuld bij die eeuwig ernstig kijkende bestuurders van Europa te leggen, en breed of glimlachende blauwbartjes en consoorten nog steeds het voordeel van de twijfel te blijven gunnen. In elk geval bij verkiezingen. Allemaal de schuld van Europa, dat er nog niet in slaagde de democratie te doen werken! (sic)

@J.SomeHuman: Tja het moet niet altijd Stiglitz zijn of De Grauwe. Mag wat mij betreft ook Noels zijn. Wat Dexia betreft, ik citeerde uiteraard gewoon enkele kwaliteitskranten, in willekeurig volgorde :-). En ach ja, als je de uitzondering tot de regel verheft (zelfstandigen die na tientallen jarenlang minimale bijdragen nog gauw even vijf jaren werknemer in de privé gingen spelen) dan heb je je robbertje bashen alweer gehad. Proficiat. :-)

De generatie die het meest op de publieke opinie weegt is die van de babyboomers, een generatie die in hun leven geen militaire conflicten hebben meegemaakt, maar integendeel een zeer lang uitgesponnen (helaas voor een groot stuk kunstmatige) groei in de economie met daarbij de droom dat de overheid voor hen zou zorgen eens ze met pensioen gaan. En het is nu eenmaal niet leuk te moeten toegeven dat je beeld van de wereld in feite op een illusie is gebouwd, een schuldenput nalatend.

De generatie babyboomers van na WO II heeft er inderdaad voor gezorgd dat zij het goed hebben. De mensen die geboren zijn tussen (grofweg) 1945 en 1955 worden doorgaans aangeduid als Babyboomers. Deze generatie heeft een aantal gemeenschappelijke ervaringen. Ze maakte kennis met de stijgende naoorlogse welvaart, en ging studeren in de woelige periode tussen 1965 en 1975. Daarnaast heeft zij eigenlijk nooit een grote tegenslag meegemaakt (nooit oorlog of schaarste, rijk genoeg zijn om hun vrije tijd in te vullen, lage werkloosheid, hun huis afbetaald met centen die alsmaar minder waard werden door hyperinflatie, en op het einde van hun carriere vervroegd op brugpensioen): het is de babyboomers nagenoeg altijd voor de wind gegaan, en ze hebben hun levenskwaliteit almaar zien verbeteren.

Nu de babyboomers stilaan met pensioen gaan hebben ze de huidige generaties enkele zaken achtergelaten:

    * In de jaren zeventig vonden de meeste babyboomers vrij gemakkelijk een baan. Vlotjes klommen ze omhoog op de carrièreladder om in de jaren tachtig, toen het economisch tegenzat, de ongelukkigen die na hen kwamen te ontslaan.
    * Democratisch gezien zijn de babyboomers met de grootste groep, en kunnen dus het hardst doorwegen op het beleid en de besluitvorming. Vermogensbelasting komt er omwille van dezelfde reden waarschijnlijk nooit.
    * Het pensioenstelsel is zo opgebouwd dat de huidige werkende generatie voor een almaar groeiende groep gepensioneerden moet afdragen. Hoe moet het nu verder met ons systeem ? Gaat de huidige werkende generatie zonder morren gewoon doorwerken tot zijn 75 om deze pensioenen te kunnen betalen ?
    * De torenhoge staatsschuld werd opgebouwd. Om een sociale zekerheid in stand te houden, om pijnlijke economische hervormingen uit te stellen na de eerste oliecrisis en om een vette overheid te betalen en in stand te houden.

Oei Peter dan ken ik wel heel veel uitzonderingen...of ik verkeer in de verkeerde kringen kan ook

Ik ben begnnen werken in 1968 aan 9000BFR=225€ wablief, wat een aalmoes...

Vanaf 1974 de oliecrisis heb ik niet anders gedaan dan solidariteitsbijdragen leveren, loonstops gekend, met heel treiterachtig bij vermeld hoeveel ik dan wel zou verdiend hebben als ik geen lonstop opgelegd kreeg, altijd braaf alle contributies betaald en toen al gingen wij zeker en vast al geen pensioen hebben. Valt dat mee dat ik er nu wel één heb en ik klaag niet, zeker niet.

Maar op dat bedragje van mijn eigen rustpensioen betaal ik toch weer solidariteitsbijdragen,

zo hebben we toch al genoeg afgedragen zou ik denken, terwijl ons kinderen de vruchten plukken van de studies die ze dank zij ons hebben kunnen doen, van harte gegund, maar dat gezaag ovr besparingen en de vergrijzing ben ik toch best beu. 

Malenie, diegenen die ik ken die op deze manier misbruik maken  van het systeem, zijn ... u raadt het al. Babyboomers :-) Ik kan er echt niet aan doen, maar dat is de waarheid.

@Peter. Oops, ik bashte blijkbaar de verkeerden. Mocht alleen tegen ambtenaren zoals die 116 geschrapten waarvan die 27 ontslagenen ongetwijfeld dagelijks pas om 10 uur opdaagden en wat traagjes rondslenterden tot ze 10 minuten te vroeg aan de prikklok in file stonden, en de 89 andere onverlaten dat drievoudig pensioen gaan opstrijken.

Nog @Peter: Het zijn niet de babyboomers die de meest luxueuze jeugd gehad hebben, zij hebben dat voor hun kroost betaald en dat is de eerste generatie ooit die ondankbaar is. De babyboomers hadden het ook al beter dan hun ouders, en die beter dan de hunne. Hun wat oudere ouders of jongere grootouders dienden te betalen voor de pensioenen van de op rust gaande generatie die nooit bijdragen had betaald, zijzelf betaalden voor hun ouders met al veel die enig kind waren of uit een gezin met slechts twee kinderen kwamen, zonder beperking in de tijd en zonder morren. Hun eigen kinderen die gewoon hetzelfde moeten doen met vanaf 2015 slechts gedurende korte tijd van 7 tot (al zachter) 13 jaar een (lichtere dan ook al lang voorheen gepasseerde) onevenwichtige 'boom', zijn van kleins af verre en luxueuze reizen gewoon - babyboomers trokken als kind naar de kust of wat later naar het toen spotgoedkope Spanje. Maar nu willen hun kinderen als naar gewoonte naar een zoveelsterrenhotel met zwembad en dan moeten hun ouders maar leren leven van een minimumpensioentje. Ze klagen over een staatsschuld die door de babyboomers ontstond ten bate van hun kinderen in een gezonde ruime woning met tuin, en door diezelfde babyboomers al omwille van de euro naar redelijke schuldratio werd herleid. De babyboomers zijn ook de generatie die net als hun eigen ouders (maar niet hun grootouders), ervoor zorgden dat ze een spaarcentje hebben zodat ze met de op Europees niveau zeer schrale pensioenen kunnen toekomen, maar dat is Peters generatie dan nog teveel. Die wil dat met vermogensbelasting gewoon pikken nadat er bij de verwerving al zware belastingen op betaald werden.

oei SomeHuman, is het zo erg bij de stad. Daar had ik geen idee van. De mensen die ik ken werken er wel erg hard hoor. ;-)

Natuurlijk is het zo erg, las je het oogetuigenverslag van een consultant niet die ocharme 2.000 euro per maand minder verdient dan prikklokkende "semi-ambtenaren". Moeten de volle ambtenaren nogal een pree hebben, zeg. Hun chefs die niet hoeven te prikken sparen zich het brood uit de mond om die riante weddes van de lagere ambtenaartjes te betalen. Ze brengen hen een koffietje met koekje wijl de luie ambtenaren aan de prikklok staan te wachten. Ik dacht dat je dat allemaal wist.

@Peter:

Babyboomers hebben "hun huis afbetaald met centen die alsmaar minder waard werden door hyperinflatie". Je moet me de wiskunde eens uitleggen hoe babyboomers die daarvan profijt hadden, daarmee een volgende generatie zouden belast hebben. De hyperinflatie (relatief naar normen van sommige landen: heel eventjes piekend op "slechts" 15%.) was rond 1979, al jaar na jaar stijgend en dus zeker niet door de babyboomgeneratie veroorzaakt, die moest juist in die situatie zien werk te vinden of als last-in-first-out vast te houden, want het ontslaan van meer ervarenen en ouderen was in die tijd totaal taboe.

In tegenstelling tot de voorgaande generatie, konden de ambtenaren van de babyboomgeneratie er niet op rekenen dat ze naar het einde van hun loopbaan toe de makkelijkste uitloopjobjes genoten met gegarandeerde wedde alsof ze een hogere graad hadden, slechts een kleine minderheid babyboomers kon daar na veel jaren dienst eventueel voor in aanmerking komen mits ze de jonge hoogafgestudeerden door kwalitatief en kwantitatief hoogstaande resultaten achter zich kon laten. De babyboomers die van jongsaf tot de topklasse behoorden, hadden steevast een hoogstens middelmatige beoordeling gekregen omdat de hogere bonussen aan de bijna-gepensioneerden van de oudere generatie waren voorbehouden. Toen het 'hun beurt' werd, moesten ze daartoe keihard knokken en 'met de lat gelijkgelegd' bij de echte vernieuwde top gebleven zijn, wat voor de meesten gewoon onmogelijk was en is. Begin je de vele burn-outs te begrijpen, Peter?

De generaties na hen hadden en hebben dus wel de mogelijkheid, en met hun hogere studies veelal de bekwaamheid, om reeds een relatief mooie bonus te verwezenlijken. Bovendien werd de weging tussen vaste wedde en bonus in sommige sectoren/administraties gaandeweg steeds meer naar dit laatste verlegd.

De babyboomers-ambtenaren dienden de pensioenen van de oudere generaties te betalen, toen ambtenaren nog een pensioen berekend kregen op basis van slechts de laatste wedde, wat later gepensionneerden op basis van de wedde der laatste vijf jaren - dus de hoogste van hun loopbaan (waarbovenop toen ook de de facto gegarandeerde hoge beoordelingsbonus nog meetelde). Zijzelf krijgen slechts een pensioen berekend over de ganse loopbaan, dus beperkt door de lage beginweddes; actuarieel wegen die natuurlijk extra negatief door voor wie met minder dan een volle loopbaan stopt. Wat ook de reden daarvoor zij, het zijn er veel en dat geldt voor de rest van hun leven. En om die duidelijk lagere pensioenen ocharme te betalen, heeft de jonge generatie geen zin. De babyboomers dienden voor hun al ongeveer even lang levende ouders die dikwijls ook al vroeg waren gestopt onder betere voorwaarden, wel pensioen a rato van een volle loopbaan te betalen.

 

Er zijn altijd belanghebbenden geweest die relatief weinig last van crisissen hadden, die worden steeds op de minder begoeden en de lagere middenklasse afgewenteld. Om dat mogelijk te maken zonder voor de immer welstellenden nefaste sociale onrust, dienen de leden van voornoemd gros van de bevolking, verdeeld te worden want men kent dat beetje latijn nog wel, divide et impera. De groepen dienen tamelijk evenwichtig te zijn opdat het kan blijven werken. Het topic van de verdeeldheid is totaal onbelangrijk. Communautaire affaires hebben ertoe echter afgedaan omdat de staatshervormingen vrijwel alle economische hefbomen binnen afgezonderde regio's brachten. Religieus-wereldlijke tegenstellingen en schoolstrijden maken ook geen kans meer. Nu is het de financiële verantwoordelijkheid van generaties. Politici weten met welke bondgenoten ze hun loopbaan kunnen in veiligheid brengen, idealisten vielen vroeger uit de boot en komen nu niet eens meer aan bod. Wie praat ons toch steeds dat overdreven catastrofaal en sterk vertekend pensioenbeeld met grote verzwijgingen en onterecht als 'bijzonder' voorgestelde onzekerheid voor volgende generaties aan?

Angst en onzekerheid gekruid met een sprankje hoop dat het nog redelijk goed zou aflopen, vormen het sterkste wapen om braaf te laten luisteren en veel ongerief zonder lastig gemor te doen slikken. Beide tegenpolen hebben wat te vrezen en iedereen voelt zich met een van beide verbonden. Een hoogst doeltreffende en behoorlijk duurzame strategie.

Eigenlijk is het een goed teken dat de ogen beginnen open gaan. Als men in de natuur goed rond kijkt stelt men vast dat een kiekenskot met twee hanen leid tot moordpartij en een bijenkorf met twee koningen en drie koninginnen leid tot totale ondergang . Geleerd hebben we daarvan echter niets. De grote vergissing van Europa is geweest dat het armoede heeft geimporteerd in plaats van welvaart te exporteren. En een laatste vaststelling : diegenen die in 1945 de oorlog hebben verloren blijken nu toch de winnaars te zijn. Het kan verkeren zei Bredero. 

@G.L.: Bijenkoningen? Te veel naar Mega Mindy gekeken? Ik denk dat je de natuur al net zo verkeerd voorstelt als de economische geschiedenis en de hedendaagse politieke situatie. De welvaart is sinds WOII in de rijkste Europese landen ondanks crisissen vrij constant gestegen en in het Europa van de 6, 9, 12, 15 ook, veel meer en dat was nodig, in de arme. Over invloed in landen van de recentere uitbreiding kan ik nu nog weinig zeggen. Bij de laatste verkiezingen ging het VB achteruit en die partij heeft nog geen bestuur uitgevoerd; het rechtse NVA ging naar sterke resultaten met Bart en in hem zie ik geen facistische trekjes. Ik ben niet bepaald een fan van Merkel maar ze is ook geen Strauss laat staan Hitler; Italiaans rechts is versplinterd en zette een aangebrande rechtse populistische politicus aan de kant, Partido Popular heeft nog steeds franquistische neigingen en had laatst succes maar in een de facto tweepartijenland met tegengewicht van socialisten. Dan was er nog een tijdje die folkloristische Fransman, hoe heette hij ook weer...

@ SomeHuman

Debat gesloten wegens overdreven onzin .

Geweldig die veralgemening. Zeer verrijkend.