'de Schoonste verzameling Wortelen voor den handel'

met categorie:  

(foto's: Jan Smets)

Enkele weken geleden kom ik na hele lange tijd toevallig weer in contact met een achternicht van mij - Petra Van der Poel.  We delen dezelfde overgrootvader: André Van der Poel, die hovenier was in Battel.  Zowel zij als ik zijn al jaren 'latent' op zoek naar ons familieverleden.  We geraken aan de praat, en de zoektocht komt in een stroomversnelling.  Intensief zijn we een speurtocht gestart naar de roots van de Van der Poels.  We worstelen ons door massa's oude foto's, huwelijks-en geboorteaktes, documenten, vallen 'n aantal oudere familieleden lastig met vragen om ontbrekende gegevens, zoeken hulp in het stadsarchief, vragen raad aan Marcel Kocken... Ik wil je er overigens niet verder mee vervelen.  Maar dit wil ik toch graag met jullie delen.  Op de zolder bij haar grootouders vond Petra een groot gekartonneerd diploma...  Vuil en stoffig.  Gedateerd : 1922, en uitgereikt aan onze overgrootvader.  Een meer dan leuk detail is het feit dat één van de bekendste Mechelse kunstenaars van de laatste 200 jaar de prent tekende: Albert Geudens!   Toch wel een mooi tijdsdocument vinden we beiden...

 

Albert Geudens die leefde van 1869 tot 1949, en zijn atelier lang had in het Acht-Zalighedenstraatje (waar trouwens een gedenkplaat herinnert aan dat verblijf), wordt omschreven als neo-impressionist.   Geudens was zowel schilder, acquarellist als etser.  Hij legde tal van Mechelse hoekjes vast in melancholische werken, waar hij vakkundig speelde met licht en donker.

 

We zijn blij dat dit diploma voor 'de schoonste verzameling wortelen voor den handel', niet  opgestookt is geworden, of met het oud-papier is meegegeven.  Het mag dan wel wat sporen van de tand des tijds vertonen: het is alleszins het bewaren waard. 

Maar laat het ons eens wat nauwkeuriger bekijken, en wat details uitlichten:

 

Blijkbaar werd er in Mechelen elk jaar een grote algemene land-en tuinbouwtentoonstelling georganiseerd...

 

 

Sint-Romboutstoren kon natuurlijk niet ontbreken op zulk diploma!

 

 

De handtekening van de kunstenaar: Albert Geudens...

 

 

...en gedrukt op 200 exemplaren...

 

 

Voor ons is het alvast een tof  'familiestuk'....

 

 

 

 

 

 

 

 

Schitterend Jan, de creatieve diploma's van toen, de boogserre, de bloemkool, de tuinbouwer met paard om het land te bewerken,de hond, de kippen....

gewoon schitterend.

Zijn er trouwens nog Mechelse tuinbouwers in de familie Van Der Poel?

Dit zijn mijn overgrootouders, André Van der Poel en Maria Van Santfoort, in één van hun serres aan de Battelsesteenweg.  Ze waren toen al behoorlijk oud.  André was een vrij vermogend tuinier, met veel grond aan Den Eik.  De familie bezat grond in Auwegem, Battel, tot aan het Zennegat toe.  Nu zijn al die gronden verkaveld, en zijn verkocht, of behoren aan familieleden.  Niemand zit nog in het tuindersvak.  Stilaan zijn we de familiegeschiedenis bij mekaar aan het puzzelen.  Gelukkig zijn er nog heel wat foto's zoals de hierboven bewaard.  Het diploma is ook zo'n mooi document dat toch wel een beetje refereert naar een stuk Mechels Erfgoed: onze tuinbouw!

uitgeverij Godenne publiceerde in 1926 OUD MECHELEN, pentekeningen van Leonard Godenne

p72 ik citeer "Kasteel van Borgerstijn, in 1970. Oudtijds, in de VIIste en VIIIste eeuw, woonden in den omtrek van Mechelen vele Franken, die elk op hun hoef, een vrij bestaan leefden. Langzamerhand, bij het uitbreiding van den landbouw, werden de boeren heeren, en werd de hoef kasteel. Zoo kende men de hoeven en latere kasteelen van Bautersem, van Befferen, van Petershem, van Suiveghem en meer andere.

1922 Diploma uitreiking voor mijnheer Van der Poel, Schitterend.

2013 ???? Waar zijn we naartoe gegaan......wat blijft er over van ons Mechels erfgoed?

 

Tussen de Stuivenbergvaart en de Stuivenbergbaan ligt al zolang ik weet bijna elk jaar een preiveld.

En Buts tegenover Huygebaert was gespecialiseerd in peterselie.

In de oude groentenhal had ge Charel, den ajuinboer.

Voor de prijs van 'n schoonen bussel wortelen koop ik 'n grote zak van 15 kg wortelen die niet geschikt zijn voor de supermarkt. Toch zijn ze even gezond en lekker. Enkel de grootte en vorm hoort niet tot de normen.

Wat zou de aanzet geweest zijn om groenten en fruit te normaliseren volgens een bepaalde standaardvorm, afmeting?

Ik weet als je niet sproeit tegen alles en nog wat, je moeilijk mooie wortelen/appels krijgt zonder bobbels, dezelfde vorm, ... dat vertelde mij toch een fruitteler, jaren geleden.

Vandaar in dien tijd toen er nog niet gespoten werd, de verdienste van André Van der Poel om voor zijnen schoonen verzameling bussel wortelen 'n prijs te mogen ontvangen.

 

@Marcanne

Als het wat beter weer is ne keer op de fiets springen en een toerke over Mechelen zuid doen. Dag prei, dag peterselie, dag wortelen. Allemaal eentonige vaak lege gebouwen ja.

Inderdaad G.L. alles weg en alle grond verkaveld en bebouwd en binnenkort ook dag prei aan de Stuivenberg want gaan ze daar ook niet alles vol zetten met huizen? Plaats van in het stad de verkrotte boel te vernieuwen boven de winkels bvb.

Maar ja, wie ben ik? Ik woon op een gewezen aspergeveld en vroeger op een gewezen bloemkoolveld.

@ G.L. en malenie

 

ik weet het, ik weet het en ik ga het geen 2 keer zeggen

 

Mijn bomma vertelde dat ze tijdens den oorlog, den 2de, den 1ste zat ze in Schotland.

De mensen overal waar er plaats was in 't stad groenten kweekten. En de klein mannen de stront van 't straat raapten als meststof voor in 't stadtuintje.

PS paardenstront wel te verstaan

@Malenie

Inderdaad, in die put naast den Uilmolenweg komt een nieuwe wijk in plaats van prei. En dan later komen zeuren dat ze onder water lopen en dat den E19 te veel lawaai maakt. En dat zijn de slumme mannen van 't stadhoas die dat beslist hebben. Op Mechelen zuid staat den helft leeg maar toch zoeken ze nieuwe industriegrond. Begrijpe wie kan. Er moet veel geld mee te verdienen zijn.

De mensen van Battel in de oude woonwijk naast de E19 klagen al jaar en dag over het lawaai maar kregen geen geluidsschermen, die problematiek is zelfs op TV geweest.

Bij de verkoop bijsluiter bijvoegen met als waarschuwing de gevolgen van de geluidshinder.

G.L. waar staan die eentonige gebouwen, en "de helft leeg" in mechelen zuid? De nieuwe wijk wordt een woonwijk, geen industriewijk. Bij ons in de buurt (jaja, mechelen zuid!) staat een huis nooit lang te koop, laat staan dat het dan nog langer dan een maand leeg staat.

En je kan wel alle landbouwgrond als landbouwgond houden, maar wat wil je dan? Van die lelijke, hoge, betonnen flatgebouwen gelijk als in veel Nederlandse steden om de mensen in op te bergen, dan een "groene gordel" van prei en patattenvelden en dan de industrie daar weer achter? Da' s pas sjiek .. 

Je hebt  dan wel als lelijke hoge flatgebouwenbewoner uitzicht op de natuur.

van schoon wortelen naar lelijke flatgebouwen met fraai uitzicht op preivelden of hoe een bloggesprek meanderen kan

In onze zoektocht naar de familiegeschiedenis ben ik vandaag nog op foto's gestoten uit de vroege jaren vijftig...  Het toont de grond 'waar de schoonste wortelen voor den handel' gekweekt werden...   ;-)   Hier tuinierde mijn overgrootvader André Van der Poel.  Op de onderste foto poseren mijn oudtante Louisa Van der Poel met haar man, de schrijver Staf Weyts op het land.  Achteraan zijn de stallen, en daarachter de bomenrij: de dreef naar het kasteel Beaulieu op de Battelsesteenweg.  Het grensde aan de grond van mijn overgrootouders...

Ter info. Een grootschalig onderzoek bij onze oosterburen heeft uitgewezen dat bio-voeding niet beter is dan normale voeding maar bijna eens zoveel kost. Goe bezig.