KFKM organiseert zondag Filmgala

met categorie:  

 

de 'filmerij' gaat jammer genoeg achteruit.  Dat heeft niet weinig te maken met het feit dat nu snel filmpjes kunnen geplaatst en bekeken worden op media zoals ondermeer youtube...  Het is niet zo eenvoudig om jonge mensen aan te trekken in onze club....  En toch: toch werken we nog heel actueel en vernieuwend.  Daar kan je van op aan!  Kom zondag maar eens langs op onze Galavertoning in het KFKM-clublokaal op het Rodekruisplein 4.  Iedereen is welkom  van 14 uur tot 18 uur.  Bovendien is het gratis!

Een beter pleidooi kan niemand geven dan Jean Cassimon, de secretaris van de club, waarmee ik daarstraks een babbel had... 

 

De club werd opgericht in 1972 onder de benaming 'Klank Film Klub Mechelen'.   Nu nog bestaat de club onder deze initalen.  En nog steeds staat de 'K' voor 'Klub' - nieuwe spelling of niet...  Vorig jaar blies de filmclub veertig kaarsjes uit. 

 

In 2001 werd de club omgevormd tot een 'Vereniging zonder Winstoogmerk' en dit onder de nieuwe naam 'KFKM Film-en Videoclub Mechelen vzw', met zetel in de Electriciteitstraat 27/105.  Het clublokaal is gelegen aan het Rode Kruisplein 4, en dat is achter het oude zwembad aan de kaai van het Keerdok.  De eerste figuurlijke steen werd gelegd in 1988.  Een gedenkplaatje in de inkom verwijst naar de leden die toen hiervoor de handen uit de mouwen staken.  Het zijn Edgard Eyckmans, Harry Verrept, Henri Serteyn, Jos Verbeeck en Vic Mannaert.

 

iedere vrijdag is er om 20u30 een clubvergadering.  Behalve in de vakantiemaanden juli en augustus. 

 

 

We beschikken over een filmzaal met 49 plaatsen, waar we met behulp van een videoprojector amateurfilms kunnen vertonen op groot scherm.  In principe kunnen alle videoformaten worden vertoond, alhoewel we de laatste tijd alleen nog maar DVD en Bluray afdraaien.  Ook de amateurfilmers zijn mee met de tijd.  Iedereen die begaan is met amateur-video en -filmen kan bij ons terecht.  Maandelijks wordt er een interessant programma opgesteld met voorstelling van apparatuur, vertoon van eigen films, thema-avonden en voordrachten in verband met filmen. Dit zowel van eigen leden als van specialisten ter zake.  De activiteitsverslagen verschijnen in ons maandblad 'De filmer'.  Hierin kan je ook boeiende info vinden over camera's, montageprogramma's en veel meer. 

 

Zondag wordt er een filmgala ingericht.  Er wordt een bloemlezing van een vijfiental kortfilms vertoond, die gedraaid en gemonteerd werden door de eigen leden.  Ze behandelen zeer uiteenlopende onderwerpen.  Zowel informatiefilms als documentaires komen aan bod.  Maar ook de zeer speciale discipline van één-minuutfilms wordt niet vergeten.  Zelfs eigengemaakte muziekclips zullen worden vertoond.

 

Dit gaat de jongere generatie zéker aanspreken.  Onze clubleden maakten muziekclips van Mechelse groepen zoals TuesdayAfter8, Nite Spirit en de Karazsisters.  Best de moeite...

 

De stad Mechelen voorziet een speciale prijs voor de beste film over - of met betrekking tot de stad.  een driekoppige jury bestaande uit zowel techniekers als kenners van Mechelen, zullen deze prijs uitreiken.

 

Op dit ogenblik zijn we met een 23-tal leden waarvan onze ouderdomsdeken Robert Sarens op zijn 87 jaar nog steeds erg actief is.  Maar ook José Leclef (van brouwerij het Anker) is de tachtig voorbij, en nog altijd  filmisch erg bedrijvig!  Dan hebben we nog twee 'fietsende leden'.  Het zijn Willy Op de Beeck en Lizette Rombouts uit Sint-Katelijne-Waver.  Vorig jaar zijn ze met hun beiden fietsend naar de Noordkaap gereden (voor een goed doel).  Twee van onze leden - Eddy Verberkt en Marie-Louise Van Den Brande - hebben ze gevolgd en ondersteund met een mobilehome, en hiervan een reportage gemaakt.  Via RTV kon deze expeditie toen gevold worden.  Eén van onze leden was ook Gaston Rombouts - één van de 'revolutionaire' oudjes bij de Benidorm Bastards.  Jammer genoeg heeft Gaston niet meer mogen meemaken dat 'Benidorm Bastards' een Emmy Award kreeg...

 

De voorzitter van de KFKM is momenteel Eduard Lapeysen.  Jean Cassimon waarmee ik dit interview deed is de secretaris.  Penningmeester is Herman Cluytens, en feestbestuurder is Guy Moeskops.

 

Wens je kennis te maken met de club?  Kom dan zeker zondag eens langs.  Deuren gaan open om 13u30.  De projecties starten om 14 uur.  Maar let op dat tijdens de voorstelling de filmzaal niet betreden mag worden... Het programma met de te projecteren films oogt mooi.  Het zou ons te ver leiden om hier het hele programma uit de doeken te doen, maar één documentaire springt me toch in het oog: een documentaire over het torenuurwerk van Sint-Rombout...  Ook de andere onderwerpen zijn veelbelovend...   Om 18 uur wordt de prijs van de stad uitgereikt.

 

KFKM -  Electriciteitsstraat 27 b105   telefoon: +32(0)15 330103

eduard.lapeysen@telenet.be

nog meer info op de website van de Vlaamse amateurcineasten:

http://www.vac-film.be.vs07013.virtualserver.priorweb.be/content.php?pageid=16

of op de website van de Mechelse Cultuurraad:

http://www.cultuurraadmechelen.be/133

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het filmpje/documentaire van het torenuurwerk heeft gewonnen.

Uiteraard doet mij dat veel plezier!

 

 

Dat geloof ik graag Nick!   ;-)   Inderdaad: Eduard Lapeysen won met het filmpje 'torenuurwerk van Sint-Rombouts'.  Hij mocht zijn prijs ontvangen uit de handen van schepen Walter Schroons...

(foto doorgestuurd door Jean Cassimon...)