Filosofe Ann Meskens kruipt in de huid van een stofzuiger

met categorie:  

   (foto: Jan Smets)

Ze heeft het er niet weinig druk mee: twitteren en facebooken tegen de sterren op, tussendoor de ravage die een lek in huis meebrengt te 'herstellen', en dan ook nog eens proberen te werken aan haar nieuwste boek.  Nou ja: dat lukt dus niet.  Sinds maandag is de Mechelse filosofe Ann Meskens in de huid gekropen van een stofzuiger.  Jawel.  En voor je jouw wenbrauwen bedenkelijk begint te fronsen, wil ik beginnen bij het begin, en het project waar Ann is ingestapt even duiden...  Ik pikte vandaag dus wat van haar kostbare tijd in om hierover op Mechelenblogt te berichten...

Ann kroop dus vanaf maandag 4 februari in de huid van een stofzuiger.  Ze zal dat twee weken lang volhouden.   En dat proces kunnen we volgen op Twitter en Facebook.  Als ethica trekt zij zich het lot aan van dit huishoudelijke apparaat.  Want - zo stelt ze: "elke vorm van kwetsbaarheid verdient een aangepaste verdediging'.  't Is maar dat je het weet.

 

Ann die van het bouwjaar 1965 is, studeerde wijsbegeerte en toegepaste ethiek aan de KUL en de Universiteit van Nice.  Ze is journaliste en heeft een filosofische praktijk in Mechelen, waar ze woont met man en zoon, en boekhandel 'De Zondvloed' runt.  Ann geeft regelmatig lezingen, werkt als radiocolumniste en schrijft voor diverse kranten en tijdschriften, zoals De Morgen, De Brakke Hond, Filosofie Magazine en Le Soir.  Enkele jaren geleden schreef ze het boek 'Eindelijk buiten' - filosofische stadswandelingen door Mechelen.  Dit maar even om haar achtergrond te schetsen.

 

 

Ann is de tweede schrijfster in een estafette van 16 biologen, filosofen en schrijvers die de actualiteit becommentariëren vanuit een ongebruikelijk perspectief.  Ze nam maandag de fakkel over van Esther Gerritsen die de spits mocht afbijten. 

 

Het gaat om 16 personen uit Vlaanderen en Nederland.  Hiervan ben ik de enige uit België.  Misschien heeft dit ook wel te maken met het feit dat ik in Nederland vrij goed bekend ben doordat ik er regelmatig werk.  We dienden ons te verpersoonlijken met iets uit de flora en fauna.  Ik koos voor...de stofzuiger...  Verbazend misschien?  En zie: de stofzuiger werd in het logo opgenomen. 

 

Wat is natuurlijk?  En wie of wat bepaalt dat?  Dat is de vraag die centraal staat tijdens de tentoonstellingsmanifestatie die op 15 maart opent in het Gemeentemuseum van Den Haag.  Dit project is de voorloper hiervan.

Bepalen wij mensen alléén wat natuurlijk is, of mogen dieren,planten en dingen ook meepraten?

 

Egocentrisme en menscentrisme tieren welig op sociale media en op internetfora.  Mensen denken dat ze het voor het zeggen hebben, terwijl de rollen regelmatig ook omgedraaid zijn.  Zo wist een mug het Taiwanese nieuws stil te leggen door in de keel van de nieuwslezeres naar binnen te vliegen en verraadde een andere mug een Finse autodief door zich vol te zuigen met diens bloed, en hield een konijn een vliegtuig dagenlang aan de grond in de Dominicaanse Republiek.  In de gemiddelde mond van een mens zitten meer dan 7 miljard bacteriën.  Wordt het niet hoog tijd dat we hen ook aan het woord laten?

Klinkt het gek in jouw oren?  Misschien.  Maar ter relativering van de maakbaarheid en ter promotie van een meer symbiotische relatie tussen mens, dier en ding, nodigden initiatiefnemers Sjaak Langenberg en Rosé de Beer dus dit gezelschap van 16 personen uit om in de huid te kruipen van plant, dier of object.  De titel van het project, Fora & fauna, verwijst zowel naar internetfora als de planten-en dierenwereld.  En het is de bedoeling dat elke schrijver facebookt of twittert gedurende twee weken vanuit het perspectief van een stier, een mug, een spermatozoïde, een patatduif, of... een stofzuiger dus.  Zo belanden we weer bij An.  Ik vraag haar of ik een foto van haar mag nemen op het balkon.  Tussen hagelbuien en zonnestralen kiek ik haar terwijl ze doet of ze twittert. Beneden gaat het gewone straatleven z'n gang...

 

 

 

 

Moraalfilosofen houden zich vooral bezig met relaties tussen mensen onderling.  Maar ik fixeer me ook op de verhoudingen tussen mensen en dingen.  Ik heb trouwens een zwak voor échte voorwerpen, zoals tafels, fietsen of huishoudelijke spullen.  Apparaten mét snoer lijken me in onze maatschappij onder de dingen die al laag gerangschikt staan, nog eens de meest verwaarloosde dingen te zijn.  Dus ik dacht: laat me maar eens een tijdje stofzuiger zijn...  Het is niet vanzelfsprekend dat dieren, planten en zelfs dingen bij de ethiek worden uitgesloten.  Misschien verdient elke vorm van kwetsbaarheid een aangepaste verdeding?  Misschien verdient elke vorm van geweld ook  een aangepaste aanklacht?

 

"Eigenlijk zorg ik ervoor dat het verglijden van de tijd in de kamers minder zichtbaar wordt.  Want daar kunnen ze niet tegen.  Het stof dat altijd weer op het leven valt..."

 

Ann is dus veertien dagen stofzuiger.  Ze krijgt de gekste vragen op facebook of twitter.  Ann lacht...

 

 

 Zo kreeg ik daarstraks de vraag: "Heb je er last van als je een steen inslikt?"  Ik heb geantwoord dat ik meer last heb met kauwgom."...

 

Gewone vraagjes, leuke vraagjes, maar ook zware filosofische...: ze komen allemaal aan bod.  De hele dag is Ann Meskens er mee zoet, want het project heeft succes.  Maar ze vindt het wel leuk dat ze als stofzuiger 'haar ding' kan doen, en uit de kast kan komen als stofzuiger.  Soms is ze kort van stof, en soms geeft het leven rondom haar stof tot nadenken...

 

Ik liep daarstraks in de Kruidtuin, en zag een zwaan haar nek richten naar het grastapijt.  Ik zag er zo'n grote gelijkenis in met een stofzuiger, en heb er een foto van genomen...  Oh ja: ken je die film van Jacques Tati waarin er een stukje over een stofzuiger zit?  

 

Anne Meskens volgt als stofzuiger een hele oude plant van Artis op...  En het publiek is nu al heel erg enthousiast.  Twitter en Facebook zijn immers ook laagdrempelige media.  De stap tot filosoferen is lager - speelser... 

 

  (foto: Wiesje Peels)

 

Wat is nog natuurlijk in onze maatschappij?  Waar ligt de grens tussen cultuur en natuur?  Wie bepaalt dat?

 

Ann filosofeert verder...  Op de vooravond van de tentoonstelling in Den Haag - op 14 maart -  neemt  de Mechelse filosofe deel aan het debat.  Op 15 maart gaat die dan van start.  De groots opgezette tentoonstelling laat ruim 80 kunstenaars verrassende partnerschappen zien tussen mens, natuur en techniek.  Soms is dat resultaat verrassend, of bevrijdend of hilarisch.  Ondertussen kan je op twitter en facebook online gaan met de schrijvers. 

www.ja-natuurlijk.com

Twitter: @Fora_en_Fauna

www.sjaaklangenberg.nl

 

Stof tot nadenken?  Ann Meskens zorgt er voor...

 

https://www.facebook.com/ForaEnFauna