Amen en uit voor de Lepelaer (?)

De kogel lijkt voorgoed door de kerk, nu de krant meldt dat de grond waar ooit de Lepelaer stond tijdens een openbare verkoop 'voorlopig werd toegewezen aan een projectontwikkelaar' die 'niet van plan (is) om de Lepelaer her op te bouwen'...

Tenzij er de komende twee weken nog iemand een hogere prijs wil bieden voor de lap bouwgrond, lijkt daarmee een eind te komen aan een mooi idee dat in Mechelen al jaren de ronde deed, namelijk om de prachtige gotische gevel die ooit aan de Zoutwerf qua schoonheid en grandeur concurreerde met huis de (grote) Zalm, weer herop te bouwen.  In 2010 kondigde burgemeester Bart Somers nochtans nog aan dat de stad de grond gratis ging aanbieden om een meerkost voor diegene die de gevel zou reconstrueren te compenseren. De prijs voor zo'n reconstructie werd toen door de bekende Mechelse architect Karel Beeck geschat op zo'n 675.000 euro.  

Blijkbaar stond er echter geen enkele privé-investeerder te springen voor zo'n heropbouw en waren ook de monumentendiensten van de stad en van de Vlaamse overheid geen voorstander, zodat de grond nu - allicht ook om budgettaire redenen - door de stad voor klinkende munt werd verkocht aan een projectontwikkelaar, die er een nieuwbouw wil op neerplanten, zij het wel een nieuwbouw 'met meerwaarde voor de stad'.

Daarmee lijkt het dus 'amen en uit' voor de Lepelaer.  Tenzij de archictect van het nieuwe gebouw natuurlijk 'een knipoog' naar het oude gebouw in z'n ontwerp zou willen steken...?  Dàt zou pas 'een meerwaarde zijn voor de stad!

 

(Foto's Universiteitsbibliotheek Gent)

In 1890 koste, neuffe de Lepeleir, aove geroekte 'airing in braon sôôs nog deuspoele mè ne Gaoven Carolus.

;-)

Zoutwerf 1890

In 1890 was er nog geene "Gouden Carolus" maar ze zullen het wel doorgespeold hebben met ne

"Mechelse Bruine"

"de prachtige renaissancegevel" ... euh... was het geen (laat)gothische gevel eerder ?

Graag toch nog vermelden dat Eddy Luyten, in een vorig leven gemeenteraadslid voor het Vlaams Belang enkele maanden geleden nog een ultieme poging heeft gedaan om de Lepelaar in zijn oorspronkelijke staat te laten herbouwen. Ten minste wat de voorgevel betreft. De toenmalige meerderheid is daar niet op ingegaan. Nu blijkt dat de huidige meerderheid dezelfde mening is toegedaan. Goed om weten vrienden van ....

 

Op het forum van Gva:

 ''Proficiat aan de " projectontwikkelaar"! € 1.320,00 / m2 ! Om tussen de Holle Bolles gaan te wonen...mmmm. Nu nog kiezen, terrassen aan de noordkant, of terrassen aan de zuidkant met zicht op de koterij van de OLV Straat. Garages best ondergronds tot - 3 en met autolift, en dan zien dat ge voorbij de Jan Struyf geraakt. Wees gerust, hoger bod zal er niet komen, dus, VEEL SUCCES toegewenst!''

 

Benieuwd zoals velen naar het resultaat!

echt benieuwd......

Als herinnering aan het gebouw zou brouwerij Het Anker eullese nieve whisky misschien "Gouden Lepelaer" of "Zilveren Lepelaer" kunnen noemen.  

Het bekt wel niet geweldig, maar allez.

Effe Het Anker mailen.

Just an ID, zeunne.

;-)

Als ik mij niet vergis heeft die persoon een leeg stuk bouwgrond gekocht, en bijgevolg zal hij daar mogen op bouwen. Een recht dat ook u en ik hebben wanneer we een bouwgrond kopen, en dat is maar goed ook.

Dat er ooit op die plek een gebouw stond dat afgebroken is, dat is iets waar die persoon niet kan aan doen. Er gelden bouwvoorschriften voor een nieuwbouw, iemand verplichten om tot de laatste steen een bepaald gebouw te zetten dat er lang geleden stond valt daar blijkbaar niet onder. En ook dat is maar goed ook.

Gaan er appartementen op komen? Goed zo zou ik zeggen, tegen 2050 gaan we hier in onze streken met een groot tekort aan bouwgronden zitten, dus meer personen op minder grondoppervlakte is de boodschap.

Is een paar appartementen zetten dé manier om op korte tijd stinkend rijk te worden? Zo ja: doe het dan zelf. 

€ 1.608,00/ m2 blijkt correcter.

Grondaandeel per appartement al eens berekend??

Hier is meer aan de hand, zeker GEEN hoger bod doen!!

Die "projectontwikkelaar"  laten ziiten met zijn stukje grond en zien wat er van komt!

Proficiat, van harte!

 

 

Als Mijnheer of Mevrouw DeNieuwenEigenaar daar dik wil (aan) verdienen, wel... dat mag !

Maar dan stel ik voor dat hij of zij, voor nog enkele eurokes meer, een bas-reliëfke laat maken van den oude Lepelaer en het netjes in de nieuwe voorgevel placeert.  Dat kan nu toch geen echte meerkost zijn want simpeleweg uitprintbaar met ne 3D-printer.

En dan hebben de stadsgidsen er ook nog wat aan.

Lepelaer - Photoshop Bas-reliëf-bewerking

Een geluk dat ze na de WO I er zo niet over de Ijzeren leen dachten.

Behalve die tegendraadse Jan Lauwers dan ;-)  die niet wou meedoen om de IJzerenleen er historischer te laten uitzien dan ze ooit was, en prompt alle gotische, barokke en neo-klassieke stijlen afzwoor, en zijn eigen ding deed.  Hij zette er een modernistisch pand neer.  Fel gecontesteerd, maar nu toch wel gewaardeerd.  Om de goedkeuring te verkrijgen van de stadvertelt het verhaal, gomde hij de trapgevel weg van het plan nadat hij de nodige handteking gekregen had...  Maar of dit een fabel is of niet?  ;-)

(foto's: Jan Smets)

ook al blij dat we die modernistische woning op een open monumentendag mochten bekijken van binnen er lagen nog smyrna mattekes van in den tijd op de grond

 

Misschien moeten ze dan maar een schaalmodel van die oude Lepelaer neerpoten in het nieuwe Hof-van-Busleyden-museum.

Idem dito voor ons huidige treinstation. 

Wat de Lepelaer betreft had ik me al lang neergelegd bij de idee dat de wederopbouw ervan op het zelfde tijdstip zou gebeuren als de aanleg van het "uurwerk" rond Magrit: met Sankt Nimmerlein...

@ Roger,

Met een groot verschil, de stenen van het uurwerk zijn er nog, die van de Lepelaar? 

 

@ Nick : Die zullen nog wel ergens aanwezig zijn.

Misschien moet gij (of 't Stad) eens ne stadszoektocht organiseren naar de Stenen van de Lepelaer.

En eens ze allemaal zijn teruggevonden zou 't Stad er ne 3D-puzzel van kunnen maken.

;-)

" Ergens " ? Misschien eens aan Tivoli gaan zoeken of aan de Zavelenberg. Maar het kan toch niet zo moeilijk zijn om aan de hand van de schets " Eddy Luyten " nieuwe stenen te laten maken. Er is in 't verleden al zoveel geld weg gesmeten.

 

fabel is of niet? 

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/dibe/relict/44928

 

Deze stijl is de bootstijl; geïnspireerd door 'vlucht'boten naar England tijdens WO I. Omdat het 'college' tijdens het interbellum duidelijk koos voor de 'antieke' heropbouw 'vervalste' Lauwers inderdaad zijn inzending ... 

Waarom kan in ons ooit zo kunstzinnige en -minnende Vlaanderen niet wat wel kon en kan in bijvoorbeeld Dresden? Nu bouwt men haast uitsluitend wangedrochten en krijgt het lelijkst mogelijke project de prijs van stadshernieuwing. Eddy Luyten had gelijk dat die gevel er terug moest komen. Bart Somers zei het ooit zelf met veel trots: "We gaan de Lepelaar terug opbouwen". Maar neen, een zoveelste kunstwerk is voorgoed geschiedenis. Schaam u dames en heren die het beleid bepalen, voor en achter de schermen. De hedendaagse 'stadsvernieuwing' enz. is erger dan welk bombardement ook.