,wreed accident'

met categorie:  

                    (foto: Jan Smets : Johan Dils)

Muizenaar Johan Dils zit met een prangende vraag waar hij érg graag het antwoord zou op weten....  Het gaat over bovenstaande oude foto...

Ik vond deze oude foto in een brocantewinkeltje in Ieper.  Op de achterzijde stond niets geschreven, maar er was ooit wel een postzegel op gekleefd, welke er blijkbaar is afgescheurd.  Op de rechteronderhoek staat de naam 'P.Smith', en de plaats 'Malines', Chaussee de Louvain.... Het is allemaal wel moeilijk leesbaar...

 

De foto toont een blijkbaar zwaar treinongeval...  Wanneer of waar dit heeft plaatsgevonden is moeilijk te achterhalen.  Maar misschien zijn er wel knappe koppen die hier meer over kunnen vertellen.  Is dit Muizen zoals sommigen denken?  Of, gissen we verkeerd?  Johan is alleszins erg benieuwd naar wat reacties op Mechelenblogt kunnen leiden...

 

 

 

 

 

 

Zou het niet het gevolg zijn van een bombadement?

Ik ben daar geboren en heb er nooit over gehoord.

Ik denk dat dit inderdaad muizen berg is, bekeken vanuit de karolingenstraat richting plankendael

 

Gaat het over de treinramp in Mechelen ( ? Muizen ?) van 1913 of 1931 ?

P. Smith was een fotograaf op de Leuvensesteenweg 133.

Van all-of-the-above kan ik hier wel wat uploaden.

Probeer eens bij de regionale beeldbank Mechelen? http://www.beeldbankmechelen.be/

Die hebben ook een zoekertjespagina, hoe meer zoekenden hoe beter toch? :)

Succes alvast!

Lijkt me de plaats waar nu de brug naar de Sint-Lambertuslaan loopt (in de buurt van het containerpark)?

Hier alvast een fotoafdruk van die P. Smith uit de Chaussée de Louvain Malines, alhoewel ik twijfel of deze foto in Mechelen is genomen.

Nu nog de vraag : accident in '13 of '31 ?

@Gimycko: troostprijs! Ien dink stadal vast: uwe  P. Smith uit de Chaussée de Louvain Malines heeft deze foto in Mechelen genomen. of herken je het Raghenoplein niet meer!  (we hebben deze plek al eens in een rarara behandeld!)

 

@ Jokke : Raghenoplein was ook mijn eerste idee.

Ik herken er weinig van, maar ge kunt gelijk hebben.

Zie hier vooral rechts.

Blijkbaar liep de Leuvensesteenweg toen nog niet ONDER de treinsporen.

Raghenoplein

Hier opnieuw P. Smith...

Ik had ook al aan de brug in Muizen gedacht.Aan de kederdracht tezien denk ik dat het voor 1931 zal zijn geweest.Op de beeldbank heb ik er ook niets van teruggevonden.

grt Johan

geen idee

Hier een eerste beeld van het treinaccident van 25/06/1913...

Inderdaad het Raghenoplein met rechts de Leuvense steenweg en de toenmalige gelijkgrondse spoorweg vóór er in 1934 een tunnel kwam. 

Mijn eerste gedacht is dat die eerste foto met dat "vriet aksident" aan de Smisstraat genomen werd, maar zeker ben ik niet.

Ergens in mijn achterhoofd, héél ver weg, las ik dat het hier ging om een bewuste ontsporing / botsing door den Belg, om de Duits spoorwegverkeer te belemmeren. Iemand met alle hersenen tot zijn beschikking zal dat hier wel ontkennen of bevestigen :-) 

Ik geloof dat de foto van een ander ongeluk is dan dat van '31, als je kijkt naar de stand van de locomotief tegenover de omgeving en de manier waarop de locomotief staat (in de eerste foto is hij omgevallen). Daarnaast lijkt het gebouw in de rechterbovenhoek van de foto van '31 op het station, terwijl op de eerste foto een voetgangersbrug te zien is (plaats van waaruit gefotografeerd  werd is wel anders). Kan het gebouw in de mist van de eerste foto (links bovenaan) misschien als referentiepunt dienen? Misschien is dit op de originele versie makkelijker te zien? Anders misschien eens gaan zoeken in het stadsarchief, als er daar niks te vinden is is het misschien niet eens in Mechelen? 

Op de foto van Johan ziet ge links precies ne soort silo.

En de brug lijkt eerder op een wandelbrug voor voetgangers ipv een autobrug.

Hier meer over de treinbotsing in 1913.

Vandaag nog een mailtje thuis gekregen waarin gezegd wordt  dat het inderdaad een ongeval was aan de Smisstraat rond 1910 .

Grts Johan

Bij deze prent stond de uitleg "Treinaccident Mechelen 1910".

Maar dit kan een mogelijke typo zijn en was het 1913.

Dat de foto van Johan duidelijk niet van 1931 is, bewijst dit bericht :

Treinramp 19 december 1931

Het accident van 1913 is aan de Muizenbrug kant Leuven. De sporen die afdraaien gaan richting Hofstade strand. De silo op de eerste foto is de watertoren van het locomotievendepot Muizen...

Den bareel in Muizen station verdwijnt en de sporen naar Brussel worden op een talud gelegd in de komende jaren.

 

Hier nog een beeld met eenzelfde datum...

Treinaccident Mechelen - 25061913

Iedereen al hartelijk bedankt om  mee te denken en te  zoeken.

Blijft de vraag van de Brug op Foto 1.

Want deze is ze zeker niet.

Muizen - Brug over spoorweg

De brug op Foto 1 lijkt geen noodbrug te zijn want de pilaren zijn in steen gemetseld.

De brug op foto 1 is volgens mij deze aan Muizen station, gezien de layout van de sporen... ook het seinhuis aan de vaart is te zien op de foto van 29/01 van gim. Misschien is die brug na 14-18 vervangen of hersteld?

Hier een prent uit de beginjaren dat de Leuvensesteenweg ONDER de treinsporen liep.

Foto zit, geloof ik, ook in de Beeldbank.

En nog een laatste beeldje uit dat rampzalige jaar...

Volgens mij is het de brug aan de Smisstraat zoals ik al zei op Fqcebook. Maar ik geef toe, het zou even goed de brug in Muizen kunnen zijn... Op de foto uit de krant herken ik wel precies het oude seinhuis dat een paar jaar geleden gesloopt is... Maar kan evengoed zijn dat er in die tijd ook een gebouw stond aan de Smisstraat dat op het seinhuis in Muizen leek...

Aan de Smisstraat is geen splisting van sporen onder zo'n grote hoek als op de foto van gim.

@Ferre : dat klopt, maar wie zegt er dat de sporen nog altijd hetzelfde liggen als 100 jaar geleden? Ik denk niet dat je je daar mag op baseren... Was die splitsing in Muizen naar Hofstade er in 1913 al wel? Ik weet het niet, ik weet alleen dat die brug me meer aan de brug van de Smisstraat doet denken dan aan die van Muizen dorp... En ik kijk al 35 jaar lang op die van Muizen...

lijn 27B is aangelegd in 1907 dus het zou kunnen...

"Muizen, ik weet nog hoe het was :
De boerenkinderen in de klas
Een kar die ratelt op de keien..."

Naar Wim Sonneveld

@TommyG

Ik ga wat opzoekwerk doen naar tracés van den ijzeren weg in Muizen.

Nog enkele bedenkingen:- moest het de brug aan de Smisstraat zijn dan was links van die brug achteraan een sporenbundel van het locomotievendepot van Muizen (huidige containerterminal). Na te kijken in welk jaar het depot er kwam...

- op een andere foto van gim zie je volgens mij achteraan het zadeldak van Rateau aan de Leuvensestw....

 

@ Ferre : Kan dit wat helpen ?

Muizen - Fabrieken van Rateau

Volgens mij moeten we gewoon die stenen constructies aan beide kanten vergelijken met de huidige, en ik denk niet dat die overeenkomen, om te weten of het de brug in Muizen is of niet... Natuurlijk ervan uitgaande dat die nooit veranderd is, en dat is ook geen zekerheid...

Moest ik kunnen, ik pakte mijn fototoestel en ik ging gaan kijken, maar het is een beetje te ver want ik zit in het uiterste zuiden van China momenteel... En toch nog dagelijks MB checken ;-)

Er was vroeger ne zekere Van De Leur die boekjes over Muizen uitbracht, die zou het wel moeten weten of dat in Muizen was, maar die mens is volgens mij al jaren dood al dacht ik ooit wel eens gehoord te hebben dat zijn zoon de fakkel had overgenomen. Ik heb die boekjes thuis nog liggen, misschien kan ik daar iets nuttig in vinden...

@ TommyG :

ASAP de Fyra Chyra nemen, daar in Zuid-China, naar Muysen-lez-Malines toe.

En hopen dat ge onderweg geen wreed accident meemaakt.

Want we zijn razend benieuwd !

;-)

Muysen-lez-Malines - Dreefstraat

Ne zekere Van De Leur

Voor mij is het ook de brug op de "Smisberg" (zo gekend in de wijk Hanswijk De Bercht)

Niet vergeten dat daar vroeger de statie "Mechelen -Oost" was

De sporen werden daar minstens 2 keer verdubbeld

@ Iene :

Wat is dat daar allemaal, in Muizen, met Smisstraat en Smisberg ?

Was dat daar een straat die naar nen berg liep waar ne "Smis" woonde ?  En was ne "Smis" schoen Mechels (of schoen Muizens) veur ne "Smid" ?

Just2know, zeunne.

:-)

@gimycko/ die Mr Smis was getrouwd met Mevr. Hambelt!

@ Jokke :

Ik paos da ge mis zè mè dieë smis.

;-)

@  Gimycko

Nooit gehoord van de Smisstraat ?

Awel, de brug over het spoor in de Smisstraat noemen de bewoners van die wijk, genaamd Hanswijk De Bercht (in de volksmond "De Beurght") - de smisberg. Als ge de geschiedenis van deze wijk kent (?) weet ge dat al die straten iets te maken hebben met het arsenaal. Draaibank, Locomotief, Tender, Wagon, Aambeeld, Hamer en ook Smisstraat.

Maar ja, als ge ook van de andere kant van 't stad bent .........    

@ Iene :

De naam is mij gekend, want geregeld moet ik erdoor, richting containerpark.

Maar de etymologie was mij niet direct bekend.

Met dank voor den uitleg.  We zijn weeral wat wijzer geworden.

:-)

die achterbuurten van 't stad toch!

JamaJamaJama, Marcanne !

Kan jij, in die "achterbuurt", deze kapel pinpointen ?

Foto Gimycko

@ Gimycko

Dat te pinpoiten bouwsel is er één van de vele die te pas en te onpas door een bepaalde sekte werd neergepladijsd om de geldopbrengende devotie gespijsd met aflaten te laten floreren. Meestal zijn ze niet ten nutte van de maatschappij maar wel van de geestelijken.

En heb je, in de stad rondrijdend op je fiets, al gemerkt dat men de bouwsels die men kerken of kathedralen noemt, steeds optrekt waar het sterk kan waaien? Of ga je alleen maar te voet je boodschappen doen?

:-))

@ Jef :

Die aflaten werden gebruikt om de Hoogwaan (kerken en kathedralen) te financieren.  Tot iemand, die had doorgestudeerd, een brief tegen een kerkdeur spijkerde.

En - inderdaad - die bouwsels werden blijkbaar precies speciaal ingeplant in windrijk gebied.  Vermoedelijk om de Kleine Gelovige bewust te maken van de Heer zijn Almachtige (Wind)kracht.

:-)

Maar we wijken af.

@ Gim

De ouderen in de wijk spreken ook niet van de Aambeeldstraat, maar wel van "den Hoge Weg"

Den Hoge Weg was het eerste gedeelte van de Heirbaan die vertrok van "de Hanswijk of Lovensche Poort" naar Tongeren via "De dreef" (Sint lambertuslaan) - Kerkerbos (Oude Leuvensche Baan) - allen grondgebied Muizen zo via Hever naar over Leuven naar Tongeren. Van de Leuvensesteenweg was toen nog belange geen spraak.

Voilà Gimycko weeral iets dà ge weet !  

Smisstraat is allesbehalve Muizen, dat is voor ons dorpelingen al het stad :-)

Dat boekje is het inderdaad Gym, maar ik denk dat ik er nog meer heb... De schrijver woonde vroeger in de Magdalenasteenweg, recht over mijn meme, ik moet hem nog gekend hebben als petotter naar het schijnt, zijn vrouw heb ik zeker nog goed gekend, maar dat is jaaaaren geleden... Allemaal zijn ze al een hele tijd naar de eeuwige jachtvelden...

@ Iene : Bedankt.

:-)

@ gimycko

"Ne zekere Van De Leur" ...

Deze Lucas Van De Leur is een stadsgids in Mechelen. Zijn vader Frans Van De Leur was leraar in de TSM en bracht ons gasten van de drukkerij een boel bij qua kunstgeschiedenis en druktechnologie, alsook tekenen en ontwerpen van drukwerken. Eén van de 'magisters' uit mijn schooljaren waar ik nog bijna dagelijks wat aan heb als ik zit te grasduinen in grafische werken of andere kunstboeken. Ik wou dat ik meer mensen als Frans VDL had mogen tegenkomen in mijn opleidingsjaren. 

Jef, ik geloof dat uwen " opslaan-toets " blijft plakken. Nieuw klavier is niet zo duur zeune.

@ Jef : 

Op het einde van mijn opleiding Grafiek (Drukkerij) aan den TSM kreeg ik van de Typografische Kring Mechelen een pak boeken, waaronder het boekje "12 verhalen" van Frans van de Leur.

Hierin beschreef Frans van de Leur de perikelen en fratsen die hij, in zijn lange carrière als leraar drukkerij, had meegemaakt in den TSM.  Eén van die verhalen was dat hij had ontdekt dat een aantal loden lettertjes in de pisbakken waren verzeild geraakt en dat hij enkele leerlingen de opdracht had gegeven om ze te recuperen met hun letterpincet.

Die twaalf kortverhalen waren dan ook nog eens manueel gezet door zijn leerlingen van de drukkerij en netjes afgedrukt op enkele honderden exemplaren.

De andere boeken zijn ondertussen al lang meegegeven aan de kringloopwinkel of aan de Mechelse bibliotheek (ik kan geen prima boeken wegsmijten), maar dit - in mijn ogen - unieke exemplaar  koester ik.

:-)

Ow sorry, dan had ik het dus over Frans Van De Leur denk ik, aangezien Lucas nog leeft en gidst in Mechelen... Heeft Frans ook geen boekjes over Muizen geschreven dan?

Ik herinner me een boek van hem over de oorlog in Muizen en Mechelen waarbij de Engelsen het arsenaal bombardeerden en men dode mensen in de buurt teruggevonden heeft die nog in exact dezelfde positie zaten als net voor het bombardement, door de schokgolf omgekomen veronderstel ik....

@TommyG

Goed dat ge er achter gekomen bent dat het de Engelsen waren die in den oorlog het Arsenaal en omgeving kwamen bombarderen.

@G.L. hoe zouden we dat kunnen vergeten als jij daar al zo dikwijls op gehamerd hebt (alleen blijf ik me telkenmale afvragen waarom die obstinatie?)

omdat GL liever meezeult met den Duits natuurlijk, dat ligt in zijn aard...

@GL : daar ben ik al jaren achter gekomen en ik neem de Engelsen ook niets kwalijk, het arsenaal was voor hen een strategisch doelwit. En als daar dan een hoop onschuldige burgerslachtoffers voor moeten vallen dan is dat maar zo. In de strijd tegen de vuile Nazis was immers alles geoorloofd...

Sun Tzu heeft het al lang geleden gezegd. Het doel heiligt de middelen...

en nog eens @GL : 农民徇情

@TommyG en Jokke

Rozenmontag dat is pas volgende week zeune.-))

In den 1ste grooten oorlog schoten de duitsers naar de Sint-Romboutstoren, een 200-tal huizen in puin. Nadien de Belgen vanuit hun Antwerpse vesting (de forten), een 300-tal.

Ten tijde van oorlog word er niet gekeken naar cultureel erfgoed en dergelijke.

't Is schieten om te winnen.

 

Me dunkt dat en groot deel van de bloggers hier de drukkerij ofte de grafische gepasseerd zijn in hun jonge jaren. 

hoe wette gij da?

en dan weer zo een reactie van GL die nergens op slaat en totaal afwijkend is... Volgens mij had hij liever gehad dat de Duitsers den oorlog gewonnen hadden... Moest hij nu ook nog eens de kloten aan zijn lijf hebben om er openlijk voor uit te komen dan verdiende hij nog een beetje respect van mij... Maar die heeft hij duidelijk niet, eraf geschoten in den oorlog door de Engelsen, weliswaar per ongeluk want van totaal geen strategisch belang :-)

@marcanne: hoe ik weet dat de mensen hun broek op de banken van de tsm versleten? ze zeggen het wel zelf hé

Als ge dacht dat het niet meer kon gebeuren, vergeet het dan maar. Als het maar niet met hun Italiaans monster gebeurd.

Blijkbaar zou er ooit op de hoek van de Magdalenasteenweg (aan de sporen) een café geweest zijn. Klopt dit? Zoja, wat was de naam en heeft iemand er toevallig een foto van?

 

Alvast bedankt

 

Een geluk dat Pasen dit jaar laat valt... Een vijgje voor Gimycko, zie 02/02/2013 - 11:37: Een smis is niet een smid maar wel een smidse. Er was [is?] natuurlijk een smis in 't Arsenaal en voor die smederij was het de gebruikelijke benaming in dialect. Maar alle drie die cursief geplaatste termen zijn net als smisse ook correct Algemeen Nederlands. Dit grote aantal synoniemen zal wel geen verwondering wekken gezien de vele familienamen als Smet, Smets, Desmet, Smits, enz... De zeer zeldzame door Jokke vermelde naam Hambelt, houdt evenmin als hamer etymologisch verband met aambeeld maar misschien bedoelde hij Mevrouw Hamers?

Madam Hamers? Die heur geld stond op de Drobank! 

Daar moet ze een gaga beweegreden voor gehad hebben. Ze begon te zuipen toen een zware inschrijving op een tender meer bleek te kosten dan voorzien was. Ze ging Johan uit de weg; André of ene die erop trekt hielp haar van de drank af. Zij heeft ze nu alle vijf op een rij.

@  S.

 

Inderdaad op de ene hoek van de Magdalenasteenweg met de Karollngenstraat had ge het cafe "Telstar" op de andere was er het cafe met als naam in de volksmond "bij Rozeke" (naam van cafe onbekend)

Op de hoek van de August Lenaertsstraat met de Karollingenstraat was er cafe "Voyageur". Later is dat het J.O.M. geworden (Jeugdontmoetingscentrum Muizen)