Julienne De Groof is Verdienstelijke Mechelaar 2012!

met categorie:  

                        (foto: Jan Smets)

 

Ze was duidelijk verguld met het feit dat ze de cultuurprijs 'de Mechelsen Iemer' vorig jaar in ontvangst mocht nemen.  Ze heeft de degelijke uitstaling van een gemütliches Wiener Kaffeehaus.  Niet verwonderlijk als je weet dat de Weense wals haar leitmotiv is, en dat ze  al jaren gebeiteld zit op de voorzittersstoel van de Internationale Robert Stolzclub.  Deze Mechelse die dit jaar 91 (!) kaarsjes mag uitblazen, krijgt vrijdag de Sahne op haar Sachertorte.  Dan mag  ze uit handen van het Koninklijk Verbond van de Mechelse Geburenkringen de titel van Verdienstelijke Mechelaar ontvangen....

 

Vrijdag zal de huldiging plaatsvinden in het Cultuurhuis Leliëndael in Hombeek.  Om 20 uur beginnen we er aan.  Iedereen is welkom op de viering.  Vorig jaar kreeg Johnny Ronaldo van Circus Ronaldo uit Muizen, deze titel.  Hij werd toen gevierd in de Keldermanszaal van ons stadhuis.  Deze keer keren we terug naar Hombeek, waar twee jaar geleden muzikant Jo Swinnen de prijs kreeg overhandigd.

 

Dit vertelt ons Jean Aerts die voorzitter is van het Koninklijk Verbond van de Mechelse Geburenkringen.

 

Julienne De Groof is een rasechte Mechelse.  Ze wordt hier geboren in 1922.  Ze huwt met Emiel Standaert, die  Drukkerij Standaert in de Befferstraat runt.  Hun zoon Mark richt reeds in 1969 de Internationale Robert Stolzclub op.  In 1975 verongelukt Mark voor zijn woning...   Vader Emiel Standaert neemt het voorzitterschap van de club van zijn overleden zoon over.  En dat doet hij erg lang, tot aan zijn dood in 1997.  Dan zal Julienne de scepter overnemen.  Zij wordt de nieuwe voorzitter tot op de dag van vandaag.  2012 is een bijzonder jaar voor Julienne:  ze viert niet alleen haar negentigste verjaardag, maar ook het feit dat ze 15 jaar de voorzitter is van de Robert Stolzclub.

 

Door haar nauwe betrokkenheid mag men stellen dat zij reeds meer dan 40 jaar meegewerkt heeft om de Internationale Robert Stolzclub te brengen tot wat ze nu geworden is: een club met ongeveer 2450 leden.  De Robert Stolzclub is lid van de Cultuurraad van Mechelen.  Naast hun thuisbasis Mechelen hebben zij nog een tweede heimat in Antwerpen, waar zij jaarlijks hun Weense concerten 'Grüsse aus Wien' inrichten.  Sinds 2000 organiseren zij, nadat de restauratie van de Stadsschouwburg in Mechelen een feit was, concerten onder de naam 'Wiener Parade', en die zijn de laatste jaren uitgegroeid tot een 'dubbelconcert'.  Daarnaast organiseren zij nog talrijke andere activiteiten...

 

(foto: Jan Smets  -  Julienne Standaert-De Groof op het moment dat ze de Mechelsen Iemer in ontvangst neemt in de Salons Van Dijck)

 

Een leven in drievierde maat...  De onvermoeibare senior Julienne De Groof wordt nu ook nog eens in de bloemetjes gezet voor al het werk dat ze deed voor één van de bloeiendste cultuurverenigingen van onze stad.  Vrijdagavond wordt ze voor een hopelijk talrijk publiek gehuldigd in Hombeek.   Je kan er bij zijn als je wil...

 

 

 

 

Gisterenavond werd Julienne dan gevierd in Hombeek.  Eén van de bestuursleden van de Robert Stolzclub had me nog gezegd dat voor haar al die commotie niet hoefde.  Maar innerlijk zal ze er wel tevreden mee zijn. Eén van de eerste reacties toen ze het vernam dat ze deze titel ging krijgen was: "Ik zal toch niet moeten speechen zeker..." (hoewel Julienne anders erg goed haar 'zeg' kan doen...)