Rudolfo di Metsi

met categorie:  

   

(foto's: Jan Smets)

Geldwisserlaar Rudolfo di Metsi houdt er van zijn schaapjes op het droge te hebben, en telt naarstig zijn centen...  

Of...Worden we hier op een verkeerd been gezet?

Heeft de bekende Mechelse stadsgids Rudi De Mets een voorouder die zich naarstig bezig hield in het bankwezen? Of berust alles op het stomme toeval...  ;-)  

Alle gekheid op een stokje: de gelijkenis is volgens mij verbluffend.  Bekijk de edele en peinzende gezichtstrekken, de verstandig ogende blik, de karaktervolle mondhoeken...: Zeg nu eerlijk: dit is toch geknipt Rudi?

 

Van dit schilderij circuleren er een boel versies.  Ongetwijfeld heb je al zo'n soortgelijk schilderij ergens gezien.  Dit werk is van Marinus Claeszoon van Reymerswaele, die geboren werd in 1490 in Reimerswaal, en het tijdelijke voor het eeuwige wisselde in 1546 in Goes.  Heel die periode was deze kunstschilder die aan de Leuvense universiteit studeerde en in Antwerpen werkte, bedrijvig in Zeeland.  Zijn naam is bekend van slechts een klein aantal werken.  De thema's op z'n doeken zijn verwant aan bekende werken van Quinten Massijs en Albrecht Dürer. 

 

Gek is dat een groot aantal schilderijen die belastingsontvangers afbeelden, aan deze Marinus werden toegeschreven.  Vaak ten onrechte.  Maar dit hierboven afgebeelde werk is wel degelijk van de man. 

Leuk om weten.  Maar één ding is niet te loochenen: de bekende kop van Rudi is niet zooo uniek als wij zouden denken.  Van dit exemplaar waren er vroeger reeds probeersels gefabriceerd, om te komen tot de bevredigende hedendaagse  vormgeving..

 

            

                          

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De oren van di Metsi...

dierlijk?

buitenaards?

schilderlijke vrijheid?

of werd er iets mee bedoeld?

Spitse oren zouden een teken van ongevoeligheid zijn.  (niet veralgemenen natuurlijk)

Heeft de schilder daarom de oren van de geldwisselaar zo weergegeven?

Beste kunstliefhebbers, Indien jullie meer werk van deze Marinus Claeszoon van Reymerswaele willen bewonderen dan raad ik jullie aan om volgende website te bezoeken

http://www.wga.hu/frames-e.html

Als jullie al eens een minder bekende kunstenaar willen opsnorren, dan zal deze site ruimschoots voldoen aan de verwachtingen. Deze site werd in elkaar gestoken door een Hongaar en Rudi heeft, naar hij mij vertelde, met die man af en toe contact. Dat je dan toevallig met je duivelsoortjes in zijn prachtverzameling van schilderijen terechtkomt mag geen verwondering baren.

Er wacht jullie, kunstfreakjes, nog een massa winteravondgenot bij het doorworstelen van zoveel moois. Echt doen!

 

Figuren met spitse oren komen van de planeet Vulcan.  Van deze planeet was ook mister Spock afkomstig.

;-)

Star Trek Original Series Intro

De hedendaagse verschijning van Rudi/Rudolfo, is dan ook een verbeterde versie van het vroegere 'probeersel'...   ;-)  

De malle pakjes van de Rudi zijn alom gekend in het Land van Mechelen (en omstreken) !

;-)

Foto Gimycko - Highlandgames Vrijbroekpark

@ Jan Smets

Verbeterde versie ... ? Laat het ons op een schuchtere poging tot restauratie van de buitenkant houden. "VANBINNEN" zoals Clouseau het zou zingen, is er met Rudi niets aan de knikker wat het daglicht niet zou mogen zien.

:-)

Nu nog wachten op een reactie van Rudolfo himself...

:-D

Wel Gymicko hier komt ze. Het klopt wat Jef schrijft over die Hongaarse site, maar ik heb die afbeelding van Rymersdael er niet in gezet, noch gelobbyd om dat te doen. Ik heb jààren geleden aan de initiatiefnemer van die site ( nota bene een prof in natuurkunde) mijn boek over Mechelse kunstenaars gegeven en hij heeft dat gebruikt om die op zijn website te zetten. De bewuste foto werd mij enkele jaren gelden doorgemaild door een vriend en die heb ik wel opgeslagen, maar een beetje vergeten. Tot ik enkele weken geleden in mijn PC die terug vond. Toen ik die toonde aan Jan was de bal aan het rollen. Het is inderdaad opvallend die gelijkenis en Jan heeft dat mooi geïllustreerd.

@ Rudolfo : Mooi - Mooi.

:-)

Los van die Klingon-oren is de gelijkenis inderdaad treffend !  Straf ! ;-)

nog een toemaatje. Ik betwijfel of dit een voorvader is. Ik kan namelijk niet goed tellen... :-)

 

En het zou mooi geweest zijn moest die andere vent de kop hebben gehad van de Ferre :-)

We kunnen hem er tegen alle regels in - hem er proberen in te shoppen natuurlijk...

Maar dan zou hij natuurlijk z'n al even edele kop een beetje moeten draaien zoals uw bankierende spitsbroeder Rudolfo!   ;-)

 (foto: Jan Smets)

Ik heb het schilderij persoonlijk is aandachtig bestudeerd.

't Is duidelijk dat dien andere een mombakkes op heeft.

Al er nog iemand een bundeltje X-ray stralen thuis heeft, kan je is kijken wat erachter zit.

 

Nochtans, van photoshop gesproken...

 

help ik kan een afbeelding niet meer plaatsen, Peter, hulp...