Kersttoren

met categorie:  

    (foto's: Jan Smets)  

Vandaag hadden we voor de laatste keer de kans om onze Sint-Romboutstoren in Kerstsfeer in de avonduren te beklimmen : een sfeervolle tocht met toch wel verrassende elementen..

.

  

                        

(optreden van Cardboard Cowboys)

  

                     

(Alexandera Pauwels van de Mechelse Musea schenkt de soep uit...)

  

(torenwachter Nick vertelt, en minister Bourgeois luistert...)

 

Het interieur van de toren was mooi aangepakt.  In de kraankamer hing opvallende kerstversiering.  Torenwachter Nick had er zijn werk van gemaakt.  Even mooi was de sfeervolle muziek van Cardboard Cowboys...  Deze mini-optredens werden gesmaakt door de moedige klimmers..

 

Van 18 uur tot 22 uur was de toren geopend voor de bezoekers.  En daar werd gretig gebruik van gemaakt.  De ontsluiting van Sint-Romboutstoren is écht een succes.  Dat zal niemand ontkennen. 

 

Torenwachter Nick vertelde aan al wie er belangstelling voor had, over het uurwerkmechanisme.  Hij heeft de gave om gepassioneerd uitleg te geven over dit wonderlijk staaltje techniek dat hij vakkundig opknapte....  Ondertussen werden de 'gasten' getrakteerd op een beker dampende soep, en dat smaakte bij dit gure weer.

In de Askelder kregen we een verrassende en hippe kerstsfeer gepresenteerd door twee jonge mensen die barsten van talent.  Koen Vermeulen  ('Gottland') vergaste de toehoorders op een muzikaal presentje.  En terwijl deze multi-instrumentalist het beste van zichzelf gaf, tekende striptekenares Shamisa Debroey spontaan kersttafereeltjes uit, die werden geprojecteerd op een wand...  Origineel!

Op de skywalk stond ons een nat en nevelig, maar toch mooi uitzicht op de verlichte stad te wachten, met diep onder ons de Grote Markt met de steeds van kleur veranderende spiegeltent.   Opgemerkte bezoeker op de toren was minister Geert Bourgois, hoe discreet hij zich ook opstelde.  Hij vertelde me dat het de eerste keer  was dat hij Sint-Romboutstoren beklom, maar dat hij écht onder de indruk was.  De minister is dit weekend samen met z'n echtgenote op toeristisch uitstapje in onze stad...  Onze toren leverde alvast een mooi vistitekaartje af...

En dat..., dat vonden we allemaal die deze avond het plan opgevat  hadden om, de regen trotserend, 'onze' trots te beklimmen.  Een knap initiatief van de Mechelse Musea!  Dit moet gezegd!

 

  

(Shamisa en Koen...)

            

                   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toch weer een erg fijn initiatief van de stad.