Kerstsfeer in de stad

met categorie:  

  

  

(foto's: Jan Smets)

Een Mechels weekend badend in Kerstsfeer...  Loop je even mee...

  

  

                           

  

                                   

 

Het was dit weekend vaak op de koppen lopen in het centrum van Mechelen.  En dat is niet onbegrijpelijk: vrij zacht weer zonder neerslag van betekenis; koopzondag...én Kerstsfeer (of wat er denkt te moeten voor doorgaan...)

 

De spiegeltent op de Grote Markt is een groot succes.  Dat wisten we van de voorbije jaren.  Dit jaar werd er zelfs nog een tandje bijgestoken, zodat nog méér mensen konden (en kunnen) genieten van de nostalgische sfeer en leuke optredens.

En verder waren er de gewone ingrediënten: champagneontbijt, solidariteitsacties...  en de kraampjes op Grote Markt en Veemarkt.  Persoonlijk ben ik niet erg wild van de verzameling van in geuren van Glühwein en jenever omhangen barakjes waar je sjaals, kerstsnuisterijen en andere prullaria kan aankopen... Maar: da's een subjectieve opmerking die je zo je wil verticaal mag klasseren.  Er zijn genoeg Maneblussers die dit juist wel erg leuk vinden. 

Er was ook de multiculturele Kerstmarkt op het Klein-Begijnhof en de wandeltocht van Opsinjoorke dat een record aantal deelnemers wist te noteren...  De winkelstraten zagen zwart van het volk... 

Wat ik erg heb gemist dit jaar is de Non-ProfitKerstmarkt in de Lindenpoort...  Jammer dat die dit naar niet doorging...

Héél erg geslaagd vond ik de gezellige sfeer op het binnenpleintje van brouwerij het Anker.  Zoals ik een paar dagen geleden reeds aankondigde, zou daar de Levende Kerststal voor de eerste keer opgesteld worden.  Er zijn op deze twee weekenddagen honderden mensen langsgekomen om zich onder te dompelen in de warme, heerlijke Kerstsfeer - wars van valse commercie.  Pure 'warme' gezelligheid in een vriendschappelijk kader, met mooie muziek, leuke Kersttafereeltjes met in het stro ravottende herdertjes, keuvelende engeltjes, rijkelijk uitgedoste wijzen....

 

Een dikke proficiat voor de vele vrijwilligers van de buurtwerking van het Groot-Begijnhof, en de mensen van de brouwerij!  Ik opperde tegen enkelen het spontane idee om dit alles een beetje uit te breiden naar de schilderachtige omliggende straatjes: zowat  in de sfeer van 'winterwonderland' in Bokrijk...  Met vuurkorven, kraampjes met zorgvuldig geselecteerde standhouders, zangkoortjes in de Begijnhofkerk, rondlopende figuren als 'begijntjes', zingende 'koningen', draaiorgelmuziek, en met een centraal gebeuren op het brouwerijpleintje met de Levende Kersstal.  Of het te realiseren valt, weet ik niet.  Maar het schitterende decor van ons begijnhof zou zich prima kunnen lenen tot een mini-evenement als dit.  Het is maar een gedachte die bij me opkwam daarstraks...  Maar ik denk dat meerdere mensen nood hebben aan een Kerst-inkleuring als deze.  Voilà: ik lanceer het maar.  Wie raapt 'het' op...?

 

  

  

          

  

  

  

  

  

 

 

Ik vond de kerstmarkt allesbehalve geslaagd. De Grote Markt is zowat leeg, maar toch slaagt men erin een dubbele rij kraampjes op te stellen waar geen doorkomen aan is, zo dicht staan ze op elkaar. Probeert men hier een gelegendheid te scheppen voor zakkenrollers?

Ik liep er zaterdagavond rond en de sfeer was ver te zoeken. De kraampjes staan dan wel verspreid over drie locaties, maar ze hadden er perfect bijgekunnen op de Grote Markt.

Ik vrees dat het mijn laatste kerstmarkt in Mechelen is geweest. Na de Kerstmarkt gingen we toch nog even de Mechelse Horeca steunen. Gelukkig is er nog wat sfeer te rapen in enkele kroegen. Helaas zat hier ook een bijzonder irritante negatieve uitschieter bij, nl. de Borrel Babbel. Het rookverbod zou ondertussen toch alom gekend moeten zijn, maar niet in dat kruipkot. Enkele irritante kankeraccumulerende rokers verpesten er de lucht voor de niet rokers, onder het goedkeurend oog van de eigenaar. De eigenaar overtreedt niet alleen de wet, maar hij pleegt nog eens oneerlijke concurrentie voor zijn collega/concurrent caféhouders. Met andere woorden blijf er gewoon weg! Ik ben vertrokken zonder te consumeren, ik wil mijn zwangere vrouw niet bloodstellen aan de tolueen verpreiders die zich rokers noemen. Ik hoop dan ook dat dit kruipkot zo snel mogelijk een duidelijke waarschuwing krijgt in een stevige boete!

JC, als ik me niet vergis kun je dergelijke criminele toestanden melden via de website van het Agentschap voor Voedselveiligheid. zie http://www.health.belgium.be/eportal/Myhealth/Healthylife/Tobacco/Hospitalitysector/index.htm?fodnlang=nl

Dat is ondertussen al gebeurd! Als de eigenaar van de Borrel Babbel meeleest, je bent gewaarschuwd!

Eerlijk gezegd vonden wij het maar magertjes, veel prullenkraampjes en nogal erg weinig sfeer zaterdagavond. 

Gisteren op de kerstmarkt van Leuven verzeild geraakt, en daar hadden ze het toch een pak beter aangepakt qua opstelling en aankleding vooral.

Spijtig genoeg moet ik JC gelijk geven. De kerstmarkt kon mij absoluut niet bekoren. Geen sfeer, veel commercie en dan die ergerlijke VW-publiciteit aan de ingang van de spiegeltent: het leek wel een stand op het autosalon: vlaggen, auto... Neen, een dikke tegenvaller! En dan is er ook nog dat misbaksel van een kerststal voor het stadhuis. Het klinkt negatief maar ik was dan ook behoorlijk ontgoocheld na mijn bezoek. 

Als ik dit alles vergelijk met kerstmarkten in andere steden, dan scoort Mechelen een onvoldoende.

Spijtig genoeg moet ik JC en Christophe gelijk geven. Zondag naar de kerstmarkt geweest, een teleurstellende ervaring. Weinig volk, geen sfeer en veel commerce. Men vond het zelfs niet nodig om de stadhuisgevel te verlichten. Besparingen of een artistiek statement van Newtopia? Reclame genoeg daarentegen: de ingang van de spiegeltent leek wel een stand op het autosalon met publiciteitsvlaggen en showauto's van Volkswagen. 

Als ik dit vergelijk met kerstmarkten in andere steden, scoort Mechelen een dik onvoldoende.

 

Ik nam zaterdagavond deel aan de wandeling "Mechelen in den doenker" en was aangenaam verrast. De wandeling wijkt af van de platgetreden paden, doet dus niet de kerstmarkt in het centrum aan, maar ging wél langs de multiculturele markt in het klein Begijnhof en langs de levende kerststal in Het Anker. Sfeer alom! Een (her)ontdekking van de vergeten hoekjes in eigen stad en ik waande me op sommige plaatsen op citytrip in het buitenland. Het was een aanrader!

 

Eigenlijk heb ik niets met Kerstmarkten, maar ik deed gelijkaardige vaststellingen, zaterdag.

Allessinds genoten van heerlijke soep bij 'Mechelen Solidair', Whiskey en Jenever op de Veemarkt. Dat dan weer wel ;-)

Belgische kerstmarkten, met Mechelen op kop, zijn sowieso nep... Als ik dan al zin heb in een kerstmarkt en de bijhorende sfeer, dat gebeurt misschien één keer op 5 jaar, dan verkies ik Aken of Keulen.

Aan TommyG

 

Dan is het ondertussen wel een vijftal jaar geleden dat je nog in Keulen was zeker. Ondertussen is daarover ook al een en ander aan het licht gekomen. Het Keulen van nu is al lang het Köln van vroeger niet meer.

Hoog tijd om de Garmisch-Partenkirchen-Schans van Somers naar Mechelen te halen !

Qua kerstsfeer kan dat wel tellen.

;-)

Ik was tien dagen geleden in Düsseldorf. Sfeer zat, maar daar zat de sneeuw ook voor iets tussen. Ook daar een overaanbod aan kraampjes die hetzelfde verkopen, en alvast één charlatan: We kochten een hangertje voor aan de halsband van de hond, met daarin naam en telefoonnummer gegraveerd.  Blijkbaar betekend gravieren voor die standhouder iets anders dan bij ons; tegen dat we thuis waren was de tekst volledig uitgewist...

Wieland, maak me nu niet wijs dat ge dat ding bij een echte Fritz gekocht hebt:-)

@ Wieland :

Verkochten ze daar ook zo iets als Vietnamese loempia's ?  

Op Maanrock of Dijlefeesten tot daar aan toe, maar loempia's op een kerstmarkt en dat na enkele neuten glühwein ?

;-)

Dezelfde vietnamees? met loempia's als zaterdag op de markt.

En 'n marokaan met kaas aan 49 € de kilo.

Volgend jaar misschien eens een echte Mechelse Kerstmarkt ?  Met Mechelse groenten, Mechels fruit en natuurlijk onze Mechelse Koekoek !

En omdat dan ons Brouwerij ('t Anker) eindelijk met zijn whiskey naar buiten komt, zal dat daar zeker niet misstaan, naast hun bieren.

:-)

Misschien kunnen ze ook nog ne Mechelse Scheper in de Kerststal zetten, naast den os en den ezel.

Volkomen akkoord met bovenstaande opmerkingen. Ik ben met echtgenote gaan genieten in de brouwerij: nen tripel en madame een eitsoep! Goede sfeer zoals het moet zijn. Meer van dat volgend jaar. De Schockaert met zijne keis mocht er ook bij zijn en nog ne goeien bakker Vanderbeeck..... enz. enz.

Past ne (Luc) Vis ook in een Kerstmarkt ?

:-)

@gimycko: als kerstmis op vrijdag visdag valt wel....

zeker nen boeksering...

Eerlijk gezegd associeer ik de geur van boeksering meer met een kerstboomverbranding achteraf, dan met de kerstmarkt voor de feesten - maar daar zit mijn Terhagense periode allicht voor iets tussen. Daar was (is?) de kerstboormverbranding een echt buurtfeest, waarop de verenigingen ook met kraampjes staan, en de combinatie van de rook van de brandende sparren met de geur van de haring ...

 

Enne, we hebben inderdaad ook loempia's gezien in Düsseldorf, en een poffertjeskraam op zijn Hollands.

@ Wieland :

Leuk iD, zo nen Après-Noël met krommekes.

:-)

't Is een winterse variant voor een buurtbarbecue, zeker in Terhagen, waar iedereen ongeveer iedereen minstens van gezicht kent. Er was alleen bezwaar van de groene fundis, die vonden dat je kerstbomen moet composteren ipv op te stoken. Maar volgens mij weegt dat ecologisch bezwaar niet op tegen het gemeenschapsvormend element als je zo iets op wijk- of dorpsniveau organiseert.

Misschien eens voorstellen in de wijkraad, voor  januari 2014 dan.

Wat ik me in de jaren 50 van het kerstgebeuren herinner, was de speciale kerstverlichting en de aangepaste muziek.  Ik meen dat dit alles verzorgd werd door de firma Ardies die een winkel aan de IJzerenleen had (in de buurt van de pennen- en hobbywinkel Rijckmans en het Verguld Schaap). Voor een puber was dit een echt speciale sfeer.  Pensen- en jeneverkraampjes en dito vertier dat het geld voor een kunstmatige kerstsfeer uit je portemonnaie moesten halen waren toen nog veraf...

@GL : Ik ben vorig jaar nog in Keulen geweest naar de kerstmarkt en met de sfeer daar was niks mis... Persoonlijk vond ik het wel véél te druk, maar dat ligt gewoon aan het feit dat ik niet van drukte houd...

Dus eigenlijk ... geeft 't stad teveel geld uit aan het opwaarderen van pleinen, straten, monumenten en dergelijke, allemaal dingen die de tand des tijds moeten doorstaan, en te weinig aan een kerstmarkt die, hoe lang ist, 2 weken? blijft staan...

 

Geld uitgeven? Volgens mij brengt dat juist geld op voor de stad, of zie ik dat verkeerd?

Alleman klaagt hier over de ongelukige opstelling van de kraampjes (o.m. omwille van het marktgebeuren)?

Waarom dan niet die ganse kraamwinkel verhuizen naar b.v. de Vismarkt en/of de Haverwerf?

Was er trouwens tot voor een paar jaren geen kertsmarkt op de Vismarkt?

@Jokke op zen..... dat geval op de Vismarkt was dat niet eerder een schertsmarkt?:-)

@aNoniem 7 (niet gecontroleerd): er was in ieder geval iets te drinken en/of te eten te krijgen, en men kon er zich ook opwarmen!

Da zen voage veu pase waa goale mè afkomt zeune. Kammeraad Henning, e kartoentje mescheenst.

Jokke, die op de vismarkt werd door de cafébazen/handelaren georganiseerd. Maar aangezien er meer en meer njet zeggen - indertijd kloeg Kroket daar ook al over, en uw naamgenoot nu van t zelfde - wordt er daar almaar minder georganiseerd .... 

@G.L.: waarom mag er niet nagedacht worden over de toekomst? Anders en beter mag dat niet?

Uw partij is zich toch ook aan het bezinnen over haar laatste schitterende resultaten, of niet? 

@Kathinka (ook al niet gecontroleerd): in de Lindenpoort was er dit jaar ook niks te doen: moest men die kunnen kittelen samen met de horeca op Drabstraat en Melaan dan had men een prettig parcours en zouden de twijfelaars van de  Vismarkt wel rap wakker zijn 

er is al genoeg controle Jokke, laat mij maar 'niet gecontroleerd' :-)