De eindejaarsvraagjes (1)

met categorie:  

(foto's: Jan Smets)

2012 strompelt naar zijn einde.  Maar voordat we het nieuwe jaar knallend inzetten, blikken we even terug op het-bijna-voorbije...  Ik stelde een trits heel diverse Maneblussers enkele eindejaarsvraagjes - nét zoals vorig jaar.  Deze Mechelaars bijten de spits af...

1.  Wat was voor jou het meest memorabele of leukste Mechelen-moment?

2.  Wat was voor jou anderzijds het ergerlijkste of verdrietigste feit...?

3.  Wie was voor jou de Mechelaar (of vereniging) van het jaar?

4.  Wat wens je Mechelen en de Mechelaars toe voor 2013?

 

 

 

   Geert Clerbout

 

Ik ben 27 jaar, programmamedewerker VRT/Canvas, en woon sinds 4 jaar in het centrum van Mechelen (voorheen Hombeek).  Ik ben auteur van 'Oorlog aan de Dijle.  Mechelen tijdens de Eerste Wereldoorlog'.

 

1.  Voor mij persoonlijk was dit het uitkomen van mijn boek over Mechelen in de Eerste Wereldoorlog.  Het heeft mij verbaasd hoeveel mensen daar enorm positief op hebben gereageerd.  Voor Mechelen denk ik dat het belangrijkste moment van 2012 de opening van het vernieuwde Dossin-museum was.  De stad heeft zich daarmee - volgens mij -internationaal echt op de kaart gezet van het toerisme; en dan nog met een museum dat iedereen herinnert aan de Holocaust en zich verder richt op het thema van de mensenrechten. Ik denk dat we nu -nu zo stilaan duidelijk wordt dat de twintigste eeuw wel eens als de Age of Genocide in de geschiedenisboeken zou kunnen terechtkomen - nog niet beseffen hoe'n onwaarschijnlijk topmuseum dit is - op internationaal niveau.

2.  We kunnen er niet omheen dat de politie een aantal keer geblunderd heeft, met als exponent het fameuse trappenincident aan de Petrus en Pauluskerk.  Jammer om te zien hoe een absolute minderheid van het korps er toch voor blijft zorgen dat de politie in Mechelen met een slecht imago blijft kampen.

3. Niet speciaal dit jaar, maar ik kies voor Eddy Mariën, de stadsbeiaardier.  Hoe zalig is het wakker te worden door het geluid van de beiaard?  Geregeld worden wij Mechelaars uit het niets verrast op een klein concert vanuit de toren en daarom alleen wil ik hem de Mechelaar van het jaar maken.  Ons beiaardgeluid geeft de stad toch iets unieks.

4.  In de eerste plaats een fantastische gezondheid, en in de tweede plaats een nog autoluwere binnenstad.

 

 

   Erica Domhof

 

Ik ben 55 jaar, van het vrouwelijk geslacht en woonachtig te Muizen.  Ik ben werkzaam als opvoedster en redelijk verknocht aan Mechelen omwille van zijn ligging, zijn leuke binnenstad vol leuke winkels en horecazaken en ook het historisch patrimonium is niet te versmaden.  Ik heb onlangs de Spaanse wandeling nog meegedaan, en men leert nog altijd wat nieuws bij.

 

1.  Het meest memorabele vond ik de opening van het nieuw Holocaustmuseum aan de Dossinkazerne.

2.  Het meest ergelijke vond ik de discussie na de verkiezingen tussen SPa en N-VA over het al dan niet gepraat te hebben om samen coalitie te vormen.  Wie heeft gelijk?  Wie heeft gelogen?  Dit komt de geloofwaardigheid van sommigen in de politiek niet ten goede en ondermijnt het vertrouwen nogmaals van de kiezer.

3.  Liliane Stijnen, of beter gekend als 'Rosalie Niemand'.  Ik heb nog altijd een boon en respect voor haar omwille van haar niet aflatende strijd tegen bepaalde achterhaalde instanties en omdat ze zeer moedig door het leven stapt...

4.  Dat alle Mechelaars koning auto wat minder zullen aanbidden, en opteren voor een autoluwe binnenstad.  En daarom wens ik ons allen een uitgebreider busnet toe.

 

 

   Wim Verreydt

 

Ik ben een 54-jarige Mechelaar.  Ik ben actief in de wijkraad Tervuursesteenweg en in de Mechelse Amnesty Internationalgroep....

 

1.  De Newtopiatentoonstelling met de feeërieke licht-en luchtshow op de Grote Markt als meest in het oog springende opener op 1 september, én de opening van het nieuwe museum.

2.  Niet specifiek dit jaar, maar iets van alle tijden: ondanks de inspanningen van de stad om Mechelen proper te houden, zijn er jammer genoeg nog steeds Mechelaars die niet schijnen te beseffen dat elke Mechelaar zijn steentje moet bijdragen, en dus geen papiertjes, sigarettenpeukjes, lege blikjes, hondenpoep,... op het openbaar domein moet wegwerpen, of achterlaten.  Met de hulp van iedereen zou Mechelen op een goedkopere manier proper(der) kunnen zijn.

3.  Jan Van Gils -als gespreksleider van de wijkraad en vrijwiliger elders (parochie) is hij één van de gezichten die symbool staat voor de geëngageerde Mechelaar.

4.  Op de eerste plaats: een goede gezondheid, en verder: dat de Mechelaars even trots of nog trotser mogen zijn op (KV) Mechelen...

 

 

   Kevin Polfliet

 

Ik ben Kevin en 35 jaar.  Ik ben communicatieverantwoordelijke bij Waterwegen en Zeekanaal NV (beheerder van o.m. Dijle en Vaart) en gids in het Fort van Breedonk, dat z'n kampcommandant deelde met Kazerne Dossin.  Vand kindsaf regelmatig op bezoek, én student in Mechelen; maar sinds twee jaar fiere 'nieuwe Mechelaar'  en lid van de Wijkraad Centrum.

 

1.  Moeilijke keuze.  Elke dag in Mechelen heeft iets moois in petto.  Bijzonder bijgebleven is de 'Piknik Botanik' die we in juni met onze wijkraad organiseerden.  Met beperkte middelen wisten we er toch weer enkele honderden mensen samen te brengen om gezellig te eten en te drinken in het mooie groene kader van de Kruidtuin.  Ook op dergelijke bescheiden gelegenheden voel je dat onze stad echt leeft.

2.  Het 'boterhammenincident' en de erop volgende 'actie' op de trappen van de Sint-Pieter-en Pauluskerk.  Ik begrijp niet waarom sommige mensen er een probleem mee hebben om eenvoudige regels te volgen.  Zeker als die regels bestemd zijn om de veiligheid en de leefbaarheid in de stad te bewaren.  Zie ook het negeren van de zone 30 of het wildparkeren.  Verdraagzaamheid is een mooie deugd, maar zonder duidelijke afspraken die voor iedereen gelden, bouw je geen samenleving op.

3.  Ik maak nu bijna twee jaar deel uit van de Wijkraad Centrum en als ik daar in die korte tijd één ding geleerd heb, is het dat in een samenleving het individueel en algemeen belang vaak botsen.  Ik geef dan ook graag een pluim aan allen die zich (onder meer) in wijk-en dorpsraden inzetten om dat evenwicht te bewaren.  Met een speciale vermelding voor onze eigen voorzitster Marina Mariën, die tien jaar geleden al mee aan de wieg stond van de wijkraden in Mechelen, en zich hard blijft inzetten voor meer en betere burgerparticipatie in onze stad.

4.  Aan onze stad: dat ze altijd de charme van een dorp kan bewaren, en aan de Mechelaars: geluk, gezondheid en veel liefde voor hun stad en voor elkaar!

 

 

   Maria De Loose

 

In ben 51 jaar, woon in het centrum en ben onthaalmoeder.  Verder ben ik heel actief in het verenigingsleven...

 

1.  Er zijn zoveel toffe momenten in Mechelen, die allemaal wel een bijzonder plaatske innemen.  Maar bij mij steekt er niet veel écht uit.  Of: misschien toch eentje: zingen voor het klimaat!

2.  De invoering van de enkel-richting en de overlast ten gevolge daarvan in onze straat.  Maar ook de gas-boete en wat nog erger was: de reactie daarop met nog minder respect dan de boete voor de jongens op zich.

3.  Iedereen doet zijn best op elk zijn gebied, en voor mij zijn er geen uitstekers.

4.  Een jaar met veel verdraagzaamheid op elk gebied, met vele leuke evenementen voor groot en klein, waar we als Mechelaar fier op kunnen zijn!

 

 

   Jodi Van Gaens

 

Ik ben Jodi - midden de twintig, en woonde tot voor kort in Battel, en nu in de wijk Leuvensesteenweg.  Ik ben betrokken bij jeugdhuis Joppe.

 

1.  Bart Cannaerts en zijn try-out in de Metteko.

2.  De verkiezingen (aanloop en resultaat), en het feit dat een gigantische financiële put niet belangrijk is voor de Mechelaars, noch de politici.  En dat ondanks mooie woorden morgen de generaties die volgen, zwaar betalen voor de gigantische, overdreven investeringen in uiterlijk vertoon van de stad.  Ongelooflijk.    Maar ook het niet doorgaan van een politiek debat dat van onderuit zou worden georganiseerd, door 'concurrentie' vanuit de Jeugddienst.  En dan is er van dat laatste uiteindelijk niets gekomen...

3.  Jeugdhuis Doema en hun vernieuwde poging om het jeugdwerk aldaar, ondanks alle problemen (praktisch, burenlast, etc...) een nieuwe prachtige doorstart te geven.  Met nadruk op creativiteit en jeugdinzet, ondanks het feit dat hun beroepskracht moest vertrekken.

4.  Een menselijke stad zonder onnodige menselijke opofferingen voor personeel en inwoners, zodat die niet moeten opdraaien voor de publieke grootheidswaanzin (Mechelen naar 100 000 inwoners, jonge gezinnen aantrekken en ondertussen zijn de huurprijzen voor de Mechelaar al zo zwaar) en de overbodige investeringen.

 

 

   Koen Cosaert

 

Ik ben Koen Cosaert - afkomstig uit Kortrijk.  Nu ben ik de directeur van de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn.  Ik ben vijftiger.

 

1.  De fijnste dag in 2012 was natuurlijk de Internationale Jeugdbeiaardwedstrijd op 21 april in het kader van de viering van de 150ste verjaardag van Jef Denyn.  Meteen was deze wedstrijd voor jonge beiaardiers een primeur in de beiaardgeschiedenis.

2.  De meest verdrietige dag kan ik moeilijk aanstippen.  Maar voor mij is dit duidelijk iedere dag dat mensen moesten omkomen door geweld.

3.  Mechelaar van het jaar is duidelijk Jef Denyn.  Al loopt hij niet meer in levende lijve door de straten van de stad: toch is hij nog steeds in Mechelen aanwezig.  71 jaar na zijn overlijden drukt hij nog steeds zijn stempel op het culturele leven in Mechelen.  Straf!!  Je moet het maar doen.

4.  De Mechelaars wens ik onderlinge verstandhouding toe en een wederzijds begrip en waardering.

 

 

 

Jan, antwoord je zelf ook eens op deze vraajes? :)

goed ID zou gimycko zeggen

@ Malenie : Inderdaad.

;-)

Goed idee!  Ik beloof dat ik mijn vraagjes zal 'oplossen' in het laatste deeltje, en niet alleen anderen 'lastig' val met mijn 'indiscreet' gevraag...   ;-)   Nog even dus...

en mogen onze beste bloggers of lezers deze vragen of een enkele ook beantwoorden?

@ Stanne : We willen niks anders.  Dus...

1. Wat was voor jou het meest memorabele of leukste Mechelen-moment ?

2. Wat was voor jou anderzijds het ergerlijkste of verdrietigste feit ?

3. Wie was voor jou de Mechelaar (of vereniging) van het jaar ?

4. Wat wens je Mechelen en de Mechelaars toe voor 2013 ?

wel ik wacht niet tot de vragen gesteld worden:

1)het leukste moment was Klassiek in de Botaniek, spijtig van het miezerweer

2)het ergerlijkste het gedoe rond de verkiezingen

3)de mannen van de reinigingsdienst ofte de vuilkar en de groepjes reinigers in de stad.

Ondankbar werk dat niet altijd gewaardeerd wordt. Bij dezen: merci mannen.

4) Een paar serieuze botienen om niet te vallen in het stad

een fiets met vering in zadel en voorvork met sneeuwbanden voor een goede grip op het wegdek

een minder ingewikkelde busroute, want die pendel dat is maar zo zo.

een fijne stad om in te leven 

1 newtopia vond ik echt wel intressant. + enkele kersverse ouders

2 we bellen u wel (voor werk) nochtans ondernemers genoeg hier

3 elke mechelaar of vereniging die je nu ziet maar in pakweg maart niet te horen krijgt, solidariteit is altijd aanwezig. soms minder bekend altijd welkom voor zovele !!!

4 een glimlach

en @ elke blogger en lezer voor we het lezen in elk dagblab of den humo  wat zijn jou antwooren

 

Nu we aan de eindejaarsvraagjes zitten wil dat zeggen dat we terugblikken op het oude jaar en uitkijken naar het nieuwe jaar.

Maar... gaan we dat nieuwe jaar wel halen ?  Want de Maya-kalender loopt af.

Voor zij, die geloven in het einde van de wereld (en Mechelen), kunnen beter niet kijken, want... de eerste voortekenen zijn al te zien in Mechelen.

cyclusen of cyclossen ff een paar toerkes en kijk

ze vragen achter trema s en dubbele pu8nten

 

we kunnen de aarde niet stoppe zo ook niet vertragen alleen versnellen of haar gang laten gaan ( als de aarde vrouwellijk is)

 

wat wens jij de mechelaar toe 4