Drie zussen schrijven samen één historische roman

met categorie:  

(foto: Jan Smets - twee van de drie zussen: Geertrui en Veerle Bervoets in De Zondvloed)

Veerle Bervoets woont al jaar en dag in Muizen.  Samen met haar twee zussen schreef ze de historische roman 'Sluiers over Bourgondië".  En het feit dat drie zussen samen aan éénzelfde boek werkten, mag gerust héél uniek genoemd worden.  Je had in de 19de eeuw wel de schrijvende zussen Brönte - maar samen een roman uitbrengen: nee, da's toch wel een bijzonder gegeven.  Ze brachten het voor mekaar: voor de tweede keer reeds: Veerle, Geertrui en Katelijne nemen ons mee naar de Bourgondische tijd: een wervelende reis vol intriges en spanning...  Deze namiddag had ik een aangename babbel met twee van de zussen Bervoets.  Alleen Katelijne kon er jammer genoeg niet bij zijn.  Maar geen nood: Veerle en Geertrui vertellen met hun beiden wel honderduit over het tot standkomen van het boek, dat van oktober uit is, maar zondag aan  Mechelen wordt voorgesteld in 'De Zondvloed' - de bekende boekhandel in de OLV-straat...

Ze zijn niet aan hun proefstuk toe.  Een paar jaar geleden publiceerden ze hun eerste werk: 'Maison Close'.   Geertrui vertelt hoe deze debuutroman het levenslicht zag...

 

Het begon allemaal een tikkeltje eigenaardig.  Ik kwam regelmatig in Parijs, en daar kwam ik toevallig in een historisch huis uit de negentiende eeuw.  Toen ik er over de drempel kwam kreeg ik echt kippenvel.  In dit huis had zich heel wat afgespeeld.  Ik droomde er ook van.  Het huis was ooit een luxebordeel...  Ik vertelde er mijn zussen over.  Ook zij droomden later van dit huis...  We zijn beginnen doorborduren op deze dromen...  Samen zijn we beginnen schrijven - los van mekaar...  Een verhaal ontstond.  We associeerden zich elk met een personage, en die levens begonnen zich met mekaar te vervlechten...  Zo onstond een roman...

 

 

De roman werd uitgegeven en kreeg best veel media-aandacht.  Het was immers uniek dat drie zussen samen aan één boek schreven.  Hier en daar zijn er wel schrijvende koppels - maar dit ...  De verkoop van de eerste druk liep als een trein en het boek kreeg goeie kritieken.  De zussen Bervoets waren gelanceerd.  Met hun tweede roman bevestigen ze hun schrijverstalent.

 

 

Nochtans hadden ze nooit schrijversambitie.  Hun beroepsleven speelt zich op andere terreinen af.  Geertrui is muzikante, en heeft een praktijk als psychotherapeute.  Veerle legt zich toe op helende lichaamsverzorging in 'Vrouwenmantel', en Katelijne werkt in 'Passwerk' - een bedrijf voor mensen met autismespectrumstoornissen.  En samen hebben ze nog een andere passie.  Ze hebben een kamerkoor met acht vrouwen.  Ze brachten onlangs nog een CD uit:  www.shilana.be

 

  (foto: Veerle Bervoets)

 

Schrijven is nog nét wat anders.  Met 'sluiers over Bourgondië" verweven hun levens en dat van hun personages zich weer eens met mekaar.  De roman speelt zich af in de Bourgondische tijd - nét voordat Mechelen een hoofdrol kreeg in deze boeiende periode.  Het verhaal is te situeren tussen 1447 en 1450 - toen hertog Filips de Goede de scepter zwaaide.  Plaats van het gebeuren: Brugge, maar ook Broekzele (de vroegere naam van Brussel), en de Franse steden Hesdin en Rijsel.  Veel over het verhaal wil ik niet verklappen, maar de grote lijnen wil ik wel meegeven.  Een theatergezelschap uit Perugia komt op uitnodiging van de hertog naar zijn hof in Brugge om er het feest van de Orde van het Gulden Vlies op te luisteren.  Bella hoort bij dit gezelschap, en maakt kennis met Marie-Ange en Catharina - twee bastaarddochters van Filips.  Marie-Ange is bovendien een nicht van de Franse koning. Ze leert Bella de beginselen van de Bourgondische muziek.  Maar dan komt de hertog zélf in de ban van Bella... Het is het begin van een opeenstapeling van intriges, jaloezie...

 

Twee heel verschillende werelden komen daar in Brugge met mekaar in contact.  De Bourgondische edelen kijken naar de theatermensen zo'n beetje als naar 'wilden'.  Ook al is dit gezelschap misschien nog het best te vergelijken met het hedendaagse Cirque du Soleil.  Ieder van ons associeerde zich met een hoofdpersonage.  Zo is Veerle Bella,  en zijn Katelijne en ik Marie-Ange en Catharina.  Net zoals in onze eerste roman zijn we los van mekaar beginnen schrijven.  Toch is er een vlotte overgang tussen die delen die we apart schreven.  Er is geen stijlbreuk.  Eén keer per week kwamen we samen tijdens dit schrijfproces, en lazen mekaar dan onze hoofdstukken voor.  Verder hielden we contact met mekaar via skype. Ook speelden we in toneeltjes scènes na als we wat strop zaten.  Er is dan ook geen duchtige eindregie nodig om tot het boek te komen.  Alles past als een puzzel in mekaar.

 

Er werd natuurlijk heel wat opzoekingswerk gedaan - vooral in de erfgoedbibliotheek.  Hiervoor kregen ze ook wel hulp van hun vader, die licenciaat geschiedenis is.

 

Hij heeft ons heel erg geholpen.  Maar onze boeken leest hij niet.  Of nog niet.  Hij herkent ons heel erg in de personages, en is er té emotioneel bij betrokken.  Naast vader heeft ook onze moeder haar steentje bijgedragen.  Zij was vroeger onderwijzeres, en kan erg goed tekenen.  Ze heeft knappe illustraties gemaakt: een soort van fijne minaturen.  Het was leuk zo te kunnen samenwerken.  Als zussen is onze  al sterke band nog véél sterker geworden.  Er mag dan al eens een meningsverschil zijn: die band is onverbreekbaar geworden.

 

Het boek dat in oktober van de drukpers rolde, werd al in Brugge voorgesteld.  Niet zo eigenaardig: hier speelt het verhaal zich grotendeels af.  De zussen signeerden ook op de boekenbeurs.  Nu is Mechelen aan de beurt.  Zondagmorgen wordt 'Sluiers over Bourgondië' gepresenteerd in De Zondvloed.  Iedereen die dat wenst is er welkom om half 11.  Muizenaar en Natuurpunt-man, Bert Delanoeije - die schoonbroer is van Veerle, zal hen interviewen.  Mogelijk ook Bert de Vroey, VRT-journalist, en een andere schoonbroer van Veerle Bervoets.  Inkom is gratis.  Het boek dat uitgegeven werd bij Linkeroever Hautekiet, wordt verkocht voor de prijs van 19,90 euro.  De schrijvende zussen zullen er ook signeren.

 

 

De kritieken zijn al erg lovend.  Het boek blijft lang nawerken bij de lezers, en zij kunnen zich echt inleven in de personages.  'Sluiers over Bourgondië' laat zich in één ruk uitlezen.

 

De roman gaat ook in op de oorspronkelijk betekenis van het Gulden Vlies.  Zo wordt een link gelegd met de Griekse mythe van Jason en de Argonauten die op zoek gingen naar dit vlies...  Er zit dus héél wat verrassends in dit boek.  We hebben er zo'n twee jaar aan gewerkt.  Nu is het dus af.  Het was een intens proces, en we zijn toch wat opgelucht nu.

 

Ik bewonder de cover en blader door het boek...  Als liefhebber weet ik dat het binnenkort in mijn boodschappenmandje zal liggen, of...dat ik het me cadeau geef voor de feestdagen... Wie niet weet waar zondagmorgen naar toe te gaan: één adres: de Zondvloed!