Contact familie Geudens

met categorie:  

Omdat ik op tamelijk geregelde basis e-mails over Geudens' werk ontvang, had ik graag geweten op welke manier ik de familie kan bereiken. Mechelen Mapt stond er vroeger mee in contact, maar dat was vóór ik de website overnam.

Wie wel weet hoe ik de familie Geudens kan bereiken, ben ik eeuwig dankbaar. Scheelt een hoop klasseerwerk in de mailbox van Mechelen Mapt.

Schrijf naar:

henning@mapt.be

of contacteer mij via het gebruikerscontactformulier.

Hier een niet-zo-direct-gekende tekening van Albert Geudens dat de Hanswijkprocessie voorstelt waarin ook Kardinaal Mercier in meeloopt.

Albert Geudens

Iemand een idee uit welk jaar deze weergave zou kunnen zijn ?

Misschien kan iemand het afleiden uit het mogelijke (? soldaten)uniform dat de persoon rechts draagt.

Gym: misschien net na de eerste weereldoorlog als dank voor de wapenstilstand?

Dit beeld is volgens mijn bescheiden mening van voor 1940.

@ Marc1 :

Albert Geudens was van 1869.  Dus in 1918 was hij 49 jaar oud.  En Mercier stierf in 1926.

Dus denk ik dat ge er niet ver naast zult zitten.

Wat ik op de tekening, geplaatst door  Gimycko zie, is de gedragen Relikwiekast van

de Heilige Rumoldus. Op 19 juni 1919 om 9.15 kwam deze terug van Antwerpen naar

Mechelen tot aan de St. Katelijnepoort . De Relikwiekast werd voorafgegaan door talloze

verenigingen, hoogwaardigheidsbekleders, en een grote menigte gelovigen.

Indien dit de afgebeelde tekening is, kan men er zeker een datum bijplaatsen:

19 juni 1919 (voormiddag)

 

@ Willy : Bedankt.  We zijn weeral wat wijzer geworden.

:-)

De uniformen zijn pre-WO1. De persoon links vooraan draagt een overjas voor de infanterie. De persoon naast hem draagt de dolman voor de cavalerie (met de tressen op de borst). De saluerende soldaat rechts draagt de overjas en het 'schuitje' van de cavalerie. Deze unifomen werden post-WO1 niet meer gedragen, dus tenzij de voorstelling een artistieke vrijheid van de kunstenaar is, was dit niet in 1919.

groeten,

Bert

@ Bert VG :

Blijkbaar speelde de Cavalerie nog wel een rol in de Eerste Wereldoorlog (zie ook Ulaan).

Als dit tafereel inderdaad uit 1919 zou zijn, dan wil dat zeggen dat de cavaleristen misschien hun (gala)uniform hadden aangetrokken voor deze speciale gelegenheid.

Cavalerie bestaat vandaag zelfs nog, alleen rijden ze niet meer op paarden ;)

Deze uniformen werden in de eerste maanden van WO1 afgevoerd wegens niet meer geschikt voor de moderne oorlogvoering. Later zouden ze opnieuw her en der als traditie-uniform bij plechtigheden gebruikt worden: o.a. bij de eeuwfeesten in 1930 naar aanleiding van 100 jaar België. Maar in 1919 zal dat zeker nog niet gebeurd zijn: men zal toen het moderne kaki-uniform verkozen hebben waarin de oorlog tenslotte gewonnen was.

Volgens mij toont deze tekening dus ofwel een tafereel pre-1914 ofwel was het een niet-aanwezige en slecht-geïnformeerde kunstenaar.

We hebben hier duidelijk een kenner !

:-)

En dan mogen we wel eens doorvragen.  Zulke uniformen zullen zeker op de slagvelden van Napoleon zijn gedragen.  Maar zo ver wil ik zelfs niet eens teruggaan.  Daarom de vorige oorlog : de Frans-Duitse Oorlog van 1870 (oftewel Warfare Old School).

Hier was de Belgische Staat niet bij betrokken, maar waren daar Mechelaars bij ?  Misschien als betaalde huurlingen die gewoon het avontuur opzochten ?

Naast het militaire op de bovenstaande prent, hebt ge natuurlijk ook het religieuze (processie, kardinaal Mercier, enz.)  Nog zo een geschiedenis waar het laatste woord niet van is neergepend.

Onlangs volgde ik de razend spannende en excellent gemaakte reeks "God in de Lage Landen" van de EO.  En dan vroeg ik me af of er over dat onderwerp al een naslagwerk bestaat.  Ik bedoel ne "God in Mechelen" of zoiets.

Want met al die religieuzen die hier in Mechelen, door de eeuwen heen, over mekanders voeten liepen (van beggaarden en begijntjes, over nonnen, paters, broeders, (gasthuis)zusters, capucijnen, predikheren, augustijnen, dalscholieren, kardinalen, arme en rijke klaren, enz) moet het hier een echt zootje geweest zijn.  Smijt daar nog een pak hageprekers en beeldstormers bij en de verwarring is compleet.

Dus als Geert Clerbout nog eens een onderwerp zoekt, dan zal ik ook dat boek zeker kopen !

;-)