TuesdayAfteR8 speelt pannen van dak voor De Sprankel en den-8-vlinder

         

   

(foto's: Jan Smets - Ivan Pecnik, en twee vd. groepsleden: David Pithie en Guido Scheers)

De pannen van het dak spelen! : dat zullen ze zeker doen!  De Mechelse band TuesdayAfteR8 die op een paar jaar tijd razend populair geworden is in onze Dijlestad (én ver daarbuiten), toont dat ze ook een groot hart heeft.  Want... Op 30 november en 1 december zullen zij optreden in Moonbeat in de Oude Brusselsestraat.  De integrale opbrengst  gaat naar de Mechelse BULO-scholen, De Sprankel en den-8-vlinder.  Peter en gastheer van dit benefietoptreden is Ivan Pecnik, die voor TV-kijkend Vlaanderen bekend is van onderandere 'Tegen de sterren op', 'Clan' en 'Deadline 14/10'...

(foto: TuesdayAfteR8)

Laat het ons vriendelijk stellen: de bandleden zijn nét iets ouder dan een aantal van hun muzikale collega's...   Maar dat doet niet af aan hun kwaliteit.  Integendeel;  Het talent is gerijpt.  Ze staan zelfverzekerd op de planken en brengen een repertoire om stilaan 'U' tegen te zeggen.

 

Ze leerden mekaar ooit kennen in jeugdhuis Joko aan de Tervuursesteenweg, in de Hanswijkenhoek.  In 1991 begonnen de vrienden muziek te maken.  Want daarvoor hadden ze een gedeelde passie.  Meestal oefenden ze op dinsdag na acht uur.  Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat dit gegeven de inspiratie leverde voor hun groepsnaam.  Maar toen de vrienden ouder werden, begonnen andere dingen meer van hun tijd te vragen.  Ze werden 'werkmens', echtgenoot en/of papa...  Het duurde dan ook niet lang of ze stopten met muziek maken...  Tot: 2007 - zo'n elf jaar later.  De voormalige jeugdvrienden vonden mekaar terug.  Opnieuw werd TuesdayAfter8 boven de doopvont gehouden. En: met succes!

 

Gitarist David Pithie was zélf liedjesteksten beginnen schrijven.  Bij een optreden was er in het publiek een regisseur aanwezig die het nummer 'Ancient Lullaby' wilde gebruiken in zijn montage voor het VTM-programma 'Hella Goodbye'.   Daarom besloot de groep de song op single uit te brengen.  Het nummer kreeg veel positeve respons.  Op Radio 1 werd de single zelfs uitgekozen als selectie van de week, en ook op RTL Frankrijk viel het nummer op.  Het gaf de groepsleden moed m verder te doen.  De groep werd uitgebreid met twee strijkers.

 

Het repertoire van TuesdayAfteR8 bestaat nu volledig uit eigen werk, waar de akoestische instrumenten en de samenzang een perfect huwelijk aangaan met de elektrische gitaren.  Onder eigen beheer werd een EPO uitgebracht: 'Days Like These'.

 

De optredens bleven niet uit.  Niet hier, en ook niet aan de andere kant van de taalgrens.  En dit laatste is niet zo verwonderlijk daar RTL Frankrijk regelmatig een nummer uit de EP draait..  De groep werd  vorig jaar zelfs uitgenodigd in een programma over de Belgische muziekscène naast Arno, Selah Sue, An Pierlé, Puggy en Machiavel! 

(optreden in de spiegeltent op de Grote Markt: David Pithie, Guido Scheers en Carl Van den Broeck...  -  Foto TuesdayAfteR8)

 

Het succes is de groep niet naar het hoofd gestegen - ondanks het succes, de vele optredens en de groeiende schare fans.  Regelmatig treden ze op voor het goede doel.  Zo stonden ze al op de planken voor 'Music For Life',  op 'Vis-Pop' en op een benefiet voor de scouts van Parsival.

 

 ( Carl Van den Broeck)

 

Zo groeide het idee om ook eens iets te doen voor de Mechelse BULO-scholen.  Niet zo verwonderlijk als je weet dat de vriendin van zanger Carl Van den Broeck - Ineke Simons - er werkt als logopediste, en dat violiste Jo Beullens les geeft in type 8.  Het idee kreeg vorm, en nu is het dan bijna zover.

 

 (Jo Beullens - foto's TuesdayAfteR8)

 

Bij het optreden op Vis-Pop leerden ze Ivan Pecnik beter kennen...

 

             (foto: Jan Smets)

 

Ik heb iets met Mechelen.  Veel vrienden wonen hier, en ook nog schoonfamilie.  Ook heb ik al regelmatig meegedaan in producties van Figurentheater De Maan en 't Arsenaal.  Op Vis-Pop presenteerde ik.  Ik leerde daar de groep kennen, en vond dat ze fantastische muziek maakten.  Ze kwamen naar me toe met de vraag of ik ook aan  hun geplande benefietoptreden wou meewerken als presentator.  Dat sprak me wel aan.  Ik zet me graag in voor het goede doel.  Ik zei dan ook 'ja' op de vraag...  In een 'vorig leven' was ik regent - dus ik heb wel iets met het onderwijs.  Deze basisscholen van het buitengewoon onderwijs leveren mooi werk.  Knap hoe ze gedreven bezig zijn met kinderen die speciale aandacht nodig hebben...

 

De Sprankel is gevestigd nabij de Libertuskerk op Nekkerspoel.  De school biedt type  1 en type 2 aan.  Den-8-vlinder  die in de naaste buurt gevestigd is, zorgt voor kinderen met een leerachterstand: type 8.  De scholen tellen 150 en 110 leerlingen.  Een kind kan starten in het Buitengewoon Kleuteronderwijs vanaf 2,5 jaar.  Het Buitengewoon Lager Onderwijs is er voor jongens en meisjes van 6 jaar tot 13 jaar met mogelijkheid tot verlenging tot 15 jaar.  In deze twee scholen wordt elk kind opgevangen en begeleid volgens eigen noden.  Elke afdeling heeft z'n specifieke manier van werken.  Maar steeds wordt wel van het kind zelf vertokken.  Ook kinderen met autisme krijgen speciale aandacht en begeleiding.

 

De directie van de scholen, Veerle Van der Auwera (den-8-vlinder) en Marijke Vanroy (de Sprankel) zijn héél tevreden met het geplande benefiet.  En dat laten ze blijken op de persvoorstelling, die tot in de puntjes is verzorgd door Bea De Clercq die de groepsleden kent vanuit haar jeugdjaren en nu de enthousiaste 'PR-madam' is van de groep.

 

(foto: Jan Smets - Guido Scheers, Marijke Vanroy, Ivan Pecnik, Veerle Van der Auwera en David Pithie...)

 

Ik vraag aan Ivan wat zijn verrassingsact dan wel mag zijn...  Hij grapt:

 

Ik breng een act met pluimen en danseressen!  Nee - alle gekheid op een stokje: de groep brengt zo'n goeie muziek dat je je zeker zal amuseren, en met een goed gevoel naar huis zal terugkeren. 

 

Het voorprogramma zal worden verzorgd door Bart Mertens http://www.bmjazz.be   Hij is een multi-getalenteerde zanger, pianist, componist en songwriter die binnenkort zijn eerste album zal uitbrengen.  In zijn muziek herken je verschillende invloeden, zoals jazz, blues en latin.

 

De opbrengst van de benefietconcerten gaat integraal naar de twee scholen.  Die willen er onder andere de speelpleinen mee opwaarderen met schaduwrijke oases door middel van aanplanting van bomen en overkappingen.  Ook de inrichting van de speelhoeken met speciale aandacht voor kinderen met autisme wil men aanpakken met het bekomen geld.

 

(foto's: Jan Smets.  Links David Pithie die sommigen misschien wel herkennen als gedragstrainer voor honden uit het VTM-programma 'Het zal je hond maar wezen')

 

TuesdayafteR8 waarvan niet alle bandleden aanwezig konden zijn op de persvoorstelling, hoopt op tweemaal een uitverkochte zaal en op sponsors die willen toehappen.

Carl van den Broeck vocals, David Pithie acc.lead guitar, backing vocals, Guido Scheers acc.rythm guitar, Sean Pithie elec.guitars, Wim Scheers bass, backing vocals, Tom Bogaerts drums, Lieve Van Look cello en Jo Beullens viool.

 

Kaarten aan 10 euro zijn te bestellen via benefiet@tuesdayafter8.be  , bij de scholen of bij de bandleden.  Er wordt opgetreden op vrijdagavond 30 november en op zaterdag 1 december in Moonbeat in de Oude Brusselstraat.  Deuren gaan open om 19u30.

 

www.tuesdayafter8.be

info@tuesdayafter8.be

+32(0)475 31 97 81   (Guido Scheers)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Mechelse pop-rock formatie TuesdayAfter8 overhandigde een cheque van 2052Euro aan de directies van de BuLOscholen 'De Sprankel' en 'Den-8-vlinder'.  In december vorig jaar organiseerde de groep 2 benefiet-optredens.  Twee dagen na elkaar was zaal Moonbeat uitverkocht.  Daarom kon nu dit mooie bedrag overgeleverd worden.  De opbrengst zal voor De Sprankel gebruikt worden om schaduwpartijen aan te brengen op de speelplaats, en Den8-vlinder zal de versleten laptops voor dyslectische kinderen vervangen.

Op de foto: de directrides van beide scholen en Carl Van den Broeck en Guido Scheers van TuesdayAfteR8.