't Gaat spoken in Mechelen!

met categorie:  

    

(foto's: Jan Smets)

Het geheimzinnige spook dat al maanden rondwaart op Facebook en half Mechelen nieuwsgierig wist te maken naar z'n ware identiteit, is... ontmaskerd.  Of toch niet?  Wie weet?  Wat wél geweten is, is het feit dat er binnenkort weer een onvervalste Mechelse revue op de planken zal gebracht worden.  Ouderwetse charme en nostalgie, verpakt in een hedendaags kleedje: Complexloos plezier voor élke onvervalste Maneblusser - jong of oud - zal te beleven vallen in onze Stadsschouwburg in het weekend van 15 en 16 december.  't Zal spoken in Mechelen.  En nog niet weinig...

Want het is zo dat Malinplansjee voor de vijfde keer een revue brengt, onder de spannende titel: 'Het Spook van den toren'.  Op de affiche staan de bekende namen van acteur Arhur Reynders, muzikant Jo Swinnen en regisseur Marc PeetersNite Spirit belooft de pannen van het dak te spelen...

 

Daar wil ik het fijne van weten, en ik neem contact op met Jo Swinnen!

                           

 

Ja, dit wordt weer een revue in de stijl van de vorige edities!  Het is reeds onze vijfde keer dat we zoiets in mekaar boksen met malinplanjsee.  Dus, eigenlijk is het een klein jubileum.  Vijf revues op zeven jaar tijd: het kan al tellen!  Jong en oud zullen aan hun trekken komen.  Het wordt een wervelend gebeuren met sketches, muziek en videoclips.... Compleet oep z'n Mechels!

 

Arthur Reynders is er wéér bij.  Maar één keer heeft hij niet meegedaan.  De man die ondermeer bekendheid verwierf als 'Arthur' in het VTM-programma Schuifaf,  is een vaste waarde.  Jo Swinnen (°1962) , die we niet moeten voorstellen aan de Mechelaars schreef alle teksten.  Ook het 'verhaal' is een idee van Jo.  Maar voor de regie zorgt een Duffelaar: de bekende acteur Marc Peeters (1953).  Velen kennen hem waarschijnlijk van het kleine scherm.

 

Marc is een goeie vriend van mij.  Vijfentwintig jaar lang regisseerde hij de shows van de Nieuwe Snaar.  Maar nu deze groep hiermee gestopt is, kwam er wel wat tijd vrij.  Graag wou hij 'het Spook van de Toren' regisseren.  Daar ben ik blij mee. 

 

                                                   

 

'Het Spook van de toren' bevat allemaal nieuwe Mechelse liedjes, die populaire meezingers beloven te worden. 

 

De muziek is in de eerste plaats geschreven voor de revue natuurlijk.  Maar misschien pikken we later wel 'iets' op voor een een cd of zo...  We zien nog wel wat het worden zal...

 

Als ik Jo vraag wie nu eigenlijk achter 'het spook van den toren' op Facebook zit, begint hij hartelijk te lachen.  Maanden geleden werd door 'het Spook' een profiel aangemaakt.  Maar iedereen had het raden naar de identiteit van het lollige laken.  Het Spook grolde en grapte door het hele Facebookgebeuren door, en wist tal van Mechelaars tot 'vriend' te maken.  Velen gisten naar wie achter 'het Spook' schuil ging. 

 

Ja, dat was wel tof!  ;-)   Er zijn er die dachten dat Lode Tooten er achter zat, of... de torenwachter Nick Vanhaute...  Maar niets is minder waar.  Al moet ik toegeven dat Nick er nauw bij betrokken was.  Dat wel.  In ieder geval is Mechelen wel erg nieuwsgierig gemaakt naar die torenbewoner.  Als promotie voor onze revue kan dit dus wel tellen!

 

 

Het Spook van den Toren

 

Stadsschouwburg op zaterdag 15 december te 20 uur en zondag 16 december te 15 uur en te 20 uur.

 

voorverkoopt 14 euro - kassa 16 euro.

 

verkooppunten: BIBA Botermarkt 11, Het Mechels Souvenierke Steenweg, Café The Sound Liersesteenweg 177 St.-Kat-Waver.

 

website: www.nitespirit.be

 

via email: malinplansjee.vzw@gmail.com

 

 

 

 

 

Heel leuk maar... deze Blog bijt de spits af.

Want deze heeft al 2 jaar en 35 weken een Kathedraalspook !

;-)

Tekening Gimycko

Shht ... Gim, Kathedraalspook is den broer van het Spook van den Toren ;-)

(zoals Jos Kip en Luc Vis natuurlijk ook broers zijn :-)

Moeten we die Nederlandse spokenjagers vaneir oproepen ?

Dan kunnen die gekke kaaskoppen Sus Antigoon direct in de boeien slaan !

;-)

Ghosthunters.nl in het Fort van Walem (Blog2009)

Ter Info: Bij het Mechels Souvenierke hebben ze geen kaarten ...

Het Mechels Souvenierke verkoopt ze wellicht niet meer omdat ze moeten sluiten omdat hun kosten groter waren dan de opbrengst het afgelopen jaar, dus wellicht is dat de reden.

Twee weken geleden waren ze er nog in de winkel alles aan het inpakken. Ik ben er nog niet opnieuw langsgeweest door persoonlijke omstandigheden, maar desalnietemin denk ik wel dat ik een kaartje ga kopen (elders). Nite Spirit is in mijn ogen top!

ai Hanna, dat meen je niet!!
Dat is slecht nieuws voor Mechelen, het enige souvenirwinkeltje dat Mechelen rijk is .... was...

 

I know Kathinka, het is met heel veel spijt in haar hart dat Mieke & familie de winkel moeten sluiten. Ze probeerden al andere 'niet-Mechelse' producten te verkopen, maar het wou niet baten.

Zoals ik ook al op FB heb gezegd, er zijn er die (die ik ken hier en op FB) een steentje hadden kunnen bijdragen daar wat opbrengst betreft, maar die deden het niet :o(.

Jammer voor 't Mechels Souvenierke...  Een souvenierwinkel lijkt me toch een risicovolle onderneming te zijn.

Maar...: wel een beetje een 'rare' opmerking van jou die hierop volgt?  Wat bedoel je hiermee? 

@ Jan, ik wil niet de kogel door de kerk schieten, en ik insiuneerde het al eerder al, en no offence voor die dit zullen lezen en zich aangesproken voelen. (en ik hoop dat deze reactie niet verwijderd wordt).

Stadsgidsen die hun rondleidingen deden, liepen gewoon haar winkel voorbij, terwijl er van die groepen wel mensen waren die voor de etalage aan het kijken waren, maar wegens 'tijdsgebrek' mochten zij niet in die winkel, tijdens de rondleiding binnen gaan, terwijl dàt juist diegenen zijn die haar kassa het meest doen rinkelen ik nom geen namen, maar dat is hier overbodig wanti iedereen kent ze hier). En 's avonds was de winkel dicht, dus tja. Toen ik er 2 weken geleden er was, waren er welgeteld op een hele dag 4  bezoekers/klanten op bezoek, en dan waren het er nog van Mechelen om  een mand met biertjes te kopen als geschenk, terwijl de vorige jaren het  'blooming businnes' was, en dan kwam ik er enkel nog maar in het weekend om efkes daar goeie dag te zeggen (ik ben/was daar kind aan huis).

Dus dat was wat ik nu en ook al op FB bedoelde. Van die toeristen moest ze het hebben, maar de stadsgidsen hielden daar geen rekening mee. Ze kent ze allemaal, en zag gewoon iedereen met een hele troep langs haar winkel passeren. Hoe leuk is dat, denk je? Dat izijn wel haar inkomsten die er leterlijk aan voorbij gaan!.

Sorry dat ik zo reageer, maar ik ken ze al langer dan jullie allemaal, en het doet me echt pijn aan mijn hart om dit te zien. Zij moet nu ander werk gaan zoeken en boven de 50 is dat ook niet meer zo evident, en zij hebben een aantal kinderen,, dus ... :o(
 

 

Neem me niet kwalijk - maar zonder voor die 'stoute gidsen' te spreken: ik denk toch niet dat het hun taak is om een souvenierwinkel te 'onderhouden'?  Hoe kan men nu een gidsbeurt onderbreken voor een bezoek aan deze winkel? (om meerdere redenen: qua deontologie, qua tijd, ...) . Dat besef je nu zelf toch?

Het is erg dat deze winkel over de kop gaat, en persoonlijk zal dit wel een harde dobber zijn, maar deze 'bedenking' is er  op z'n zachtst gezegd  'over'...

 

PS: en reacties worden niet 'zomaar' verwijderd.  Daar bestaan afspraken over.  Maar dat weet je wel ongetwijfeld?

Het is offtopic, maar toch...

Foto's Gimycko

BTW :

Zijn souveniers (en dan vooral souvenierskaarten) nog iets van deze tijd, nu iedereen een camera in zijn iPhone heeft ?

Enne... nu terug ontopic : "Anoniem als Hanna" blijft toch spooky klinken.

;-)

Dat is een zeer steekhoudende tussenkomst van Hanna alias anoniem... Ik vermoed niet dat het kwade wil is vanwege de gidsen, eerder "niet aan gedacht", maar ze hadden allicht het verschil kunnen maken... zoals ze dat ook doen met voor bepaalde horeca-bedrijven.

 

Ik ken Jan natuurlijk persoonlijk, en ook enkele stadsgidsen, en ik weet ook dat die aan bepaalde tijdsuren zijn gebonden, bv dat ze (de groep) op een bepaald uur weer op een bus/trein moeten stappen, en diegen die langer blijven, willen dan later op de dag terugkomen, maar dan is de winkel al gesloten.
Mieke deed zelfs in de zomermaanden haar winkel open op zondagmiddag, terwijl die anders gesloten is, en met de wintermaanden nu, blijven de mensen liever lekker binnen.
Enfin, het is enkel maar wat ik gehoord (en gezien) heb.

Nu kun je enkel nog maar kleine dingetjes bij het St-Pieterke op de Veemarkt kopen, maar dat is voor hen een extraatje, daar leven zij niet op.

Enne Gym, jij kent me ook al langer dan vandaag hoor (ik ben hier al van 2006)! Heel veel toeristen kwamen daar wel kaartjes kopen, of scholen van elders die hier op weet-ik-veel-wat-voor-een-klasuitstap waren en de leerkrachten er metteen 40 ofzo kochten voor hun leerlingen om naar huis te schrijven.

Dit gezegd zijnde, laat ik het hierbij.


 

Diegenen die willen kunnen het orakelen noemen maar het moet toch van mijne lever. Ooit stond er op de Hanswijkvaart een " boemenkot " en daar werkten 800 mensen van alle ras en couleur. Op de avenue Louise stond er een fabriek van biervaten. Op Mechelen zuid hadden we de Eurocan en den Burndy. En er waren er nog meer in het Mechelse. Ze maakten boemen, ze maakten teveel lawaai of ze stoenken of ze waren te vuil, die fabrieken bedoel ik. Dus oordeelde een lobby van slimmeriken dat ze weg moesten. In de plaats kwamen de Nep beroepen en dito zaakjes. Versta me nu weer niet verkeerd want mensen moeten een beetje geld verdienen voor hun kinderen en voor hun eigen onderhoud. Mensen moeten kunnen leven. Dat dit kaartenhuisje nu in mekaar dreigt te stuiken is zeker niet de schuld van de stadsgidsen en nog veel minder van Sint Elooy, de patroonheilige van de metaalbewerkers die we vandaag vieren. Maar laten we afsluiten met een positieve noot, het gaat goed met ons allen.Hallo. 

Ja GL het gaat goed met ons: de klagers geen nood, de armen geen brood!!!

Hebben wij niet allemaal een dak boven ons hoofd, koud en warm water, warm genoeg of zo warm als we graag hebben, eten en drinken en de meesten onder ons nog een appeltje voor de dorst. Ik ben toch maar blij dat ik niet in de slumdogs in India woon of ergens in een vervallen krotteke in Kinshasa zonder inkomen met HIV of aids of de slaapziekte of malaria of enz... 

En ja, spijtig voor de mensen van het  soevenierke.

Maar, inderdaad GL hier was van alles aan nijverheid en werkgelegenheid, maar er zijn altijd mensen die denken dat ze het beter weten dan een ander...

 

@Malenie

Er houd u toch niemand tegen om aan de andere kant van de wereld te gaan wonen en helpen.

En ja spijtig voor de mensen van het soevenierke.

tja GL ik kom al van dat ander eind, maar ik help nu liever dicht in de geburen als het effe kan....

Het souvenirke is er nog, en ze zijn niet aan het inpakken.

Maar wat Hanna zegt is idd wel een feit. Er zijn gidsen die weldegelijk tijd maken om hun groep even een souvenirke te laten kopen, alleen, in Mechelen kan dat blijkbaar niet.(Zonder wie dan ook iets te willen verwijten!)

 Maar wat ik ook meegemaakt heb, als je aan de Info vraagt naar een souvenirwinkeltje krijg je als antwoord dat er in Mechelen geen is ?! (Dit jaar februari!) Dat is er toch wel dik over vind ik hoor.

Enne Gym, de postkaart is verre van dood hoor, zie www.postcrossing.be De gewone toeristische ansichtkaart wordt daar ook nog graag ontvangen.
 

ik hoop daar nog lang mijn kaarten en bier en leuke hebbedingetjes voor buitenlandse familie te kunnen kopen.
 

Alleen, inderdaad, geen kaarten voor Malinplansjee. Maar die hadden we gelukkig al online besteld ;)

 

"...Wat wél geweten is, is het feit dat er binnenkort weer een onvervalste Mechelse revue op de planken zal gebracht worden..."

Kent iemand de Geschiedenis van de Mechelse Revue ?

Want terwijl we ons tegenwoordig vergapen aan malloten als "Debbie en Nancy" op onze kijkkast zal de Oude Mechelaar vroeger niet enkel naar serieuze toneelstukken gaan zien zijn.  Ik bedoel voordat de cinema en den TV opkwam.

En wat moeten we ons dan voorstellen bij de Revue uit de Jaren Stillekens ?  Grappige sketches, moppentappers en goochelaars of eerder een rommelig zooitje à la De Muppetshow ?

:-)