Sinte-Mette is hélemaal terug!

met categorie:  

          

(foto's: Jan Smets)

Misschien zag je vandaag wel geen enkel zangertje...  Het kan natuurlijk.  Maar daaruit afleiden dat Sinte-Mette in Mechelen dood en begraven is, is helemaal kort uit de bocht.  Integendeel zelfs.  Aan sommige straten of zelfs buurten ging het gebeuren voorbij - en in weer andere wijken of dorpen was het op de 'kinderkoppen' lopen.  Deze morgen heb ik samen met Stef Van Malderen, voor Radio Reflex de stad doorkruist van noord naar zuid: en het moet gezegd: Sinte-Mette is er weer helemaal.   Een impressie van een toffe editie in a-typisch zacht en zonnig novemberweer... 

We startten in Battel.  Aan de Streyp troffen we een grote groep mooi uitgedoste kinderen, samen met hun ouders op stap.  De toon was gezet.  In scholen en buurthuizen, en bij het jonge grut thuis is duchtig geoefend en geknutseld.  Wat leuk was, was het feit dat de Battelse werkgroep 'kabaskes' had laten maken...  Goeie vondst!

           

  

En dan mag er gezongen worden in de microfoon van Stef - rechtstreeks de ether in - van Radio Reflex, die de hele morgen live het Sinte-Mettezingen volgde... 

Deze keer laten we Hombeek links liggen.  Niet omdat we dit sympathieke Sinte-Mettedorp-bij uitstek niet genegen zijn, maar elk jaar proberen we toch wel een net ander circuit te volgen.  Van Battel rijden we naar Walem, na een kleine zijsprong buiten de Mechelse stadsgrenzen.  Want het is geweten dat de Katelijnse 'Elzestraat' ook een stevige traditie van Sinte-Mettezingen heeft.  We spotten inderdaad veel zangertjes - die jammer genoeg niet gemijterd zijn. En dat verkleden hoort er toch wel écht bij...

Nu zijn we in Walem.  Dat Mechelse dorp weet ons steeds te verrassen!  Hier lééft Sinte-Mette volop!  Héél veel groepjes kinderen struinen hier door de straten.  Ze zingen een kleine variant op het Mechelse lied. 

  

   

   

            

 

We laten het levendige Walem achter ons, en rijden weer richting centrum.  Maar eerst maken we een afslag naar de wijk Kauwendael, en daar treffen we nog een paar leuke groepen in het Kleine Rozendaalveld......

    

Van hier is het niet ver van een andere Mechelse wijk met heel wat zangertjes.  We ontdekken daar dit olijke duo 'oep Galgenberg'...

We zijn in het centrum aanbeland.  We gaan niet naar de Heihoek - ook al weten we dat deze buurt de laatste jaren ook wel flink aan Sinte-Mette 'doet'.  Nee: we trekken het Groot-Begijnhof in.  En in dat schilderachtige écht Mechelse kader komen we een trits zangertjes tegen.  Een paar foto's:  Ondertussen klonk opde beiaard van Sint-Rombout het Sinte-Mettelied in bronzen klanken...

  

  

Fijn!  De wijken en dorpen die we vandaag niet bezochten, komen zeker de volgende jaren aan de beurt.  Dat beloven we! 

 

's Namiddags gaat het Grote Sinte-Mettefeest dat het Sinte-Mettegenootschap (nu met hulp van de jeugddienst van de stad) al jaren organiseert, door in het Cultuurcentrum - een nieuwe locatie dus.  Maar de weg wordt gevonden!  Wat zeg ik?  Het wordt een overrompeling.  Zo'n zeventig groepen schrijven zich in om op te treden op het podium, samen met de muziekgroep Schuppezot.  Dit zijn twintig (!) groepen méér dan vorig jaar!  En dit mag een succes genoemd worden.  Voorzitter Rudi Demets is een tevreden man...

 

Een fiere grootvader - Rudi Demets met zijn kleindochtertje die absoluut geen last van plankenkoorts had...

 

Onze belleman was vandaag weer getransormeerd in Sinte-Mette, en de jonge Maarten past zijn mijter in de knutselhoek...

De jury bestond uit Marcel Kocken, zijn echtgenote Marlies, een achtjarige experte en de echtgenote van Rudi...

                             

        

                 

 

 

...een geslaagde dag... 

De Mechelse Sinte-Mettetraditie is nog steeds springlevend!  Méér: ze zit in de lift!

 

 

 

De avond voor Sinte Mette ging de ouderraad van basisschool St Jozef Coloma traditioneel op pad door Coloma ... met een 'Sinte Mette op een kruk'!

 

Rudi chapeau voor uw prestatie. Maar de bakermat van Sinte Mette in het Mechelse laten links liggen zal niet in dank worden afgenomen denk ik. Er is bij mijn weten toch maar één Sint Martinuskerk in Mechelen en omgeving, en dat is in Oembeik. Er gaat niets boven het origineel.-)

Wij laten niks links liggen GL.  Zélfs uw sympathieke Hombeek niet.  Het Sinte-Mettegebeuren is van héél Mechelen.  En in elke hoek wordt dit anders gevierd.  Natuurlijk heel groots in Hombeek.  En da's mooi.  Maar ook andere wijken en dorpen doen het op een fijne manier.  Natuurlijk is Hombeek een Martinusparochie - en wordt het daarom sterk gevierd.  Maar in de rest van Mechelen is de traditie ook al eeuwenoud.

De samenwerking met de jeugddienst stond voor iedereen open.  Ook voor Hombeek.  En samen sta je natuurlijk sterk om deze traditie te bewaren.

Vorig jaar reed ik voor Radio Reflex ook door Muizen, Coloma en Hombeek.  Deze keer dus niet, en werden andere Mechelse hoeken bezocht.  Op twee uur kan je nu jammer genoeg niet alle Mechelse wijken en dorpen bezoeken.  Zoals ik hierboven ook schreef.  Ik zie niet in waarom 'uw bakermat' dat niet zou kunnen begrijpen of niet in dank afnemen. 

Misschien kan je als reactie eerder iets vertellen hoe het er aan toe ging in Hombeek ipv iemand te verwijten.  Ik ben wel benieuwd.  Misschien heb je zelfs foto's?

Ik had de indruk dat het in Muizen een pak drukker was dan andere jaren. Het mooie weer zal daar ongetwijfeld voor iets tussen zitten.

De Sinte-Mette stoet in Battel was weer een succes. Wij trokken zaterdag avond al door de straten van Battel. De nieuwe zakjes die de wijkraad liet maken, was inderdaad een goed initiatief. Er waren heel veel kinderen die enthousiast  zongen aan de deuren. De seingevers en de poltiie zorgden nogmaals dat alles veilig verliep. We sloten zoals gewoonlijk af met het eten van pannenkoeken en de komst van Sinte-Mette die de best verklede deelnemertjes met een extra speelgoedje naar huis liet gaan.

Ik moet mijn foto's nog bekijken. Als ik de tijd vind, stuur ik de beste door.

 

Allez, het Sintemettezingen is, na al die decennia, nog steeds hip !

:-)

Alfred Ost Sintemettezingers - Mechelen anno 19..

( Zoek de verschillen met 2012 )

BTW :

Staat Sintemette trouwens al op de Culturele Erfgoedlijst van de UNESCO ?

Immaterieel cultureel Erfgoed.  Inderdaad.

@GL

In de omstreken van Mechelen staan er nog wel Martinuskerken: die van Rijmenam meer bepaald, waar door de heemkring naar jaarlijkse traditie op 11 november de mettevie wordt ontstoken en de bietenstoet uitgaat... 

Hier kunt ge alles te weten komen over het Feest van Sint-Maarten.

En hier meer info over Sintemette in Mechelen en omstreken.

In het dorpshuis van Walem werd er warme chocomelk getapt voor de zangertjes. We zullen maar even zwijgen over het iets straffere spul voor de begeleiders. Maar dit jaar was de dorst minder groot omdat Sint-Maarten voor warm weer zorgde.

De presentjes die door de dorpsraad aangeboden werden waren om 12.15u allemaal de deur uit . Gelukkig waren er voor iedereen voldoende Sinte Mette pastillekes!

 

@ Mieke : Laat de foto's maar komen !

:-)

Ook bij de Erfgoedcel Mechelen zijn we in onze nopjes met het overweldigende succes.

Wij zetten in ieder geval volgend jaar terug onze schouders onder een educatief dossier en de inhoudelijke ondersteuning van de verenigingen! 

Dank aan alle verenigingen en Mechelen Kinderstad voor de fijne samenwerking! 

Moet wel ontnuchterend zijn voor sommige kinderen. Een paar doodbrave kinderen die aan mijn deur kwamen zingen getuigden van meerdere (vooral oudere) mensen die bij het open doen van de deur "Ga weg, laat mij met rust" te horen kregen. Dat niet iedereen tradities in ere houdt, tot daar aan toe. Maar een beetje elementaire beleefdheid...

Hopelijk herinneren de kinderen vooral de fijne momenten!

Mooi moment op de Vismarkt zondag in de vroege avond.

Vier zangertjes, 2 meisjes, 2 jongens ongeveer 10 jaar oud schat ik gingen geheel verkleed de Mechelse cafés af. De jongens speelden eerst een trage maar zeer mooie versie van het 'sinte-mette-lied' op hun saxofoons waarna de meisjes een iets snellere gezongen versie ten beste gaven. Ik zag hen bezig in Den Akker en daar werden ze getrakteerd op een lang applaus, vraag om een bis en gulle giften.

@Anoniem : Ja, dat kan ik me inbeelden dat dat niet leuk is... Als je niet wil meedoen en als het je irriteert dan zet je je bel af. Of, zoals ik in Muizen een paar huizen gezien heb, kleef je een briefje op de deur met "sorry, vergeten snoep te kopen" :-)

Ge kunt natuurlijk ook een salafistenjurk aantrekken en ne valse baard opkleven.