Schrijvers nemen Verklaring van de Rechten van de Mens onder de loep

In de marge van de expo Newtopia: de Staat van de Mensenrechten, die nog tot 10 december loopt, vindt op vrijdag 16 november in de Mechelse Stadsschouwburg de 'Berichten uit Newtopia' plaats.

Gerenommeerde auteurs uit binnen- en buitenland nemen tijdens deze literaire avond – daags na de Day of the Imprisoned Writer – de Verklaring van de Rechten van de Mens onder de loep. Niét om een lofzang te brengen wel om na te denken over wat anders kan. Of ook vragen te durven stellen: “Wat staat er nog niét in die verklaring”, “waar loopt het mis? Wat kan beter?”.

David Van Reybrouck (winnaar Prix Médicis) praat met de beroemde Marokkaans-Franse auteur Tahar Ben Jelloun. Ook met schrijfster en juriste Naema Tahir, gespecialiseerd in mensenrechten en migratie.De in Brussel wonende Congolees In Koli Jean Bofane leest een fragment uit zijn succesroman 'Congolese wiskunde' (2011). Er is ook Bofane’s stadsgenoot, de Serviër Dejan Anastasijevic, die vluchtte na bedreigingen van het Milosevicregime. Ook de Palestijnse journaliste Fatena Al-Ghorra vluchtte hierheen. Zij brengt haar indringende poëzie. Chris De Stoop leest, speciaal voor de gelegenheid, een nieuwe tekst over de mensenrechten in België.

Het duo Dufonike zorgt voor de muzikale noot: een mix van oeroude Afrikaanse roots met urban street culture. Radiomaker Ruth Joos (Radio 1) praat de gevarieerde avond aan elkaar.

De voorstelling start om 20.15 uur. Tickets kosten € 15 (€ 10 voor abonnees). Wie erbij wilt zijn bestelt tickets  via de webstek van Cultuurcentrum Mechelen of belt naar 015 29 40 00.

tekst: © Markec
campagnebeeld en foto van Tahar Ben Jelloun: © Newtopia