De koning in Mechelen...

met categorie:  

(Jan Smets)

De koning was vandaag in Mechelen.  Meer bepaald in het hagelnieuwe Museum Kazerne Dossin.  En daar had ik natuurlijk graag (foto)verslag van uitgebracht op Mechelenblogt, want net als God wil ik zowat overal zijn.  (lacht).  Maar...strenge veiligheidsmaatregelen maakten dat ik niet toegelaten werd in de nabijheid van de hoge gasten.  Je zult het dus met de plaatjes van de kranten en de filmbeelden van de TV-zenders moeten doen.  Toen de plechtigheid afgelopen was, kreeg ik nog een telefoon van iemand die voor de accreditatie had kunnen zorgen.  Maar ja: dan was het te laat.  Géén been aan gebroken.  Niet alleen ik - maar buiten de hooggeplaatsten en de verzamelde pers, kon geen enkele andere Maneblusser met tricolore vlagjes zwaaien als hij of zij daar al behoefte zou aan gehad hebben...

Mechelen heeft het vandaag geweten dat Albert II naar Mechelen kwam afgezakt.  Ongeziene maatregelen werden getroffen om de veiligheid van hem en de vele andere notabelen te garanderen.  Je kreeg dus géén glimp te zien van al deze genodigden.

 

Het zorgde hier en daar voor ergernis.  Van 11 uur tot daarnet - 20 uur was de Tinellaan afgesloten voor alle verkeer - en dit tussen de Van Busleydenstraat en de Katelijnestraat.  Ook de Stassartstraat was grotendeels ontoegankelijk.  Alleen inwoners konden er door door vertoon van hun identiteitspapieren.

 

Normaal gezien zou ook de koningin op visite gekomen zijn.  Maar die was er niet bij.  In het hoge gezelschap waren wel minister-president Kris Peeters,provinciaal gouverneur Cathy Bercx en voorzitter van Kazerne Dossin, Eric Stroobants.  Verder waren ook aanwezig: politici Luc Van den Brande, Patrick Dewael, Yves Leterme, Monica De Coninck en Joëlle Milquet.... , een trits ambassadeurs, en vertegenwoordigers van de joodse gemeenschap in gezelschap van familieleden van gedeporteerden..

.

Museum Kazerne Dossin is vandaag met veel vertoon geopend.  Op 1 december kan de gewone bezoeker een kijkje komen nemen.  En het moet gezegd (ik zag het vrijdag met de persvoorstelling): het is een boeiend museum - qua inhoud, architectuur en uitstraling...  Mechelen heeft er een landmark bij.  En wat voor één! 

 

Dat weet de koning nu ook.

 

 

 

 

Maar de koning zal uw leuk cartoon ook niet zien! Die is dus ook gefopt! 

zelfs wij hadden maar een uitweg, het poortje langs de Tineellaan langswaar ook de transporten plaatsvonden was afgesloten met een zware ketting inclusief hangslot. De nieuwe poort aan de hoofdingang idem dito. Reste ons alleen de Nokerstraat.  Het dixi-uitlaatcentrum (ofte huiske) ten behoeve van de gevelreinigers dat al maanden zijn plaats vond op de Tinellaan moest verplaatst worden naar de binnenkoer omdat het uit zicht van de  gezagdragers moest blijven. Die mannen moeten toch ook kakken? Enfin vanaf morgen staan er geen friese ruiters of geuniformde gewapende mannen meer dus als ze dan een bommetje gooien zijn wij het maar die ervan kunnen genieten.

T is natuurlijk zo. Als Jan het niet heeft gezien in Mechelen, heeft het niet plaats gehad. De koning weet niet wat hij mist :-)

Rond de vieren, deze achternoen, was 't (ook) niet te doen.  Al wie afrit Mechelen-Noord opdraaide kreeg een ellenlange file voor de kiezen omdat ge, eenmaal aan de McDonald, moest kiezen : links de Antwerpsesteenweg op of rechts de brug op richting Koningin Astridlaan op.  Rechtendoor was geen optie want alles was afgesloten.

Wat vreemd toch. In andere steden en gemeenten kan en mag de burger zijn staatshoofd zien en begroeten wanneer deze eens langs komt. En in andere steden en gemeenten is het openen van zulke een belangwekkend evenement een volksfeest. Niet zo in Mechelen. Enkel de geselecteerde happy few, de VIP's, zijn toegelaten. Draconische veiligheidsmaatregelen bannen elke Mechelaar en buitenstaander. Zelfs extreme verkeersmaatregelen, zoals het urenlang afsluiten van de stadsring, vind men normaal. Met een zeer voorspelbaar verkeersinfarct tot gevolg. Welke bende gevaarlijke criminelen en terroristen huist er dan wel in dat provinciestadje aan de Dijle? Dit is toch geen toeval. De "ruk naar rechts" in Mechelen is overduidelijk en wordt zelfs al "normaal" gevonden. Wel, ik vind dat niet normaal. Dit is zelfs zwaar overdreven en hoort volgens mij thuis in het rijtje van pestmaatregelen waarin Mechelen sinds geruime tijd een eigen reputatie aan het opbouwen is. En geen benijdenswaardige reputatie...

Van een fake museum gesproken!

Voor alle duidelijkheid, de enige Kazerne Dossin bevindt zich aan de overzijde van het museum kazerne Dossin.

De sfeer die daar hangt kan NIET nagebouwd worden, zelfs niet door een Vlaamse bouwmeester.

Het is onbegrijpelijk waarom men de huidige "loftbewoners" in de oude kazerne niet heeft onteigend om de locatie opnieuw zijn oorspronkelijke bestemming te geven.

1) Dit was veel goedkoper geweest dan de potsierlijke nieuwbouw met gyprocmuurtjes.

2) De goederenwagon kon dan op het binnenplein geplaatst worden ipv naast het gebouw.

3) En waarom geen treinspoor leggen over de drukbereden Tinellaan, waar dagelijks duizenden auto's passeren. Het geluid van de banden van de autos over de spoorweg zou pas contronterend en verrassend(sic) geweest zijn!

TOEDOENK-TOEDOENK-TOEDOENK....

Sta me toe de hier geformuleerde kritiek hier en daar te pareren.

- op 12 januari mogen alle Mechelaars gratis het museum bezoeken, hou daarvoor De Nieuwe Maan in het oog.

- donderdagavond worden de buurtbewoners uitgenodigd voor een nocturne. alle betrokkenen zijn deze week trouwens welkom tijdens matinees en nocturnes.

- vraag maar aan de architecten: onteigenen zou veel meer geld hebben gekost en had mogelijks tot 15 jaar geduurd. De bewoners van het hof van Habsburg moeten niet boeten voor enkele pijnlijke beslissingen uit de vorige eeuw (keuze om woonresidentie te maken van kazerne)

- het is maar normaal dat een traject dat door drie verschillende minister-presidenten werd opgevolgd, in aanwezigheid van deze hoogwaardigheidsbekleders wordt ingehuldigd.

- het nieuwe gebouw wordt een landmark voor de stad en geeft een belangrijke impuls aan de wijk. zie ook bouw stadsbibliotheek in 2018, Tinel als cultuursite.

- de sfeer van de oude kazerne vind je terug in het aangrijpende Memoriaal, op de exacte plek van het oude museum. Bovendien is dat dagelijks gratis te bezoeken (behalve op sluitingsdag woensdag)

- de goederenwagon staat symbolisch op de plek waar de sporen liepen, en op de plek waar heel wat transporten vertrokken.

 

ga gewoon eens kijken. Dankjewel.

Zaten we dan écht te wachten op een Royalty-fotoverslag? Het museum was al uitgebreid belicht in voorgaande artikels.  Voor VIP-fotoverslagen blader ik wel eens door de Steps of zo.

Het is uiteraard een museum dat de stad overstijgt. Wordt ook voor het grootste deel betaald door het gewest als ik me niet vergis. Iets meer betrokkenheid naar de buurt en Mechelen toe had wel gemogen vind ik.

Het ingrijpende gebouw heeft al erg veel stof doen opwaaien. Het ware gewoon een fijne geste geweest moest men de buurt bij een opening niet terroriseren met Friese ruiters en politie, maar respect tonen voor de bewoners.

En waarom moest de ring ineens parkeerplaats worden voor de VIP ?

Nog enkele opmerkingen voor JanaK:

  • Wonen in Dossin is wat mij betreft een goede beslissing geweest. Knappe ruimtes en een nieuwe invulling.
  • De goederenwagon staat volgens mij op een totaal verkeerde plaats. Neemt licht weg van de bewoners en staat verloren voor mensen die de musea bezoeken.
  • De nieuwe invulling van het Memoriaal is ronduit schitterend.

janmdp heeft wel een beetje gelijk. Het museum IN de kazerne, waar het allemaal gebeurde, zou meer aangrijpend zijn geweest dan dit oer lelijke,veel te hoge, witte, blinde muur omringde gedrocht dat niet aleen het zich op de kazerne compleet verdoezeld (en het moet gezegd: de "kazerne" is een mooi 18de eeuws gebouw - niettegenstaande het gebruik dat er werd van gemaakt). Ik vraag me af hoe lang het gaat duren voor onze stad graffitisten hun spuitbusjes bovenhalen, t.t.z. de gasten van die twee generaties (en oorsprong) die niks afweten van de gruwelen van toen. En ja, het (machts)veiligheidsvertoon bij de inhuldiging was op de rand van het potsierlijke.

Ik heb ook (minuten)lang in de file gestaan op de zwartzustersvest; 'k zat te bibberen van colère. Enfin dat (bibberen) had ik dan toch al gemeen met onze majesteit ... Een oud Mechels 'verhaaltje' verteld dat er in de (afleiding)dijle, ter hoogte van het museum een schat van juwelen en munten zou liggen die Joden die op het allerlaatste moment, toen het duidelijk werd welk vreselijk lot hen te wachten stond, nog in het water gekiept zouden hebben. Alhoewel ik omtrent dit tragisch gebeuren (het wegwerpen van hun laatste bezit bedoel ik) altijd mijn grootste twijfels heb gehad, denk ik nu, nu het duidelijk is dat er 'slechts' een beestenwagen voor transport (zonder ramen en deurtjes waar je iets kan door werpen) ooit gebruikt is geworden en de andere transporten met 'gewone' 3de klasse spoorweg wagons gebeurden, er misschien toch degelijke taferelen hebben plaats gehad ... Weet iemand daar meer over?

Dat je zelfs te voet niet door mocht over de ring vond ik er over... Gewoon omdat die dikkenekken hun auto'tjes daar moesten geparkeerd staan...

Ik vermoed dat het afsluiten van E. Tinellaan weinig te maken had met enkel het bezoek van Albert (een brave gast overigens) maar veelal de vrees dat er betogingen/rellen hadden kunnen zijn met pro-Palestijnse-zaak-aanhangers. Media-aandacht was zeker verzekerd geweest!

 

grappig :-)

@ awel TommyG, ons gevoel voor grappige zaken ligt blijkbaar ver uit mekaar, ik vind aan die melding niks grappig.

Het bewijst alleen maar dat er ofwel een hoop onozelaars proberen leuk te doen, en dat is dan droevig.

ofwel zijn er pro-palestijnenvriendjes die van de gelegeheid gebruik maken om hun ongenoegen ook eens te uiten, en dat is dan minder grappigdan je zou denken.

en ofwel steekt er bij sommige de notoire en latent aanwezige "Jodenhaat" de kop weer eens op en dat is gevaarlijk.

 

natuurlijk heeft iedereen zijn visie over wat grappig is of niet

q.e.d 

@ Eric : Het zou maar erg zijn als iedereen hetzelfde grappig vind he... Smaken en kleuren weet je wel. Sommige mensen vinden Geert Hoste grappig, ik vind Geert Hoste een Loser, met de grote L.

Onnozelaars, pro palestijnen of Jodenhaters... Ik blijf het hilarisch vinden, zeker het feit dat de ring nu terug afgesloten is, en deze keer niet voor den Albert en zijn vriendjes...

Ben ik nu een slechte mens daardoor? Ja, waarschijnlijk wel :-)

De treinwagon had idd beter op het open stuk voor het gebouw gestaan.
Hij had er een stuk beter tot zijn recht gekomen.
Persoonlijk vind ik het gebouw niet echt mooi.
Ik mis er onbewust een bareel met wachtpost en een uitkijktoren.
Maar ja, het ding staat er nu en om het met de woorden van de Burgemeester te zeggen : "ze zullen er wel aan wennen". :-)
 

@Tommy, we kunnen het wel eens zijn, ik vind Geert Hoste ook een intriestig figuur.

En of jij een slechte mens bent ? Meer dan waarschijnlijk niet.

Wie ben ik om daar over te oordelen, op basis van een leutig  tekstje -:))))

Maar ik blijf erbij dat ik het maar een flauwe grap vind.

Voor de rest" sans rancune"

 

@Eric : :-)

idd, gisteren konden we niet buiten en vandaag mocht ik niet binnen. Politieversperring in de stassartstraat dan maar via de zelestraat... niks te zien, binnen via de Nokerstraat , gene pollis meer te zien, wij kunnen dus ontploffen haha.

Die wagon staat wel op de plaats waar de treinsporen lagen, maar waarom moet die zo hoog staan? Zet die op de begane grond waar hij reed. Om spullen van daar de afleidingsdijle in te gooien is de afstand nogal groot denk ik. De transporten gebeurden ook meer dan waarschijnlijk 's nachts zodat iets weggooien nog moeilijker is. Je moet die tinellaan dan ook voorstellen als een smal onverlicht kasseiweggetje aan de brug nog afgesloten door Duitse wachtposten.

De verkoop van de soldatenkamers als woonloften was lang voordat er sprake was van een museum. Oorspronkelijk was het idee de Kazerne af te breken en er sociale woningen op te plaatsen. Jaren nadat de loften waren verkocht kwam men dan tot het besluit om een museum in te richten op het gelijkvloers en de kelder van de voorbouw.

De treinsporen lagen vroeger niet naast de kazerne, maar bezijden de Dijle!

@eddy, om zeker te zijn kwestie van die "juwelenschat" kunt ge best eens (bij laagwater) een bootje gebruiken:-) Wat de transporten betreft: voor de transporten per 3de klassewagen werden de opgevorderden tevoet naar het station Nekkerspoel geleid, met een duitse piot voor en achter ter bewaking, en derhalve zouden ze wel een en ander kunnen weggeworpen hebben...hoewel, de vraag stelt zich waarom? Immers was toen nog niet bekend waar het naartoe ging...

@eddy

Of de treinsporen over het hele traject zwemdok - Nekkerspoel naast het water lagen ben ik mij niet zo zeker. Er was ook nog de tram naar Rumst en Boom die daar langs reed. Maar daar bestaan foto's van, alleen Gimyco wil ze niet lossen.-))

Dé interesse in dé geschiedenis bestaat niet, en dingen verschuiven voortdurend. Op zeker ogenblik was er het besef dat onze Dossin-kazerne zowat het enige overgebleven exemplaar van de Oostenrijkse militaire bouwstijl was. Toen is het gebouw netjes opgepoetst langs de buitenkant, kreeg opnieuw zijn (mooie) okergele kleur terug, en, volgens de overheersende filozofie van toen, werd er een hedendaagse bestemming gezocht, passend in de omgeving, waarbij de buitenkant optimaal kon behouden blijven. In die optiek is dan voor een woonfunctie gekozen, met een klein gedeelte voor een museum om te herinneren aan de andere bestemming die het gebouw in WO II had gekregen. De interesse voor dat gedeelte is sindsdien zeer sterk gegroeid, en er kwam vraag naar uitbreiding. Op dat moment is dan gekozen tussen afbouw van de woonfunctie van de Dossin-kazerne, of (ver-)bouwen in de buurt. Het is dat laatste geworden.