Museum over Holocaust en Mensenrechten opent deuren op 1 december 2012

Foto © Markec

Terwijl er nog naarstig gewerkt wordt, gidsen opgeleid worden, staat ondertussen vast: het Museum over Holocaust en Mensenrechten Kazerne Dossin opent op zaterdag 1 december de deuren voor het grote publiek.

De hele ploeg staat dan klaar om het het nagelnieuw parcours voor te stellen. De tentoonstelling Newtopia – De Staat van de Mensenrechten loopt dan op zijn laatste benen en de opening van het museum is er ook het eindpunt van.

De opening van Kazerne Dossin was oorspronkelijk voorzien voor 1 september maar die datum werd niet gehaald. Sinds 4 september was al wel het Memoriaal geopend. Ondertussen werd er dus hard doorgewerkt.

En, alhoewel al eerder aangekondigd, het is nu officiëel: het museum zàl openen op 1 december.

Je kunt het Museum over Holocaust en Mensenrechten bezoeken, alle dagen van 10 tot 17 uur, behalve op woensdag (sluitingsdag). Behalve op woensdag is het museum ook gesloten op Kerstmis, Nieuwjaar en op Joodse feestdagen (Rosh Hasjana: 5-6 september, Jom Kipoer: 14 september). Groepsbezoeken zijn mogelijk vanaf januari 2013.

Het Memoriaal is open van maandag tot vrijdag van 9 tot 17 uur, behalve in weekends, Kerst en Nieuwjaar en op Joodse feestdagen.

> Meer info vind je op de webstek van Kazerne Dossin.


tekst een foto's: © markec

Bedankt voor de tip....

Na de openingsweek met nocturnes en protocolaire momenten gingen zonet de deuren open voor iedereen... Had al de kans om een kijkje te gaan nemen (als 'Vriend van Kazerne Dossin') en kan jullie zeggen dat het de moeite is...   ingrijpend, beklijvend, confronterend en nodig... én een aanrader.

Misschien is het wel aangewezen om een petitie op te starten om de Joodse gemeenschap een enorme geldelijke compensatie toe te kennen (wij hebben toch geld genoeg) omwille van de 'gewillige houding van de belgische staat ten aanzien van de Jodenvervolging door de Duitsers' Voor ge op mij begint te schieten: 't Is niet mijn idee zenne; Ik knip en plak: 

Jodenvervolging Zowel de premiers Guy Verhofstadt en Elio Di Rupo als de burgemeesters van Antwerpen, Brussel en Luik, Patrick Janssens, Freddy Thielemans en Willy Demeyer hebben zich reeds uitgesproken over de verantwoordelijkheid van de Belgische autoriteiten in de Jodenvervolging. Het voorstel van resolutie werd ondertekend door socialisten, liberalen, groenen en CD&V. 

Tenslotte betalen wij onze pastoors toch ook voor 't geen dat den Bonaparte hier geflikt heeft niewaa?

 

XWat een gezever van die politici, ze zouden beter nu regeren ipv zoveel jaren terug te gaan.

Moeten we ons misschien ook nog gaan verontschuldigen omdat Keizer Karel indertijd van alles en nog wat liet importeren op de kap van de indiaanse bevolking van Amerika? 

Goh en wat zouden we nog kunnen misdaan hebben? Oh ja, de negertjes indertijd met Koning Leopold... Daar zijn wij nu nog altijd de schuld van. Oh ja!!!!  Politiek correct denken, mannekes de tijd van doodzonden en dagelijkse zonden die hebben we gehad hoor, ikke toch.

Zou daarover ook een tentoonstelling worden opgezet ?  De barbarij in Congo-Vrijstaat van Leopold II was een eerste soort Genocide die wereldwijd zou bekend worden (oa door de toen opkomende gazetten).  De barbarij was niet echt georganiseerd of gestuurd door een Hogere Macht, maar de rush naar rubber en ivoor door de Belgen maakten dat het leven van de toenmalige congolees niet meer waard was dan een insect, waardoor duizenden per dag stierven door onmenselijke (werk)omstandigheiden. 

En ook hier heeft Mechelen, of allez ne Mechelaar, serieus schuld aan :

Willem Frans van Kerckhoven

Het triestige lijstje werd daarna gevolgd door de Britse concentratiekampen in Zuid-Afrika, de genocide van de Turken op de Armeniërs,  Wereldoorlog I & II in Europa en het Verre Oosten, Mỹ Lai, Rode Khmers, Joegoslavië, ...

de mensen hier waren in de tijd van king leopold niet veel meer waard hoor. 

zie de film van Priester Daens: kinderarbeid, vrouwenarbeid, dronkenschap onder het mansvolk uitzuigerij door de baas en dan dat systeem van loon uitbetaald, in het café van den baas loon gaan opzuipen, eten kopen in de kruidenierswinkel van, alweer de baas, een huisje huren van, jawel, den baas...Moet ik me nu als eventuele nakomeling van die baas gaan verontschuldigen bij de nakomelingen van die arbeiders?

Ik vind dat persoonlijk een zinloze en nutteloze bezigheid die zogenaamd politiek correcte handelingen. Het is gebeurd, het had niet mogen gebeuren en het mag in de toekomst niet meer gebeuren, maar de homo sapiens trekt blijkbaar geen lessen uit de misstappen in het verleden.

@ Malenie :

Armoede is inderdaad een onrecht en moet ook zeker behandeld worden in het Museum van de Mensenrechten.

Leuk dat je je baseert op het verhaal van priester Daens uit Aalst, maar ook hier - in ons eigen Mechelen - hadden we een soort van Daensfiguur, die het niet langer pikte.  Zijn naam is Victor Scheppers.

weet er nog iemand hoe wereld oorlog 2 begonnen is op het europese continent?

@ Stanne :

Vermoedelijk bij de oorlogsverklaring van Engeland aan Nazi-Duitsland, nadat deze Polen waren binnengevallen in 1939.  De bezetting van Sudetenland in 1938 werd nog oogluikend toegestaan omwille van de vele Sudetenduitsers in het toenmalige Tsjechoslovakije, maar toen ze Pommeren wilden "bevrijden" was het van dattum.

De aanleiding van wereldoorlog I was de moord op aartshertog Frans Ferdinand en de wederzijdse haat na het debacle van de Frans-Duitse oorlog van 1870-71.

Of misschien wel een kiem in ... het verdrag van Verdun ?

nog iemand die weet of iets anders weet hoe wereldoorlog 2 is begonnen?

De kiem van wereldoorlog II lag natuurlijk ook in wereldoorlog I.  Niet enkel het verlies van de oorlog door het Duitse Keizerrijk en diens herstelbetalingen maar ook de Crisis van '29 waren mede verantwoordelijk.

dan zal ik mij eens in de figuur van Victor Scheppers moeten gaan verdiepen. Bij mij roept dat het beeld op van het Scheppersinstituut.

oeps nog werk aan de winkel: Willem Frans van Kerckhoven: een straatnaam niet ver van het station, maar ook het beeld van de vroegkoloniaal met zijn tropenhelm en rijlaarzen bij een wit uniform en een rijzweepje in de hand, maar waar is dat paard dan? Komt uit Zonneland van vroeger dat beeld. Ik denk nochtans dat de mens er zijn leven gelaten heeft

Allez, Malenie heeft ook nog Zonnekind, Zonnestraal en Zonneland gekend.

:-)

Het tweewekelijkse blaadje met wetenswaardigheden voor de schoolgaande jeugd (Zonnekind : 1e & 2e studiejaar - Zonnestraal : 3e & 4e studiejaar - Zonneland : 5e & 6e studiejaar) en stripverhaaltjes (Zonnekind had toen de verhalen van Rikske en Fikske).

off topic ik ben nog van den ouwe stempel Gimycko: ik heb enkel het Zonnelandje gekend, mijn kinderen waren al aan de diversificatie toe. Ons klein gazetje werd trouwens op gazettenpapier gerukt. 

wie weet hoe dat ww 2 is begonne?

Waarom wil je dat weten, Stanne ?  

En wat wil je weten : de aanleiding naar ww 2 of het begin van de gevechten ?

Hier kun je alvast veel info vinden.

In de eerste 100 blz. Van 'mein kampf' beschrijft hitler 'Priester Daense' toestanden in het Duitsland tijdens het interbellum. De Joodse (gesloten) gemeenschap met de zichtbare rijke Joden (arme Joden liepen natuurlijk niet in d'oog) wekte (natuurlijk) enorme afgunst bij het (door het Versailles verdrag) uitgezogen Duitse volk en zorgde voor een voedzame haat bodem die de nazi's uitgekiend gebruikten om hun macht uit te bouwen. De Duitse industriëlen, in slaap gewiegd door een listige hitler hoopten op een 'wederopbouw' en steunden (zelfzuchtig) de führer die een 1000 jarig welvarend rijk beloofde. Binnenlands woedde een 'burgeroorlog' tussen communisten en de fascisten, internationaal weigerde Frankrijk enige verzachting van de enorme 'schadevergoeding' (schuld die de Duitsers aan de Fransen moesten betalen. De Engelsen waren verdeeld, kantje boordje (vooral door de invloed van Churchill die een fervente Duitsland hater was) en er werd uiteindelijk tegen hitler gekozen, het opkomende fascisme in Italië en de expansie drift van de Jappen die de USA tergden was de wind die het vuur aanwakkerde. De les die ik uit het verleden leer is dat, wanneer een volk (lees → boeren en arbeiders; kortom het gepeupel) het wanbeleid van hun meesters (Adel, geestelijkheid en burgerij → de rijken zoals bvb. industriëlen, Griekse reders, ceo's enz ...) grondig beu zijn, wordt  'oorlog de vader van alle dingen'  zoals Heraclitus van Ephese een tijdje geleden al zei ... 

PS: Seg Peter, zitte gij niet enkele eeuwen abuus met 'Verdun'? ;-)

Wel Eddy, Verdun is inderdaad wel heel wat eeuwen voor WOII, maar toch he ... even nadenken. Europa werd toen opgesplitst en vreemd genoeg zijn de grenzen vandaag de dag nog steeds te vinden ... Si non e vero ...

Veeleer dan de Frankische rijksverdeling bij de dood van Clovis (511) in Neustrië en Austrasië, heeft het Verdrag van Verdun de fundamenten gelegd voor het moderne Europa ...en zijn oorlogen.

@ Stanne: Ik gok dat WO 2 begonnen is bij het Verdrag van Versailles (einde van W0 1 - herstelbetalingen van Duitsland) en dat de trigger de Nazi-inval in Polen 1939 was.

@ eddy :

De geschiedenis herhaalt zich want dat laatste zien we opnieuw gebeuren - de dag van vandaag - in Griekenland met de malloten van Gouden Dageraad.

@ Zo bezien hebde natuurlijk gelijk Peter (eddy is me een kleine e zenne) en gimycko, hetgeen ik feitelijk bedoel met het morren van het volk tegenover zijn elite (zie in het midden oosten de arabische lente, zie bij ons, hier is het eigenlijk het aards paradijs, maar toch onvrede  over migratiepolitiek, onaangepakte criminaliteit, ivoren torens rechtspraak enz ... enz ...) 't Is niet voor niks dat het succes van 't Vlaams Blok door de correcten 'foert stemmen' wordt genoemd ... En als dan de 'politiek' niet volgt krijgde 'bazaar' natuurlijk ...

eddy, blijkbaar liggen de kiezers niet wakker van "onaangepakte criminaliteit en/of migratiepolitiek" want dan zou het Vlaams Belang méér stemmen gehaald hebben da nu.

omdat de wereld er toen niet het zelfde uitzag als nu, de verliezer moest het zwaar voelen. dat maakt de onderdrukte vatbaar voor explosie, heb op wikipedia ook holocaust aangeklikt en niet joodse slachtoffers, we moeten dit onthouden maar ook de aanzet en hopellijk vermijden we wo 3 alhoewel er al veel gepraat over word

 

uiteraard liggen de kiezers wel wakker van criminaliteit en migratie maar willen ze dat dit op en humanere manier gebeurd dan vb, of via nva omdat die hun beleid wel verkiesbaar zijn ( uitvoerbaar is iets anders als iedereen tegenwerkt natuurlijk)

voor mij is het simpel ontkennen dat er geen problemen zijn lost niks op en met al teveeel drama schieten we ook niks op

denk wel dat de block al veel werk heeft verzet na zovele jaren verloedering van haar socialistische voorgangers

anemie turtelboom heeft veel geblaat maar weinig wol geproduceerd 

@ Stanne :

In de Jaren '60 stonden we op het punt om Wereldoorlog III mee te maken.  Dat had toen te maken met het feit dat de Sovjets atoombommen plaatsten in Cuba, gericht op Amerika.

Toen was het hoogtepunt van de Koude Oorlog met 2 ideologieën die tegenover elkaar stonden : Kapitalisme vs Communisme.

Worst Case Scenario aangaande criminaliteit en migratie is burgeroorlog (zie Griekenland waar de Neonazi's van Gouden Dageraad hun woede richten op al wat niet-Grieks is).

sociaal econimische crisis heeft altijd een schuldige

de neonazi vinden bij de buitenlander de schuldige de socialisten vinden bij de ceo de schuldige zoals altijd klopt het bij beide de goei moeten het mee bekopen met de slechte,

@ Stanne :

In 1973 hadden we de Oliecrisis.  Die heeft geduurd tot halverwege de Jaren '80 (duurde 12 à 15 jaar).

Bij deze crisis mogen we de banken en de bankiers beschuldigen.  Begonnen in 2008 zal deze nog duren tot ongeveer 2023.

En altijd worden er zondebokken aangeduid.  In jaren van crisis is het "eerst omeke en dan omekes kinderen" oftewel "eigen volk eerst" en - als het dan wat beter gaat - "de anderen" (zie Griekenland).

Niks nieuws onder de zon.  Maar gelukkig is het hier nog niet zo erg als ginder.

Het Vlaams Blok is (in de tijd) vakkundig buitenspel gezet door Jos Geysels omwille van de bedreigde postjes van verliezende partijen. De gretigheid die de (correcte) partijen aan de dag legden om onze Vlaamse eigenheid teloor te doen gaan in een multicultureel avontuur (onze woordenschat moest aangepast worden, eigen 'waarden' en 'normen' werden opgeofferd voor geglobaliseerde 'standaard' maten, onze welstand moest worden verdeeld enz ... enz ...) leidde tot  een serieuze onvrede: een Vlaming wil wel iemand leren vissen i.p.v.. hem/haar een vis te geven, maar dit volstond niet voor onze politici: wij halen hongerlijders naar hier en zetten hen in onze viswinkel! Dat de 'gast' niet voldoende zelfdiscipline kon (kan) opbrengen en dat onze wetgeving zo tolerant is dat wij hem/haar (voor diegenen waarvoor het nodig is)  niet op plichten wijzen, zal gevolgen hebben. Het succes van de nv.a (grotendeels door overlopers van het Blok) bewijst dat voldoende. Omdat die 'overlopers' wel van partij veranderen maar absoluut niet van mening blijft er een 'coleirige' onderstroom, zorgvuldig afgedekt door onze regeerders, maar met een dun kartonnen dekseltje. Ge kent het spreekwoord: een kan gaat zo lang te water tot ... De nieuwe belastingen, de sociale onrust en de economische (bijna) rampzalige toestand worden stilletjes aan een kruitvat; en dit is nog maar een begin. Ook Griekse toestanden kunnen naar hier overwaaien, ongeacht wat onze blinde gezagvoerders ons voorschotelen. Cassandra (betekend: 'profeet van de verdoemenis' ) was een Griekse, ik hoop dat 'correct' daar geen Vlaams synoniem  van wordt ...

@ eddy : 

Sommigen weten nog altijd niet wat er eerst was : de kip of het ei.

;-)

de kip

7 vette jaren en 7 magere is veranderd in 15 jaren crisis en 15 jaren alles opbrassen,

@ Stanne : Hoe juist !

:-)

Iedereen kent de Oliecrisis van '73 (die duurde tot de Berlijnse Muur viel) en de Beurscrash van '29 (die duurde tot het eind van Wereldoorlog II).  Maar de Crisis daarvoor zullen weinigen zich herinneren.  En deze crisis, algemeen gekend als "de Kleine Depressie", had een weerslag op een gekend Mechels bedrijf, genaamd Vincke Malines.