actie op kerktrappen op 11 november

met categorie:  

(foto's: Jan Smets)

Na het artikel van Sven Van Haezendonck in de weekendkrant van Gazet van Mechelen over de op de kerktrappen van Sint-Petrus en Pauluskerk op de Veemarkt opgepakte jongeren, steeg een golf van protest op.  De 17-jarige Jef Coulomnier zat er met z'n vrienden boterhammen op te eten. Drie uur zat hij daarna in het politiecommissariaat tot z'n moeder hem kwam ophalen. Volgens de jongeman deden de agenten dit op een 'kordate, niet bepaald vriendelijke manier'.  Adjunct-korpschef Maurice Dommicent verklaarde aan Sven dat hij niet kan ingaan op het incident, maar legt uit dat de strenge aanpak er is gekomen na aanhoudende klachten van buurtbewoners en passanten over jongeren die alles blokkeren en rommel achterlaten...  De opgepakte jongens riskeren een GAS-boete van 100 euro.

De storm is niet gaan liggen.  In zoverre dat er nu een actie wordt gepland op 11 november.  Via Facebook wordt opgeroepen tot 'gezellig boterhammen opeten op de kerktrappen'.  En op dit initiatief dat gisteren werd gelanceerd, werd al duchtig en positief gereageerd!

Er was flink wat verontwaardiging over dit optreden van de politie.  Die ligt in onze stad wel meer onder vuur de laatste maanden, wegens haar voor sommigen té repressief optreden voor 'kleinigheden'.  Dat is geweten.

Tal van Mechelaars - ouderen zowel als jongeren - vonden dat de politie deze keer een stap té ver was gegaan.  Zowel onbekende als bekende Mechelaars deden hun duit in het zakje om ongezouten hun mening te ventileren over het gebeuren.  Eén van hen was gemeenteraadslid Karel Van Butsel die op zijn eigenste weblog fel van leer trok onder de niet mis te verstane titel: "Mijn dochter kent een crimineel'.  Karel wil op de gemeenteraad van 6 november interpelleren op dit voorval met het naar eigen zeggen 'onzinnige' optreden van de politiemannen.  Hij vindt het hoog tijd dat de GAS-boetes worden geëvalueerd...

 

                        (Karel Van Butsel)

 

Eerlijkheidshalve moet ook vermeld worden dat ook heel wat Mechelaars het kordate optreden van de politie wél genegen zijn.  De overlast aan de Sint-Petrus-en Pauluskerk is soms stuitend, volgens hen.  Misschien was de sanctie wel buiten alle proporties, maar...  Stoepen en trappen worden vaak geblokkeerd, en sommige buurtbewoners geraken ternauwernood nog in eigen huis.  Ook begrijpt men niet goed het Sint-Romboutscollege dat wegens plaatsgebrek toelaat dat de leerlingen buiten moeten om hun lunch te verorberen... 

 

Wat er ook van is: Gisteren werd op Facebook door Saskia Wuytack een oproep gedaan tot een vreedzame actie op 11 november -Wapenstilstand.  Op die dag wil men met zéker zo'n driehonderd mensen op de kerktrappen plaatsnemen als stil protest tegen het politieoptreden.  Kort na het lanceren van de oproep liepen de reacties binnen.  Op het moment dat ik deze regels tik, beloven al zo'n vijfhonderd mensen waarschijnlijk tot zeker, deel te nemen.  Om 12 uur wordt verzamelen geblazen aan de Sint-Petrus en Pauluskerk.

 

Ik probeer Saskia te bereiken.  En da's niet zo eenvoudig.  Ik heb geen telefoonnummer van haar.  Maar ik mail haar met de dringende vraag om een reactie en om haar nummer door te geven.  Ze gaat hier evenwel niet graag op in.  Ze is immers wat overdonderd door het succes van de oproep, en wil zich zeker niet profileren als organisator of leider.  "Ik heb dit opgezet uit grote verontwaardiging, meer niet..."

Ondertussen brengt het nieuwsprogramma van TV1 'Terzake' een item over het incident...

Ik neem contact op met onze burgervader voor een korte reactie.

Bart Somers wil die graag geven.

 

Zo'n actie moet zeker kunnen in een democratie.  Ik heb begrip voor een spontaan initiatief als dit.  Wel wil ik me zeker niet mengen in de lopende procedure.  Als het alleen zou gaan om 'zitten' op de trappen, lijkt me de sanctie overdreven.  Maar is dit wel zo?  Werden de trappen niet geblokkeerd of werd er geen vuil achtergelaten?  Hoe repliceerde men de agenten?  Dat weten we allemaal niet zo duidelijk.  De politie kan en mag zélf zijn stem niet laten horen over dit dossier.  Ik kan alleen zeggen dat we als beleidsmakers ons willen bezinnen over GAS-boetes en dergelijke.  Dat staat in onze beleidsovereenkomst voor het nieuwe bestuur.  Het zal een delicaat afwegen worden.  Maar hoe dan ook: we hopen dit constructief te kunnen doen, in een open discussie.

 

                                         (Bart Somers)

 

En nu valt het af te wachten hoe de actie op 11 november zal verlopen...  Wie wil kan de discussie en reacties volgen op Facebook...  Maar dat het laatste woord hier nog niet over gezegd is, staat als een paal boven water...

 

 

 

 

gene sinte mette zingen, geen boterhammen

In plaats van aktie te voeren, de jongeren/mensen die overlast vertonen gewoon er zelf op aanspreken. Geen gas nodig.

@ Peter :  Ga jij jongeren, die vervelend doen, aanspreken ?   Ik niet, hoor.   Ze staan je zo al uit te lachen.    Rustig er langs gaan, niet provoceren.   Zo gaat dat tegenwoordig.    Als ze zelfs tegen de politie een grote mond hebben, wat zal het dan zijn tegen een enkeling ?

Praten schijnt wel te helpen, daarmee zijn soortgelijke problemen opgelost aan de trappen van de kathedraal. Een politieagent komt veel sneller intimiderend over dan een burger.

De Mechelse agenten overdrijven wel vaker hoor, daar zijn ze stilaan voor bekend...

En als ze je dan aanspreken geef ik iedereen een goeie tip. Zeg gewoon "ja meneer, sorry meneer, ik zal het nooit van mijn leven meer doen meneer, en je hebt gelijk meneer, het is een zwaar misdrijf etc..."Ga zeker geen discussie aan, verdedig jezelf niet en probeer hen niet te doen lachen want humor hebben ze niet. Het begint ehct wel een beetje fascistisch te worden naar mijn mening.

Zo kreeg ik een tijd terug een boete van 50€ om de straat over te steken terwijl ik geen gebruik maakte van het zebrapad (in een dode straat waar misschien twee auto's per uur passeren), en nog eens 50€ erbij omdat ik dit "schuin" deed...
Als ik braaf gezegd had wat ik hierboven geschreven had was er wellicht geen probleem geweest. Maar ik moest zonodig vragen of dit nu echt de moeite en tijd wel waard was...

Dus, niet proberen praten met die flikken, dat kost je alleen geld. Terug naar de middeleeuwen!

De volgende keer dat ik in aanraking kom met een agent laat ik direkt mijn broek zakken zodat ze me meteen in de kont kunnen naaien.

 

Misschien is de reaktie van de agenten overdreven, maar als protest oproepen om op de trappen van een kerk boterhammen te laten opeten, is op zijn minst geen teken van eerbied en kan een slechte gewoonte aankweken. Respect voor instellingen en ons historisch erfgoed moeten behouden blijven. Een ander soort protest kan ik wel ondersteunen.

Dit is een zoveelste gevolg van de mentaliteit "alles mag, niets moet"... Dagelijks kom ik daar een paar maal langs, en inderdaad het beperkt zich niet tot boterhammekes opeten. Vuilnisbakken staan er blijkbaar op de verkeerde plaats, te meten aan wat op de grond achterblijft. Idem aan het Lamotgebouw. Maar kom er staan nu op die plek al een vijftal vuilnisbakken; maar is dat wel voldoende want ze staan blijkbaar een tikje tever om vanuit hangende zitpositie een en ander korrekt te dumpen: dus op de grond.... En ja, maak maar eens een goed bedoelde opmerking, zeker  gaan er een pak middenvingers in de lucht....Gebrek aan opvoeding en dus fout van de ouders.Punt.

aNalyses genoeg. Maar wat doe je er aan ?

Om te beginnen duidelijk maken wat wel en niet mag. Ik wist bijvoorbeeld niet dat het verboden is om op die trappen, of op de trappen van de kathedraal, te eten... Staat daar een bordje dat aangeeft dat dit verboden is? Ik kan het me niet inbeelden...

Volgens mij is, in dit geval, de school verantwoordelijk.    Vroeger mochten de leerlingen 's middags niet buiten en nu MOETEN ze buiten.   Makkelijker voor de leerkrachten...  Geen toezicht moeten houden.

Wat de burgemeester zegt is wel juist, we weten niet hoe het komt dat die gast een boete heeft gekregen en waarom hij naar het politiebureau moest. We kunnen slechts 1 klokje horen luiden.

Moeten we er niet van uitgaan dat de politie juist heeft gehandeld, dat het inderdaad nodig is op die plaats en op vele andere plaatsen in Mechelen op te treden.

En dat hij drie uur wordt vastgehouden, is misschien omdat er niemand hem vlugger kon komen ophalen, wat ook begrijpbaar is op een gewone werkdag.

Voorstel aan de actie: doe op 11 november iets voor 11.11.11.  

In de 80 'ies verziekten marokkaanse 'jongeren' het hier grondig. Het toenmalige stadsbestuur  ontkende alle problematiek en be(ver)oordeelde elke klager als racist. Ook politiediensten waren geconditioneerd en lieten lijdzaam gebeuren. Behalve de (rode en groene) dieharders onder ons (die absoluut en onder elke voorwaarde politiek correct blijven) weet iedereen hier wat er toen aan de hand was! De ongebreidelde heerschappij van die 'kansarmen' heeft nog steeds gevolgen. Sedert Somers werd er (schoorvoetend) wat harder opgetreden en verliezen (stilletjes aan) de 'jongeren' (in de overdrachtelijke zin) een beetje terrein. Politie vandaag heeft het absoluut niet gemakkelijk; 'witte' last bezorgers pakken is nog steeds een 'veiliger' gebeuren als 'jongeren' vermanen ... Een erfenis uit het verleden zeg maar ...  De oplossing is nochtans eenvoudig: PAS GEWOON DE  BESTAANDE WETTEN TOE !!! Beboet een sluikstorter (afval op de kerktrappen) vraag vriendelijk de doorgang vrij te houden (rondhangen op de trappen) en behandel IEDEREEN op dezelfde manier; waarom zou je 'kansarme jongeren' oogluikend toelaten wat anderen niet mogen? Leg mij dat eens uit ... 

Ik zou dat PV wel eens willen lezen... Geen close up foto daarvan Jan?

Moet wel zeggen dat veel van de mensen die ik ken zich nu van hun mooie kant laten zien,maar die VOOR de gasboetens waren. Denken die nu mss van '' ik eet ook soms een broodje op straat '' dus ben ik er nu tegen,of dachten ze mss dat die Gasboetes alleen voor anderen ter beschikking waren !!!.  Ik steun deze actie wel maar vind het zielig van de overlopers.

Als die jongen daar voor het eerst zat, geen vultje heeft achtergelaten en niemand tot hinder was, dan kan ik alleen zeggen dat hij brute pech heeft gehad. Maar klopt het verhaal wel helemaal? Zat hij daar moederziel alleen? Ik lees immers nergens dat ook anderen opgepakt zijn. Het zou me verbazen moest er geen enkele andere jongere bij hem gezeten hebben. Waarom hij dan juist? Was wat hij deed wel helemaal correct? Hoe was zijn reactie tegenover de agenten? Ik was er niet bij, het zijn dus slechts vragen zonder een oordeel te willen vellen. Even kritisch nadenken na het lezen van een krantenartikel dat het verhaal slechts van één kant brengt mag toch wel.

@Peter

Je vraagt naar oplossingen, ik vrees dat die er niet zijn. Aan de kathedraal is het blijkbaar met praten opgelost. Dat is fijn, maar dat is een uitzondering. Ik vraag meermaals aan jong en oud die ik afval op de straat zie gooien om dit op te rapen en ik wijs hen de dichtsbijzijnde vuilnisbak aan. Ik deed dit de voorbije maanden nog aan Frituur Korenmarkt, de Lamot, de Veemarkt en in onze eigen straat. Je oogst succes als je dit aan een individu moet vragen. Van zodra vervuilers in groep zijn moeten ze zich blijkbaar profileren en krijg je alleen middenvingers en scheldwoorden over je heen. In het ergste geval gooien ze er voor je neus nog wat extra bij.

Ook de politie krijgt deze reactie. Zij zijn niet altijd even correct in hun handelen, reageren soms te fel op een detail, maar ik kan het wel begrijpen dat je na de dagelijkse strijd om wat orde in de stad wel eens overgaat tot een strenge actie en een voorbeeld wil stellen.

Mijn voorstel ...
Voorzie op enkele druk bezochte plaatsen picknickbanken met voldoende vuilnisbakken. Ik denk dat dit aan de Haverwerf en op de Veemarkt bijvoorbeeld wel kan. Zelfs aan de kathedraal is nog wel een hoekje vrij. Zet dit nieuwe initiatief even 'in the picture' en start met een schone lei. Promoot de vuilnisbakken en geef ook duidelijk aan dat er alleen gepicknickt kan worden in deze zones en alle afval in de vuilnisbakken moet.
Houden mensen zich daar dan niet aan, dan mag men na 1 of 2 verwittigingen van mij een stevge boete geven aan overtreders. En ja, dat zal dan 'vogelpik' zijn. De politie kan immers niet anders dan net diegene een boete geven van wie men op dat moment vaststelt dat hij/zij z'n rommel niet opruimt.
Je kan niet zeggen dat de stad dan geen moeite heeft gedaan om aan al deze jeugdige en minder jeugdige picknickers tegemoet te komen. Je mag in ruil toch nog een engagement vragen denk ik?

 

 

@ allemaal

Onze jeugd heeft tegenwoordig een sterke hang naar luxe, heeft slechte manieren, minachting   voor het gezag en geen eerbied voor ouderen. Ze geven de voorkeur aan kletspraatjes in plaats van training ... Jonge mensen staan niet meer op als een oudere de kamer binnenkomt. Zij  spreken hun ouders tegen, houden niet hun mond in gezelschap, ... en tiranniseren hun leraren”.
 

ongeveer 5 de eeuw voor christus door socrates

 

... en is het al bij al nog niet zo slecht afgelopen met ons...

... en we eten tegenwoordig op de straat, omdat dat mogelijk is. Dat is helemaal anders dan tientallen jaren geleden.

De Mechelaar moest meer blauw op straat hebben, camera's, strenger optreden van politie en justitie enz. enz. het kon niet op, het kon niet streng genoeg. Wanneer het dan  zoontje- of dochtertjelief overkomt  dan is het kot te klein.

Je moet natuurlijk weten wat je wil hé.

Voor de goede orde: ik behoor niet tot de hogervermelde groep Mechelaars en ben ook geen fan van GAS-boetes.

 

 

 

 

 

Eigenlijk is dit het zinnigste dat ik hierover tot nu toe gelezen heb. Ik sluit me bijgevolg 100% aan bij de woorden van DJ

Er is blijkbaar heel wat overlast in deze buurt - geheel of gedeeltelijk veroorzaakt door deze "hangjongeren" - en daartegen moeten zeker stappen ondernomen worden. Wat deze actie (van de politie) zo onredelijk maakt, is het feit dat Jef Coulomnier zelf NIET voor overlast zorgde - tenminste niet op dat moment. Hij liet geen afval achter - behalve misschien wat kruimels, maar als dat zo erg is, moet eten in het openbaar helemaal verboden worden. Hij verplaatste geen vuilnisbakken, en het zij mij sterk verbazen als hij in zijn eentje de gehele trap blokkeerde.
Jef Coulomnier moest opdraaien voor misdrijven die hij niet gepleegd had. Dit is geen recht, dit is willekeur. Waar moet het naartoe als de politie willekeurig mensen gaat oppakken die zich toevallig in een probleemzone bevinden?

@ stanne

Het is U misschien ontgaan, maar wij leven hier en nu; niet in het oude Griekenland ('t was daar misschien beter dan in 't Griekenland van nu) Dat Socrates al last had van 'kutgriekjes' is 't bewijs dat wij, zelfs tot vandaag toe, dit probleem nog steeds niet goed aangepakt hebben ... De 'kinderliefde' (naar 't schijnt een grote oud Griekse gewoonte) hebben wij wel al afgeschaft! Rest U nu nog argumenten te vinden opdat wij roger vangheluwe kunnen pardonneren; Socrates deed het immers ook al !!!

Als men zich met een wagen of motor in het verkeer wil begeven dan moet men een rijbewijs halen. Om kinderen op deze planeet te zetten hoeft men geen enkel bewijs van opvoedkundig meesterschap voor te leggen. Veel van die ouderparen die nu janken dat hun oogappel 3 uur op het commisariaat heeft moeten doorbrengen, zouden eens de hand in eigen boezem moeten steken. Begin al eens met jullie kroost thuis wat manieren bij te brengen over hoe men zich in de maatschappij moet gedragen.

Ga tijdens de mooie voor- en najaarsdagen eens een kijkje nemen op het nieuw aangelegde plein voor de school van Coloma. Men heeft daar de moeite genomen om er een aangename pleisterplaats voor de schooljeugd en de wijkbewoners te creëren. Er staan vuilnisbakjes genoeg zodat elkeen zijn boterhampapier of fruitresten daarin kan deponeren.

Ga eens langs als al deze welopgevoede jongens en meisjes terug in het klaslokaal zitten. Je zal al een grote vuilniszak van de Stad Mechelen kunnen vullen met de achtergelaten smurrie die ze her en der op het plein en in de portieken en tuintjes in de buurt van hun school dumpen.

Met dank aan de hun kroost beschermende ouders.

 

opvoeding begint van in de wieg heb ik ooit een agent van dat Mechels korps weten vertellen op een vergadering in datzelfde Sint-Rombouts college.... 

verbeter de wereld, begin bij jezelf...

maar inderdaad waarom moeten die leerlingen buiten om te gaan eten over de middag. 

eerst geven ze uren zodat de kinderen tijd genoeg hebben om naar huis te komen eten

dan veranderen ze die uren om 's avonds vroeger naar huis te kunnen gaan

dan verbieden ze de leerlingen om thuis te gaan eten of ze moeten om de hoek wonen

dan zetten ze zelf op straat omdat ze zo gezegd geen plaats hebben om ze te laten "ineten"

ingewikkeld als je het mij vraagt.

en effectief vroeger was het onbeleefd om op straat te eten of te drinken, zelfs te roken, 

maar dat was in juzekes toad

Allemaal de schuld van de mei 68 generatie, vrijheid blijheid! (grapje)

 

Ach mannen, boterhametjes eten onder de middag, met toelating van school en de mama, hoe plezant was dat ni vroeger! Papiertjes vlogen toen ook wel rond, en we zaten met ons voeten op de bank, of op een verboden vensterbank in de zon. Allemaal voorbij, in de pas lopen en braaf iets vettig eten in de mechelburger of de supersmos, of een durummetje bij den turk... In een cafe uw bokes opeten mag ook al niet, want dan verkopen de crocq monsieurs niet meer enz enz...

Overlast. Persoonlijk vind ik de mechelse jeugd geen overlast, zwart wit geel of bruin, het is allemaal jeugd, en die doen wat jeugd doet. Al de rest is flauwe kul, en de jeugd is de toekomst. Onverdraagzaamheid is de ziekte van deze tijd, zowel bij de burger als bij de politie, en daarmee uit.

 

 

 

@D J

Je begrijpt het niet. De bedoeling was niet om de “eigen” mensen te treffen maar dat allochtone tuig. Dat is wat Eddy ook min of meer terecht impliceert in zijn reactie. De moraal van het verhaal, allochtone jeugd laten terroriseren door de politie diensten mag, van “eigen” jeugd moet men vanaf blijven. Snel een paar wetten veranderen, blijkbaar hadden de politie diensten het zo niet begrepen. Het is aan de nieuwe coalitie om deze wetten te “verfijnen” zodoende dat men de “juiste” mensen kan treffen met de GAS boetes. Komaan, zeg hoe durven ze zoonlief te sanctioneren…

@ eddy

laten we maar gemakzuchtig afbreken en het onderwerp ontlopen

 

 

In Leuven zit men ook steeds te eten en te drinken op de trappen van de St.Pieterskerk...en na het eten liggen ook daar de trappen dagelijks vol met afval....en wie moet het weer opruimen?

Allez, 11 november 2012 gaat de geschiedenisboeken in als de dag van...

" De Mechelse Boterhammekesprotesten " !

(hopelijk zonder de blijkbaar-altijd-noodzakelijke ingetrapte winkelruiten).

Daar kunnen al die oude Mei-68-ers met hun " Leuven Vloms " nog een puntje aan zuigen.

;-)

BTW : Over dat afval.  Herinneren jullie deze Mechelse actie nog ?

Als je het nu nog niet begrepen hebt, deze maatschapij is om zeep. Naar de kl.ten. Ze hebben ooit de boemerang geworpen niet beseffend dat die ooit op hun eigen kop zou terug komen. En als u me vraagt wie wie is dan zeg ik u dat heel spontaan. De tradinionele politieke partijen in dit land. En als ik zeg politieke partijen dan zeg ik eveneens, heel de entourage incluis. Ieder zijn stukske van de macht, ieder zijn stukske van de pot, ieder zijn vakbondje en ga zo maar door. Ik ben fier dat er toch één partij is die aan deze cinema niet meedoet. De toekomst zal het uitwijzen.

Wie zijn die nitwits eigenlijk die het, tegenwoordig, nodig vinden om via FB op te roepen om IRL een feestje, flashmob of protestactie te houden ? Zestienjarige Chickies of zo ?

Remember Haren (NL)

Gim, en dan heb je nog de slijmballen. Dat zijn diegenen die met pen en papier, face book en andere ondingen zich interessant proberen te maken om ergens een graantje te kunnen meepikken, zo gezegd de gieren op het stort. Als ik graag een pint drink betaal ik ze zelf.

@ Stoffel

Grapje of niet; 't Is inderdaad de schuld van de 'mei 68'ers ... Wij  geloofden dat 'vrijheid' schraagde op gedisciplineerde schouders; 'wij' waren daar klaar voor ... Helaas geloofden wij dat iedereen de moed kon opbrengen om zich verantwoordelijk te gedragen. Toen 'sommigen' beseften dat 'het' niet pakte, werd de politieke correctheid ingevoerd ... 't Is immers moeilijk om eigen fouten toe te geven en nog moeilijker is 't om fouten te corrigeren. 

Ja, we zetten de jeugd wel ergens ver weg van het Mechelse centrum, aan het douaneplein, dan hebben we er geen last van he? Misschien ook de scholen maar naar de rand brengen, dan zijn ze overdag ook niet te zien, en hebben we er geen last van....

Wat is dat toch allemaal met de mensen, net op het nieuws dat er bijna 100 000 mensen thuis zitten met een depressie, te wijten aan de economische toestand. Mensen weten niet eens meer wat te doen als ze ontslagen worden en de hele dag thuis zijn zeker? Slechts 4% terug aan de slag na brugpensionering, moedeloos en opgebrand.

Ja, dan die losbandige jeugd die het zo uithangt, ook al iets om depri van te worden, dat eet zomaar zijn bokes op de trappen op onder de middag!

Gymico ik snap heel goed dat die jeugd af en toe eens protesteert en de boel op de kop wil zetten, in wat een wereld leven we nu!!

Allemaal de schuld van VAKJESDENKERS en BEROEPSPOLITICI die denken dat ze het warm water hebben uitgevonden.

Mensen met beschaving eten aan een tafel (met lepel, vork en mes) en drinken uit een glas !

Foto Gimycko

Ik vind het sowieso al degoutant als één of andere idioot, lopend over een plein, nen dikke vette hamburger in zijn kas aan 't spelen is of daar met
zo-een-halve-liter-fluitjesbier-blik over 't straat loopt.

Eten met onze handen hebben we te danken aan al die verdomde fastfoodgriezeletablissementen en dat blikjeswerpen is de schuld van de overal opgestelde blikjesvangers.

En als al die dudes en chickies zo nodig willen protesteren, dan kunnen ze beter ne sit-in houden op de koer van het SRC.  Plaats genoeg.  Kunnen ze er ineens hun bokes opeten.

Foto Gimycko

chance misschien dat het fluitjesbier is, anders hadden we nog meer ambras, maar je hebt gelijk gim het heeft geen zicht met uw eten in uw pollen over het straat lopen, dat mag alleen met smoutebollen op de kermis.

 

twee keer moet nu ook niet

Vroeger konden we alleen - en na 't school - wat snoep gaan kopen in 't Sint-Pieterke (dagbladhandel tussen SRC en Sint-Pieterskerk), en was er, in de omgeving, geen shitload aan smos-winkeltjes.

En toen we later in de TSM zaten konden we alleen - en na 't school - nog een pint gaan pakken IN de café's op de Vismarkt.

[off-topic] Wel gl, als ge een pint drinkt, weet dan dat je die betaalt met het pensioen dat de werkenden van vandaag voor u ophoesten.

[on-topic] Ik vraag me eerlijk gezegd wel af wat de verantwoordelijkheid is van de scholen. Weet er iemand meer over gebrek aan refters ? Of kan je jongeren niet meer verplichten om tijdens de middag in de school te blijven ? Wie weet meer ?

Aan de Haverwerf zelfde probleem.  's Middags schranspartij aan de oevers van de Dijle en op de trappen van het Stoofstraatje ( ? Leerlingen van Scheppers ? )

Gevolg :

Vuilbakken in de omgeving overvol en in de Match zijn de pakketten cola van 12 blikjes opengetrokken omdat ze er... één blikje nodig van hebben.

vroeger, jaja, dan was het nogal eens beter zulle.

 

Ik herinner me nog in 1702, toen de trappen van de Peter- en Paulkerk nog nieuws waren, dat de jeugd hier al rondhing ...

@ Peter : Klopt als een bus !

Mechelen 1702

ZIe je wel ! (+/- 250 jaar)

En wat lees ik zonet in de "Nieuwe Maan" op blz 3 bij "Maanzapper" : Mechelen scoort op netheid.

;-)

Het is nochtans simpel werpt uwen brol in de vuilbak zoniet hebt ge prijs.

Als ge toch het varken wil uithangen koopt u ne vettige smos en smeer hem thuis aan de voordeur.

Natuurlijk is daar wat moed voor nodig ;o)

dat laatste is om nooit gene smos meer te willen eten al dan niet op de trappen op straat of aan de voordeur

Hier een waarschuwing aan al de Mechelse studenten :

" Door een keer hamburger te eten beschadig je je aders al "

We willen nu eenmaal geen obesitasjes in Mechelen.

AAls de Gl een pint drinkt hoeft hij zich geen zorgen te maken over wie zijn zijn pensioen betaald hij heeft waarschijnlijk al veel meer sociale lasten opgehoest tijdens zijn carrière dan er nu in het geplunderd pensioenfonds zit.

Vroeger (ja, daar zijn we weer) kreeg ge nog een goe pak slaag als ge thuis kwam met een boete van de flikken.  Nu gaat de mama haar beklag doen in de gazetten.  Go figure.

@ 17-jarig Jefke :

Pech gehad, maat.  Wrong time, wrong place.  Shit happens.

BTW :

Morgen is er alweer een nieuw jaar en ge kunt er gif op nemen dat de prijs van de vuilniszakken alweer duurder zullen worden.  Gevolg : de Mechelse vuilbakjes zullen nog meer uitpuilen !

De huisvuilzakken zijn, naast de sigaretten en de naft, de nieuwe melkkoe van de overheid.

toch wel leuk om te zien

na 3 weken politiek geleuter nog eens een topic dat reacties losweekt

 

hoogstaand

[offtopic] remco: Het is niet omdat iemand voldoende lasten heeft betaald, dat hij niet afhankelijk zou kunnen zijn voor zijn pensioen van de huidige generatie? De huidige generatie werkenden betaalt voor de huidige gepensioneerden.

[ontopic] En wie zal er betalen voor het pensioen van de huidige werkenden ? Juist.

Ik woon in de buurt van dat Colomaplein en het verwondert mij dat er nog geen enkele viespeuk een oog is uitgepikt door een van de tientallen meeuwen die boven dat stort cirkelen.  Als die vogels bang zijn van een opgestoken middenvinger in hun cloaca, kan de zwabbercombi misschien een oplossing bieden: stuur tegen voedertijd een span agenten naar zo’n pijnpuntplein in een anoniem voertuig, voorzien van een emmer sop plus mop en een aantal vuilniszakjes in een hippe kleur.  Pluk een paar smospotten van hun kassei (die zitbanken dienen immers alleen om proppen en blikjes tussen te wurmen)  en laat ze een stoet vormen met voornoemde attributen totdat het ganse plein is schoongezwabberd en elk snippertje rauwkost zich in een zak bevindt. Aanvankelijk zal men wellicht denken dat men in een zogenaamde flashmob is terechtgekomen. De niet-geviseerde brave kindjes die hun brooddoos al in hun rugzak hebben opgeborgen naast hun drinkbus, zullen het tafereel enthousiast  filmen met hun zaktelefoon en de beelden zullen eindeloos van opgestoken duimen worden voorzien in alle sociale media. De jeugd kennende, zal iedereen dit inspirerende voorbeeld willen imiteren, tot in de zijstraten toe, en aangezien velen  ook hun eigen creatieve invulling willen geven aan andermans coole concepten, lopen ze binnenkort misschien rond met een vintage zwabber van hun overgrootmoeder in de ene en een zelfgebreide afvalzak in de andere hand. Bushokjes en gemeentepleintjes zullen nooit meer hetzelfde zijn! Mocht het idee onuitvoerbaar blijken, dan kan elke buurtbewoner natuurlijk ook gewoon zo’n stuk zwerfvuil terug over de schoolpoort werpen, maar aan dat soort zure oplossingen doen wij als positieve Mechelaar liever niet mee…      

 

Krisje, of het meteen uitvoerbaar is, weet ik niet, maar je hebt al vast de verdienste om out of the box te denken op zoek naar een antwoord op de situatie. Ik heb intuitief het gevoel dat dat idee niet zo slecht is...

Geen slecht ID, zo een Flashmob-opkuisactie.  Maar laat de scholen zelf zoiets organiseren.

Net zoals er geregeld een bos of een stuk berm wordt opgekuist, kunnen die scholen misschien enkele pleinen adopteren die dan, op gepaste tijdstippen, een opkuis-tsunami ondergaan door een aantal klassen.

Qua opvoedwaarde kan zo'n actie zeker tellen.

Goed idee ! De Melaan kan ook zo onder handen genomen worden. Scholen genoeg !

Peter, je word hier meer dan je lief is tussen de wielen gereden door uw offtopic opmerkingen, vind u niet. Van uw generatie zijn er wellicht 2/3 die met pensioen gaan als ze 2/3 gewerkt hebben van datgene wat mijn generatie gepresteerd heeft. Voor mij was dat 47 jaar beste Peter. En dan ga jij beweren dat gij voor ons pensioen werkt. Laat me lachen. 

[off-topic] Je bent blijkbaar niet gehinderd door kennis van zaken, Louis (lacht). Zo zit ons pensioenstelsel nu eenmaal in elkaar Louis. Jij hebt 47 jaar betaald voor een pensioen van de generatie voor jou. Wij betalen voor jou, en binnenkort betalen de kindjes op de trappen van de Peter- en Paulkerk voor jou en mij. Persoonlijk hoop ik  50 jaar werken te halen, tot mijn 73e, want allicht zal tegen dan de pensioenleeftijd op die leeftijd liggen.

Peter, laat me nu eerst mijn koffie uitdrinken a.u.b. Uw generatie betaald zoveel voor onze welvaart dat ze in Brussel en Europa niet meer weten van welk hout pijlen te maken. En wat de topic nu betreft, wij hebben er zeven tussen 2 en 20 jaar en wij proberen met vallen en opstaan er het beste van te maken.

@ Peter : ik las dat er inderdaad een gebrek aan refters is, en dat daarom die van de twee hoogste jaren maar moeten zien dat ze ergens buiten gaan eten.

Ik vraag me af wat ze dan in de winter doen.   De jongeren verplichten om op café te gaan ?

Dat kan toch niet.  Waarom protesteren de ouders dààr niet tegen ?

 

Waarom de ouders niet protesteren? Omdat de situatie waarschijnlijk op een dusdanige manier wordt voorgesteld dat er geen protest of inspraak mogelijk is.

Ooit heb ik durven mijn mond opendoen en het antwoord luidde dat ik me niet te moeien had met de pedagogische aanpak op de school. Bij dezen...

De vraag is:"Moeten al de ouderejaars buiten onder de middag?"

Ik zou toch wel twee klokjes willen horen.

Het voorstel van Chrisje vind ik grandioos! Ik zie het zo voor mij. Al die mannen met een keerborstel, een vuilzak, plastieken handschoenen, een schort , de meisjes een sjaleke om hun hoofd gebonden.... 

Op zich stoort 'buiten eten' mij helemaal niet. Ook wij liepen immers 'me ê pakske frut' door 't stad, maar wij gooiden 't zakske in de vuilbak (thuis natuurlijk, want openbare vuilbakjes hingen er toen nog  niet); De oplossing blijft eenvoudig: een vervuiler die betrapt wordt moet dik worden beboet! Ook op straat rochelen, sigarettenpeuken smijten, openbare vuilbakken misbruiken, kauwgom uitspuwen, papieren zakdoekjes of lege sigarettenpakjes enz ... zouden genadeloos moeten worden (duur) beboet. Min of meer 't Amerikaans systeem dus en geldend voor iedereen.   't Is zoals 'men' ons vroeger voortdurend voorhield: een kleine kern van vervuilers zijn schuldig en maar besmetten ook goedmenende jeugd (waarom mogen zij dat en niet wij?) en zorgen voor een algemene slechte reputatie ...

al bij al is het spijtig dat de inspanningen die leerkrachten in het kleuter en lager onderwijs doen om de kinderen te leren sorteren en alles in het vuilbakje te deponeren zo vlug vergeten zijn

Ja, je bent een kei

Als je je afval op straat keilt !

Betekenis

@ Malenie : Leuk ID, zo'n chain-gang-kuisploeg.

;-)

Ik zou graag eens willen weten wat de verhouding jongeren-ouderen in het verhaal van de GAS-boetes is. Want het lijkt me dat jongeren een té eenvoudig slachtoffer zijn.

Bovendien moeten alternatieven worden voorzien dan alleen politie. Mannekes van 14 jaar die normaal geen vlieg kwaad doen en zo worden geconfronteerd met het machtelijk vertoon van een agent, houden aan zoiets een trauma over. Komaan, drie kwartier op den bureau voor ergens te skaten waar het zogezegd niet mocht, de ouders of school in de onwetendheid laten, zelfs geen attest uitschrijven

De flikken hebben gvd toch andere prioriteiten en zijn toch professioneler dan dat? Hallo?

@ CH : En waar eet gij 's middags uw bokes op ?

Toch niet tussen de fietspalen ?

;-)

Foto Gimycko

Dat roept dan weer een andere jeugdherinnering op. In mijn tijd mochten de laatstejaars van het Atheneum nog op een apart koertje tijdens de pauze roken. Het koertje veranderde geleidelijk in één grote asbak / vuilnisbak: overal peuken en snoepverpakkingen. Tot de directie vond dat het te ver ging, en de aparte koer afsloot. Hoewel ikzelf niet rookte, heb ik toen, op eigen initiatief, een oude stofjas aangetrokkenen het koertje volledig schoongemaakt, om daarna de directie te vragen "ons" koertje weer open te stellen. Ik hoopte eigenlijk dat er vrijwilligers zouden opdagen zodat we met een beurtrol voor het onderhoud van "ons" koertje zouden zorgen. Vrijheid en verantwoordelijkheid gaan, in mijn optiek, hand in hand, maar die navolging is er nooit gekomen. Er zijn wel leeftijdsgenoten die me, na 35 jaar, nog altijd gek verklaren om zoiets te doen zonder eigenbelang.

@Henning : in onze tijd zouden wij daar idd een trauma aan overgehouden hebben, maar geloof me, de waarden en normen van onze tijd liggen veraf van de waarden en normen van zowat 90 % van de hedendaagse jongeren.
Respect en moraal zijn ver zoek voor de meesten.
Ondanks het feit dat mijn ouders, moeder baatte een schoenwinkel uit en vader was schoenmaker/orthopedist, een drukke zaak hadden, maakten ze wel nog de tijd om ons streng op te voeden.
Nu gaan beide ouders werken en 'de joeng' moeten hun plan trekken en krijgen nog amper een opvoeding.
Bij gescheiden ouders profiteren 'de joeng' meestal van de situatie om meer te mogen en bij nog anderen zijn de ouders amper nederlandstalig en weten ze gewoon niet wat hun 'joeng' uitvreten.

Wij zouden er in onze tijd nog niet aan durven denken hebben om een agent tegen te spreken, nu wordt hij uitgescholden, of krijgt hij een pakje slaag.

Als ik op tv beelden bekijk van een groepje jongeren die een voorbijganger mollesteren en hem voluit in het gezicht en de ribben stampen, gewoon voor de fun, dan heb ik toch wel mijn bedenkingen of we hier met mensen, dan niet met beesten te maken hebben.
Als een hond iemand bijt, krijgt hij een spuitje.

Nu even terug naar de trappen van de kerk en het eten van een broodje.
Voor mij moet zoiets zeker kunnen, maar langs de andere kant moeten de jongeren ook zo verstandig zijn om hun rommel op te ruimen.
De tijd dat je blokjes en verpakkingen zomar op de grond keilt is voorbij en wie dat niet wil horen, moet dan maar voelen.
Ik weet niet of die gast een blikje of papier op de grond gegooid heeft, want ik was er niet bij, dus ik kan hier moeilijk oordelen wat er precies gebeurd is.

Ik scheer zeker niet alle jongeren over één kam, want er zijn er ook bij die wél nog respect en moraal hebben.
Dat bewijs werd mij geleverd tijdens een bijeenkomst boven de Pekton en wat eruit voortvloeide.
Voor zulke mensen doe ik mijn hoed af, chapeau.

Ja, en als ze niet oppassen dan zet ons Blauwbartje binnenkort (na de lok-dames) misschien wel lok-kerken in, met heel veel trappen en geen vuilbakskes vlakbij !

En dan wordt het afdokken, zeunne.

;-)

Zou kunnen zijn is nog niet afhankelijk me dunkt, de huidige generatie moet bovenop door een falend beleid hun pensioen zelf bij elkaar sparen omdat het huidige systeem binnen enkele jaren niet meer haalbaar is.

 

Wie er gaat betalen voor de huidige werkende generatie?

Deze vraag kan je best voorleggen aan de verantwoordelijken die het zilverfonds en andere sociale voorzieningen hebben laten plunderen voor diegene die er nooit aan hebben bijgedragen. Juist?

Misschien is Dexia wel een soort geheim zilverfonds en zijn we binnenkort van alle finaciele zorgen af!

Begrotng in orde, staatsschuld vor de helft afgelost en ne schone cent over voor ons pensioen!!

En waarom staan er aan het pleintje vooraan in de Lange Schipstraat geen vuilbakken?

 

Het Probleem is gekend, enfin probleem. Wij hebben het enkele jaren geleden bij de kathedraal heel anders aangepakt.

De trappen van een kerk of kathedraal zijn nu eenmaal een ontmoetingsplaats voor jongeren. Ik denk dat deze locatie al sinds mensenheugenis een ontmoetingsplaats is. 

Tegenwoordig worden er broodjes en soms frieten gegeten en dan laat men al eens rommel achter. Wij hebben kort na de opening van de toren in 2009 een vuilbak gezet bij de trappen en sindsdien is het probleem opgelost. En neen, de jongeren lachen mij niet uit wanneer ik hen aanspreek om de boel netjes te houden. 

 

Het is geen reklame voor de gazetten maar lees vandaag eens pagina 2 en 4 in HLN.

Hier een boodschap van... de Mechelse Jeugd aan de Mechelse Politie.

:-)

Eigenlijk is het allemaal heel simpel. Waarom niet aan de kathedraal in plaats van aan Sint Pieter. En niet buiten maar binnen. En de pastoor zal een mis lezen. En als het gedaan is zal de Nick de klokken luiden. Als dat geen goed idee is.

Onlangs werd er geklaagd dat de jeugd, eenmaal afgestudeerd, weinig tot niets weet over financiën of de financiële wereld (het is natuurlijk een serieuze boterham dat gaat van leningen voor een huis over aandelen, indexen, de beurs, enz.)  En alhoewel het onderwijspakket nog weinig ruimte toelaat - want overvol - zou er misschien ook eens, in de lessen, de trajecten moeten uitgelegd worden van afval, afvalstromen, wastemanagement, enz.  Want een blikje of een PVC-fles wegkeilen of achterlaten op straat is wel een teken van lamlendigheid (niet cool, dus) maar eigen weet amper iemand wat er verder allemaal gebeurt.  Wie werkt er allemaal bij de opkuis van een stad, wat gebeurt er in recyclage-plants, waar gaat het afval naar toe, wat komt er allemaal vrij van toxische rommel bij verbranding van - ik zeg maar wat - PVC's ?

Onlangs was er het zoveelste groot alarm omdat onze oceanen vol met afval zitten, dus moeten we misschien OVAM eens opdragen om, eens per maand, de Mechelse scholen aan te doen om deze problematiek te implementeren in de hoofden van de volgende generatie Mechelaartjes.  Zo moeilijk kan dat niet zijn want die jongens en meisjes van OVAM hebben een kantoor
( ? hoofdkantoor ? ) in Mechelen
.

@ Nick : Ja, torenwachters zijn nu eenmaal cool !

R.E.S.P.E.C.T

;-)

Ja Gim, wat zou je nu willen dat onze jeugd allemaal weet over financieen, die in Brussel weten het nog niet. Ze spreken op den TV al van een bokkesprong, pardon indexsprong en over den BTW gaat diene van Mons ook nog iets vertellen. Ze zullen het dan wel weten. Goe bezig. Maar toch nog één ding, Vroeger hadden wij in Oembeik ene gardeville, de Jan, en die kwam s' avonds nooit buiten. Die had schrik in den donker.

zo te horen aan mijn kleinkinderen wordt er op school al veel gesensibiliseerd rond afval hoor. Wij hebben ooit op een schoolfeest bij hen een compostvat gewonnen als hoofdprijs....

het ganse jaar werd er ton rond afval gewerkt met als apotheose een denderende opvoering van een semi musical toneel door de kinderen prachtig

@JanG: Ja, exact, 90% van de jongeren is f**ked up, molesteert agenten, toont geen respect... Dat zei Cicero 2000 jaar geleden ook al. O tempora, o mores!

Mensen vallen vaak in herhalingen en clichés. De maatschappelijke realiteit van enkele jongeren die geen normen en waarden hebben, worden gewoon dichter bij de huiskamer gebracht door de alomtegenwoordige media.

Als je zegt dat je niemand over 1 kam scheert, dan moet je toch opletten met die cijfers, me dunkt ;-D

@ Henning :

Mogen wij allemaal weten wat gij voor kattekwaad hebt uitgestoken, daar in den Hanswijkenhoek ?

;-)

@Jan naamgenoot en Henning,

Van verschillende generaties zeker ?

Mensen, hier worden toch wel een hoop stereotiepen, frustraties en zwart/witstellingen geponeerd.   Een aantal  kan ik hier echt niet objectief noemen hoor. 

Ik ga me niet uitspreken over de feiten aan de kerk.  Ik was er niet bij, en kan dus niet oordelen.  Misschien is er wel té streng opgetreden.  Het kan.  Misschien zijn de beide jongens slachtoffer van wat al een heel tijdje aansleept, en wat een doorn in het oog was van de buurt.  Het kan.  Ik weet het niet.  Feit is wel dat dit conflict aanleiding geeft om GAS en NERO eens objectief te evalueren.  En da's goed. 

Persoonlijk pleit ik voor discipline van iedereen.  Een nette stad is de verantwoordelijkheid van elke Mechelaar.  Jong of oud.  En daar mag op gewezen worden.  Hoe en met welke middelen: da's een andere vraag.  Plichtbesef en tollerantie: twee begrippen die niet loodrecht tegen mekaar hoeven te staan...

En om even op de '90% van de jeugd' die niet deugd' te hebben: dat getal noem ik een érg zware belediging aan het adres van de jonge generatie.  Ik zie toch heel wat andere jongeren die hoop geven voor de toekomst.  Diegenen die in het nieuws komen door buiten de lijntjes te kleuren staan niet voor een hele generatie.  En nee GL: ik ben niet van de generatie van CartoonistHenning, maar ben wel een tijdgenoot van Jan Goovaerts...    ;-)

Ik hoop dus dat de actie van 11 november waardig, netjes en sereen kan verlopen.  Alleen zo kan getoond worden dat 'dé' jeugd niet over één kam moet geschoren worden.

Ik hoop vooral dat mensen die denken te moeten reageren (wat overigens leuk is) niet vervallen in karikaturen en polariserend denken.  Dat helpt geen meter vooruit.

Als ieder voor zijn eigen deur veegt, is de straat proper....   En dat geldt voor iedereeen: jong of oud.  Figuurlijk en letterlijk.

Die studenten van het college mogen in het vijfde 1 dag buiten school tijdens de middag, en in het laatste jaar twee dagen.

Zolang we maar niet terugvallen in de vuiligheid en onveiligheid van de pro-Somers-periode.  Want dan zijn alle inspanningen voor niks geweest en verlaat zowel de Mechelaar als de toerist (opnieuw) de (binnen)stad.

Het college heeft destijds een enorme fout begaan door een nieuwe sporthal neer te zetten door de stad (uiteraard ten voordele van hun financiën, want ze verkochten een stuk grond aan de stad).

Op die plek had evengoed een eetzaal/kantine/ontmoetingscentrum kunnen komen ten voordele van de leerlingen. Die zouden nu misschien niet bibberen van de kou in die kapel.

Het hoort wellicht tot het dagelijks leven van het vrij gesubsidieerd onderwijs. Alles is goed om het hoofd boven water te houden, maar wanneer dit ten nadele is van de leerlingen, het spijt me zeer, doek jezelf gewoon op. En ik weet het, ik weet het, ik weet het... het college heeft haar broek gescheurd aan die verbouwingen, maar anderzijds moeten zij dan niet versteld staan van jongeren die voor "overlast" komen zorgen op de trappen van een kerk die voor het meeste van de tijd LEEG staat.

@J.S.

U kennende gaan we het niet te hoog laten oplopen maar... Het begin van uw verhaal - goed geschreven daar niets van - ruikt al niet goed. " Adjunct - corpschef X verklaarde aan Y ". Die heeft hierover helemaal niets te verklaren. Remember Tinne. Daarna is het beter als onzen Bart verklaard.

Voila, het staat nu op de website van HLN sé, onzen Bart laat zijn broek een beetje zakken.

Beertje stout zijn: arm SRC dan hebben ze zeker niet genoeg lotjes verkocht voor de tombola ten voordele van het bouwfonds.

Mijn vader moest daar al mee gaan leuren in de tijd, mijn jongens hebben daar mee geleurd en ik ben blij dat mijn kleinkinderen een eind uit de buurt wonen, want ik neem aan dat er nog altijd mee geleurd wordt..

Maar jullie weten alles toch altijd zo goed. Hebben jullie inzage in de boeken van het college?

 

en voila Peter dat vind ik nu eens goed se dat je de werkelijke situatie in verband met die middagpauze uit de doeken doet.

 

En ergens hé heeft degene die zegt dat de kerken leeg staan een heel klein beetje gelijk. Gebrek aan gebouwen en dan zijn er zulke toestanden.

In de Seventies zaten ik en ons Blauwbartje hieronder rechts - in het SRC - ons boterhammekes op te eten tijdens de middag onder het waakzaam oog van de studieleraars.  Oude en jonge leerlingen zaten allemaal bijeen en hadden hun vaste plaats.

Om een blik ananas, vis of zwan-worstjes te laten open, moest ge u dan melden bij het tijdelijke eetzaalpersoneel, dat eigenlijk een tussenjobke was van de kuisvrouwen.

Om half één werden we dan losgelaten over de koer om, tot 13 uur, ons zinnen te verzetten met het nodige gelul of gevoetbal.

Eén van die studieleraars was ne kwaaie met de nickname "Den Baard", die afkomstig was van Putte.  En dan was er ook nog de Samblanckx, de prefect waarvoor iedereen bibberde en die de nodige bladen strafschrijfwerk lustig ronddeelde.

:-)

Foto Gimycko

Tekstje uit de repliek van Somers bovenaan dit onderwerp.

"Als het alleen zou gaan om 'zitten' op de trappen, lijkt me de sanctie overdreven.  Maar is dit wel zo?  Werden de trappen niet geblokkeerd of werd er geen vuil achtergelaten?  Hoe repliceerde men de agenten?  Dat weten we allemaal niet zo duidelijk.  De politie kan en mag zélf zijn stem niet laten horen over dit dossier."

Tekstje uit HLN van zojuist:

"Somers erkent dat er disproportioneel is opgetreden. "Maar voor alle duidelijkheid: er is op en rond de Veemarkt wel degelijk een situatie die bijsturing behoeft", zegt hij"

Heeft de politie dan toch (terug) haar stem (of is het mail) laten horen aan de burgervader?

 

 

En nu heb ik het toch nog eens goed bekeken en gelezen zeker. Staat onze Karel daar toch ook tussen om te protesteren. Maar die zat toch mee met zijn kornuit Marcske in al die voorafgaande commisie besprekingen nietwaar. Tenminste als ze op tijd waren of niet te vroeg vertrokken. En die hebben dat allemaal toch mee goedgekeurd. Bizaar, daar was altijd maar éééééén partij die daarover vragen heeft gesteld. Ge moogt ene keer raden.

Hier enkele pareltjes uit den tijd dat er, in het SRC, nog leeuwen werden getemd !

;-)

Mijn eerste gedacht bij die foto's is dat het doet denken aan bepaalde bijeenkomsten in Berlijn, zo'n 80 jaar geleden... Maar de tweede gedachte corrigeert dat meteen: er bestaan gelijkaardige foto's met leerlingen van het stedelijk onderwijs op de terreinen van den Racing - begin jaren 60. Alleen heb ik die foto's niet meer.

@Henning, het SRC heeft geen grond verkocht aan de stad voor de bouw van de sporthal! De gronden zijn eigendom van het bisdom en die hebben een erfpacht toegestaan vcoor de bouwwerken; Er werd wel een gebouw aangekocht van een privé-eigenaar, waardoor een extra inkom werd bekomen. De waarheid heeft haar rechten. Die boterhammenaffaire heeft daar dus niets mee te maken. Maar voor al de protesteerders en betweters: ga daar op het middaguur maar eens een kijkje nemen....doch misschien is het nu opgelost, allé voor een tijdje althans:-)

ok, ok, de 90 % was mss een beetje negatief bekeken, maar geeft toe dat er een grote groep jongeren is die geen respect heeft voor hun medemensen, nog voor de omgeving.
Laat er ons geen cijfer opplakken, maar het zijn er toch wel behoorlijk wat.
Misschien moet er terug meer dicipline komen.
Ik ben voor een rechtvaardig en kordaat optreden, duidelijk én voor iedereen gelijk.
Maar ik vraag me ook af of er aan die trappen ook ergens een verbod te vinden is ??
Ik kan me best voorstellen dat de brave toerist, die hier in Mechelen op handen gedragen wordt en zelfs voorgetrokken wordt op de Mechelaars, 's middags een broodje gaan halen bij de Supersmos en dat broodje op de trappen van de kerk gaan zitten opeten.
Als er dan geen borden staan met "verboten te fressen", dan kunnen die mensen toch niet weten dat het niet toegestaan is ?? Of hebben die hier dan ook weer een streepje voor ?

 

Ik ga me ook niet aan cijfers wagen, maar ik voel ook wel wat voor de kern van wat Jan zegt . Een beetje meer sociale controle. Mensen die anderen er beleefd maar kordaat op wijzen dat papiertjes op de grond gooien (laat staan grotere of viezere voorwerpen) niet kan. Punt. Waarom doen Zwitsers dat, bijvoorbeeld, en wij niet? Misschien omdat de Zwitser verwacht dat, als hij een brutaal antwoord krijgt en bedreigd wordt, de omstaanders hem zullen steunen, en wij - misschien niet eens ten onrechte - denken dat in dat geval iedereen zal doen of zijn neus bloedt, mompelend "Hij heeft erom gevraagd. Waar bemoeit hij zich mee? 't Zijn zijn zaken toch niet"...

Wieland, ik kan u wel volgen hoor maar langs de andere kant moet ge eens opzoeken hoeveel mensen op trams en bussen voor deze bemiddelings taken reeds in mekaar werden geslagen . Wat Zwitserland betreft moet ik nog eens opzoeken maar over Berlijn zag ik deze week een talkshow op ZDF. Ze zitten in de hoofdstad aan een gemiddelde van 1 dode per week door zinloos geweld en het gerecht heeft er ook oorzaken aan vastgeknoopt. Voor het eerst bij mijn weten maar daar ga ik niets verder over zeggen. Als je wil kan je het programma nog steeds opvragen via ZDF MEDIATHEEK - Maybritt Ilner.

Wieland, Het was op 1 november l.l. om 22.15 uur en de titel luide : " ich slag dich tott ". Je moet wel  uw boxen inschakelen hé.

Ik woon aan de Veemarkt.
Over de politie kan ik geen kwaad woord zeggen. In mijn straat (nabij) woont een persoon die nogal amok maakt, en wij bellen dan (ik of buren) en de politie komt dan altijd af met 2 of 3 combi's, en als ik heb gebeld (of anderen) gaan we naar hen om te zeggen wie het geweest is.

Wat de Veemarkt betreft, ik ken enkel maar het verhaal van in de krant van onze Sven, maar ik moet toegeven, als ik 's ochtends naar mijn werk vertrek, zitten daar aan de kerk al jongeren van het college. En als ik in de late middag weer passeer naar huis, staat het daar helemaal vol met hen en hun fietsen, en ze bougeren niet, dus ik moet via de straat waar auto's langskomen lopen, en ook aan de winkel ernaast (St-Pieter) staan ze daar als hangjongeren, en als ik vraag om even opzij te gaan, lachen ze me gewoon uit. Een collega van mij woont iets verder, en daar zitten altijd jongeren op haar stoep, en toen ik haar vroeg of dat haar niet stoorde, zei ze, dat ze gewoon opzij moesten gaan. Als ik 's ochtends mijn woning verlaat om te gaan werken, zitten ze ook bij mij op de stoep, maar ze gaan wel opzij, maar hallo? wat hebben die bij ons te doen? Ik zeg altijd dat het een privé-eigendom is, en dan als ik later terug kom, zie ik blikjes liggen, verloren frieten.
Aan het college is een vuilbak die elke ochtend wordt leeggemaakt, aan de kerk is er een meter verder ook een vuilbak. En de Veemarkt is leuk om te eten, maar idd mischien daar ook vuilbakken zetten waar ze aan die glazen stoeltjes hun frieten, broodjes, durums etc eten.
En ik deel mijn mening eri in, ipv  die nieuwe sporthal, beter investeren in een nieuwe refter!

 

Zet de kerkdeuren wijd open op 11/11 ! Dit is een uitgelezen kans om de jeugd  te bereiken. En waarom zouden we de kerken niet elke dag openzetten voor onze jongeren? Of verstoren ze ons cultureel erfgoed? Organiseer lunchpauze-vieringen gericht op dejeugd, laat het orgel klinken, laat de pastoor spreekuur houden... Ik ga het direct eens met de federatiepastoor bespreken.

@ Hanna :

Ik moet schuldig pleiten want begin jaren '80 deden ook wij nog een naklapke aan het Sint-Pieterswinkelke.  Enkele jaren daarvoor reden we dan uiteindelijk ook met onze velo naar het SRC (want het openbaar vervoer - autobussen, dus - was zo uncool) en rond vier uur in den achternoen doken we, met zijn allen, via de Blokstraat de fietskelder van het SRC uit.

En tijdens die naklap kwam er geregeld nog één of ander lief van den ene of den andere den hoop vergroten.  Meestal studentes van de Ursulinen of de Loretten.

Those were the days

:-)

Gim, ik kan begrijpen van dat naklapje, wij deden dat ook in onze tijd waar ik naar school ging (niet hier), maar wij hadden wel het nodige respect. Geen haar aan ons hoofd dacht er aan om niet op zij te gaan.

Maar de zaterdagse carwash voor de Italiëreis, dat vind ik wel een positiefs iets, en dat daar leerlingen en leerkrachten proberen naar auto's te wijzen in de kou en regen..., ik heb destijds voor mijn Engelandreis aan toen KHM mee popcorn staan bakken, terwijl ik dat helemaal niet lust.

@ Hanna : 

Ge hebt daar - per toeval - toch geen fotootje van ?

Ik bedoel van die zaterdagse carwash (voor de Italiëreis).

;-)

@Hanna: Dat wou ik nu precies zeggen.
Wij deden dat destijds ook, eerst aan 't winkeltje van Fieneke op de Melaan, later in de Lange Van Peltstraat in Antwerpen.
Maar als er iemand voorbij moest, gingen we opzij.
Nu ontbreekt het velen (vul zelf maar in hoeveel %) aan respect en vooral aan opvoeding.

In een SAMENleving moet je SAMEN leven, met respect voor je medemens en tegen woordig leven ze teveel alleen voor zichzelf.

@ JanG :

Het kan natuurlijk ook zijn dat het jong sôôt U niet gehoord en gezien hebben.

Want met nen iPod aan uw oren en nen iPad voor uw gezicht hoort ge of ziet ge niks van de wereld.

;-)

tis de opvoeding van vandaag dus

 

even uitrekenen die jongen is 17 jaar de ouders dus rond de 40 die hun ouders rond de 60

mischien lig het wel aan die van 60 die die van 40 toen in die goeie ouwe tijd toch ni

zo goed hebben opgevoed dat die van 40 nu dus opvoedkundig falen

 

laten we met zijn allen den hete patat doorgeven en diegene die hem laat vallen is den

pineut.

Toch bizar hoe, telkens opnieuw, de Jeugd van Vroeger op de kas zit van de Jeugd van Nu.

Allez, niks nieuw onder de zon.

;-)

Gym, dat is er elke zaterdag nu, ik kan wel eens vragen of ik een fotootje mag maken (ik heb een vriendin die daar werkt), maar denk maar niet aan Amerikaanse toestanden zoals in films, daar is het veel te koud voor.

Enne, die tieners zijn daar gewoon aan het kletsen en alle fietsen staan daar, dus ze zien echt wel dat er mensen willen passeren.

Tja...

Wieland, ik ben een paar dagen geleden eens gaan neuzen in de " Luzerner neue zeitung ". Op het eerste blad dacht ik met HLN te doen te hebben. " Twee jongeren met auto stoppen, stappen uit en mollesteren 67 jarige fietser " . Gim, daar zat de jeugd van vandaag op de kap van den ouwe van vroeger. Het is maar hoe je het bekijkt.

@ G.L. :

Uw vader of grootvader zal ook wel eens gevloekt hebben dat er met klein Louiske geen land te bezeilen was, want zo zot als een achterdeur en de kolder in zijne kop !

;-)

Klopt Gim, maar daarvoor had ons moeder een remedie. Ondertussen was ik eventjes weg naar de site van HLN. " Kortrijk gister avond - 63 jarige dokter bijna dood geslagen door twee jongeren. De man vecht nog steeds voor zijn leven. " Pas maar op als ge straks naar het frutkot gaat op de graanmarkt.

Maar nu eventjes ernstig. Sinds 1968 werd de relatie slachtoffer - schuldenaar omgekeerd en het word iedere dag erger. Wel dan is er maar één oplossing en dat is de WET. 

De dwaze dingen die G.L. hier zit uit te kramen zijn niet meer op één hand te tellen. Spijtig dat er daar geen GAS-boetes voor zijn.

Jongeren proberen al sinds jaar en dag hun/de grenzen te testen. Maar het valt me op hoe dom de jongeren dat de dag van vandaag doen. Hier in de straat ook een school en jongeren die afval laten rondslingeren. Bvb. het netjes deponeren in een tuin i.p.v. in de vuilnisbak 1 dichterbij. Maar de arrogantie die ze ten toon spreiden al je hun er iets van zegt... Ook al ben je drie koppen groter, 2 keer breder en smijt je ze met gemak de Dijle in. (of politie-agent). Ze hebben absoluut geen noties van de gevolgen van hun gedrag.

En de schuld, die ligt bij mensen als G.L. Daar waar vroeger brave burgers wél durfden opmerkingen maken, heeft zijn partij die mensen zo bang gemaakt, dat ze niets meer durven. En bij mensen zoals de moeder van die Jef. De moeder had het ook kunnen uitpraten met de politie, eventueel de school in het overleg betrekken. Nee, ze koos er voor om haar zoon in het midden van een mediastorm te zetten.

Dat de school zo stil blijft, doet me ook vermoeden dat die Jef toch niet zo'n braaf zieltje is.

Anoniem de hoeveelste, speciaal voor u ? Bedankt voor de nietszeggende uitleg.

In de jaren tachtig kwam ik af en toe wel eens in een vakschool, zo noemde men dat toen. Ook op de Bredabaan in Merksem was er zo eentje. De school was in handen van het bisdom. Ze zaten ooit met zes honderd leerlingen wist een oudere leraar me trots te vertellen. Maar nu, sinds het aanbod een beetje begon te verkleuren zakte het aantal leerlingen zienderogen. Ik hoop dat ze open houden tot aan mijn pensioen zei hij er nog bij. Helaas voor die man maar enkele jaren nadien besloot men om er verder geen geld meer in te steken en het kot te sluiten. Maar wij Mechelaars kenden toch ook al zoiets met de SITO.

Anoniem, ik heb u toch uit uw roes niet gewekt zeker.

Het boek van "150 jaar Sint-Romboutscollege" ligt nu in de winkels (Misschien schaf ik het me aan - de foto van de kaft zal ik hier één van de volgende dagen eens posten).

Vermoedelijk zal daar ook de "evolutie" van de leerlingen in staan : van braaf, diep katholiek en strak-in-t-pak over Beatles-haar, bakkebaarden en brede-broeken tot iPad-en Facebookverslaafden in afgebleekte denim.

:-)

Ik heb nooit geweten dat het verboden is op straat je boterhammen op te eten. Daar 100 euro boete voor krijgen, vind ik er dan ook totaal over.  De politie zou er goed aan doen de inhoud van het pv - zonder de namen van de betrokkenen uiteraard - bekend te maken zodat men tenminste weet  waarvoor die boete precies is gegeven.

Diezelfde politite die hier zo ijverig is, lijkt op andere vlakken overigens wel heel vaak de ogen dicht te knijpen. In de stationsbuurt kan iedereen die dat wil gratis parkeren.  Hoe?  Door ervoor te zorgen dat je met je vier wielen op het voetpad staat. Vinci schrijf dat geen minnelijke schikking want je staat in overtreding en de politie passeert er ongeveer om het half uur maar negeert dit gewoon.  Sommige bedrjfjes gebruiken zelfs sytematisch het voetpad als parking om parkeerkosten uit te sparen en hun garage als opslagruimte voor hun papieren te kunnen gebruiken. 

Diezelfde politie zie ik overigens ook regelmatig tegen de rijrichting inrijden in de Stationsstraat en niet in dringende gevallen (waarin een sierene en zwaailicht vereist zijn).

Dat er met de opvoeding van jongeren een en ander schort, zal best zijn, maar respect moet je ook verdienen en op dat vlak heeft onze politie nog wel wat werk.  Ook de manier waarop je iemand op iets wijst, kan al veel ellende voorkomen.

 

 

De initiatiefnemers laten weten dat de actie zal doorgaan om 13 uur ipv om 12 uur.  Er is namelijk een Misviering om 12 uur....

Allez, hopelijk is het morgen zonnig weer.

Anders vallen de Mechelse Boterhammekesprotesten... in het water.

;-)

( KMI )

Gim, en brengt Sinte Mette oek zijn boterhammekes mee ? -)

Pamflet

Allez, de Mechelse Boterhammekesprotesten hadden maar weinig animo.

Het leek eerder een Stille Wake.

Foto's Gimycko

Ofdat de Mechelse flikken onder den indruk zullen zijn geweest, blijft raden.

Hier (zie links) één van de " studenten " van het SRC.

;-)

Ik zie hier geen flikken maar wat de Assyrische gelovigen over de zaak hebben gezegd is wel juist. Op de Heumarkt in Keulen was er wel wat meer volk bij de start van het carnaval 2013 . 11.11.11.11. was ook dit jaar weer een schot in de roos en de moeite waard.Kôlle Alaaf.

Toen ik even op de Veemarkt was en de "meute" mocht aanschouwen, fietsten enkele agenten er doodgemoedereerd voorbij.

G.L. ik heb even de Keulse carnavalhit van dit jaar vertaald:

 
Pa, hoe zit het aan de Ijzer,
vroeg de kroonprins aan de keizer.
Wel, mijne zoon, we geraken er niet door
Want Albert met zijn leger zit er voor!

Jokke, laat het inkaderen en hang het boven uw bed.-)